jajka nadziewane - 2091 przepisów (strona:94/140)

„Kieszeń Włocha ” drobiowe filety inaczej 176

sprawdzałam , chociaż może kiedyś się o to pokuszę " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Filety drobiowe, nadziewane mozzarellą , mielonymi suszonymi pomidorami , obtoczone w pudrze z suszonej cebulki i płatkach kukurydzianych , smakują wybornie . Zresztą , gdyby przepis był nieudany , nie zamieszczałabym go na blogu , bo i po co . Moja(...)suszonych pomidorów ( można, zmielić samemu w młynku do kawy ) suszona cebula , także zmielona na puder ( można zrobić samemu, lub kupić na allegro ) śniadaniowe płatki kukurydziane , bez dodatków 2 jajka sól do smaku olej do smażenia Filety, osuszamy , ręcznikiem papierowym , wbijamy nóż z grubszej strony , tworząc kieszonkę ( nie nacinamy na wylot bo mozzarella wypłynie ) . Kulkę mozzarelli, kroimy na połowę i każdą

Ogrodnik w podróży
Krokiety z kurczakiem, mozzarella i suszonymi pomidorami 286

krokiety z kurczakiem, mozzarella i suszonymi pomidorami. Dzieciaki pewnie zadowoliłyby się ketchupem ale dzisiaj ugotowałam do nich prosty, pomidorowy sos. Przepis na krokiety jest bardzo łatwy. To takie naleśniki nadziewane na słono, panierowane i smażone. Krokiety można zrobić z wołowiny lub kurczaka z różnymi dodatkami. Ostatnio jednak rozdrabniam mięso w malakserze. Farsz jest wtedy w ogóle niezbity. Lubię też(...)tego typu dania jak kluski, knedle czy krokiety są naprawdę proste i tanie. Zdecydowanie domowe krokiety są najlepsze! Przepis na krokiety Składniki: na 10 krokietów Ciasto naleśnikowe 3 jajka 150 g pszennej mąki 600 ml mleka 1½ łyżeczki soli masło do smażenia Nadzienie ½ kg ugotowanego lub smażonego kurczaka obranego z kości 1 cebula 3 łyżki natki pietruszki 10 suszonych pomidorów

codojedzenia
Pączki nakładane łyżką, ciasto jest z ziemniakami. 142

ciasto w ciepłym miejscu na godzinę. Miskę przykryć. Wykonanie w thermomix, robić tylko z pół porcji ziemniaki przygotować jak wyżej do naczynia miksującego dodać drożdże, olej, cukier, cukier waniliowy, jajka, zmiksować obroty 4, czas 10 sekund dodać ziemniaki, mąkę, wyrobić ciasto czas 3,5 minuty, interwał, naczynie zamknięte wyjąć ciasto z naczynia, włożyć do miski, przykryć, odstawić na godzinę Smażenie(...)olej jest bardzo gorący, lekko zmniejszyć ogień. Jak pączki smażą się za szybko mogą być surowe w środku. Wyciągać pączki łyżką cedzakową i rozłożyć na kuchennym papierowym ręczniku. Pączki nadziewałam za pomocą szprycki. Do szprycki włożyć ugotowany budyń lub dżem i nakłuwając gorącego pączka wdusić nadzienie. Polukrować pączki, ja polałam lukier ze strony gdzie pączki były nakłute i wprowadzone nadzienie

Kuchnia Pokoleń
Pumpkin pie i co mają do tego Indianie 166

kruchym spodzie i delikatnym, mięciutkim wnętrzu? Dynia, tak popularna w Ameryce, kiedy tylko została przywieziona do Anglii i zaczęto ją hodować, prawie od razu stała się jednym ze sposobów nadziewania słodkich placków (ang. pie ), których  Anglicy są ogromnymi wielbicielami. Odkąd w Nowej Anglii Święto Dziękczynienia stało się ważnym, corocznym wydarzeniem, a następnie rozprzestrzeniło się na całą Amerykę, placki dyniowe(...)Pumpkin pie Potrzebujesz: Spód: 140g mąki 50g zimnego masła 1 łyżeczka cukru 2 łyżki zimnej wody 2 szczypty mielonego cynamonu Nadzienie: 600g dyniowego puree 200ml słodzonego mleka skondensowanego 2 jajka 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Dodatkowo: jogurt naturalny/ kwaśna śmietana prażone pestki dyni mielony cynamon Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Z podanych składników

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Rogaliki trzyskładnikowe- palce lizać! 168

desperacja była spora, zasiadłam do czeluści zawsze pomocnego w takich sprawach internetu i wygrzebałam ten oto przepis . Myślę sobie tak, cholera 3 składniki tylko? Bez jajek, mleka, cukru?! To nie może być dobre. Ale co mi tam- ryzyk-fizyk jak mawiają, jak nie spróbuję, to się nie dowiem. I spróbowałam. Nie, nie, wcale nie żałuję, bo rogaliki wyszły na tyle(...)sędziwego wieku 24 godzin A oto 3 magiczne składniki których potrzebujesz: -masło,sztuk jedna -około szklanki kwaśnej śmietany 18% -3 szklanki mąki   Aha no i konfitura do nadziewania i malutkie rączki do pomocy. A zatem do dzieła. Z podanych składników wyrób ciasto, które następnie schłódź przez godzinę w lodówce. Po tym czasie rozwałkuj i podziel na trójkąty. Każdy posmaruj

Arbuziaki
Babeczki piknikowe 159

można je dowolnie zdobić wykorzystując inne smaki pasztetu i dostępne warzywa. Polecam!   Składniki na 6 sztuk Ciasto: 100g mąki pszennej 50g masła 1 żółtko (możemy dać całe jajko, ale będą wtedy mniej kruche) 1 łyżka śmietany 18% 1/3 łyżeczki soli Nadzienie: 1 opakowanie pasztetu Profi np. z drobiem 1 opakowanie serka kanapkowego o dowolnym smaku Kilka pomidorków koktajlowych(...)równomiernie piekły. Wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200st C, następnie usuwamy obciążenie i podpiekamy jeszcze ok 15 minut. Przekładamy upieczone babeczki na kratkę. Przestudzone kruche babeczki nadziewamy pasztetem, serkiem oraz układamy połówki pomidorków i plasterki ogórka i oliwek. Posypujemy odrobiną czarnuszki. Babeczki zjadamy od razu lub układamy obok siebie w pudełku by móc je przewieź bez uszkodzeń

Kuchnia w czekoladzie
Biskwity z bitą śmietaną 145

nadaje im ciekawego, lekko kakaowo- miodowego smaku. Śmiało możecie je w ten sposób przygotować zarówno na leniwe śniadanie jak i popołudniowy deser. Składniki na 4 sztuki:   2 jajka 3 łyżki drobnego cukru kryształu 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki drobno potłuczonych płatków śniadaniowych Szczypta soli Dodatkowo: 250 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru(...)piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez ok 9 minut. Jeszcze ciepłe delikatnie odrywamy i układamy np. na szklankach, by nabrały odpowiedniego kształtu. Lekko studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, nadziewamy biskwity i dekorujemy owocami. Całość posypujemy cukrem pudrem.  #odkrywamcomożezboże #mojaalternatywa #zrodzinąnajlepiej #lubella Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

Kuchnia w czekoladzie
Rogale z masą krówkową 497

nadzieniem krówkowym. około 50 dag mąki 5 dag drożdży łyżeczka smalcu 2 łyżki masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 4 łyżki cukru 2 jaja szklanka wody odrobina soli Do nadziewania: puszka masy krówkowej o smaku tradycyjnym. Zrobić rozczyn z pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i połowy szklanki ciepłej wody. Odstawić do wyrośnięcia. Do mąki wbić jaja, dodać śmietanę, cukier, sól(...)Uformować dwa koła, każde podzielić na 8 części. Na każdym kawałeczku ciasta położyć łyżeczkę masy krówkowej, zwijać rogale, układać na blaszcze wyłożonej matą silikonową. odstawić aby trochę podrosły. Posmarować jajkiem rozmąconym z wodą, piec w temperaturze 175 stopni około 25 minut

Praktyczna pl
Naleśniki z wiśniami 184

"Nie ma nic lepszego jak śniadanie podane do łóżka. Chyba się zgodzicie, prawda? Nie ma dla mnie również nic lepszego jak letni owocowy obiad w ogrodzie

Słodkie Przyjemności
Croquembouche z crème pâtissière. 157

margaryną, następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Ciasto jest gotowe, kiedy odchodzi od dna i zaczyna być lekko szkliste. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy ciasto jest zimne dodajemy całe jajka i miksujemy. Następie wykładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy małe rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy nasze "ptysie" w temp180 stopni przez ok 20 min.W większym(...)palnik i zagotowujemy, cały czas mieszając. Gotujemy około 1 min, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika. Studzimy przykrywając folią spożywczą bo lubi się formować 'kożuch'. Zimne profitelorki nadziewamy kremem.Z tektury zwijamy rożek wkładamy do środka papier do pieczenia.Cukier z wodą i glukozą umieszczamy w garnku.Stawiamy na gaz i gotujemy do momentu uzyskania temp ok 110 stopni. Zdejmujemy

Malinowe Pocałunki
Naleśniki z konfiturą pomarańczową 196

Ponieważ sezon cytrusowy w pełni, pisałam ostatnio robieniu cytrusowych przetworów, o  konfiturze pomarańczowej z imbirem i goździkami  i o konfiturze pomarańczowej z kardamonem . Teraz

Kulinarne przygody Gatity
Pączki wiedeńskie 135

dawna już za mną chodziły bo dotychczas nie robiłam ich nigdy sama. A okazuje się, że zrobienie ich jest dużo prostsze od tradycyjnych. Nie musimy ciasta ani wyrabiać, ani nadziewać, ani czekać, aż wyrosną.    Składniki na 40 sztuk: 500 ml wody  150 g masła  300 g mąki pszennej 5 dużych jaj u mnie wiejskie 1 łyżka(...)ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Studzimy. Papier tniemy na mniejsze kawałki ok 10 cm x 10 cm, każdy kawałek smarujemy olejem. Do zimnego ciasta dodajemy po jednym jajku i ucieramy mikserem.  Dodajemy łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Ciasto przekładamy do szprycy i szeroką końcówką wyciskamy kółka o średnicy 5-6 cm. Na dużej patelni kub w garnku rozgrzewamy olej. Gdy olej

Życie zaczyna się w kuchni
Pomysł na imprezową przekąskę – lekkie mini burgery z wołowiny i pomidorków koktajlowych 198

pieprzu i dokładnie wymieszaj. Posiekaj bardzo drobno małą cebulkę i ząbki czosnku. Podsmaż w niewielkiej ilości oleju cebulę i czosnek na złoty kolor. Mięso wołowe zmiel. Dodaj do niego jajko oraz przesmażoną i przestudzona cebulę z czosnkiem. Wszystko dokładnie wymieszaj używając obu dłoni Przygotuj sobie zimną wodę w niewielkiej miseczce do maczania dłoni. Rozgrzej w niewielkim rondelku olej – powinien(...)kulki nakładaj kwadraciki z serka topionego. Możesz zrobić to też gdy już wystygną – wystarczy wtedy wstawić kulki z serem na 30 sekund do mikrofalówki, żeby ser się stopił. Nadziewaj na wykałaczki kulkę mięsa z serem. Następnie dodaj odrobinę ketchupu. Wbij kawałek sałaty i całość dociśnij połówką pomidorka koktajlowego. Składniki 400 g mięsa wołowego (może być zmielone, tylko uważaj

Eat me! Fit me!
Empanadillas de atún y verduras verdes al horno - hiszpańskie pieczone pierogi z tuńczykiem i zielonymi warzywami 92

znudzić. Empanadillas mogą być przyrządzane na kilka sposobów. Ich podstawą jest cienkie ciasto (kruche albo drożdżowe) oraz farsz, który może się składać, z czego dusza zapragnie. W Hiszpanii najczęściej nadziewa się je pisto - rodzajem leczo z bakłażana, cukinii i pomidorów oraz tuńczykiem, sardynkami, bobem albo kurczakiem. Następnie pierożki piecze się w piecu ( al horno ) lub w rozgrzanym oleju ( fritas ). Moja(...)łyżki kaparów ½ łyżeczki czarnuszki 1 łyżka oliwy z oliwek świeżo mielony czarny pieprz sól do smaku Ciasto : 480 g razowej mąki orkiszowej (ew. pszennej) ½ łyżeczki soli morskiej 1 jajko 170 g zimnego masła kilka łyżeczek lodowatej wody Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko * PRZYGOTOWANIE Ciasto Do miski wsypujemy mąką i mieszamy z solą. Wbijamy jajko i wrzucamy pokrojone kawałki zimnego masła. Zagniatamy

Food Square
Kuchnia gruzińska 314

jest suluguni – lekko słonawy, przypomiający mozzarellę. Jest podstawą narodowego gruzińskiego dania – chaczapuri.Sery i tradycyjna sałatka gruzińska zawsze muszą być na stoleChaczapuri i inne przekąskiChaczapuri (Khachapuri) to placek nadziewany serem (puri – chleb, chaczo – ser). Jedzony o każdej porze jako przekąska. To gruzińska pizza – w każdym mieście znajdziemy bary specjalizujące się w tym przysmaku. Chaczapuri różnią(...)znajduje się lekko ścięte jajko. Żółtko symbolizuje słońce. Tak jak tradycyjne chaczapuri piecze się je w piecu opalanym drewnem. Jest bardzo chrupiące! Gdyby nie zbyt słony ser, byłoby dla mnie idealne. Na pewno przygotuję takie w domu.Adżarskie chaczapuri w formie łódki. Po ukształtowaniu, nałożeniu sera i upieczeniu, wyrzuca się część nadzienia i wlewa jajko. Potem zapieka tylko chwilkę

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania