jajka nadziewane - 2091 przepisów (strona:88/140)

CIASTECZKA CINNAMON ROLLS 120

Robiłam te ciasteczka z kursantami na szkoleniu cukierniczym i zrobiły taką furorę, że postanowiłam przygotować przepis również na bloga! Są fantastyczne! Delikatne, chrupiące, kruche ciasto nadziewane pysznym kremem cynamonowym ( nie przesadnie cynamonowym! ) jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawy. Ciasteczka robi się błyskawicznie, ale radzę pozostawić je na noc w lodówce – zdecydowanie łatwiej później pokroić równe, piękne roladki albo(...)cynamon – 1 łyżka * mąka pszenna – 2 łyżki * sól – 1 szczypta CIASTO: * masło min. 82% – 230 g * cukier puder – 4 czubate łyżki * sól – 1 szczypta * wanilia ( ziarna ) – z 1 laski * jajko L – 1 szt * mąka pszenna – ok. 450 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : NADZIENIE: Wszystkie składniki ucieramy. CIASTO: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy sól, ziarna wanilii oraz

Ostra na Słodko
Faworki jaglane 338

jajko 2 żółtka 200 g mąki ziemniaczanej 200 g mąki ryżowej 100 g mąki gryczanej 3 łyżki oleju (użyłam kokosowy) łyżka wódki olej dosmażenia Przygotowanie: Kaszę, wodę i jajka zmiksuj na gładką masę Dodaj przesiane mąki i wyrób ciasto, odstaw na kilka minut, by odpoczęło Dodaj wódkę i olej i jeszcze raz zagnieć - cisato powinno być miękkie, puszyste i nieklejące(...)złocisty kolor, nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym  Po usmażeniu można oprószyć cukrem pudrem - ominęłam ten etap, mi smakują bez cukru :)  Z części ciasto zrobiłam pierożki nadziewane konfiturą z bzu - ciasto trzeba rozwałkować jak wcześniej, wykrawać koła, włożyć trochę konfitury i formować jak zwykłe pierogi. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron Smacznego

pyszne zdrowości
OMLET BISZKOPTOWY ZE ŚMIETANĄ 138

Dagoma . Z podanych proporcji wyszło mi 9 omletów. Składniki: * 2 jajka * szczypta proszku do pieczenia * 6 łyżek mąki pszennej * 4 łyżki cukru * 1 łyżka kakao (można pominąć) Wykonanie: Jajka wbić do miski, ucierać dodając co chwilę po łyżce cukru. Ucierać tak długo aż masa mniej więcej podwoi swoją objętość a masa jajeczna będzie blado żółta. Następnie przesiać do masy przez(...)minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika ( u mnie było to 7 minut). Omlety nie mogą być za bardzo wysuszone, bo będą pękać podczas składania. Wystudzić.  Nadziewać dowolnie według uznania. U mnie omlety były przesmarowane dżemem z czarnej porzeczki i nadziane ubitą śmietaną kremówką 36% z cukrem pudrem

Zrób to smacznie
Orkiszowe naleśniki z twarożkiem 202

Moja propozycja na słodkie śniadanko lub podwieczorek naleśniki: 1 szkl. mleka 1 szkl.wody lekko gazowanej 2 jajka 1 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżka oleju szczypta soli Wszystkie składniki zmiksować na gładkie ciasto. Na dobrze rozgrzaną patelnię teflonową lub ceramiczną nalewać małe porcje ciasta i smażyć bardzo cienkie naleśniki.   twarożek z bakaliami: 250 g chudego(...)uprażonych na patelni płatków migdałowych 1 łyżka uprażonych na patelni wiórków kokosowych Twaróg rozgnieść widelcem,wymieszać ze śmietanką,dodać pokrojone w kosteczkę ananasy i bakalie. Wymieszać i gotowym twarożkiem nadziewać naleśniki

Kolorowa kuchnia Elki
Eklerki z kremem budyniowym do karpatki 226

Dodajemy mąkę i gotujemy jeszcze około 1 minuty, cały czas energicznie mieszając. Masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Czekamy, aż ciasto ostygnie. Do zimnego ciasta dodajemy kolejno jajka i dokładnie całość ucieramy mikserem przez około 10 minut. Ciasto wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy eklerami zostawiamy 2- 2,5 cm odstępu. Eklerki wkładamy do nagrzanego piekarnika(...)się zarumienią. Dlatego po 35 minutach wyciągamy górną blaszkę z eklerami, a dolną zostawiamy jeszcze na 5 minut w piekarniku. Gdy eklerki ostygną, kroimy je wzdłuż na pół i nadziewamy przygotowanym kremem. Smacznego

Smak mojego domu
Kotlet de volaille z serem 290

Kotlet de volaille z serem Kotlet de volaille to słynny klasyk , jednak ten przepis nie jest stuprocentowym oddaniem oryginału. Oryginalny przepis podaje ,że kotlety są nadziewane masłem z dodatkiem pietruszki , koperku lub pieprzu . Ta wersja mimo swej nie klasyczności , cieszy się dużą popularnością i można z łatwością się na nie natknąć . Często serwowane są w restauracjach i trudno się(...)osoby : 3 pojedyńcze piersi z kurczaka , filety bez kości i skóry , średniej wielkości żółty ser o łagodnym smaku np. Edam sól ,pieprz , granulowany czosnek do smaku 2 jajka 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia Każdy filet z piersi przekrawamy na pół i rozklepujemy cieńko . Najlepiej robić to przez woreczek , nie będą się wtedy tak rozpadać . Mięso doprawiamy solą, granulowanym czosnkiem

Ogrodnik w podróży
Rurki z kremem 176

nałożone na rurkę. Ciasto rozłożyć na całej długości rurki. Będzie to wyglądać jak mała spirala. Jajko wbić do miski i roztrzepać widelcem. Po nałożeniu ciasta na rurki posmarować każdą jajkiem i posypać cukrem kryształem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 30 minut. Krem: Do garnka wlać 300 ml mleka i wsypać cukier kryształ. Zagotować. Cukier kryształ powinien(...)puch. Ma być miękkie i bardzo puszyte. Kiedy utarte, dodawać małymi porcjami budyń. Krem powinien być bardzo dobrze roztarty i nie mieć grudek. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Nadziewać każdą rurkę kremem. Schłodzić w lodówce. Rurki przed podaniem posypać cukrem pudrem. Rurki z kremem Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując rurki z kremem. Rurki z kremem Masło i śmietana

mecooks
Buchty z rabarbarem. 153

używamy suchych drożdży ten etap pomijamy, wszystkie składniki na ciasto łączymy i od razu przystępujemy do wyrabiania). Po 10 minutach, gdy drożdże już zaczną rosnąć, dodajemy mleko, wodę, olej, jajko, żółtko, cukier i sól, mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto (za pomocą miksera z hakiem) trwa to około 10 minut. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją(...)kawałki, dodajemy dżem i dokładnie mieszamy. Gdy ciasto już ładnie wyrosło wykładamy je na stolnicę i dzielimy na około 20 części. Każdy kawałek formujemy na okrągły placuszek, nadziewamy 2-3 kawałkami rabarbaru z dżemem i zlepiamy jak pączki. Układamy w wyłożonej papierem formie (ja użyłam tortownicy o średnicy 28 cm) zlepieniem do dołu, mają być blisko siebie, by podczas pieczenia

Rozpustne gotowanie
Paszteciki drożdżowe z mięsem i grzybami. 245

Drożdże ucieramy z cukrem w letnim mleku. W mące robimy dołek i wlewamy weń rozczyn, odstawiamy na 10 minut (drożdże mają podwoić objętość). Po tym czasie do miski wbijamy jajka, dodajemy sól i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (około 10 minut), na końcu dodajemy letnią margarynę i wyrabiamy aż tłuszcz się wchłonie i ciasto przestanie lśnić. Gotowe ciasto oprószamy z wierzchu(...)farszu i zwijamy w rulon. Ostrym nożem kroimy wałek na 4-5 cm paszteciki i układamy na blasze do ponownego wyrośnięcia. Można również z rozwałkowanego ciasta wycinać krążki i nadziewać formując pierogi. Po około 30 minutach smarujemy wyrośnięte paszteciki roztrzepanym żółtkiem (można je ponacinać ostrym nożem), posypujemy czarnuszką i wkładamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika. Pieczemy około

Rozpustne gotowanie
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem 345

Jajko i żółtko ubijamy na puch razem z cukrem i solą. Drożdże przekładamy do miseczki i dodajemy do nich łyżeczkę cukru i mieszamy aż do uwodnienia.  Do utartych jajek dodajemy drożdże, cały czas mieszając ;) Dodajemy też roztopioną margarynę i mleko. Wszystko to cały czas się nam miksuje. Jeśli mamy już dobrze wymieszane składniki, to przesiewamy powoli mąkę i mieszamy(...)posypujemy czarnuszką. Farsz: Pieczarki podsmażamy z cebulką i pokrojoną drobno kiełbaską. Zostawiamy do przestudzenia i zimne mieszamy z drobno pokrojonym serem żółtym. Dodajemy kukurydzę i przyprawy.  Naszym farszem nadziewamy bułeczki.  Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.  I  kolacja gotowa

Lawendowe Niebo
TORT BRIGADEIRO Z LODAMI (Torta de brigadeiro e sorvete) 257

propozycja, tym razem obłędny brazylijski Tort Brigadeiro z lodami! Tort składa się z intensywnego, wilgotnego, czekoladowego spodu, dużej porcji lodów kawowych (możecie użyć Waszych ulubionych) i przepysznych pralinek Brigadeiro nadziewanych truskawkami.  Całość możecie przygotować bardzo szybko, tort jest naprawdę nieskomplikowany. Upieczenie spodu to pestka, a zrobienie pralinek, jak tylko masa na nie ostygnie, zajmie Wam dosłownie 15 minut(...)macie czasu albo macie lenia i nie chcecie szykować całego tortu to zróbcie same pralinki i obdarujcie nimi ukochaną osobę:)) Na pewno będzie zachwycona! SKŁADNIKI NA SPÓD CZEKOLADOWY: 4 jajka w temp. pokojowej (białka i żółtka oddzielnie)  1 szklanka cukru  0,75 szklanki letniego mleka  1,5 szklanki mąki pszennej  0,5 szklanki ciemnego kakao

Słodko-Słony Świat Ilony
Test patelni do grillowania linii Positano, firmy Ballarini 193

sami ocenić na zdjęciach. Ja jestem zdumiona! Na tej samej patelni, po chwili uprażylam płatki migdałów.   Jak patelnia sprawdza się w użytkowaniu? Czy trzeba ochodzic się jak z jajkiem, a może można się na niej wyżyć? Patelnia świetnie sprawdza się w użyciu. Po dwóch tygodniach intensywnego używania, prezentuje się jak nowa. Pamiętajmy, aby po umyciu i wysuszeniu przetrzeć(...)mróz szczypie w uszy. Podczas grillowania potrawy nie przywierają do dna, dlatego nie ma problemów z myciem. Patelnia świetnie się sprawdziła w roli tostera. Otóż zakupiłam drożdżowe paszteciki nadziewane mięsem i kapustą. Nie miałam pod reką piekarnika, aby je podgrzać. Wrzuciłam więc je na ciepłą patelnię i opiekłam z każdej strony. Wyszły pysznie chrupiące, ale nie suche. Niestety

Mia Cucina Sofieta
KRUCHE RURKI Z CZEKOLADOWYM KREMEM 249

czekoladowy 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady łyżka mąki pszennej 0,5 kostki masła 0,5 opakowania cukru wanilinowego WYKONANIE: CIASTO: Mąkę przesiewamy, dodajemy tłuszcz i razem siekamy. Następnie dodajemy jajka. Zarabiamy ciasto i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Foremki na rurki delikatnie natłuszczamy masłem. Następnie ciasto cienko wałkujemy i tniemy na paski.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku(...)mleko i chwilę gotujemy, cały czas mieszając. Po odstawieniu dodajemy masło i za pomocą miksera ucieramy. Odkładamy na bok i przykrywamy folią tak, żeby dotykała kremu. Ostudzone rurki nadziewamy masą, może być lekko ciepła. Posypujemy cukrem pudrem. Najlepsze są na drugi dzień. Smacznego :) MAŁA RADA: Masło i smalec dodajemy zimne, prosto z lodówki

Pani na deser
Złocista zapiekanka z kaszą gryczaną,cukinią,mięsem oraz oscypkiem. 284

można ją przechowywać w lodówce do kilku dni. Smakuje na ciepło i na zimno.Dla tych, którzy nie lubią kaszy gryczanej – idealna! Nie poczują! Składniki na oko! Pamiętacie przepis na nadziewaną paprykę? Został mi farsz z tego dania i tak powstała ta pyszna zapiekanka. Składniki utarta na dużych oczkach cukinia woreczek lub dwa kaszy gryczanej ugotowanej na sypko(...)dodaj startą cukinię. Wymieszaj , dosmacz solą i pieprzem. Trzeba uważać na sól, gdyż oscypki są słone. Zetrzyj oscypki na dużych oczkach. Dołóż do całości, wymieszaj. Dosmacz przyprawami jakie lubisz. Jajka zmiksuj ze śmietaną , wlej do farszu.Wymieszaj. Przełóż do naczynia do zapiekania. Wyrównaj ręką. Piecz najpierw pod przykryciem około pół godziny, w 190 stopniach, następnie odkryj i zapiekaj około 15 minut

Z Kuchni Do Kuchni
Szaszłyki z naleśników do zupy 206

bardziej chrupkie) pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) łyżka oleju 2 łyżki ćwikły z chrzanem (użyłam firmy Jamar ) łyżka cukru sól Dodatkowo: masło, margaryna, olej do smażenia Mleko, mąkę, jajko, proszek do pieczenia, sól, łyżkę oleju i wody miksujemy na gładkie ciasto. Dzielimy je na pół i do drugiej połówki dodajemy ćwikłę. Dokładnie mieszamy. Gotowe ciasta odstawiamy na około(...)patelkę odrobiną tłuszczu (jeśli chcemy uzyskać jeszcze bardzie chrupkie naleśniki) ale nie jest to konieczne ponieważ dodaliśmy do ciasta olej. Gotowe naleśniki zawijamy w rulon i kroimy na kawałki. Nadziewamy je na patyczek na przemian białe i czerwone. Podajemy jako dodatek do zup. W szczególności polecam je do rosołu i pomidorowej. Smacznego Artykuł Szaszłyki z naleśników do zupy pochodzi

PatiGotuje
Rurki z kremem piernikowym 511

ciasto, zostawiając z każdej strony foremki ok 0,5 cm wolnego miejsca (ciasto rośnie także lekko na boki więc łatwiej będzie potem zdjąć gotowe rurki). Nawinięte rurki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym.  Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 15 min (aż rurki ładnie się zarumienią). Po upieczeniu jeszcze ciepłe rurki zdjąć z foremek (zsuwając(...)kremówkę zacząć ubijać. Kiedy zaczyna zwiększać swoją objętość, wsypywać powoli suche składniki (cały czas miksując). W razie potrzeby pod koniec dodać cukru pudru lub przyprawy - wg. własnego uznania. Rurki nadziewamy przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego najlepiej bezpośrednio przed podaniem, ponieważ po kilku godzinach od nadziania mogą zrobić się miękkie. Suche rurki można przechowywać szczelnie zamknięte do tygodnia, krem

Ze smakiem i z pasją
Burito opiekane w grillu i salsa 132

bazylii szczypta oregano tłuszcz do smażenia salsa 2 papryki pomidorowe 2 pomidory 1 mała cebulka czerwona 1 ząbek czosnku listki oregano natka pietruszki oliwa sól cukier ocet winny naleśniki: Jajka wybić do miski, rozmieszać przy pomocy rózgi, dodać wodę, mleko, olej, sól i cukier. Następnie dodawać mąkę tyle by ciasto miało konsystencję słodkiej śmietany. Gdyby potrzebne były naleśniki grubsze należy(...)czosnek. oraz przyprawy i dusić aż powstanie gęsty sos i mięso będzie miękkie. Nie podlewać niczym. Na koniec dodać fasolę z puszki i jeszcze chwilę pogotować. Sos wystudzić. Naleśniki nadziewać sporą łyżką sosu i składać w kopertę by nic nie wypływało. Opiekać w rozgrzanym grillu elektrycznym , lub na patelni grillowej, ewent zwykłej. Przygotować salsę: Pomidory, paprykę i cebulę pokroić

Gotowanie jest łatwe
Naleśniki z meksykańskim sosem 161

ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 puszka czerwonej fasoli 400 g 1 puszka całych pomidorów 400 g 1 cebula tłuszcz do smażenia sól  pieprz oregano majeranek bazylia naleśniki: Jajka wybić do miski, rozmieszać przy pomocy rózgi, dodać wodę, mleko, olej, sól i cukier. Następnie dodawać mąkę tyle by ciasto miało konsystencję słodkiej śmietany. Gdyby potrzebne były naleśniki grubsze należy(...)lekko rozdrobnione pomidory razem z przecierem i przyprawić do smaku. Dusić pod przykryciem ok godzinę na wolnym ogniu, od czasu do czasu podlać wodą.  Na koniec sos odparować. Nadziewać naleśniki

Gotowanie jest łatwe
Domowe " Ptysie" 181

szklanka wody 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek Wodę zagotować z margaryną, wsypać mąkę i energicznie mieszać rozbijając grudki mąki. Przestudzić, dodać po jednym jajku, ciągle mieszając tak, aby ciasto było jednolite.Na końcu dodać proszek do pieczenia. Kłaść na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) łyżką lub wyciskać szprycą niezbyt duże kule ciasta. Piec 25 - 30 minut(...)ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem. do gotującego wlać mleko z mąką. Gotować, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Utrzeć masło, dodawać połyżce wystudzony budyń. Gotowym kremem nadziewać ptysie. Posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową

Praktyczna pl

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję