jajka nadziewane - 2091 przepisów (strona:96/140)

Mini Eklerki Z Delikatnym Kremem Budyniowym - Krok Po Kroku 154

czasie zaczynamy dodawać do ciasta po jednym jajku. Po 4 jajku spr rozciągliwość ciasta. Jeśli nie ciągnie się miedzy palcami to znak ze musimy dodać ostatnie jajko. Po 5 jajku sprawdzamy znów ciasto, powinno rozciągać się pomiędzy palcami. 4. Przekładamy ciasto do tylki cukierniczej i na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia wyciskamy eklerki w  sporych odstępach gdyż urosną podczas(...)uzyskania kremowego budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. 7. Śmietanę ubijamy i delikatnie mieszamy z budyniem. Następnie krem chowamy do lodówki do stężenia. 8. Eklerki przekrawamy w połowie i nadziewamy kremem budyniowym. Krem najlepiej przełożyć do szprycy i tak nadziewać. Na koniec polewamy czekoladą ( czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek masła ) Smacznego

Gotowanie...to proste !
Pączki z czekoladą 208

wanilii + 100 g mlecznej czekolady 200 g gorzkiej czekolady cukier puder Masło roztopić, odłożyć do przestudzenia. Mąkę przesiać, połączyć z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodać mleko, jajka, cukier i ekstrakt waniliowy, wyrobić gładkie ciasto. Dodać roztopione masło,wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przełożyć do naczynia, przykryć lnianą ściereczkę(...)stopni, po kilka minut z każdej strony. Odkładać na bibułkę do odsączenia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, delikatnie przestudzić. Przestudzoną, płynną czekoladę przełożyć do rękawa cukierniczego i nadziewać pączki. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Bakłażan faszerowany pod jaglaną pierzynką 248

Pyszny i aromatyczny bakłażan faszerowany pod jaglaną pierzynką to pomysł na szybki obiad gotowy już w 35 minut. To danie kuchni roślinnej to świetne rozwiązanie dla

Book of spells
Pączki 121

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pączki – chyba nie muszę ich nikomu przestawiać, ponieważ wszyscy je dobrze znamy To wypiek z ciasta drożdżowego uformowany w

Marta Gotuje
Kukurydziane kiełbaski 111

kiełbasek z szynki 8 drewnianych patyczków (miałam tylko metalowe) 100g mąki kukurydzianej 200g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 150ml mleka woda gazowana olej do smażenia Jajko roztrzepujemy z 150ml mleka, dodajemy mąkę kukurydzianą, pszenną oraz proszek do pieczenia i mieszamy na gęstą masę. Dla rozluźnienia masy dolewamy odrobinę gazowanej wody. Panierka powinna mieć konsystencję bardzo gęstej(...)olej, gdy będzie gorący wyjmujemy z panierki kiełbaski i wkładamy je ostrożnie na olej. Smażymy na złoto. Usmażone wyjmujemy i układamy na ręczniku papierowym, smażymy kolejną porcję. Usmażone kiełbaski nadziewamy na patyczki i układamy razem z sosem pomidorowym

Gotowanie i blogowanie
Pesto z oliwek i suszonych pomidorów 199

świeżej bazylii) i smaczniejszą (z suszonymi pomidorami) wersję pesto . Pesto to nie tylko sos do makaronu , jeśli lubisz ten smak, to znakomicie doprawi ono chleb paleo (np. niskowęglowodanowy ), jajka na twardo, omlety, naleśniki paleo, majonez paleo, warzywa, sosy do sałatek albo mięsa, a nawet makaron z warzyw. Pesto możesz używać jako sos do warzyw na zimno pokrojonych w słupki (dobre(...)cytryny łyżeczka suszonej bazylii szczypta soli kilka łyżek startego parmezana lub podobnego sera Oliwki biorę ze słoika – z reguły najprostsze marynowane, same zielone albo mieszane – raz użyłem nadziewanych papryką i efekt był bardzo ciekawy. Suszone pomidory najlepiej kupić suche, a nie w zalewie z oleju słonecznikowego albo fałszywej oliwy z oliwek. Suche pomidory warto wymieszać wcześniej

PaleoSMAK
Pączki 165

miski wbić jajka, dodać żółtka, wsypać resztę cukru i nad gorącą kąpielą miksować aż cukier się rozpuści i zrobi się biała i puszysta masa. Uważać żeby nie przegrzać jajek. Do misy miksera wsypać przesianą mąkę wlać rozczyn drożdżowy, masę jajeczną, resztę ciepłego mleka, sól oraz esencję waniliową. Miksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Następnie wlać ciepłe rozpuszczone masło(...)pączki do smażenia wyrośniętą stroną do dołu. Smażyć po około 1,5 minuty z każdej strony. Po usmażeniu przekładać na ręczniki papierowe do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Ciepłe pączki nadziewać za pomocą długiej szprycy powidłami i zanurzyć jedną stroną w lukrze. Od razu posypać posiekaną żurawiną. Lukier: Do miseczki wlać sok, wodę i stopniowo dosypywać cukier puder cały czas ucierając

Ala piecze i gotuje
Meksykańskie pulpeciki z indyka 116

szczypty chili sól Przygotowanie: Pulpeciki: Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i lekko podsmażyć. Mięso mielone przełożyć do miseczki. Dodać usmażoną cebulę, bułkę tartą, jajko, posiekaną natkę pietruszki, rozmaryn, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić i uformować pulpeciki. Na patelni rozgrzać trochę oliwy z oliwek i je obsmażyć. Wyjąć na talerz. Sos pomidorowy: Na dużej patelni rozgrzać oliwę(...)małym ogniu (pod przykryciem) około 15 minut. Pod koniec dodać odsączoną fasolę i doprawić solą. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem w sosie grzybowo-dyniowym → Naleśniki zapiekane po meksykańsku → Chili con carne → Zapiekanka ziemniaczana po meksykańsku

Oryginalny smak
Pączki na suchych drożdżach i "Łabędź i złodzieje" 206

miękkiego masła kieliszek spirytusu (u mnie limoncello , które dodatkowo perfumuje ciasto) Dodatkowo 0,6 l oleju cukier puder konfitura lub miękka marmolada Wymieszać suche składniki, dodać rozbełtane jajko, mleko i alkohol. Wszystko dokładnie wyrobić, a potem po kawałku dodawać masło i wyrabiać dalej. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę - półtorej. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką(...)Pączki smażyć na ciemno złoty kolor (po obu stronach po 2 razy). Wykładać na ręcznik papierowy, by odsączyć z tłuszczu. Lekko schłodzone pączki (na tyle, by nie parzyły palców) nadziewać marmoladą za pomocą szprycy. Posypać cukrem pudrem. "Łabędź i złodzieje" Elizabeth Kostovy to książka, która czekała na przeczytanie od kilku lat. Znany malarz, Robert Oliver, zostaje zatrzymany

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżówki z owocami na kremówce 131

jakie nadzienie się trafi :) Składniki (16 drożdżówek) Ciasto 250 ml śmietany, 36% 500 g mąki pszennej opakowanie suszonych drożdży (7 g) 80 g cukru 16 g cukru waniliowego 2 jajka średniej wielkości dowolne owoce do nadziania (u mnie truskawki - tak, w sierpniu <3, maliny, borówki, nektarynka, gruszka - umyte, obrane, pokrojone) Kruszonka 75 g masła 75 g cukru(...)gładkie. Przykryć czystą ściereczką i trzymać w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu delikatnie oprószyć mąką i krótko zagnieść. Podzielić na 16 części, z każdej formować placuszek i nadziewać owocami. Sklejać, delikatnie uformować bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać kruszonką. Piec w 200 st. C przez

Słodkie inspiracje
BUŁECZKI NADZIEWANE MARMOLADĄ RÓŻANĄ 124

Dagoma . Składniki: * 2 łyżeczki suchych drożdży * 50 ml letniej wody * 400 g mąki pszennej * szczypta soli * 2 łyżeczki cukru * 2 łyżki oleju * 3/4 szklanki letniego mleka * 1 jajko * nadzienie- u mnie marmolada różana Dagoma Wykonanie: Zrobić  zaczyn drożdżowy: drożdże wymieszać z cukrem, wlać letnie mleko, wymieszać. Zasypać 2 łyżkami mąki. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn(...)minut. Po tym czasie wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec bułeczki około 20 minut. Wystudzić na kratce. Zimne bułki nadziewać marmoladą różaną, można polukrować albo posypać cukrem pudrem

Zrób to smacznie
Niezwykłe pączki z tahini i różą 176

gęstej marmolady różanej 2 łyżki cukru pudru Drożdże rozmieszać z mlekiem i 1 łyżką cukru pudru. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać. Odstawić na 15 minut. W tym czasie ubić jajka, zółtka i pozostały cukier na puszystą, jasną masę. Dodać cały zaczyn, tahini, ekstrakt i śmietanę. Jeszcze chwilę ubijać, po czym zmienić końcówkę miksera na hak.  Masło rozpuścić i przestudzić(...)blacie oprószonym mąką; zostawić do wyrośnięcia na 30-60 minut. Napuszone pączki smażyć w tłuszczu rozgrzanym do 175 st. C. Odłożyć na papierowy ręcznik do odcięknięcia. Jeszcze ciepłe nadziewać marmoladą.  Ostudzone oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! Oczywiście, obrączka mi nie wyszła... Ale to moja wina; za cienko rozwałkowałam ciasto, i troszkę plaskate mi się te pączusie udały. W środku jednak

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniczki nadziewane powidłami 181

Już od kilku lat zawsze na święta piekę pierniki, ale dopiero te mi smakowały. Jakoś nie jestem przekonana do pierników, które muszą leżeć kilka tygodni żeby

Słodka Kraina Wypieków
Pączki z nadzieniem z róży 131

pokojową. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pozostałe suche składni i i wymieszać łyżką. Jajka rozbełtać. Mleko podgrzać z masłem aby się rozpuściło. Do miski z suchymi składnikami wlać jajka, rum i ciepłe (nie gorące!) mleko z masłem. Wyrabiać ciasto ok 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. Stolnicę lekko oprószyć mąką(...)się rumienić to znak że olej jest dobrze rozgrzany. Po usmażeniu pierwszego pączka zawsze sprawdzam w środku czy jest upieczony. Pączki osączyć na papierowym ręczniku i gdy lekko przestygną nadziewać je konfiturą używając szprycy z długą końcówką. Ostudzone pączki lukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego

Smakołyki Asi
Krokiety z mięsem, kapustą i grzybami. 243

przygotowuję to danie zazwyczaj, gdy zostało mi trochę rosołu i gotowanego mięsa. Na bazie rosołu przygotowuję barszczyk czerwony, a z mięsa farsz do tych pysznych krokietów. Takim samym farszem nadziewam również pierogi , więc czasami przygotowuję podwójna ilość farszu i jednego dnia lepię na obiad pierogi, a drugiego robię krokiety, lub część farszu zamrażam i wyjmuję, gdy mam ochotę ta któreś(...)kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 3 spore pieczarki 2 średnie cebule sól pieprz 1 łyżeczka majeranku olej POZOSTAŁE SKŁADNIKI:około 18 naleśników, polecam mój sprawdzony przepis 2-3 duże jajka bułka tarta olej       Przygotowujemy farsz. Dzień wcześniej zalewamy grzyby wodą, które teraz gotujemy w wodzie, w której się moczyły. Po 45 minutach odcedzamy grzyby i odkładamy

Rozpustne gotowanie