Odkąd wypatrzyłam te bułeczki na stronie Moje Wypieki musiałam przetestować ten przepis. Semla to pszenna bułeczka nadziewana masą migdałową i bitą śmietaną. W Szwecji jest to tradycyjny słodki przysmak, którym zajadają się w ostatni dzień karnawału - tłusty wtorek. Oryginalnie semlę podaje się w głębokim talerzu, z ciepłym mlekiem. Jednak na pierwszy raz chciałam wypróbować bez tego dodatku. Pyszny deser(...)szwedzkimi bestsellerami i kinem. Składniki (na 10 szt. bułeczek) 20 g świeżych drożdży 200 ml mleka 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 90 g masła 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka kardamonu Nadzienie 100 g zmielonych migdałów 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 50 ml wody 1 łyżka śmietanki 30% Dodatkowo 400 ml śmietanki
pink envelopeW domu preferujemy obiady mięsne, pewnie z tego względu, że dużo energii dziennie tracimy i jakoś mięso jest w stanie uzupełnić straty energii. Dziś na
dom-agi.plłyżkę mąki,mieszam i odstawiam na 30 minut aż zaczyn zacznie pracować. Do zaczynu dodaję resztę przesianej mąki, sól, roztopione masło, spirytus, ser który wcześniej zblendowałam, skórkę z pomarańczy. Jajko i żółtko ubiłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam do składników. Ciasto zarabiam mikserem aż będzie elastyczne, ładnie wyrobione. Odstawiam na dwie godziny do wyrośnięcia. Ciasto wykładam na deskę podsypaną(...)obserwuje. Pączki wkładam spodem do góry. Jak się zarumienią obracam na drugą stronę. Pączki będą miały obwódkę jak damy im dobrze wyrosnąć. Nie skracajmy tego procesu. Po usmażeniu nadziewam cienką końcówką szprycy kremem. Posypuję pudrem. #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski www.olejkonwenanse.pl
wesoła kuchniacukry ubić na puszysty, biały krem – 10 minut mikserem. • Do przesianej mąki z solą dodać wyrośnięte drożdźe i wymieszać łyżką. • Dodać ubite jajka i wyrobić ciasto – 15 minut mikserem z końcówką hakiem. • Dodać rozpuszczone, wystudzone masło i spirytus i wyrabiać do połączenia składników. • Przykryć ciasto ściereczką i odstawić(...)smażyć z obu stron na złoty kolor. • Wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy do osączenia z tłuszczu. Wykończenie pączków • Po wystudzeniu nadziewać pączki kremem wbijając szprycę z ostrą, długą końcówką z boku pączka na obwodzie. • Nadziane posypać cukrem pudrem
To co kochamśmietaną to po prostu byłam w ekstazie. Pomysł na tego typu słodkie bułeczki wziął się z przepisu na szwedzkie bułeczki semla . Oczywiście migdałowe ślimaczki to nie pierwsze słodkie bułeczki nadziewane marcepanem , które pojawiły się na blogu co do jedzenia. Uwielbiam drożdżowe wypieki. Podjadam drożdżowe bułeczki zaraz po wyjęciu z piekarnika. Przypieczona masa marcepanowa jest pyszna. Bułeczki są w miarę(...)świeżych drożdży 150 g brązowego cukru ½ łyżeczki soli 2 żółtka 500 g pszennej mąki Nadzienie 150 g marcepanu 2 łyżki śmietanki 2 łyżeczki świeżo zgniecionego kardamonu 1 jajko do posmarowania Dodatkowo ½ l śmietanki, 36% cukier puder do posypania Podgrzej mleko do 37ºC i rozpuść w nim drożdże. Odważ mąkę, cukier i umieść w misie do miksera. Dodaj mleko
codojedzeniaDrożdżówki z serem – takie tradycyjne, puszyste, najlepsze. U mnie w wersji odrobinę zakręconej, bo zawijanej, ale nie ma problemu, aby przygotować je jako nadziewane serem bułeczki. Żyjemy w czasach, kiedy nawet w dobrej cukierni niełatwo jest kupić smaczną drożdżówkę. Pozostaje przygotować je domowo – samemu. Na szczęście wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. A taka domowa drożdżówka(...)serem – ciasto: 500 g mąki pszennej (3 szklanki + 2 łyżki do rozczynu) 35 g świeżych drożdży (mniej niż pół kostki) 1 szklanka mleka (250 ml) 1 całe jajko i 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania) 70 g rozpuszczonego masła 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: ok. 3/4 szklanki cukru pudru do lukru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content
Poezja smakuTakie oto muffinki upiekłam na Mikołajki :) Wyszły bardzo smaczne, wilgotne, delikatnie pachnące pomarańczami (do ciasta dodałam drobno pokrojoną kandyzowaną skórkę pomarańczową i sok pomarańczowy) nadziewane dżemem o smaku kiwi. Do tego obowiązkowo musiała być jakaś świąteczna dekoracja. Wybór padł na zrobienie choinek z masy śmietanowej z mascarpone (mojej ulubionej). Jednak, aby nie było tak łatwo i „codziennie” postanowiłam(...)mąki pszennej 70 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g cukru pudru 100 ml soku pomarańczowego 80 ml oleju 200 g maślanki (w temperaturze pokojowej) 1 jajko (w temperaturze pokojowej) 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 12 łyżeczek dżemu z kiwi (lub agrestowego) Dekoracja: 400 ml śmietany 30% (schłodzonego) 500 g serka mascarpone (schłodzonego
MyCookBook.pldżem (u mnie pomarańczowy) czekolada (mleczna lub biała) ewentualnie lukier 1. Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa lub przepuścić przez praskę. 2. Do ziemniaków dodać cukier puder, jajka i masło, utrzeć wszystko mikserem. 3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, ręką wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. 4. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą(...)robię - w mikrofalówce:) Udekorować nią gotowe rogaliki. U mnie z racji tego że dżem był pomarańczowy, dodatkowo użyłam również lukru żeby podkreślić cytrusowe smaki. Rogaliki te można oczywiście nadziewać dosłownie wszystkim: dżemem, czekoladą, kajmakiem, makiem, orzechami i co tam jeszcze do głowy przyjdzie:) Inspiracja: Ciasteczkowy Potwór
Kto ugości moich gości?tradycyjne gołąbki. Dzisiaj ta pierwsza opcja, polecam i zapraszam po przepis. Składniki: 4 papryki 200 g mięsa mielonego 150 g fety 4 pieczarki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 średnia cebula 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku Salsa: 5 pomidorów 1/2 żółtej papryki 1/2 szklanki soku pomidorowego sol i pieprz do smaku(...)feta i pokrojone podsmażone na maśle, pokrojone w kosteczkę pieczarki i cebulę. Doprawiam farsz solą, pieprzem i tymiankiem, pamiętając, o tym, że feta jest dość słona. Papryki nadziewam farszem i przykrywam odkrojonymi wierzchami. Na dno naczynia żaroodpornego wlewam warzywny wywar i układam papryki. Piekę w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 stopni przez około 40-45 minut. Podaję gorące
Gosia gotujeciasto rozlało się ;-) Porcja dla dwóch osób. SKŁADNIKI 4 jajka 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody szczypta soli 2 łyżki oleju WYKONANIE Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli i chwilkę miksować, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodawać na przemian mleko i mąkę miksując wszystko na wolnych obrotach. Gotową masę zostawić(...)smaku, pół opakowania cukru waniliowego. Twaróg zagnieść i wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać cukier i cukier waniliowy i całość dobrze wymieszać. Ja daję tylko łyżeczkę lub dwie cukru. Jak nadziewam naleśniki twarogiem, to kładę jeszcze do środka plasterki banana (smakuje fenomenalnie); z miodem, z dżemem
Passions hobbies lifeowocami, konfiturami, twarożkiem, bakaliami i orzechami. Można je kupić w wielu budkach w Budapeszcie, Tokaju, czy nad Balatonem. Jednak na całym świecie znane są naleśniki a'la Gundel, nadziewane kremem orzechowym z rodzynkami i rumem, polane czekoladowym sosem, a następnie skrapiane spirytusem, zapalane i podawane płonące! Wymyślił je Karol Gundel, jeden z najznamienitrzych węgierskich kucharzy. Talent kulinarny i zmysł(...)czekoladowy:1 szklanka mleka (250ml)125g mlecznej czekolady125g gorzkiej czekolady1 opakowanie cukru waniliowego1-2 łyżki rumuPrzygotowanie:Mąkę mieszamy z solą i cukrem pudrem. Trzepaczką mieszamy mleko z mąką. Dodajemy jajko oraz żółtko i znowu mieszamy. W razie potrzeby masę przecieramy przez sitko, aby nie było grudek.Z ciasta smażymy bez tłuszczu na teflonowej patelni 12 cieniutkich naleśników.Orzechy mieszamy
Smakowity Blog KulinarnyPo raz pierwszy jadłam to danie na przyjęciu u koleżanki. Jego smak tak mnie zachwycił, że postanowiłam w domu sama je przygotować. Kurczak w cieście
Słodko-Słony Świat Ilonyprzykład masą serową . pęczek rzodkiewek, 3 jajka ugotowane na twardo, 6 – 8 filecików anchois, ziemia: 2 kromki pumpernikla, 3 kostki czekolady wytrawnej, 6-8 orzechów włoskich, olej rzepakowy Jajka obrać, zmiksować razem z anchois. Rzodkiewki umyć, odciąć brzydkie liście. Wydrążyć dziury – ja wydrążyłam z boku. Nadziać rzodkiewki pastą jajeczną. Pumpernikiel zmiksować z czekoladą i orzechami. Posmarować rzodkiewki olejem i posypać(...)czterech lat w Kijowie. Serwuje się tu nowoczesną kuchnię ukraiń ską. Poza wspomnianymi rzodkiewkami mieliśmy przyjemność spróbować chłodnika, który na gości czekał w lodowej wazie, podawany z pierożkami nadziewanymi raczkami. Zrazy ziemniaczane z okoniem morskim i łososiem, oraz ziemniaczane sfery z grasica i móżdżkiem – i to danie było gwiazdą wieczoru (oczywiście według mojej oceny). Sorbet z rokitnika. Wybór
królestwo garówsmażenia Nadzienie: 1,5 banana 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego (u mnie greckiego) Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Do miski wkładamy mascarpone, dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego, jajka i oba cukry. Całość miksujemy na gładką masę, wtedy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia (najlepiej je przesiać) i alkohol (by przy smażeniu nie chłonęły dużo tłuszczu). Ponownie miksujemy(...)papierowym, by odsączyć nadmiar oleju. Banany obieramy ze skórki, dzielimy na mniejsze kawałki i dodajemy pozostałą łyżkę jogurtu naturalnego. Blendujemy na gładki krem. Przestudzone pączuszki za pomocą tylki do nadziewania i rękawa cukierniczego napełniamy kremem bananowym. Na talerzu posypujemy cukrem pudrem
Kolorowy Przepisownikłyżeczka ekstraktu z wanilii 1 słoiczek konfitury różanej Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Dodajemy 150 g mąki. Mieszamy drewnianą łyżką. Odstawiamy, pod przykryciem w ciepłe miejsce, do napuszenia. Jajka, żółtka ucieramy z cukrem. Wlewamy do napuszonego ciasta. Dodajemy pozostałą mąkę, ekstrakt z wanilii i rozpuszczone masło. Zagniatamy całość, do połączenia. Odstawiamy, pod przykryciem, w ciepłe miejsce do podwojenia objętości(...)surowe. Odkładamy na odsączenia na papier kuchenny. Gotowe wypełniamy konfiturą: Końcówką od łyżeczki robimy dziurkę w pączku, przez całą długość. Konfiturę przekładamy do rękawa cukierniczego, zakończonego małą tylką i nadziewamy nią pączki. Posypujemy cukrem pudrem. Inspiracja: maraswunderland.de The post Pączki z Nadzieniem Różanym appeared first on Made
Made By Mom And Son