jajka nadziewane - 2091 przepisów (strona:109/140)

Domowe Mini-Pączusie 239

szklanki cukru pudru ok. 7 łyżek ciepłej wody konfitura z róży (ewentualnie marmolada różana) kandyzowana skórka pomarańczy (opcjonalnie)  olej do smażenia Domowe Mini-Pączusie - Sposób przygotowania: Żółtka, jajko, cukier i cukier waniliowy ubijamy, a następnie podgrzewamy w rondelku nie przestając energicznie mieszać (najlepiej rózgą cukierniczą) do momentu zgęstnienia (nie za długo aby nie powstała nam "jajecznica") - odstawiamy(...)pączki zbytnio nasiąkną tłuszczem. Ważne jest podtrzymywanie stałej temperatury podczas smażenia każdej partii pączków. Gotowe przekładamy na ręczniki papierowe. Za pomocą szprycy z cienką, długą końcówką każdego pączka nadziewamy konfiturą z róży. Lukier: Cukier puder ucieramy z wodą (można posłużyć się mikserem). Gdy lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, natomiast jeżeli zbyt gęsty wlewamy więcej wody. Mini-pączki

Słodka Strona
Kapusta pekińska na ciepło 168

Kapusta pekińska – przypomina raczej sałatę i w tej właśnie roli zdobyła swoją popularność. Ale nadaje się również do nadziewania, duszenia, marynowania. Zasługuje na szczególne wyróżnienie ze względu na zawartość beta-karotenu. Już pół szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej pokrywa dzienne zapotrzebowanie na beta-karoten. ” Dla tych co znają ją tylko pod postacją surówki – kapusta pekińska na ciepło(...)cebulą, pokrojony w talarki por oraz posiekany koper. Doprawiamy pieprzem i, w miarę potrzeby, solą. Kapusta pekińska na ciepło może być podana, jako danie obiadowe – do mięsa, z jajkiem sadzonym, czy też z chlebem jako danie kolacyjne. Większość z nas kapustę pekińską jada pod postacią różnego rodzaju surówek, ale bez wątpienia smażona też jest wspaniała, gdyż ten proces wydobywa

mojewypiekiinietylko
Slimaki lubia deszcz 181

odzynek) aż do uzyskania miękkiej masy. Zostawiamy ją w temperaturze pokojowej na czas wyrabiania ciasta. W dużej misce mieszamy mąki i sól. W drugim naczyniu mieszamy mleko, wodę, jajka, golden syrup (miód) i świeże drożdże. Wlewamy płyn do naczynia z mąką i wyrabiamy do uzyskania miękkiego, lepkiego ciasta. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Smarujemy oliwą stolnicę czy inną powierzchnię(...)roladę. Kroimy naszą "roladę" na 9 równych części i układamy te plasterki w foremce (3 rzędy po 3), lub po prostu obok siebie na blasze. Otrzymamy w ten sposób nadziewane ślimaczki. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Odkrywamy nasze bułeczki, posypujemy po wierzchu drobnym cukrem. Pieczemy na środkowej półce

Przysmaki Karolki
Pieczeń rzymska nadziewana pieczarkami z dodatkiem pieczarek w śmietanie 216

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Na słodko lub wytrawnie
JAGLANE GOŁĄBKI Z MIĘSEM I MŁODEJ KAPUSTY 145

Gołąbki z młodej kapusty nadziewane farszem z kaszy jaglanej i mięsa z indyka. Bardzo lekkie i delikatne w smaku. A do tego zdrowe! Jak dla mnie te z ryżem się do nich nie umywają... Moje gołąbki przygotowałam w szybkowarze, dzięki temu skróciłam czas oczekiwania z 50 min. do niecałych 20 min. 😉 Szybkowar to taki cudowny garnek, w którym podczas(...)godzinę 😉 Idealna propozycja na lekki, letni obiad... Składniki: 2 główki młodej kapusty 2 szklanki kaszy jaglanej 500 g mięsa mielonego z indyka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko pęczek koperku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz 1 drobiowa kostka bulionowa 500 ml soku pomidorowego Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukujemy kilkakrotnie na sitku pod bieżącą wodą

Kuchnia MagdaLeny
JAGLANE GOŁĄBKI Z MIĘSEM Z MŁODEJ KAPUSTY 175

Gołąbki z młodej kapusty nadziewane farszem z kaszy jaglanej i mięsa z indyka. Bardzo lekkie i delikatne w smaku. A do tego zdrowe! Jak dla mnie te z ryżem się do nich nie umywają... Moje gołąbki przygotowałam w szybkowarze, dzięki temu skróciłam czas oczekiwania z 50 min. do niecałych 20 min. 😉 Szybkowar to taki cudowny garnek, w którym podczas(...)godzinę 😉 Idealna propozycja na lekki, letni obiad... Składniki: 2 główki młodej kapusty 2 szklanki kaszy jaglanej 500 g mięsa mielonego z indyka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko pęczek koperku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz 1 drobiowa kostka bulionowa 500 ml soku pomidorowego Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukujemy kilkakrotnie na sitku pod bieżącą wodą

Kuchnia MagdaLeny
KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 170

Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem z białego maku i bakalii... coś na wzór rogali świętomarcińskich. Jednak choć moje nadzienie nieznacznie się różni, to przepis na ciasto

Kuchnia MagdaLeny
KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 183

Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem z białego maku i bakalii... coś na wzór rogali świętomarcińskich. Jednak choć moje nadzienie nieznacznie się różni, to przepis na ciasto

Kuchnia MagdaLeny
Saszetki indyka nadziewane porem i sosem 139

Idealne danie na obiad, imprezy oraz specjalne okazje. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Można zrobić je z sosem lub bez. Jeśli zrobicie je bez sosu to można

Kuchnia Pokoleń
PIEROGI RUSKIE 117

przepisu na pierogi i ulepszajcie go. Polecam! Oto składniki i przyprawy na pierogi ruskie SKŁADNIKI NA PIEROGI RUSKIE na ciasto pierogowe: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej całe jajko 1-2 łyżeczki oliwy szczypta soli ok. 1 szklanka gorącej wody - tyle ile wchłonie ciasto mąka do posypania stolnicy farsz na pierogi ruskie:  ok. 500g ugotowanych i wystudzonych ziemniaków (mogą(...)świeży lub mrożony koperek albo suszoną miętę pieprzową. Krok 5.  Ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej. To ważne, ponieważ pierożki będą wtedy smaczniejsze. Krok6. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy zgrabne krążki, nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem, zlepiamy brzegi, karbujemy je palcami.    Tak przygotowane pierogi rozkładamy na wyłożonej ściereczką tacy. Gotowe pierożki gotujemy, wrzucając na wrzącą, osoloną wodę. Ostrożnie mieszamy drewnianą łyżką

Moja Książka Kucharska
PIERNIKOWO-BANANOWO-KOKOSOWY SHAKE Z PALONĄ BEZĄ I DONUTAMI – istny foodporn! 249

świeżutki drożdżowy donut z czekoladą i palona beza włoska z piernikową kruszonką. Ślinka cieknie, prawda?! Musicie to zrobić!   SKŁADNIKI: ( 1 słoik ) * pierniczki uszatki Kopernik – 5 szt * pierniki nadziewane w białej czekoladzie – 3 szt * duży, miękki banan – 1 szt * mleko kokosowe – 200 ml * miód wielokwiatowy – 1 łyżeczka DO DEKORACJI: * mleczna czekolada ( roztopiona(...)zwiększycie obrotów miksera do maksimum beza ie zesztywnieje a zrobi się klejąca i leista. DONUTY: SKŁADNIKI: ( ok. 7 szt ) * mąka – 150 g * mleko – 65 ml * żółtka – 1 szt * jajko – 1 szt * cukier – 30 g * cukier waniliowy – 1 op * masło – 25 g * rum – 1 łyżka * drożdże – 20 g * olej do smażenia – ok. 500 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Z drożdży, połowy ciepłego mleka

Ostra na Słodko
Kruchy placek ze szpinakiem i fetą - Turecki Börek 173

Börek (nazywany też min. Burek lub Boregi - zależnie od kraju), to rodzaj tureckiego nadziewanego kruchego placka z ciasta filo, który w Turcji można wszędzie kupić. Swego rodzaju turecki fast-food. Przygotowuje się go z ciasta filo jak wspomniałam. To grecka nazwa tego ciasta, (w Turcj to samo ciasto nazywane jest yufka), nie mniej jest to to samo ciast: cieniutkie(...)odmrożonego szpinaku w całych liściach a jeszcze lepiej świeży szpinak (ze 3 pełne garści) 100-150 g sera feta 2 cebule posiekane 2 ząbki czosnku posiekane 2 jajka 200 ml mleka 80 ml oliwy z oliwek (można zastąpić olejem rzepakowym) sól i pieprz do smaku Wykonanie: 2-3 łyżki oliwy lub olej rozgrzać na dużej patelni i zeszklić na niej

Sztuka gotowania w/g Samiry
flamenquínes cordobéses 278

Pyszne roladki, nadziewane szynką serrano. Mogą być z wieprzowiny, mogą z wołowiny. W przepisach pojawia się polędwica wołowa, polędwiczki wieprzowe, schab wieprzowy, albo szynka. Podawane jako danie główne, albo jako przekąska. Czasem mięso jest marynowane w soku z cytryny, czosnku i natce pietruszki, czasem tylko solone i pieprzone. Czasem dodawany jest do środka żółty ser, częściej nie… Zależy(...)poukładać wzdłuż dłuższego boku kawałka mięsa. Jeżeli dodajemy ser – analogicznie, albo plastry po całości, albo słupki wzdłuż dłuższego boku. Ciasno zwinąć w rulon. Każdą roladkę zamoczyć w roztrzepanym jajku a następnie obtoczyć w bułce tartej*. Smażyć na złoto na głębokim oleju. Raczej dłużej, w niższej temperaturze, żeby mięso zdążyło dojść, a nie przypaliła się panierka. Zwykle podawane z frytkami

stajnia gołębie od kuchni
Działkowanie. I babka limonkowa na maśle 167

będą rosnąć w szklarni), żółte maliny, porzeczki w dwóch kolorach i czerwony agrest. Na swoją kolej cierpliwie czekają cukinie (czyżbym w tym roku po raz pierwszy miała przygotować nadziewane kwiaty cukinii...?), cebulki i kilka gatunków (a może rodzajów ...?) chilli. Truskawki już dawno rozpleniły się aż w dwóch skrzynkach, rabarbar winny i truskawkowy (ten to będzie musiał mieć fantastyczny kolor(...)limonkowym lukrem - będzie wtedy prawdziwą królową wielkanocnego stołu. Babka maślano-limonkowa Składniki: (na formę z kominem o pojemności 2,5 l) 250 g miękkiego masła 180 g cukru 4 jajka 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli skórka otarta z 4 limonek 150 ml soku z limonki dodatkowo: 1 łyżka cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przygotowanie Domowych Pączków 198

stać się puszysty jak pianka . Po 15 minutach : Do miski dajkę jajko , żółtka , dodaję cukier i całość dokładnie mieszam rózgą . Teraz do gotowego rozczynu dodaję składniki na ciasto : wymieszane jajka z cukrem , mąkę , mleko , spirytus , sól , cukier waniliowy , sok z cytryny , otartą skórkę z cytryny . Całość dokładnie mieszam łyżką aby składniki się połączyły . Do wstępnie połączonych składników dodaję roztopione(...)blat ( w zależności jak nam łatwiej ) . Uformowanego pączka układam na lekko podsypanym mąką blacie lub deseczce , nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na około 30 minut . Jeżeli pączki nadziewam przed smażeniem to : Biorę kawałek ciasta , formuję palcami placuszek na środek nakładam łyżeczkę nadzienia i brzegi placuszka zbieram do siebie do góry tak jak bym chciała zrobić sakiewkę , mocno ściskam

Uwaga Babcia Gotuje