Stromboli czyli pizza lub calzone, tylko że wykonane i podane inaczej. Stromboli nadziewane kiełbasą i serem. Pycha Przygotowanie ciasta – do kubka dodać drożdże,szczyptę soli, 1 łyżkę mąki, miód, część ciepłej wody. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek w środku. Do środka mąki wlać resztę wody, olej i wyrośnięte drożdże. Dodać sól, wyrobić(...)trzeba zostawić czysty margines ciasta naokoło. Sos posypać potartym serem, na to porozrzucana rukola. Rozłożyć plasterki kiełbasy, jeden koło drugiego. Następnie znowu ser i trochę rukoli. Boki ciasta posmarować jajkiem. Najpierw zawinąć krótsze boki plastra ciasta, następnie z jednej dłuższej strony. Zwinąć ciasto w rulon. W miejscu gdzie ciasto się złączy zostawić jako spód. U góry posmarować jajkiem, posypać mieszanką
Kuchnia PokoleńCygara drobiowe z pieczarkami Piersi z kurczaka i nie tylko , to jak powszechnie wiadomo ulubiony element facetów , zarówno tych dużych , jak i tych małych , a moi
Ogrodnik w podróżymąki pszennej + dodatkowo 50 - 70 g do podsypywania • 40 g świeżych drożdży • pół łyżeczki soli • 100 g drobnego białego cukru • cukier waniliowy (16g) • 1,5 szklanki mleka • 4 duże jajka • 2 żółtka • 100 g roztopionego masła Dodatkowo: • konfitura lub powidła do nadziania • cukier puder do oprószenia • 6 kostek smalcu (1,2 kg) Sposób przygotowania: 1. Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać(...)tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175ºC, z obu stron. Przewracać patyczkiem do szaszłyków. Na tłuszcz wkładamy ciastka zlepieniem do góry! 9. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. 10. Pączki nadziewać konfiturą lub powidłami przy pomocy przyrządu do dekorowania. 11. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego. Moi Drodzy Trwa etap głosowania w konkursie na Blog Roku 2014, więc wszystko zależy
W mojej kuchniłyżka wódki Dodatkowo: - olej + smalec do smażenia - lukier (szklanka cukru pudru + sok z cytryny + wrzątek) - kandyzowana skórka cytrynowa Mąkę przesiewamy, wsypujemy drożdże – mieszamy. Dodajemy cukier, dokładnie rozgniecione ziemniaki, jajka i żółtko, letnie mleko, 1 łyżkę wódki i wodę różaną. Wyrabiamy robotem z hakiem do chwili, aż ciasto będzie odchodziło od miski (ok. 10 minut). Wlewamy masło i dalej wyrabiamy(...)Gorąco polecam i życzę smacznego. Z niewielkimi zmianami, ponownie wykorzystałam przepis Doroty z Moich Wypieków . Polecam też inne przepisy na wypieki „tłustoczwartkowe” znajdujace się na blogu : Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki hiszpańskie Pączki z budyniem Chrusty na winie Oponki z twarogu Churros z masą migdałową Pączki z serka mascarpone Pątysie
mojewypiekiinietylkosame :D No a skoro lubię własnoręcznie upieczone bułki, kocham szpinak i sery, to powstał na pomysł połączenia tego w całość. I tak stworzyłam bułki nadziewane szpinakiem i fetą :)Składniki:ok. 40 dkg. mąki,3 dkg drożdży,1 szklanka mleka,ćwierć kostki masła lub margaryny,ćwierć łyżeczki soli,łyżka cukru,opakowanie świeżego szpinaku (chyba(...)upiec do lekkiego zrumienienia w piecyku nagrzanym do 180 stopniu. Zwykle zajmuje to około 15 minut :) Jeśli ktoś lubi chrupiące bułki, niech przed upieczeniem posmaruje je rozbitym jajkiem :) jeśli wolicie miękkie pieczywo, to nie smarujcie niczym :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennamieszając wsypać mąkę. Dobrze wymieszać, po czym ponownie podgrzewać mieszając, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka. Zostawić do przestudzenia (ciasto nie powinno być gorące). Następnie wbijać po jednym jajku i każdorazowo dobrze wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszce niewielkie koła nakładając kolejne warstwy ciasta na siebie. Blaszkę włożyć do piekarnika i piec 25 minut(...)wyjęciu z piekarnika zapewne się zapadną jak harmonijka. Zdecydowanie wystarczą trzy warstwy: spód, środek i góra z czubkiem. Jeszcze jedna uwaga. Aby ptysie były idealne, to najlepiej nadziewać je śmietaną dopiero przed podaniem
Passions hobbies lifepodobieństwo w brzmieniu obu wyrazów?;) W zeszłym roku w Macedonii jadłam przepyszne bureki z serem i z mięsem, w Turcji też mają podobne Su böreği czy Sigara böreği, nadziewane ziemniakami, fetą i pietruszką, kapustą czy szpinakiem. Znane mi z dzieciństwa czebureki to proste ciasto z mąki, wody i soli, cienko rozwałkowane, nadziane mięsem, ostro doprawione, zlepione na kształt dużego(...)szybko, zaledwie kilka kadrów, bez zmiany stylizacji i dobierania propsów. Bo czekają, gorące przecież jeszcze, soczyste czebureki. Składniki (na 10 sztuk): ciasto: 2 szklanki mąki 150ml wody 1 małe jajko 1 łyżka masła 0,5 łyżeczki soli farsz: 300g mięsa mielonego z łopatki lub karczku 1 cebula 3 łyżki jogurtu naturalnego (można też dodać kefir albo wodę) ząbek czosnku sól
Obiad gotowyZapraszam na delikatne omleciki biszkoptowe z kremem budyniowym oraz truskawkami. Bardzo proste w przygotowaniu i pyszne. Polecam Składniki: ciasto: 2 jajka L 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki mąki pszennej szczypta soli krem: 400 ml mleka bez laktozy od Mlekovita 2 łyżki cukru 1 op. budyniu śmietankowego na 500 ml mleka 100 g masła bez laktozy kilka świeżych truskawek(...)następnie dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu i miksujemy razem na krem. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy je na części. Składanie deseru: Krem budyniowy przekładamy do szprycy i nadziewamy nim biskwity. Potem do kremu wciskamy delikatnie truskawki. Gotowe biskwity przekładamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarneKilka dni temu koleżanka zrobiła pączki i udostępniła przepis. Pamiętam, ze moja babcia też robiła pączki z duzą ilością jajek oraz spirytusem. Postanowiłam więc wypróbować ten przepis. Z tych składników wychodzi podobno około 40 pączków, ale to zależy od wielkości pączków. Ja nie potrafię powiedzieć ile mi wyszło, bo po pierwsze co nasmażyłam to zaraz znikało i w końcu się(...)Pączki wychodzą przepyszne, puszyste. Po naciśnięciu wracają do swojej wysokości. Z powodzeniem można z tego ciasta porobić małe pączuszki. Ja takie zrobiłam na prośbę dziecka. Część pączków pozostawiłam bez nadziewania tylko z jednej strony pomoczyłam w lukrze, a część nadziałam dżemem (niestety brak konfitury z róży
Państwo Wojtczuk gotująpierwsze miejsce zajmowały zawsze ziemniaki, gryka oraz brukiew . Ze zwierząt najpowszechniejszą była gęś , której sposoby przygotowywania oraz podawania w tamtych rejonach doprowadzono do perfekcji. Tamtejszymi specjałami jest gęś wędzona, nadziewana oraz faszerowana. Bardzo znana jest okrasa, inaczej óbóna czyli zmielone wraz z tłuszczem surowe gęsie mięso, obficie przyprawione ziołami oraz przyprawami i przechowywane w glinianych garnkach. Stosowano(...)takie smakołyki? Poniżej znajdziecie dokładne przepisy. Pomorski pasztet z wędzonej makreli Składniki : 250g wędzonej makreli, szklanka mleka, duża cebula drobno posiekana, 50 g ryżu lub kaszy, 1 surowe jajko, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki masła, łyżka mąki, sól, pieprz, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 3-4 łyżki bułki tartej, 1/4 szklanki śmietany 12% Przygotowanie : Makrelę układamy
Życie ze smakiemniego pozostałe składniki ciasta (oprócz masła) i przechodzimy do punktu nr 3. 2. WERSJA Z SUSZONYMI DROŻDŻAMI (2 min) Suszone drożdże mieszamy z mąką, dodajemy cukier, szczyptę soli, jajko i dolewamy letnie mleko. Przechodzimy do punktu nr 3. 3. WYRABIANIE CIASTA (6 min) Mieszamy składniki ciasta widelcem lub łyżką, a następnie wyrabiamy na jednolitą masę przez co najmniej 5 minut(...)kąpieli wodnej, umieszczając nad garnkiem z gotującą wodą – wtedy czekolada się nie zważy). Masa musi być gładka i jednolita. Jeśli lubicie słodsze kremy możecie dosłodzić mieszankę cukrem pudrem. 7. NADZIEWANIE (5 min) My użyliśmy strzykawki, ale można też zastosować specjalną szprycę. Jeśli będziecie mieć problemy z nabieraniem/wyciskaniem kremu, to musicie go lekko rozcieńczyć. Ciepłe pączki najlepiej nadziewać ilością kremu odpowiadającą
Nerds Kitchenmąki pszennej (+ do podsypywania) 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1. Masło rozpuścić i wystudzić. 2. Jajka roztrzepać z cukrem pudrem, masłem i miodem. Pozostałe sypkie składniki wymieszać ze sobą, dodawać stopniowo ciągle mieszając (trzepaczką ręczną lub mikserem). Gdy ciasto będzie już za gęste żeby je mieszać, należy wyrobić(...)środek nałożyć trochę lukru, aby przyklei ła się kolejna warstwa. Analogicznie postąpić z kolejnymi parami pierniczków. Na czubek można ułamać rożek z innego pierniczka lub ostatnią gwiazdkę zamiast nadziewać poziomo - postawić w pionie. Jeśli choi nka ma być przeznaczona do ozdoby - obciąć wystający patyczek. Jeśli ma być do zjedzenia - patyczek ostrożnie wyjąć zanim lukier całkiem zastygnie . Lukier budyniowy: 3 łyżki
Kto ugości moich gości?Krokiety z nadzieniem kiełbasiano , paprykowo , pieczarkowym Krokiety z pysznym nadzieniem . Są proste do zrobienia , a niesamowicie smaczne . W końcu farsz zawiera wszystko co tylko można sobie
Ogrodnik w podróżySemla czyli szwedzka bułka maślana nadziewana marcepanem i bitą śmietaną. Są to bułeczki drożdżowe pieczone z dodatkiem kardamonu i masła. Mięciutkie i puszyste jak brioszki. Semla piekę raz do roku aby zadość uczynić tradycji ale czasami odbiegam od oryginalnego przepisu. Tym razem upiekłam semla kokosowe. Bitą śmietanę doprawiłam kokosowym likierem. Do drożdżowego ciasta dodałam kokosowe wiórki. Zamiast marcepanu ubiłam(...)minut, a następnie podziel na 16 równych bułeczek. Ułóż na blasze w odstępach, przykryj folią i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozmąconym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 200ºC na termoobiegu. Piecz bułeczki przez 10 – 12 minut, aż będą rumiane. Wyjmij i ostudź na metalowej kratce. Przygotuj nadzienie. Ubij białko na sztywną pianę
codojedzeniaRÓŻANĄ źródło przepisu: Asia's White Kitchen (robiłam z połowy porcji) // ok. 24 pączki ~500g mąki pszennej ~15g świeżych drożdży lub 7 g suszonych (ja robiłam ze świeżymi) ~2 jajka ~1 żółtko ~70 ml ciepłego mleka + 1/4 szklanki jeśli używasz świeżych drożdży (użyłam sojowego) ~50g rozpuszczonego, przestudzonego masła ~50g cukru (cukru użyłam tylko w rozczynie, potem już(...)czasie rozgrzej olej w garnku. Smaż pączki z każdej strony na rumiany kolor. Odkładaj na ręcznik papierowy i odsączaj. ~250-300g domowej konfitury różanej Usmażone pączki nadziewaj konfiturą za pomocą tutki lub rękawa cukierniczego. Posyp pączki cukrem pudrem. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugar