wyjątkowego smaku. Najlepsze Domowe Pączki - Składniki (ok. 20 dużych pączków ) : Pączki: 4,5 szklanki mąki (740 g) 200 g cukru pudru 150 g masła 5 żółtek 2 jajka 80 g drożdży świeżych 500 ml mleka cukier waniliowy odrobina soli Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru ok. 7 łyżek ciepłej wody konfitura z róży (ewentualnie marmolada różana) kandyzowana skórka(...)zbyt niska temperatura spowoduje, że pączki zbytnio nasiąkną tłuszczem. Ważne jest podtrzymywanie stałej temperatury podczas smażenia każdej partii pączków. Gotowe przekładamy na ręczniki papierowe. Za pomocą szprycy każdego pączka nadziewamy konfiturą z róży. Lukier: Cukier puder ucieramy z wodą (można posłużyć się mikserem). Gdy lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, natomiast jeżeli zbyt gęsty wlewamy więcej wody. Pączki
Słodka StronaZbieram dobre chwile jak koraliki. Nadziewam na nitki pamięci i chowam w niewidzialnych szkatułkach. A kiedy szukam pociechy, z radością dziecka podnoszę wieczko. Czeka tam na mnie stos kolorowych wspomnień. Są duże i małe, zabawne i romantyczne, pachnące i rozkoszne, dziecinne i dorosłe. Lubię, gdy niespodziewanie dźwięk, obraz czy przypadkowe słowo niczym zaklęcie otwierają szkatułkę i podsuwają wspomnienie. Nie zawsze(...)SKŁADNIKI na 2-3 porcje 250 g makaronu typu kolanka (choć może być inny) 5-6 plastrów wędzonego łososia pęczek koperku kubek śmietany 12% 2-3 łyżki musztardy 1 jajko sól, pieprz tarty żółty ser do posypania cytryna (opcjonalnie) oliwa Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić i przestudzić. Plastry łososia pokroić na drobne kawałki. Koperek umyć
KUCHARNIATemat tego co można zrobić z mięsem z rosołu powraca u nas co pewien czas. Propozycji było już kilka, a jedną z nich krokiety nadziewane „rosołowym” i pieczarkami. Dzisiaj nawiążemy ponownie do tego pomysłu wykorzystując podobny, choć niezupełnie taki sam farsz. Tym razem jednak nadziejemy nim nie placki naleśnikowe, lecz pierogi. Wykorzystamy do tego celu poprzedni przepis na ciasto(...)przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób, tj. ok. 40 średnich pierogów) 200g mięsa z rosołu (oczyszczonego z kości, skóry, itp.) 100g warzyw z rosołu (marchewka, seler) 1 duże (L) jajko 250g pieczarek garstka suszonych grzybów leśnych 2-3 łyżki masła 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu ciasto na pierogi gotowane wg naszego przepisu Do podania zeskwarzony wędzony boczek
Kulinarna Pokusacukru kryształ lub drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka cynamonu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę przesiać na stolnicę lub do dużej miski, dodać cukier i drożdże i wymieszać. W kubeczku roztrzepać jajka oraz żółtka i dodać do mąki. Dolać spirytus i ekstrakt waniliowy ( lub dwie łyżki spirytusu) oraz mleko. Na koniec dodać roztopione masło i zagnieść elastyczne ciasto, które będzie odchodziło(...)odsączyć tłuszcz. Jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem (najlepiej cukier i cynamon umieścić w małym kielichu blendera i miskować kilkadziesiąt sekund). Na końcu przy pomocy szprycy nadziewamy pączki masą krówkową. Smacznego
DefinicjaSmakupotrawa: śledź w oleju z cebulką i rodzynkami - dziś znowu jest bez rodzynek, jak wersja pierwotna, którą pamiętam ze stołu mojej babci. Jadałem również żurek gdzie poza jajkiem i białą kiełbasą były dodatki warzywne - tu też patrzymy co dodajemy, by czasem nie wylądowało coś węglowodanowego jak ziemniaki. Oczywiście żurek jemy bez chleba. Żurek jest przygotowywany na zakwasie żytnim(...)zawiera bułki i nie jest smażona więc zdrowsza. Oczywiście każdy ma tu własne pomysły na potrawy mięsne i o ile nie jest to kaczka nadziewana jabłkami i innymi węglowodanami, to spokojnie można zaadoptować każdy pomysł by święta były zgodne z dietą rozdzielną, a zarazem zdrowe i bez zbędnych kilogramów. Potrawy mięsne serwujemy
Dieta Rozdzielna i ZdrowieSą potrawy, które lubię i z przyjemnością do nich wracam. Wśród nich są też takie, które pomimo tego, że moim zdaniem wychodzą bardzo dobre, nie są
Smaki Na Talerzukorzennymi przyprawami ciasto może naprawę długo leżakować. W domu najlepiej trzymać je w metalowej puszce :) Znam mnóstwo przepisów na pierniczki - w zależności od proporcji mogą być twarde bądź miękkie, nadziewane lub lukrowane, z dodatkiem słodkiego dżemu bądź bakalii. Dziś nikogo już nie dziwi smak korzennych słodkich ciasteczek. Można je kupić w każdym sklepie czy piekarni. Zachęcam was jednak(...)mąką) i wycinamy dowolne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pieczemy 10-12 minut w 175 stopniach C. Aby pierniczki były błyszczące po wystudzeniu możemy posmarować je jajkiem rozmąconym z łyżką mleka i ponownie włożyć do piekarnika (nagrzanego do 70 stopni C) na około 10 minut. Robimy lukier: ucieramy widelcem białko z cukrem pudrem przez około
Sajkofanka smakuZ okazji wyjątkowej, sylwestrowej nocy przydzielono mi zadanie-miałam zająć się zrobieniem słodkości na imprezę. Zdawałam sobie sprawę, że większą popularnością będą
Wrzosowa PolanaMakaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i cukinią to błyskawiczna propozycja na przygotowanie smacznego posiłku. Taki makaron możecie zabrać ze sobą na obiad albo lunch do pracy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!prostu chcących odżywiać się zdrowo, a lubiących wszelkie słodkości i nie potrafiących z nich zrezygnować :) To także idealny deser dla tych, którzy muszą wykluczyć ze swojej diety gluten, jajka, czy laktozę. Przepis na kuleczki jaglane znalazłam na blogu makelifeeasier.pl i odrobinkę go zmodyfikowałam. Pominęłam całkowicie dodatek mąki kokosowej/jaglanej z obawy, że wyjdą zbyt suche. Zwiększyłam też ilość syropu klonowego, gdyż(...)jest dla nas odpowiednio słodka. Wówczas zawsze można jeszcze dolać odrobinę syropu :) Ze zmiksowanej masy jaglanej formujemy w dłoniach kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego (można też zrobić troszkę mniejsze). Nadziewamy je migdałem. Na koniec kuleczki obtaczamy dokładnie w wiórkach kokosowych i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na ok. godzinę. W lodówce jaglane Rafaello przechowujemy do 3 dni. Smacznego
MyCookBook.plczekolady (najlepiej po 75 g czekolady gorzkiej i 75 g mlecznej) 50 g masła łyżka wódki Pączki z Czekoladą (z Masą Czekoladowo-Budyniową i Polewą Czekoladową) - Sposób przygotowania: Żółtka, jajko, cukier i cukier waniliowy ubijamy, a następnie podgrzewamy w rondelku nie przestając energicznie mieszać (najlepiej rózgą cukierniczą) do momentu zgęstnienia (nie za długo aby nie powstała nam "jajecznica") - odstawiamy(...)pozostaną surowe. Natomiast zbyt niska temperatura spowoduje, że pączki zbytnio nasiąkną tłuszczem. Ważne jest podtrzymywanie stałej temperatury podczas smażenia każdej partii pączków. Gotowe przekładamy na ręczniki papierowe. Ostudzone pączki nadziewamy czekoladowym kremem za pomocą szprycy . Polewa Czekoladowa: Połamaną czekoladę podgrzewamy wraz z wódką i masłem w kąpieli wodnej i mieszamy do otrzymania gładkiej, błyszczącej kuwertury. Gdy odrobinę przestygnie każdy
Słodka StronaKwiaty cukinii są jednymi z wdzięczniejszych okazów kwiatów jadalnych oraz dających spore możliwości ich kulinarnego wykorzystania. Można je smażyć, nadziewać, jeść na surowo (np. w sałatce). Dziś chciałam pokazać najprostszy i najszybszy sposób ich wykorzystania i skonsumowania, a tym samym zachęcić wszystkich tych, którzy jeszcze nie próbowali. A wierzcie mi: naprawdę warto. Sama przyznaję się, że pomimo faktu, iż niezmiennie(...)roku. Do czego Was serdecznie namawiam :) Składniki: 6 szt. kwiatów cukinii (można użyć większej ilości, tyle ile macie) 1/2 szklanki wody gazowanej 1/2 szklanki mleka 1 duże jajko 2 czubate łyżeczki cukru waniliowego kilka łyżek mąki pszennej (tyle by uzyskać konsystencję gęstej śmietany) szczypta soli ok. 1/2 l oleju rzepakowego (do smażenia) cukier puder (do posypania) Wykonanie: Do miski wlewamy
MyCookBook.plktóre mnie w mijający weekend ogarnęło -- upiekłam 2 babki, 2 chleby i dużą porcję słodkich bułeczek - zdecydowałam się wziąć udział w wydarzeniu Wypiekanie na śniadanie . "Na tapecie" był chlebek nadziewany szpinakiem i fetą na podstawie książki Women's Weekly "The Baking Collection" . Z racji braków w lodówce i wyjątkowej niechęci do spaceru po zakupy, musiałam wykazać się(...)starty na grubych oczkach tarki - oryginał sugerował parmezan, ale nie posiadałam w lodówce 250ml jogurtu naturalnego - takiego bardziej rzadkiego - zastąpiłam nim maślankę, której również nie miałam 1 jajko Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekana w kostkę cebulę na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony czosnek i jeszcze chwile całość trzymać na patelni - czosnku nie dodawać
Grunt to przepis!białą i puszystą masę jak na kogel mogel, na koniec dodajemy spirytus(około 10 minut ubijania). Do miski z mąką wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy ubite jajka i mieszamy. Dokładnie wyrabiamy ciasto (ręką przez około 15 minut lub odpowiednią końcówką miksera przez 10 - 15 minut), aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Do wyrobionego ciasta dodajemy roztopione(...)minuty z każdej strony. Podczas smażenia regulujemy temperaturę oleju, aby drastycznie nie zwiększała się i nie obniżała. Pączki wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na papierowe ręczniki. Studzimy, następnie nadziewamy kremem waniliowym: z boku robimy dziurkę nożem, następnie za pomocą szprycy wyciskamy pożądaną ilość nadzienia. Posypujemy cukrem pudrem
KuchcikoweLovenakrętki koniaku Przygotowanie: Ciasto: Wodę z masłem i odrobiną soli zagotowałam. Umieściłam w misce robota kuchennego, dodałam przesianą mąkę i utarłam. Odstawiłam do ostygnięcia. Po wystudzeniu dodawałam kolejno jajka cały czas ucierając, aż do połączenia składników. Gotowe ciasto umieściłam w rękawie cukierniczym i wyciskałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia „ptysie” o średnicy mniej więcej 2 cm. Należy pamiętać(...)zrażona niczym wzięłam porządny blender i zblendowałam wszystko na aksamitny krem. Dodałam miękkie masło oraz koniak i zmiksowałam ponownie. Wstawiłam do lodówki, żeby krem mocniej stężał. Upieczone ptysie nadziewałam kremem za pomocą szprycy cukierniczej. Przyznam bez bicia, że crème pâtissière robiłam pierwszy raz w życiu i wyszedł rewelacyjny. Proporcje do kremu i patent z folią wzięłam z TEJ strony
Kate's Kitchen