jajka nadziewane - 2091 przepisów (strona:108/140)

Bułki zawijane z cukinią, dynią i kiełbasą 182

smakują. Idealne jako dodatek do zup. Robię je często z różnym nadzieniem jak pizza rolls z feta i szpinakiem czy bułeczki z szynką i papryką . Dzisiaj kolejny przepis na nadziewane bułki z cukinią, dynią i kiełbasą. Bułki idealne do zamrożenia. Rozmrażam je w mikrofalówce lub w piekarniku, choć muszę przyznać, że rozmrożone w piekarniku są lepsze. ¾ Bułki zawijane(...)kostkę pieczoną dynię i kiełbasę. Całość posyp oregano i zwiń w rulon. Pokrój na 2 cm kawałki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzej piekarnik do 250ºC na termoobieg i wstaw bułki. Piecz przez około 15 minut. Wyjmij z piekarnika i ułóż

codojedzenia
KOTLET DE VOLAILLE Z ZIEMNIAKAMI I BURACZKAMI 450

nadziane są ziołowym masłem z natką pietruszki, czosnkiem i odrobiną soli oraz pieprzu. Wiele razy robiłam też inne wersje smakowe, zmieniając pietruszkę na różne zioła, typu tymianek czy rozmaryn, nadziewałam je również serem. Ale jakby nie było dla mnie wersja mojej Mamy, z masłem i pietruszką, jest absolutnie najlepsza i nie ma sobie równych :) Jeśli nie będziecie mieli pod ręką(...)natki pietruszki (opcjonalnie 3 łyżki suszonej) 1 duży ząbek czosnku sól olej do smażenia mąka i bułka tarta do panierowania (użyłam bułki tartej z siemieniem lnianym) 2 roztrzepane jajka SKŁADNIKI NA BURACZKI: 3-4 ugotowane buraki średniej wielkości 0,5 cebuli sól, pieprz i cukier do smaku  sok z cytryny lub ocet do smaku 1 łyżka oleju (opcjonalnie

Słodko-Słony Świat Ilony
Pierogi ruskie 149

Kiedyś  robiłam wszystko ręcznie i dało się. Skoro jednak mogę sobie  ułatwić  i przyspieszyć cały proces………dlaczego  więc nie? ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka oliwy z oliwek ½ łyżeczki soli ok.1 szklanki ciepłej wody nadzienie: 500 g  ugotowanych ziemniaków 300 g białego sera 1 cebula olej lub oliwa do smażenia sól(...)masłem, masłem z cebulką  lub skwarkami. Pierogi można zlepiać palcami lub uzyć  sprytnegourządzenia  do pierogów. Jesli zabraknie mi farszu ,a ciasta jest za dużo robię  nadziewane placki    przypiekane na blasze lub patelni. Tym razem jako nadzienie posłuzyła mi mozzarella

Zakamarki mojej kuchni
Schab z białą kiełbasą podany na sałatce z fiołków 202

łyżki suszonego majeranku olej do smażenia sznurek dodatkowo: 1 opakowanie świeżego, młodego szpinaku garść fiołków garść stokrotek winegret  Białą kiełbasę pozbawiamy z osłonek. Mięso z kiełbasy mieszam z jajkiem, bułką tartą, posiekaną natką oraz posiekanym czosnkiem dzikim oraz suszonym majerankiem. Doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy.  Schab rozcinamy wzdłuż na jeden duży płat i lekko rozbijamy(...)już zimny i pokrojony schab podałam na świeżym, młodym szpinaku z fiołkami (fiołki są jadalne) oraz stokrotkami (także są jadalne) i całość skropiłam winegretem.  nadziewany schab biała kiełbasą

Bon Appetit Małgorzaty
Roladki drożdżowe z makiem 130

Słodkie ciasteczka-ślimaczki z ciasta drożdżowego,nadziewane makiem. Wspaniałe nie tylko w okresie świąt, ale i na inne okazje. Ciasto: 250 ml mleka 120 g cukru 2 jaja 6 dag drożdży 60 dag mąki 100 g roztopionego masła zapach waniliowy Drożdże rozmieszać z pół szklanki ciepłego mleka i łyżeczką cukru. Odstawić by wyrosły. Mąkę wsypać do miski , dodać(...)części, rozwałkować i na każdej części rozsmarować 1/4 części masy makowej. Zwinąć jak roladę,pokroić nożem na plasterki ok 1,5-2 cm. Układać na blaszce, posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok 15-20 min w 200 st C.  LUKIER: po upieczeniu posmarować lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody:170 g cukru pudu utrzeć z 30 ml gorącej wody

Z Marcepanem
PIEROGI NA WIGILIĘ?? IT'S POSSIBLE!!! :)) 133

PIEROGOWE - z mixu mąki bezglutenowej. Ja używam uniwersalnego mixu Schar. Można z niego robić pierogi, naleśniki a nawet makaron. 500 g mixu uniewrsalnego mąki bezglutenowej 250 ml wody 1 jajko sól do smaku (szczypta) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)latin; mso-fareast-language:EN-US;}      Z wymienionych składników dokładnie wyrobić ciasto. Delikatnie rozwałkować na grubość ok 3-4 mm. Formą wyciąć krążki ciast, które nadziewać ulubionym farszem. Gotować około 4-5 minut w lekko osolonej wodzie.Można?? MOŻNA!! ;))      SMACZNEGO!!!! Pozdrawiam

BezglutenowaIzabela
Pularda w złotem kolorze i kartoflane kulki z parzonem ciastem 150

przymrużeniem oka, a przepis jest po prostu na kawał porządnego, pieczonego pysznego kurczaka. ;) "Tam, bracie, zamawiasz nie z karty, ale z głowy: Kaczka faszerowana gęsią, gęś faszerowana kaczką. Kartofle nadziewane szpinakiem, szczupak w rosole..." 1 kura (lub po prostu spory kurczak ;) ) po 4 łyżki musztardy miodowej i miodu pszczelego po 3 łyżki oleju i przyprawy maggi 2 łyżki masła(...)słonej wodzie, odcedzić i zemleć. Dodać żółtka, gałkę i łyżkę masła, a wszystko utrzeć. Wodę zagotować z resztą masła, sypać mąki, dokładnie mieszać, aż odstanie od ścianek, przestudzić. Dodać jajko, wymieszać z kartoflaną masą, doprawić. Olej rozgrzać i łyżką maczaną w wodzie nakładać nań masę, po czem smażyć do zezłocenia. Podawać razem z odkrajanym mięsem, oblane sosem z pulardy, posolone

Kuchenna Kontrrewolucya
Ptysie łabędzie z kremem maślanym 134

zagotować. Gdy masa będzie jednolita i gęsta, zdejmujemy ją z ognia. Do jeszcze ciepłej (ale nie gorącej) masy wbijamy po jednym jajku, za każdym razem miksując masę mikserem (następne jajko można dodać dopiero wówczas, gdy wmiksujemy poprzednie). Na końcu dodajemy cukier puder i miksujemy jeszcze ok. 1-2 minuty. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego(...)Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Po tym czasie masło miksujemy, aż będzie puszyste. Dodajemy po jednej łyżce masy budyniowej, cały czas miksując, aż do wyczerpania. Masą nadziewamy przepołowione ptysie (łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego). Górną połówkę ptysia możemy (ale nie musimy) przekroić na dwie identyczne części, aby przypominały skrzydła. W ptysie wbijamy upieczone szyje. Przed podaniem

Poezja smaku
Pączki angielskie 155

cukrem i drożdżami i odstawić na 10 minut. Do reszty mleka dodać wanilię, cukier i masło- powinno się rozpuścić. Do lekko ciepłego mleka dodać wyrośnięte drożdże i roztrzepane jajka. Do miski przesiać mąkę z solą. Zrobić wgłębienie i wlać mleko- drożdżową miksturę. Wymieszać a następnie wyłożyć na blat i wyrabiać 10-15 minut. Ciasto powinno być gładkie i na powierzchni(...)stopni. 4. Wyjmować na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu a następnie jeszcze gorące wkładać do miski z drobnym cukrem do obtoczenia. Odstawić do wystygnięcia. Ostudzone nadziewać ulubioną konfiturą czy budyniem.Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „Na zakwasie i na drożdżach„Zródło: step-by-step Baking, C.BrethertonPost Pączki angielskie pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Tradycyjne ptysie z bitą śmietaną 163

mieszając wsypać mąkę. Dobrze wymieszać, po czym ponownie podgrzewać mieszając, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka. Zostawić do przestudzenia (ciasto nie powinno być gorące). Następnie wbijać po jednym jajku i każdorazowo dobrze wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszce niewielkie koła nakładając kolejne warstwy ciasta na siebie. Blaszkę włożyć do piekarnika i piec 25 minut(...)wyjęciu z piekarnika zapewne się zapadną jak harmonijka. Zdecydowanie wystarczą trzy warstwy: spód, środek i góra z czubkiem. Jeszcze jedna uwaga. Aby ptysie były idealne, to najlepiej nadziewać je śmietaną dopiero przed podaniem

Passions hobbies life
Naleśniki migdałowe z prażoną gruszką 117

Nastała jesień. Ciągły deszcz, ponure dni to skłania mnie, aby przygotować rozgrzewający i pachnący posiłek. Na taką pogodę proponuję naleśniki migdałowe z prażoną gruszką i mnóstwo

Truskawkowa Fiesta
To już nie będziemy jeść hamburgerów? 147

najpopularniejszej tortowej też wyjdą 2 płaskie łyżeczki suchych drożdży 30 g cukru 2 płaskie łyżeczki soli 65 g masła 285 ml mleka 50 g sezamu + łyżka do posypania 1 jajko (może być samo białko, żółtko użyjemy do kotletów) Po przygotowaniu wszystkich składników łączymy najpierw wszystkie sypkie i mieszamy.   Masło rozpuszczamy na kuchence, a później łączymy z mlekiem. Jeśli(...)porcji robię 16 średnich bułeczek, lubimy raczej poręczne, niezbyt wielkie burgery i takich bułek potrzebujemy. Formując bułki tworzę  kulki, które powstają przez składanie ciasta jakby były czymś nadziewane, złożenie kładziemy tak by było pod spodem i umieszczamy wszystkie bułki na blaszce z papierem do pieczenia, lekko je spłaszczamy i przykrywamy na kolejne wyrastanie. Tym razem potrzebujemy

I tu będę miała takie te
Tłustoczwartkowe pączki z marmoladą 166

letnia woda Skórka pomarańczowa do dekoracji Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy, odstawiamy do przestudzenia. Mąkę pszenną przesiewamy przez sito do misy miksera. Dodajemy pozostałe składniki - suche drożdże, sól, cukier, mleko, jajka, żółtka. Wszystko miksujemy na średnich obrotach (końcówka z hakiem do ciast drożdżowych). Masę wyrabiamy kilka minut. Musi być gładka i elastyczna, jednakże wyglądać będzie na kleistą. Wyrobione ciasto formujemy w kulę(...)paczki, aby mogły swobodnie pływać. Smażymy po kilka minut z każdej ze stron. Paczki muszą być złociste i musimy pilnować aby zbytnio się nie spiekły. Jeszcze ciepłe nadziewamy marmoladą wieloowocową lub ulubioną konfiturą. Do tego niezbędna jest szpryca cukiernicza z odpowiednią końcówką. Jeszcze ciepłe paczki lukrujemy przygotowanym lukrem (cukier puder mieszamy z odrobiną wody do uzyskania odpowiedniej gęstości

VioletoweKucharzenie
Ptysie z kremem z białek 384

jednolitej masy. Gdy masa będzie odklejała się od łyżki oraz gdy będzie gładka bez grudek odstawiamy masę do całkowitego ostudzenia. 4. Gdy masa ostygnie miksując dodajemy kolejno po jednym jajka. Można mieszać również drewnianą łyżką. 5 Gdy masa będzie gładka przy pomocy szprycy z końcówką dużej gwiazdki wyciskamy ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec(...)lodówki. Nakładaj szprycą z końcówką gwiazdki na ostudzone i przepołowione ptysie. Smacznego:) * Sprawdź również podobne przepisy:   Ptysie z bitą śmietaną i gorącymi śliwkami  oraz    Profiteroles nadziewane kremem pomarańczowym z advocatem w polewie czekoladowej

KreatywnePiny
PĄCZKI DLA DOROSŁYCH Z NADZIENIEM BANANOWYM 136

cukier oraz pokruszone drożdże i mieszamy z 1 łyżką mąki. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min., aby wyrósł. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy żółtka, jajko, cukier puder, cukier z wanilią, szczyptę soli, wódkę oraz pozostałą mąkę. Wyrabiamy ciasto na pulchne i sprężyste. Na końcu dodajemy roztopione i wystudzone masło. Zagniatamy ciasto, aż cały tłuszcz się(...)płaskim garnku rozgrzewamy olej. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor. Usmażone pączki układamy na ręczniku papierowym, by odsączyć je z tłuszczu. Gdy pączki przestygną nadziewamy je zimnym budyniem za pomocą rękawa cukierniczego. Polewa: Gorzką czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polewamy pączki. Możemy przyozdobić dowolną posypką

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania