jajka nadziewane - 2091 przepisów (strona:117/140)

Jesienne ciastka - grzybki 340

pocieszenie pozostaje wylizywanie miski z kremem i polewą czekoladową. Składniki (na ok.15 grzybków) 200 g masła 3 szklanki mąki 2 łyżki cukru pudru 200 g kwaśnej śmietany 1 jajko 1 łyżka maku Na krem: 1 budyń waniliowy 2 szklanki mleka 200 g masła 2 łyżki cukru Na polewę: 1 tabliczka czekolady deserowej 3 łyżki mleka 1 łyżka masła Będą potrzebne(...)porcję. Polewa: Masło z mlekiem zagotować w rondelku. Dodać pokruszoną czekoladę, zdjąć z ognia i mieszać aż czekolada całkiem się rozpuści i uzyskamy jednolitą polewę. Składanie grzybków: Grzybowe kapelusze nadziewać kremem i przykryć kółkami z dziurką. Ułożyć na desce, tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarować na kapeluszach polewę - trzeba to zrobić dokładnie i równomiernie i wstawić do lodówki

Kulinarne Inspiracje
Pieczone jabłka z żurawiną, kaszą jaglaną, sezamem i miodem 145

Pyszny, zdrowy deser, na dodatek pożywny i bogaty w składniki mineralne. Pieczone jabłka z żurawiną, ekspandowaną kaszą jaglaną, sezamem i miodem . Deser świetny dla wszystkich. Bez

Moja Delicja
Ciasto drożdzowe z serem z nutą wanilii 151

Wspaniałe puszyste i   słodko pachnące drożdżowe ciasto formowane na kształt warkocza nadziewane serem, pieczone w formie keksowej, idealne na ponure   i deszczowe jesienne popołudnia do filiżanki gorącego kakao lub kubka mleka, wypiek który zachwyci amatorów drożdżowych wypieków. Podaję przepis na jedną drożdżówkę ,ale radzę Wam od razu podwoić  składniki  bo znika w mgnieniu oka. Chciałam przy(...)powstałe dwa pasy skręcić kilkukrotnie, ukłożyć w keksówce wyłożonej pergaminem   o długości   ok. 37 cm , odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce aby wyrosło, posmarować rozkłóconym jajkiem, piec 25 -30 minut w temp 175*c. Upieczoną i zimną drożdżówkę, polukrować  i posypać skórką kandyzowaną z pomarańczy. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Naleśniki 100% z białej gryki + warzywny farsz 168

Moje ostatnie odkrycie! Pomysł na najprostsze, jednoskładnikowe ciasto naleśnikowe  - z samej kaszy! Bez dodatku jajek, mleka, czy nawet tłuszczu. Banalne w przygotowaniu, a na dodatek bezglutenowe i wegańskie. Nie miałam zamiaru ich celowo ,,uzdrawiać", ale one naprawdę nie potrzebowały niczego więcej prócz kaszy. Przepis sam w sobie nie jest mojego autorstwa, ale na wielu blogach widziałam podobne pomysły(...)pomidorową. Zagotować, dodać pokruszony ser feta i przemieszać. Doprawić do smaku. Trzymać kilka minut pod przykryciem na średniej mocy palnika. Gdy farsz już zgęstnieje i nieco ostygnie, można zacząć nadziewać nim naleśniki. Ja do mojej porcji dodałam pierś z kurczaka i trochę żółtego sera. :) Enjoy

Kuchnia Ellie
Drożdżowa choinka 162

godziny nowy dzień mamy;) Ale faktycznie! Wczoraj troszkę sobie popracowałam. Zrobiłam pierogi na Wigilię (uszka, ze śliwką, z kapustą i grzybami oraz z makiem), wyrobiłam ciasto na pierniczki nadziewane, kolejne dwie kule ciasta na domek z piernika, którego myślałam, że już mi się nie uda upiec, a na końcu nastawiłam mandarynki na nalewkę. Ponoć po 7 dniach będzie można(...)mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo: 30 kuleczek sera mozzarella (można użyć każdego innego pokrojonego w małe kawałki 1 jajko Świeże listki bazylii 2 szczypty słodkiej papryki 3 łyżki tartego parmezanu Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy wraz z łyżeczką cukru w ciepłej wodzie. Przelewamy do mąki, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy

Kuchnia w czekoladzie
Pączki z ziemniakami 224

document.write(" "); Składniki na ok 40 pączków: 1 kg mąki pszenna (u mnie typ 650 z Lidla) 400 gr ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków, ostudzonych 2 żółtka 6 dużych jajek 60 gr cukru można dać więcej max 120 gr 160 gr masła rozpuszczonego i ostudzonego 2 łyżki wódki lub ekstraktu waniliowego 100 ml mleka skórka otarta z dwóch cytryn(...)posypka cukrowa barwniki W miseczki przesiać cukier, zalać wrzątkiem, utrzeć na gładką masę grzbietem łyżki, ewentualnie dodać barwinki, wymieszać. Wykonanie: Zimny krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką do nadziewania. Każdy pączek nadziewać kremem, wkładając tylkę na głębość 2-3 cm z boku pączka i wyciskając około 1 łyżeczki kremu., nie da się tego zmierzyć, praktyka czyni mistrza . Ewentualnie cienkim

moj przepis na
Domowe pączki z nadzieniem czekoladowym 111

żeby drożdże "zapracowały"- innymi słowy odczekajcie aż wypełnią one połowę miski w formie brązowej aromatycznej pianki. Mąki przesiewamy do miski, wyrabiamy w nich na środku dołek, w który wbijamy jajka i wlewamy mleko, dodajemy resztę cukru, sól, cukier waniliowy i wódkę. Wyrabiamy ciasto, na sam koniec po zagnieceniu wlewamy roztopione masło. Ciasto będzie się kleić do rąk podsypcie je odrobiną(...)tyle by pączki nie dotykały dna garnka i nie może on być za gorący, bo będą się one za szybko spiekać a w środku będą surowe. Letnie pączki nadziewamy kremem czekoladowym oprószamy cukrem pudrem! Smacznego! I pamiętajcie dzisiaj żadna kaloria się nie liczy

Kuba Gotuje
Marathopites czyli greckie paszteciki z botwinką i ziołami 196

mojej wersji znalazła się botwinka, koperek, natka oraz trochę startego na tarce sera halloumi, który możecie zastąpić fetą lub pominąć.  Marathopites należą do rodziny wytrawnych tart i pasztecików nadziewanych przeróżną dziko rosnąca zieleniną i nazywanych w Grecji pites (ang. green pies). Zazwyczaj do ich przygotowania wykorzystywałam gotowe ciasto filo, jednak tym razem zdecydowałam się na samodzielne zagniecenie ciasta(...)Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam także inne wytrawne ciasta: Tureckie bułeczki ze szpinakiem Hortopita ze szpinakiem i fetą Tarta z botwinką i jajkiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 154

ekspandowany, jak popcorn, pod wpływem gorącego powietrza) można wykorzystać do ciasteczek podobnych do szyszek z preparowanego ryżu i do panierowania, a także jako wypełniacz mas mięsnych i warzywnych przy nadziewaniu makaronu czy zapiekanych warzyw. Kilka z tych mąk bez problemu znajdziecie w pobliskim sklepie – to z pewnością mąka ziemniaczana, gryczana i kukurydziana. Nie są drogie. Ich koszt to około(...)szklanki cukru pudru – ½ łyżeczki soli   Wszystko razem przesiewamy i wsypujemy do dużego hermetycznego słoika. Do zrobienia 10 średniej wielkości pancakes potrzebna nam szklanka (250ml) mieszanki mąk, 1 jajko rozmiaru M i 1 do 1 ½ szklanki dowolnego mleka oraz 2 łyżki oleju lub roztopionego masła. Wszystkie składniki mieszamy rózgą lub mikserem, dajemy im odpocząć 10 minut na blacie, następnie

Karo in the Kitchen
Bułki z mięsem, bakłażanem i cukinią 98

brokułów czy fety i szpinaku sprawdzi się również doskonale. Jeśli nie lubicie podłużnych kształtów, można zrobić koperty lub wiatraczki, może taki kształt bardziej zachęci dzieci do konsumpcji? Ja nie nadziewałam bardzo grubo bułek, mimo to, smak farszu był wyraźnie wyczuwalny. Jeśli lubicie dużo nadzienia, możecie śmiało dawać. Bułki nie rozlatują się w czasie pieczenia. Bułki możemy podpiekać w piekarniku(...)u0142t prostok\u0105ta.\r","K\u0142adziemy farsz i sk\u0142adamy jak krokiety.\r","Odstawiamy na blach\u0119 wy\u0142o\u017con\u0105 papierem do pieczenia na 30 min.\r","Smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem i czarnuszk\u0105.\r","Pieczemy ok 25 min w 180 stopniach.\r"]} Drukuj Bułki z mięsem, bakłażanem i cukinią Składniki Nadzienie 1 duża cebula 350 g mięsa

Mieszam w Garnku
Polędwiczka z pieczarkami w cieście francuskim 237

Szukaliśmy pewnej odmiany od tradycyjnie przygotowywanej polędwiczki w sosie. Po długich namysłach, wertowaniu internetu postanowiliśmy, że tym razem na obiad będzie polędwiczka z pieczarkami w cieście

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi gryczane z kapustą, grzybami i żurawiną 176

dały się zlepić. Jednym słowem masakra. Co roku troszkę ulepszam swoje przepisy. Ten różni się od tego, który prezentowałam dwa lata temu. Przede wszystkim nie ma tu dodatku jajka, jest za to siemię lniane. By ciasto w czasie lepienia pierogów się nie rozpadało i nie rwało nie może być ani za grube, ani za cienkie, poza tym nie może wyschnąć(...)grzyby i kapustę, nie robię z tego jednolitej masy. Dodajemy pokrojoną drobno i podsmażoną ma maśle cebulkę oraz drobno posiekaną żurawinę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Gotowym farszem nadziewam pierogi

Przysmaki Karolki
KOFTY DROBIOWE Z SEZAMOWYM RYŻEM 158

Świetnie doprawione, mięciutkie, sycące i zdrowe kofty drobiowe. Przygotujecie je zarówno z piersi kurczaka jak i indyka. W obu przypadkach czas smażenia będzie taki sam. Kotleciki, choć bez jajka i bułki tartej, bardzo dobrze trzymają się podczas smażenia. Nie trzymamy ich na ogniu zbyt długo, tylko do wysmażenia mięsa, w przeciwnym razie zrobią się twarde i suche. Następnego dnia można(...)dodajemy cebulkę z czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem, chili, kardamonem i kolendrą.  Dokładnie wyrabiamy. Masę dzielimy na 8 części, z których naoliwionymi dłońmi formujemy  podłużne kotleciki, smarujemy oliwą, nadziewamy na patyczki i partiami grillujemy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (przez około 3 minuty z każdej strony, aż nie będą już surowe w środku). Podajemy z sezamowym ryżem i sosem

cool and minty
Kardamonowe rolowane bułeczki nadziewane domowej roboty masłem orzechowym 140

Kardamonowe rolowane bułeczki z dodatkiem mąki orkiszowej nadziewane domowej roboty masłem orzechowym robione od serca dla najbliższych. Pachnie, pachnie w każdym zakątku mojego mieszkania, zapach przenika aż przez skórę. Jest od razu cieplej i przytulniej. Każdy ma uśmiech na twarzy, spoglądamy na jeszcze gorące rollsy... Widać z nich wydobywającą się gorącą parę, z całą paletą zapachów poczynając od kardamonu(...)mąki orkiszowej eko - +około 100-150 g dowolnej maki do podsypywania - 3/4 kubka letniego mleka ekologicznego - 1/2 szklanki cukru - 1/2 kostki margaryny -1/2 kostki drożdży świeżych - 3 jajka wiejskie duże - 2 łyżki miodu - 1/2 łyżeczki kardamonu NADZIENIE: - 1/2 szklanki orzechów laskowych - 1/2 szklanki orzechów nerkowca - 1/2 szklanki orzechów włoskich (sparzone wrzątkiem) - 3 czubate łyżki masła - 2 łyżki miodu

SMYKWKUCHNI
Pomarańczowe pączki z lukrem 207

cały powyższy rozczyn 40 g cukru 1/4 łyżeczki soli 125 g soku pomarańczowego skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyżka octu 2 żółtka z dużych jajek 25 g masła stopionego i przestudzonego   Nadzienie pomarańczowe: 450 ml soku pomarańczowego 3 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)   Lukier: 3/4 szkl(...)jasna obrączka na pączkach gwarantowana :). Po usmażeniu odsączać na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe pączki nadziać budyniem pomarańczowym- najlepiej przy pomocy szprycy cukierniczej z długą cienką okrągłą końcówką. Można nadziewać od spodu lub tak jak ja- od boku. Nie żałujcie nadzienia, jest go wystarczająco dużo i na pewno odrobina Wam zostanie. Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z pomarańczy

Nastoletnie Wypiekanie

Proponowane wyszukiwania