mieszając wsypać mąkę. Dobrze wymieszać, po czym ponownie podgrzewać mieszając, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka. Zostawić do przestudzenia (ciasto nie powinno być gorące). Następnie wbijać po jednym jajku i każdorazowo dobrze wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszce niewielkie koła nakładając kolejne warstwy ciasta na siebie. Blaszkę włożyć do piekarnika i piec 25 minut(...)wyjęciu z piekarnika zapewne się zapadną jak harmonijka. Zdecydowanie wystarczą trzy warstwy: spód, środek i góra z czubkiem. Jeszcze jedna uwaga. Aby ptysie były idealne, to najlepiej nadziewać je śmietaną dopiero przed podaniem
Passions hobbies lifeNastała jesień. Ciągły deszcz, ponure dni to skłania mnie, aby przygotować rozgrzewający i pachnący posiłek. Na taką pogodę proponuję naleśniki migdałowe z prażoną gruszką i mnóstwo
Truskawkowa Fiestanajpopularniejszej tortowej też wyjdą 2 płaskie łyżeczki suchych drożdży 30 g cukru 2 płaskie łyżeczki soli 65 g masła 285 ml mleka 50 g sezamu + łyżka do posypania 1 jajko (może być samo białko, żółtko użyjemy do kotletów) Po przygotowaniu wszystkich składników łączymy najpierw wszystkie sypkie i mieszamy. Masło rozpuszczamy na kuchence, a później łączymy z mlekiem. Jeśli(...)porcji robię 16 średnich bułeczek, lubimy raczej poręczne, niezbyt wielkie burgery i takich bułek potrzebujemy. Formując bułki tworzę kulki, które powstają przez składanie ciasta jakby były czymś nadziewane, złożenie kładziemy tak by było pod spodem i umieszczamy wszystkie bułki na blaszce z papierem do pieczenia, lekko je spłaszczamy i przykrywamy na kolejne wyrastanie. Tym razem potrzebujemy
I tu będę miała takie teletnia woda Skórka pomarańczowa do dekoracji Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy, odstawiamy do przestudzenia. Mąkę pszenną przesiewamy przez sito do misy miksera. Dodajemy pozostałe składniki - suche drożdże, sól, cukier, mleko, jajka, żółtka. Wszystko miksujemy na średnich obrotach (końcówka z hakiem do ciast drożdżowych). Masę wyrabiamy kilka minut. Musi być gładka i elastyczna, jednakże wyglądać będzie na kleistą. Wyrobione ciasto formujemy w kulę(...)paczki, aby mogły swobodnie pływać. Smażymy po kilka minut z każdej ze stron. Paczki muszą być złociste i musimy pilnować aby zbytnio się nie spiekły. Jeszcze ciepłe nadziewamy marmoladą wieloowocową lub ulubioną konfiturą. Do tego niezbędna jest szpryca cukiernicza z odpowiednią końcówką. Jeszcze ciepłe paczki lukrujemy przygotowanym lukrem (cukier puder mieszamy z odrobiną wody do uzyskania odpowiedniej gęstości
VioletoweKucharzeniejednolitej masy. Gdy masa będzie odklejała się od łyżki oraz gdy będzie gładka bez grudek odstawiamy masę do całkowitego ostudzenia. 4. Gdy masa ostygnie miksując dodajemy kolejno po jednym jajka. Można mieszać również drewnianą łyżką. 5 Gdy masa będzie gładka przy pomocy szprycy z końcówką dużej gwiazdki wyciskamy ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec(...)lodówki. Nakładaj szprycą z końcówką gwiazdki na ostudzone i przepołowione ptysie. Smacznego:) * Sprawdź również podobne przepisy: Ptysie z bitą śmietaną i gorącymi śliwkami oraz Profiteroles nadziewane kremem pomarańczowym z advocatem w polewie czekoladowej
KreatywnePinycukier oraz pokruszone drożdże i mieszamy z 1 łyżką mąki. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min., aby wyrósł. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy żółtka, jajko, cukier puder, cukier z wanilią, szczyptę soli, wódkę oraz pozostałą mąkę. Wyrabiamy ciasto na pulchne i sprężyste. Na końcu dodajemy roztopione i wystudzone masło. Zagniatamy ciasto, aż cały tłuszcz się(...)płaskim garnku rozgrzewamy olej. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor. Usmażone pączki układamy na ręczniku papierowym, by odsączyć je z tłuszczu. Gdy pączki przestygną nadziewamy je zimnym budyniem za pomocą rękawa cukierniczego. Polewa: Gorzką czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polewamy pączki. Możemy przyozdobić dowolną posypką
Kuchnia MagdaLenyFaworki w wersji wytrawnej i do tego faszerowane? Dlaczego nie? Oryginalna i smaczna przekąska na każdą okazję. Składniki ciasto 250 g mąki 1 jajko 2 żółtka szczypta soli 120 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka octu 1 łyżki spirytusu pasta 1 szkl czerwonej soczewicy 2 szkl wody 1 łyżka kukurydzy sól pieprz papryka ostra w proszku 1-2 ząbki czosnku(...)szklanki wody, na wrzącą wsypujemy soczewicę i przykrywamy. Pod koniec dosypujemy odrobinę soli. 6. Miękką soczewicę wkładamy do malaksera, dodajemy resztę składników i miksujemy. 7. Gładką pastą nadziewany faworki. Możemy obtoczyć brzegi w siemieniu lnianym, sezamie lub mielonych orzechach. Smacznego! Kategoria: Przepisy Tagged: bez pieczenia , czosnek , faworki , pasta , przystawki , soczewica
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatykonfitury/marmolady różanej lukier z 1 szklanki cukru pudru Do dużej misy wsyp mąkę (najpierw 800 g), cukier oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie wlej zaczyn, mleko oraz masło, wbij jajka, dodaj żółtka oraz skórkę z pomarańczy i wodę różaną. Wszystko wymieszaj ze sobą łyżką, a później przejdź do wyrabiania ciasta. Trzeba je ugniatać przez około 10 minut. Gdy już przestanie(...)pączka zajmuje średnio 3 minuty, ale najlepiej jest po prostu obserwować ich kolor. Usmażone pączuchy kładziemy na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru oleju. Później już je tylko nadziewamy porządną porcją konfitury (przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego) i lukrujemy
Food SquarePyszne, puszyste, delikatne pączki na wodzie gazowanej! Bez mleka, masła i jajek... ekonomiczne :) Moje ulubione, polecam! Składniki (wyszło mi 28 szt. małych pączków): 550 g mąki luksusowej + 3 łyżki do rozczynu 50 g świeżych drożdży 1,5 szklanki wody gazowanej (koniecznie Muszynianka niskonasycona) 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 2 łyżki spirytusu/ rumu lub octu jabłkowego szczypta soli ulubiona marmolada(...)podwoić swoją objętość. 3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiać przez kilka minut. Natłuszczonymi palcami odrywać kawałek ciasta, rozklepać na dłoni, nałożyć łyżeczkę marmolady i skleić tworząc kuleczkę. Można pominąć nadziewanie pączków przed smażeniem, a zrobić to po upieczeniu - za pomocą szprycy z końcówką do nadziewania. Uformowane pączki układać złączeniem do dołu na macie silikonowej lub stolnicy posypanej mąką
Domowa Cookierenka Agichwilę, by drożdże "ruszyły". Masło rozpuszczamy, a następnie do przestudzonego dodajemy miód i mieszamy aż lekko się połączą. Jajka roztrzepujemy widelcem, Mleko z drożdżami, masło z masłem i jajka dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto do chwili, aż będzie łatwo odchodziło od ręki (jeśli będzie się bardzo lepiło możecie dodać trochę mąki, ale nie za dużo, żeby bułki nie wyszły(...)nagrzanego do 180 stopni na 18 - 20 minut. Mleko mieszamy z cukrem. Gorące bułki (prosto z piekarnika) smarujemy mieszaniną i odstawiamy do wystygnięcia. Razem ze mną swoje drożdżówki nadziewały: Joanna Angelika Mal Gosia Dorota Marzena Joanna Lidia (fb) Iwona Bożena Sylwia
Czary - gary w kuchniKołduny, pierogi, uszka, tortellini i ravioli to jedna rodzina wielka rodzina, nadziewanego ciasta, które różni się kształtem, wielkością, nadzieniem i pochodzeniem. Ostatnio dużo słyszałam o kołdunach faszerowanych surowym mięsem i bardzo mnie zaciekawiły. Czemu? Może temu, ze zaczęłam się zastanawiać, jakie to mięso jest po ugotowaniu kołdunów. Myślałam, że się ono nie ugotuje w tak krótkim czasie, ale jednak(...)baraniny i baraniego łoju) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku Sól Pieprz Około ½ szklanki bulionu lub wody Ciasto: Ok. 3 szklanki mąki ( + ½ szklanki do podsypania) 5 jajek 2 łyżki wody Ok. ½ łyżeczki soli Dodatkowo: Smażone skwarki lub rosół (przepis poniżej) Surowe mięso i cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę lub mielimy maszynką. Czosnek przeciskamy i dodajemy do mięsa
Smakowy RajBardzo zaintrygował mnie przepis na rogaliki z użyciem dyni, która to coraz mocniej wkrada się w moje serce. A ponieważ reszta dyni od
Smaczne Zdroweużycia rękawach z wymiennymi tylkami o smaku waniliowym i malinowym. Nadzienia opakowane są w wygodny worek z końcówką umożliwiającą wymianę różnych tylek i dekorowanie nimi ciast, deserów i nadziewanie np. pączków. Jest to świetna sprawa, zwłaszcza gdy nie ma zbytnio czasu na przygotowanie gotowego kremu. Worek wygodnie się trzyma w ręce, nie jest za ciężki. Nadzienia są pyszne, pachnące wanilią(...)przepis na tę "super masę budyniową" ;) Jakże była zaskoczona, gdy jej powiedziałam, że to gotowa masa i w dodatku dostępna w tak wygodnym do dekoracji worku cukierniczym. Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru z prawdziwą wanilią 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 700 g nadzienia cukierniczego waniliowego Lauretta 700 g nadzienia cukierniczego
Smakołyki Asiwyrośnięcia na 45 minut w temp. 30 °C. Sposób przygotowania tradycyjny: Pączki: Mleko, połowę cukru oraz drożdże wymieszać ze sobą i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Jajka oraz żółtko ucieramy na pulchną masę z dodatkiem pozostałego cukru. Ser mielimy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę, dodajemy do masy jajecznej wraz z wyrośniętym zaczynem drożdżowym i mąką(...)mieszamy z żółtkiem oraz mąkami i przelewamy je na wrzące mleko. Gotujemy ok 1 minutę, po czym studzimy. Tak przygotowany budyń przekładamy do rękawa cukierniczego z założoną tylką do nadziewania (cienka i długa). Napełniamy pączki, a następnie obficie posypujemy cukrem pudrem
Kuchnia w czekoladzielubię piec chleb to już wiecie! Mój przepis na śniadanie to pyszne kanapki na gorąco , przyrządzone ze świeżo upieczonych i zrośniętych bułeczek. Zrośnięte bułeczki nadziewane szynką, serem…i pieczarkami. Tak, to zdecydowanie mój ulubiony przepis na śniadanie . Moje dzieci również lubią kanapki na gorąco i często takie przyrządzam zamiast pizzy. Oczywiście polecam upiec sezamowe brioszki , które świetnie się(...)kawałków i uformuj okrągłe bułki. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż bułki w trzech równych rzędach i w małych odstępach. Bułki podczas wyrastania złączą się. Posmaruj jajkiem i posyp sezamem. Piecz według danych w przepisie. Upieczone i przestudzone bułki rozetnij w połowie. Dolną część posmaruj pomidorowym sosem. Następnie obłóż serem, szynką i usmażonymi pieczarkami. Na koniec posyp mozzarella
codojedzeniaKibiny wyszły przepysznie, co prawda nie umiem robić pięknego wzorku na łączeniu, ale jak nad tym popracuje to z pewnością wyjdzie idealnie. Litewskie kibiny nadziewane baraniną i białą kapustą w cieście drożdżowym, podawane w moim domu z czerwonym barszczem, zapraszam! Składniki na ciasto: 60 dag mąki pszennej 25 dag margaryny lub masła 2 jaja 1 białko 3 dag drożdży(...)formować kulkę, a następnie rozwałkować ją , na środek kładziemy surowy farsz i zlepiamy ciasto jak na pierogi. Gotowego kibina układamy na przygotowanej formie do pieczenia wyłożonej papierem, wierzch smarujemy jajkiem rozmąconym z wodą. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C i pieczemy kibiny przez 20-25 minut, aż będą brązowe i suche. Smakują wybornie jeszcze ciepłe, prosto z pieca
Apetyczna babeczka