serowo-ziemniaczane z bazylią i kminkiem Jak przygotować ziemniaczano-serowe krokiety. Ziemniaki ugotować, lekko wystudzić po czym przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Do miski włożyć przeciśnięte przez praskę ziemniaki, jajko, biały ser, mąkę ryżową, sól, pieprz, kminek oraz drobno krojone listki bazylii. Wymieszać do dokładnego połączenia się składników. Wyrobione ciasto wyłożyć na blat roboczy. Z ciasta oddzielać małe kulki, formować(...)wyrazistego smaku. Kminek mielony nie smakowałby tak samo. Jeśli chcemy zamrozić krokiety, zróbmy to przed ich upieczeniem. Lubisz krokiety? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Krokiety ziemniaczane nadziewane szpinakiem . The post Krokiety serowo-ziemniaczane z bazylią i kminkiem appeared first on MeCooks
mecooksrumu - skórka starta z 1 cytryny Dodatkowo: - olej do smażenia - cukier puder do oprószenia Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól i startą skórkę z cytryny – mieszamy. Jogurt, jajka, cukier, cukier waniliowy i rum mieszamy rózgą do połączenia składników. Dodajemy suche składniki – dokładnie wyrabiamy ciasto. Rozgrzewamy olej do temperatury 170°C. Łyżeczką nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej(...)blogu Zjem to! Polecam też inne smażone umilacze znajdujące się na blogu: Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Racuchy jak pączki, z jabłkami Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki hiszpańskie Racuchy drożdżowe jak pączki Pączki z budyniem Pączki z serka mascarpone Puszyste racuchy
mojewypiekiinietylkorumu - skórka starta z 1 cytryny Dodatkowo: - olej do smażenia - cukier puder do oprószenia Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól i startą skórkę z cytryny – mieszamy. Jogurt, jajka, cukier, cukier waniliowy i rum mieszamy rózgą do połączenia składników. Dodajemy suche składniki – dokładnie wyrabiamy ciasto. Rozgrzewamy olej do temperatury 170°C. Łyżeczką nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej(...)blogu Zjem to! Polecam też inne smażone umilacze znajdujące się na blogu: Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Racuchy jak pączki, z jabłkami Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki hiszpańskie Racuchy drożdżowe jak pączki Pączki z budyniem Pączki z serka mascarpone Puszyste racuchy
mojewypiekiinietylkoBoże Narodzenie moje słodkie wypieki nadziewam bakaliami, makiem i miodem, tak na Wielkanoc u mnie na bogato jest robiony mazurek cygański. Przepis na niego mam od wielu, wielu lat. Zmieniam tylko ilość składników w zależności od ilości i wielkości foremek w których go robię. Zachowuję taką proporcję: w sumie na ok. 300 g bakalii daję(...)moreli suszonych 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej 50 g migdałów (słupki, płatki) 50 g orzechów (włoskie, pekan... ) 70 g mąki pszennej ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 170 g cukru + 1 łyżka do piany Lukier cytrynowy: 2 białka 80 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Rodzynki, morele i śliwki zalałam gorącą wodą
Kuchnia u Krysiwybierzecie chlebki z botwinką, anchois i oliwkami ? Rybacy we włoskiej Apulii posilają się nimi na lunch, a Wy możecie zabrać na piknik lub wycieczkę. Ciekawą opcją jest też nadziewany chleb elioti z cebulą, oliwkami i miętą . Frittata lub tortilla ... czyli po prostu omlety z przeróżnymi dodatkami. Dobrze wiece, że je uwielbiam, bo na blogu aż roi się(...)warstwowo np. w dużym słoiku, a sos zapakować osobno. Na piknik polecam Wam sycące sałatki na bazie warzyw strączkowych oraz kasz: piyaz czyli turecką sałatkę z białą fasolą i jajkiem na twardo , również turecką sałatkę z ciecierzycy , a także sałatkę z pieczonymi warzywami , w której pszenicę farro możecie zamienić na kaszę pęczak, jaglaną lub bulgur. Wytrawne tarty Piknikowe menu urozmaicą
Chilli Czosnek i Oliwakonsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 500 g mąki pszennej 200 g ugotowanych, utłuczonych ziemniaków 50 ml mleka 3 jajka 1 żółtko 80 g masła, roztopionego 60 g cukru 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka wódki lub ekstraktu z wanilii + cukier(...)być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte. Wyrośnięte pączki smażyć w oleju rozgrzanym do temperatury 175 stopni, po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Nadziewać ulubioną konfiturą. Przed podaniem polukrować. Smacznego
Domowa cukiernia EwyTaka kolacyjka to pycha, pyszne ciasto i nadzienie. Z takiej porcji wychodzą takie trzy ogromne calzone. Ciasto na Calzone patrz Minicalzone, paszteciki nadziewane grzybami Możecie zrobić takie duże calzone jak ja i wtedy trzeba podzielić na 4 części. Jeśli mają być mniejsze to proponuję podzielić na osiem części. Thermomix – do naczynia miksującego wsypać mąkę, drożdże, wlać ciepłą wodę(...)równych części, rozwałkować okrągłe placuszki. Na każdym położyć nadzienie ze szpinaku, na każdym dodatkowo plasterki mozzarelli. Złożyć ciasto na pół i dokładnie zamykając boki. Posmarować rozmąconym jajkiem. Posypać u góry suszonymi ziołami Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut. To jest rewelacyjne, polecam
Kuchnia Pokoleńzachowują świeżość nawet do 2-3 dni :) Składniki na około 8-10 placuszków*: ciasto 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 i 1/4 szklanki mleka 3 łyżki cukru 2 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju masa twarogowa 0,5 kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego 1 małe opakowanie śmietany 300% (200 g) 2-3 łyżki cukru pudru(...)jednej połówce ułożyć kawałki owoców. Przygotowane placuszki złożyć i posypać cukrem pudrem. Ewentualnie każdy placuszek można posmarować dżemem i dodatkowo masą twarogową (już bez dodatku świeżych owoców). Najlepiej placuszki nadziewać tuż przed samym podaniem. Niewykorzystane placki zawinąć w folię spożywczą i przechowywać w temperaturze pokojowej. Smażenie placuszków *ilość placuszków zależy od ich wielkości Przepis ze strony kotlet.tv
UgotowaćJeśli znudziły Wam się dania z kurczaka, które do tej pory robiliście, sięgnijcie po roladę z nadzieniem pieczarkowym z odrobiną pasztetu. Rolada z kurczaka z pieczarkami Pojedyńczo nadziewane piersi z kurczaka nie są dla mnie niczym nadzwyczajnym. Robię je w domu często i jako nadzienia używam bardzo różnych składników. Moje ulubione nadzienie do ser feta, suszone pomidory i zielone(...)pasztetu 50 dkg pieczarek pęczek natki pietruszki 1 duża biała cebula 1 łyżka oleju słonecznikowego 1/2 łyżeczka soli 1/6 otartej skórki z cytryny 2 łyżki śmietanki Panierka: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczka soli pieprz 1 i 3/4 kubka płatków kukurydzianych olej słonecznikowy do smażenia Dodatkowo folia spożywcza i naczynie żaroodporne. Jak przygotować roladę z kurczaka w panierce
mecooksszyje gęsie, 1 żołądek z gęsi, 1 wątroba z gęsi, 2 łyżki przesianej tartej bułki, 1 jajko, 1 łyżka cząbru ( może być również tymianek, majeranek), 2 ząbki czosnku, 2 łyżki miękkiego masła, sól, pieprz, na bulion: marchewka, pietruszka, kawałek selera, cebula, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, ząbek czosnku, sól 150 ml półwytrawnego białego wina, Z szyj gęsich zdjąć delikatnie(...)szyjkach gęsich), wino i dusić pod przykryciem około godziny. Podawać z sosem z duszenia. Można podać z baką ziemniaczaną. Ja podałam z chlebem żytnim Wasa*. Gęsi pipek potrawa z nadziewanej skóry z gęsiej szyi. Farsz można przygotować z ziemniaków, gęsich podrobów, z mięsa wołowego, drobiowego lub cielęcego. Gęsi pipek to również gulasz z gęsich żołądków. Oba rodzaje potrawy wywodzą
królestwo garówsamym masłem, z odrobiną dżemu (próbowałem z dżemem z dyni), a nawet same, podane do kawy na śniadanie, lub jako przepyszny deser. Bułeczki nadziewane są masłem lub dżemem kokosowym. Z braku dżemu kokosowego można nadziewać je każdym innym rodzajem dżemu. Najfajniejsze jest odrywanie bułeczki jednej od drugiej - każdy sobie sam odrywa wybraną bułeczkę na jeden, dwa kęsy. Aby zachować(...)całe ciasto parzone 300 g mąki pszennej chlebowej 100 g mąki pszennej 650 80g cukru 9 g soli 4 g drożdży instant (lub 14 g drożdży świeżych) 1 jajko 167 g mleka 40 g masła Przygotowanie bułek: W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże. Rozdrobnij ciasto parzone i wraz z jajkiem dodaj do wymieszanych wcześniej składników. Mieszaj ręcznie
Grahamka, weka i kajzerkasmakują. Idealne jako dodatek do zup. Robię je często z różnym nadzieniem jak pizza rolls z feta i szpinakiem czy bułeczki z szynką i papryką . Dzisiaj kolejny przepis na nadziewane bułki z cukinią, dynią i kiełbasą. Bułki idealne do zamrożenia. Rozmrażam je w mikrofalówce lub w piekarniku, choć muszę przyznać, że rozmrożone w piekarniku są lepsze. ¾ Bułki zawijane(...)kostkę pieczoną dynię i kiełbasę. Całość posyp oregano i zwiń w rulon. Pokrój na 2 cm kawałki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzej piekarnik do 250ºC na termoobieg i wstaw bułki. Piecz przez około 15 minut. Wyjmij z piekarnika i ułóż
codojedzenianadziane są ziołowym masłem z natką pietruszki, czosnkiem i odrobiną soli oraz pieprzu. Wiele razy robiłam też inne wersje smakowe, zmieniając pietruszkę na różne zioła, typu tymianek czy rozmaryn, nadziewałam je również serem. Ale jakby nie było dla mnie wersja mojej Mamy, z masłem i pietruszką, jest absolutnie najlepsza i nie ma sobie równych :) Jeśli nie będziecie mieli pod ręką(...)natki pietruszki (opcjonalnie 3 łyżki suszonej) 1 duży ząbek czosnku sól olej do smażenia mąka i bułka tarta do panierowania (użyłam bułki tartej z siemieniem lnianym) 2 roztrzepane jajka SKŁADNIKI NA BURACZKI: 3-4 ugotowane buraki średniej wielkości 0,5 cebuli sól, pieprz i cukier do smaku sok z cytryny lub ocet do smaku 1 łyżka oleju (opcjonalnie
Słodko-Słony Świat IlonyKiedyś robiłam wszystko ręcznie i dało się. Skoro jednak mogę sobie ułatwić i przyspieszyć cały proces………dlaczego więc nie? ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka oliwy z oliwek ½ łyżeczki soli ok.1 szklanki ciepłej wody nadzienie: 500 g ugotowanych ziemniaków 300 g białego sera 1 cebula olej lub oliwa do smażenia sól(...)masłem, masłem z cebulką lub skwarkami. Pierogi można zlepiać palcami lub uzyć sprytnegourządzenia do pierogów. Jesli zabraknie mi farszu ,a ciasta jest za dużo robię nadziewane placki przypiekane na blasze lub patelni. Tym razem jako nadzienie posłuzyła mi mozzarella
Zakamarki mojej kuchni