Doskonale wypieczone, zrumienione bułeczki nadziewane aromatycznym zielonym pesto ze świeżej pachnącej bazylii, wyrazistego czosnku i chrupiących orzeszków to ciekawa propozycja łatwej w przygotowaniu, delikatnej przystawki lub imprezowej przekąski. Składniki: Ciasto: 300g mąki pszennej 4g suchych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy z oliwek 170ml letniej wody Pesto: 40g świeżej bazylii 50g orzeszków ziemnych niesolonych(...)ząbek czosnku 60ml oliwy z oliwek 10ml soku z cytryny 35g żółtego sera sól pieprz Dodatkowo: 1 jajko oliwa Wykonanie: 1. Mąkę, drożdże, sól, i cukier przełożyć do miski, dodać oliwę z oliwek, wodę i całość dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić rękoma aż do powstanie gładkie elastyczne ciasto. Posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Szalona Kuchnia Ewelinyprzesiać do miseczki. Dodać cukier puder, kakao oraz przyprawę do piernika. Miód i masło rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wlewamy do sypkich produktów. Wbijamy jajka i sodę rozpuszczoną w odrobinie ciepłej wody i wlewamy ją do miseczki. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy. Gotowe ciasto chowamy do miseczki i zakrywamy folią i odstawiamy(...)układamy je na blaszce i lekko spłaszczamy . Jeśli chcemy nadziać konfiturą to zagrzewamy 2 szklanki marmolady np. morelowej , dolewamy do niej 3 łyżki rumu i za pomocą szprycy do nadziewania pączków, wbijamy końcówkę w upieczone pierniczki ( ja niestety takiej szprycy jeszcze nie posiadam , więc upiekłam bez nadzienia) Pieczemy w temp. 180 C 15 minut
Różne smaki w kuchnipokrzywy są bardzo zdrowe. Nie było ich jeszcze wystarczająco dużo, więc braki uzupełniłam roszponką. Oczywiście przepis dostosowałam do tego co miałam w lodówce. Na zielono opisałam zmiany. Chlebek nadziewany szpinakiem i fetą ( pokrzywą, fetą i roszponką) na podstawie książki Women's Weekly "The Baking Collection" 1 łyżka oliwy 1 średnia cebula biała (czerwona) , posiekane drobno(...)łyżka drobno posiekanego świeżego rozmarynu 300 g przesianej mąki pszennej 80g przesianej mąki razowej (80 g mąki żytniek razowej 2000) 120g grubo tartego parmezanu (goudy) 250gml maślanki 1 jajko 60g sera fety pokruszonego 3 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki soli do ciasta Przygotowanie: Rozgrzej olej na patelni, smaż cebulę aż zmięknie, dodaj umyty, osuszony szpinak i smaż
Gotuj Sam!przyrządziłam fajne naleśniki. Jak obiecałam, oto nowy przepis na naleśniki, pancakes zebra. Naleśniki uwielbiamy i te na słodko i te wytrawne . Małe, duże, szwedzkie , syryjskie czy tradycyjne polskie . Nadziewane czy panierowane. Z pewnością można przyrządzić pancakes na wiele sposobów, do których dołączam kolejny, pancakes zebra. Jak się domyślacie przyrządziłam naleśniki na wzór ciasta zebra . Pomyślałam, że dawno nie piekłam(...)mogę upiec naleśniki zebra. Ciekawy pomysł, wzbudzający zachwyt i zdumienie u dzieci. Moje najmłodsze od razu chciało wiedzieć jak ja takie naleśniki zrobiłam. Przepis poniżej. Pancakes zebra Składniki: 1 jajko 2 czubate łyżki greckiego jogurtu 400 ml mleka + 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao 2 łyżeczki waniliowego cukru 280 g pszennej mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia sól do smaku
codojedzeniaprzysmaki karnawałowe. Historia. Pączki są specjalnością kuchni wiedeńskiej. Podawano je uczestnikom Kongresu Wiedeńskiego, co wpłynęło na ich upowszechnienie. W tym czasie pączki nadziewano marmoladą z moreli. My zaś najczęściej nadziewamy je konfiturą z płatków róży lub wiśniami, albo dobrym dżemem. Sporządzamy je z ciasta drożdżowego, smażymy w dużej ilości tłuszczu i po osączeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Troszkę(...)pszenna. Najodpowiedniejsza jest mąka krupczatka. Przed przygotowaniem ciasta mąkę należy przesiać i ogrzać do temperatury 20 stopni C. Natomiast ilość drożdży jaką należy użyć zależy od rodzaju i ilości jajek, tłuszczu i cukru. Jakość ciasta w dużym stopniu zależy od ilości jajek (żółtek). Do ciasta na pączki dodaje się mało cukru, ponieważ cukier się karmelizuje, a to powoduje, że pączki
Ciastka - domowe słodkościPyszne, miękkie pierniczki nadziewane musem śliwkowym z ciasta na piernik dojrzewający staropolski. Pierwsza porcja została zjedzona w mgnieniu oka, nikt nie mógł uwierzyć, że zrobiłam je sama, gdyż wyglądały jak kupne. Polecam przygotować nieco więcej ciasta na piernik dojrzewający by móc upiec kilka dodatkowych, smacznych pierniczków. Składniki (na 50-60 sztuk): Ciasto: 500 gram mąki (u mnie(...)gram pszennej tortowej i 200 gram mąki pszennej typ 1850) 260 gram miodu 1/2 szklanki cukru 2 jajka 125 gram masła 60 ml mleka 2 łyżki proszku do pieczenia 50 gram przyprawy do piernika (lub nawet więcej) Nadzienie śliwkowe*: 100 gram suszonych śliwek 1 łyżka dżemu figowego (lub powideł śliwkowych) 1 łyżka Amaretto Polewa**: 100 gram gorzkiej czekolady 30 gram
Mango Papajakółka (jak nazywa je mój prawie 2,5 roczny synek) z ciasta drożdżowego są świetną alternatywą dla tych, którzy nie lubią pączków z nadzieniem, dla tych którym się te nadziewane już znudziły lub dla tych, którzy mają ochotę na pyszne, trochę inne pączki. Są naprawdę proste do zrobienia, nie sprawiają kłopotów (nadzienie nie wypływa, nie pękają, nie tracą kształtu(...)dziurką wszystkie w temperaturze pokojowej: 2 szklanki mąki tortowej 2/3 szklanki letniej śmietanki 30 % (słodkiej, ewentualnie 18% do zup i sosów) 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego olej do smażenia kolorowa posypka LUKIER: 1 szklanka przesianego cukru pudru 1-2 łyżki wody lub soku z cytryny kilka kropel
Rozpustne gotowaniejajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodę z margaryną gotujemy. Dodajemy mąkę i cały czas mieszając gotujemy 5 minut. Masa musi być jednolita. Studzimy. Do masy dodajemy stopniowo jajka i proszek do pieczenia. Blachę posypujemy mąką i szprycą formujemy malutkie ptysie (w czasi pieczenia urosną). Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Farsz: 5 ćwiartek kurczaka 3 marchewki(...)Marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach i gotujemy. Pieczarki obieramy, drobno kroimy i przesmażamy na oliwie. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Odcinamy górną część ptysi i nadziewamy przygotowanym farszem. Podajemy na ciepło, uprzednio podgrzewając je w piekarniku. Smacznego
Salonik smakówpyszne, wyjątkowo poręczne do zamrażania "na później" i niezbyt trudne w przygotowaniu - jak już się przełamie pierwsza nieśmiałość do ciasta drożdżowego. A co najważniejsze, z mnóstwem wariantów wykonania oraz nadziewania! Zakręcone drożdżówki robiłam po raz pierwszy i to widać w trochę nieporadnym ich skręcie :) Ale nic to! Najważniejszy i tak jest smak :) Składniki na 8 dużych drożdżówek: ROZCZYN(...)mąki CIASTO: 40g masła roślinnego lub margaryny 1 łyżka domowego cukru waniliowego 340 g mąki pszennej - u mnie akurat sielska do ciast i tortów typ 650 3 żółtka - małe jajka 1/4 łyżeczki soli MASA TWAROGOWA: 500g twarogu - u mnie już zmielony, prosto z wiaderka 2 łyżki domowego cukru waniliowego 1 łyżka pasty waniliowej 1 jajko - całe DEKORACJA cukier perłowy Drożdże
Grunt to przepis!Pyszności! Zapraszam! SKŁADNIKI: NA CIASTO KRUCHE: - 1,5 szklanki mąki -2/3 kostki masła - 1 jajo - 1/4 łyżeczki soli - tłuszcz do wysmarowania formy NA MASĘ: - pęczek świeżej botwinki - 5 jajek - sól, pieprz - 2 ząbki czosnku - 100 g serka śmietankowego (lub ser kozi) - 2 małe buraczki WYKONANIE: Ciasto dość szybko zagniatamy, schładzamy 30 minut w lodówce, wylepiamy foremki ciastem (zostawiamy(...)serkiem, solą, dodajemy posiekaną botwinkę, buraczki i czosnek, wlewamy do tartaletek. Zapiekamy 35 minut w piekarniku. SAŁATKA WŁOSKA Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI: - 2 pomidory - 1 mała papryka - 20 oliwek zielonych nadziewanych papryczką - garść świeżej bazylii - 2 łyżki oliwy z oliwek - łyżeczka soku z cytryny - sól morska, pieprz kolorowy Składniki kroimy w kosteczkę i mieszamy ze sobą. 100g płatków migdałowych podprażamy
SMYKWKUCHNIoraz twarogu. Ciasto klasyczne jak na pierogi. I pyszny farsz pachnący cebulą i czosnkiem. Kto jeszcze nie robił ? Musi koniecznie spróbować. Składniki : Ciasto na pierogi : * pół kg mąki pszennej * jajko * szczypta soli * ciepła przegotowana woda Przygotowanie : Składniki na ciasto dobrze wyrobić i odstawić. Można przykryć ściereczką. Rozwałkować na cienkie ciasto. Wykroić kółka szklanką. Farsz do pierogów : * kostka mrożonego szpinaku * cebula(...)pieprz , gałka muszkatołowa Przygotowanie : Na oliwie poddusić cebulę z czosnkiem. Wrzucić szpinak i dusić aż się rozmrozi. Odparować wodę , dodać śmietanę i twaróg. Przyprawić i zostawić do wystygnięcia. Zimnym nadziewać ciasto. Zlepić boki. Gotować około 3-5 minut w osolonej wodzie. Podawać z podsmażoną cebulką
Magiczne Życie Martyprzesiać do miseczki. Dodać cukier puder, kakao oraz przyprawę do piernika. Miód i masło rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wlewamy do sypkich produktów. Wbijamy jajka i sodę rozpuszczoną w odrobinie ciepłej wody i wlewamy ją do miseczki. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy. Gotowe ciasto chowamy do miseczki i zakrywamy folią i odstawiamy(...)układamy je na blaszce i lekko spłaszczamy . Jeśli chcemy nadziać konfiturą to zagrzewamy 2 szklanki marmolady np. morelowej , dolewamy do niej 3 łyżki rumu i za pomocą szprycy do nadziewania pączków, wbijamy końcówkę w upieczone pierniczki ( ja niestety takiej szprycy jeszcze nie posiadam , więc upiekłam bez nadzienia) Pieczemy w temp. 180 C 15 minut
Słodkości i nie tylkoDorotką i przepis nigdy mnie nie zawiódł - pączki udają się zawsze i są przepyszne. Swoje pączki nadziewam zawsze po usmażeniu, ale w przepisie opisałam również sposób na wcześniejsze nadziewanie jeszcze surowego ciasta, także wybór pozostawiam Wam. W każdym razie z ciastem łatwo się pracuje, a wykrawanie pączków to sama przyjemność, w której oczywiście wyręczają mnie moje Dzieci :D Z przepisu(...)saszetki po 7 g suchych drożdży (razem 21 g) lub 50 g świeżych 100-150 g cukru (użyłam 120 g) 500 ml mleka (użyłam letniego) 6 żółtek 1 cale jajko 5-6 łyżek oleju lub 100 g roztopionego masła (użyłam masła) pól laski wanilii lub małe opakowanie cukru wanilinowego 40 ml spirytusu sok i skórka z 1 cytryny pół łyżeczki
Słodko-Słony Świat Ilonylatem rozpieszczać dzieciaki i mojego Lubego, przygotowując takie domowe bułeczki drożdżowe. Lubią je wszyscy, a jeszcze ciepłe smakują najlepiej pod słońcem. Idealne do kawki czy na śniadanie. Bułeczki można nadziewać np. powidłami śliwkowymi, nutellą czy tak, jak ja tzw. czekosliwką mamy roboty. Bułeczki są bardzo aromatyczne i proste w wykonaniu. Zachęcam Was do przygotowania! PRZEPIS NA DROŻDŻOWE ZAWIJAŃCE Z CZEKOŚLIWKĄ(...)luksusowej - 400 g mąki pszennej tortowej - 5 jaj rozmiar M - 200 g margaryny/masła - niepełna szklanka cukru - 1 opakowanie cukru waniliowego - 2 paczki drożdży instant - pełna szklanka mleka + 1 jajko do posmarowania Jajka utrzyj z cukrem mikserem przez 1-2 minuty. Mąkę wymieszaj z drożdżami. Mleko podgrzej w rondelku, ma być ciepłe nie może być gorące! ( w innym przypadku
SMYKWKUCHNIdomowej kuchni.Możemy z niej przygotować wiele smacznych dań.Dziś przygotowałam bardzo smaczny przepis na smażane pierogi z mięsem , otulone w kapuścianej jarzynce.Zapraszam!. Ciasto: ****************** 50 dag.mąki 2 jajka sól 2 łyżki oleju Ok.1 szklanki ciepłej wody Farsz: ********************** 60 dag.mięsa z rosołu lub wieprzowego z zupy 1 sucha bułka 1 żółtko 2 cebule sól pieprz Jarzynka: ******************** 1 główka(...)Bułkę moczymy.Ugotowane mięso mielimy razem z cebulą i odciśniętą bułką.Wyrabiamy z żółtkiem i doprawiamy.Ze składników na ciasto zagniatamy elastyczne ciasto pierogowe.Rozwałkowujemy ma placek i wycinamy szklanką krążki.Nadziewamy je farszem mięsnym i zlepiamy fantazyjnie lub jak kto umie.Gotujemy pierogi we wrzącej , osolonej wodzie kilka minut. W tym czasie szatkujemy kapustę i siekamy drobno koperek.Na patelni rozgrzewamy masło
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwzdłuż nie przecinając spodu, mięso rozłożyć i rozbić na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojone drobno: cebulę, pieczarki, paprykę, doprawić do smaku kucharkiem, chili wystudzone warzywa połączyć dokładnie z mięsem mielonym, jajkiem, odciśniętą bułką w mleku na kleistą masę nadzienie rozsmarować tak na 3/4 powierzchi mięsa obłożyć na wierzchu paskami słoniny wędzonej bez skóry, obwiązać nicią i dać na blachę z papierem(...)przykrycia około 60 minut, w trakcie pieczenia pod koniec polać ciut wodą roladę- upieczoną wystudzić dobrze najlepiej całą noc w chłodnym miejscu, będzie się dobrze kroić - rolada ze schabu nadziewana mięsem mielonym jest najlepszym domowym wyrobem do pieczywa, nadaje się do codziennych posiłków ale również na okolicznościowe, uroczyste, wystawne przyjęcia, imprezy, czy święta.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSezon na pomidory dla niemowlaka Bolognese dla niemowlaka. Przepis do wykorzystania również z innymi makaronami. Przy okazji tego wpisu, muszę się pochwalić. Dziubas chwyta już widelec i nadziewa wszystko co się da…..nawet chleb Lasagne to nie lada wyzwanie ale też dobry sposób na doszlifowanie umiejętności. Nie zapominajcie o sztućcach. W BLW łatwo się przyzwyczaić do łapkowego jedzenia(...)któregoś dnia załapie o co w tym wszystkim chodzi. Jeśli lubicie włoskie smaki, to poza lasagne dla niemowlaka, polecam również nasz omlet a’la pizza: Jak przemycić dziecku jajko. Omlet a’la pizza Lasagne dla niemowlaka Składniki na farsz bolognese 550 gramów pomidorów 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (/czubata) 400 gramów mięsa mielonego (/ja użyłam wieprzowo-wołowego
Krupeczkimięsa wołowego mielonego -duża cebula -jajko -sos sojowy ciemny -pieprz -sól -patyczki do szaszłyków Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy drobno pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy dwie łyżki sosu sojowego, pieprz i odrobinę soli. Wyrabiamy mięso na gładką pulchną masę. Można dodać trochę zimnej przegotowanej wody w trakcie wyrabiania co da nam aksamitną konsystencje mięsa. Tak przygotowane mięso odstawiamy w chłodne(...)najmniej na godzinę. W tym czasie patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie co zapobiegnie zapaleniu się patyczków na grillu. Gotowe mięso formujemy na kształt cienkiego wrzeciona i nadziewamy na patyczki. Kładziemy na rozgrzanym grillu i odwracamy delikatnie podważając łopatką dopiero jak się przyrumieni od spodu
Kulinarne przemysleniamąki oraz z 2 łyżkami ciepłego mleka. Całość odstawiam na ok. 15 min. do podrośnięcia. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę mieszamy z solą, pozostałym cukrem. Dodajemy rozbełtane jajko, podrośnięty zaczyn, mleko całość mieszamy, dodajemy masło i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (wyrabiamy ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego z opcją wyrabiania ciasta). Z ciasta formujemy kulę. Wkładamy(...)podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto formujemy w okrągły pacek i kroimy dzielimy na ok. 12 trójkątnych części. Każdy trójkącik smarujemy roztopionym masłem (opcjonalnie nadziewamy marmoladą) i zwijamy w rogalika (poniżej na zdjęciu pokazuję przykładowe zwijanie rogala). Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i odstawiamy na ok. 30 min. do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika, każdego rogala smarujemy
Domowy Smak JedzeniaMieszać ponownie nad palnikiem do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Zdjąć z ognia i zostawić do ostudzenia. Jak masa nie będzie już zbyt gorąca, dodawać po jednym jajku wmieszując je w masę. Gotową masę wyciskać przez szprycę lub rękawem cukierniczym zachowując jednak duże odstępy, bo ciasto wyrasta bardzo duże. Piec w piekarniku 25 minut nie otwierając w trakcie(...)cukier. Na koniec dodać śmietan-fix i zmiksować do połączenia składników. Jeżeli eklerki są jeszcze ciepłe, to śmietanę włożyć do lodówki. Ostudzone eklerki przekroić przez środek małym nożykiem i nadziewać śmietaną. Udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Dodatkowo można nadziewać owocami
Passions hobbies lifesobą. Gdy masa będzie wrząca - wsypać mąkę oraz szczyptę soli. Za pomocą trzepaczki - składniki połączyć ze sobą. Rondelek zdjąć z ognia, a ciasto ostudzić. Do ostudzonego ciasta wbić jajka i np. za pomocą miksera wszystko połączyć ze sobą. Przygotowane ciasto przełożyć do szprycy i wycisnąć ptysie (najlepiej, aby były mniejszych rozmiarów, np. aby wielkością przypominały orzechy włoskie(...)kolor na złoty). Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika! Ugotowany i ciepły budyń wymieszać z masłem. Następnie ostudzić go. Przygotowany budyń przełożyć do dużej strzykawki i za pomocą niej - nadziewać ptysie. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (do garnka wlać wodę i na garnek postawić metalową miskę; następnie do niej wsypać połamaną czekoladę; dzięki parze wodnej czekolada rozpuści się). Orzechy drobno
Ugotowaćbardzo wilgotne. S ucha masa: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 małe opakowania cukru waniliowego Mokra masa: 1 jajko 1 szklanka gęstej śmietany 1/2 szklanki oleju 2 jabłka pokrojone w drobną kostkę Składniki obu mas połączyć ze sobą oddzielnie, a następnie razem. Ciasto wyłożyć do foremek i piec(...)zdjęciu kupiłam w Tesco za ok 3 zł. Do przymocowania pałączków potrzebne są nam wykałaczki, które łamiemy na pół i każdą połówkę wbijam w końcówki żelków a następnie nadziewamy na mufinki. Środek mufinek również można przyozdobić jakimiś żelkami, cukiereczkami, a na Wielkanoc małymi jajeczkami
Jadło i czytadłodokładnie wysmarować nią paski łososia. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Przygotowujemy ciasto ziołowe W ciepłym mleko rozpuszczamy drożdże, dodajemy rozbełtane jajko, oliwę, przyprawy, zmiażdżony czosnek i mąkę. Ciasto wyrabiamy energicznie ręką, powinno być gęste tak jak na pizzę, tak więc w razie potrzeby należy dodać mąki. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia(...)dokładnie ze sobą mieszamy. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na strzępy, dolewamy sos i mieszamy, najlepiej dłońmi, tak aby liście dokładnie pokryły się sosem. Wyjmujemy łososia z lodówki i nadziewamy go na patyki do szaszłyków. Z wyrośniętego ciasta drożdżowego formujemy długie wałeczki o długości ok 15-20 cm i średnicy około 2 cm i owijamy nim łososia. Końce
Jadło i czytadłospożywczą i wstawiamy na 15 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę na babeczki.Mąkę, oba cukry, kakao i proszek do pieczenia mieszamy i odstawiamy.W drugiej misce łączymy jajka z ostudzoną kawą, mlekiem i masłem. Do 'mokrych' składników dosypujemy sypkie i miksujemy na najwyższych obrotach około jednej-dwóch minut. Można to zrobić ręczną trzepaczką albo łopatką, ja to robiłam(...)nawet 4/5 wysokości. Wierzch babeczek posypujemy obficie wcześniej przygotowaną kruszonką. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30 minut - do suchego patyczka. Studzimy w formie.Ostudzone babeczki nadziewamy (od spodu za pomocą szprycy) masą kajmakową.Smacznego
Słodkie Przyjemności