gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Wystudzić. Ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości. Przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki (ja używam Wilton M1). Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach (mocno(...)temperaturze 200ºC przez około 20 - 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż. Krem: Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masą nadziewamy ptysie. Smacznego
Słodki Zakątekumilą te rurki smażone w głębokim oleju. Składniki: 2 szklanki mąki - u mnie luksusowa pszenna MŁYNOMAG 4 łyżki cukru skórka z 1 cytryny 4 łyżki zimnego masła 2 jajka 12 łyżek białego wytrawnego wina nadzienie: 500 g ricotty 500 ml śmietany 30% laska wanilii cukier puder do smaku dodatkowo: posiekane orzechy Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Bardzo cienko(...)kroimy na paseczki, nakładamy na foremki do rurek, smażymy na głębokim oleju jak pączki. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy ziarenka wanilii, ricottę, miksujemy, dosładzamy cukrem pudrem do smaku. Nadziewamy rurki, końcówki obtaczamy w posiekanych orzechach
Z Majeczką w kuchniPyszne rogaliki, które rozpływają się w ustach :) a konfitura różana (choć można ją zastąpić inną) idealnie wpasowuje się w karnawałowy czas pełen nadziewanych pączków i innych wypieków :) Piekłam je już z innymi dżemami, w tym ze śliwkowym i malinowym - smakują z każdym doskonale ;) przynajmniej dla nas ;) Poprzednio nie robiłam zdjęć, zawsze było za ciemno, a do rana nie postały(...)ostatnio Mąż mi o nich przypomniał, więc miałam okazję zdjęcia nadrobić ;) Składniki: 4 szkl. mąki pszennej 1 kostka margaryny (w temp. pokojowej) 2 jajka 4 płaskie łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: konfitura różana (lub inna) 2 łyżki mleka Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą w misce i zagniatamy jednolite ciasto (ja najpierw siekam nożem
Kolorowy PrzepisownikWitajcie:) mój syn wynalazła w necie filmik z preclami nadziewanymi serem żółtym i salami, przyszedł i mówi zrobisz mamo :) no i bądź tu człowieku mądry z jakiego to ciasta bo nie pisało no to rad nie rad zarobiłam ciasto drożdżowe i wyszły mi takie buły :) w smaku bardzo pyszne :) Do ciasta użyłam Mąki tradycyjnej(...)Młyna Zbożowego w Szadku . Bułeczki podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda platin. Składniki : 2 jajka 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy 250 ml mleka około 500 g mąki tradycyjnej 1 łyżeczka cukru 45 g drożdży 1 opakowanie salami 2 szklanki startego żółtego sera Wykonanie : Do miski wlać ciepłe mleko, pokruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru
Sama słodycz i szczypta chiliPrzepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na
Kulinarne przygody Gatityprzypomniałam, że przecież otrzymałam paczuszkę od Delecty z nowościami: gotowymi mieszankami na tarty na 1001 sposobów w wersji na słodko i wytrawnie. Wg opisu do mieszanki wystarczy dodać 1 jajko i 125 g pokrojonej zimnej margaryny. A w składzie tarty na słodko znaleźć można obok mąki pszennej, cukier i substancje spulchniające: difosforany, a w fixie, którego nie zastosowałam do nadzienia(...)tego produktu. Postanowiłam przygotować nie tradycyjną tartę tylko moje popisowe rustykalne tartaletki, ale trochę inne bo tartaletki z musem czekoladowymi i orzechami , wyglądające podobnie jak z tego przepisu nadziewane musem czekoladowym. Jako masę na mus postanowiłam wykorzystać serek mascarpone,, śmietankę 36 %, mleczną i gorzką czekoladę oraz orzechy ziemne i żurawinę. Nie wygadałam się przed gośćmi, że tartaletki były przygotowane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniężółtym serem...to świetna przystawka czy przekąska na wieczór z przyjaciółmi 😊 Można przygotować je znacznie wcześniej, a do piekarnika włożyć tuż przed przybyciem gości, aby podać je na gorąco. Nadziewane papryczki świetnie smakują i również super się prezentują, a do tego są bardzo proste w wykonaniu. Goście będą zachwyceni! Składniki: 4 papryki czerwone 2 cebule 1 filet(...)soczewicy zielonej ( ok. 1/4 szklanki) 100 g kaszy pęczak ( ok. 1/2 szklanki) 1/2 szklanki bulionu drobiowego Krakus 1 i 1/2 szklanki wody 100 g sera żółtego 1 jajko sól, pieprz papryka słodka mielona papryka chili olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy
Kuchnia MagdaLenysól Wykonanie: • Solanka – zagotować 1 szklankę wody z przyprawami, chwilę pogotować aby uwolnił się smak. Dodać ok. 2 litrów wody i sypać sól, dotąd, aż wrzucone surowe jajko podniesie się do połowy wysokości wody. Wtedy solanka jest gotowa. • Kaczkę marynować przez 24 godziny w solance, po czym osuszyć i posypać pieprzem w środku(...)majerankiem i nadziać nimi kaczkę. Zszyć kaczkę wykałaczkami i sznurkiem. Posmarować kaczkę olejem. • Ułozyć na blaszce kaczkę na jabłkach, które pozostały z nadziewania i piec 70 minut w temp. 170 st.C. • Po upieczeniu przekroić na pół, wyjąć jabłka i wyluzować kości – ręką w rekawiczce oddzielać po kolei mięso
To co kochamPrzepyszne ZRAZY nadziewane warzywami ,serem i SZYNKĄ z mielonego mięsa.Świetne danie dla całej rodziny.Możemy je podawac z różnymi sosami do ziemniaczków czy makaronu.Delikatne i przepyszne ZRAZY z rozpływającym się serem żółtym.Myślę , że każdemu zasmakują.Uwaga , wykorzystujemy tu Warzywa z rosołu.Jaką oszczędność mamy przy okazji:)!Zapraszam. 0.5 kg.mięsa mielonego 1 bułka(...)kajzerka 1 cebula 1 łyżka musztardy 1 lub 2 jajka sól i pieprz warzywa gotowane z rosołu marchew , pietruszka ogórki kiszony plasterki sera żółtego plastry wędzonej karkóweczki lub szynki bułka tarta do panierowania olej do smażenia w głębokim tluszczu kawałek folii do zawijania zrazów ********************************************** Do miski włożyć mięso mielone , dodać obraną i startą na tarce cebulę,dodać namoczoną Bułkę kajzerkę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki: 1kg mięsa mielonego z łopatki 2 cebule 25dag pieczarek duże jajko czerstwa bułka mleko sól, pieprz bazylia przyprawa do mięsa mielonego natka pietruszki olej rzepakowy Przygotowanie: Mięso, jajko i przyprawy wykładamy do miski. Bułkę moczymy w mleku, wyciskamy i dodajemy do mięsa. Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy. Cebulę lekko solimy i dusimy na patelni. Połowę(...)dokładnie mieszamy. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, dusimy z pozostałą cebulką. Pod koniec doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Mięso dzielimy na porcje, które rozpłaszczamy w dłoni. Nadziewamy je łyżką pieczarek i formujemy kotlety, tak aby pieczarki pozostały w środku. Rozgrzewamy olej na patelni i wykładamy kotlety ( możemy je obtoczyć w bułce tartej, ale nie jest to konieczne
ChilliJemyKolorowe ciasteczka to słodka przekąska idealna dla dzieci. Na pewno pociechy skuszą się na kolorowe ozdoby, dwubarwny lukier i nadziewane orzeszki. Wbrew pozorom przygotowanie kolorowych kruchych ciasteczek nie jest trudne, jednak sama ich dekoracja wymaga czasu. Przepis dodaje do akcji Moje wypieki i desery na każdą okazję . Przy okazji polecam Wam wszystkim nową książkę Doroty Świątkowskiej pt. "Moje Wypieki(...)Desery na każdą okazję". Więcej informacji na stronie: http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki . Składniki: 1 szklanka z czubkiem mąki pszennej typ 450 1 jajko 1/2 kostki masła (100 g) 3 łyżki cukru pudru ozdoby lukier (przygotowany z 1 białka i 1 szklanki cukru pudru) kolorowe perełki kolorowy cukier kolorowe orzeszki Na kuchenny blat wysypać mąkę, cukier puder, dodać masło, wbić jajko
Ugotowaćfarszu, cały czas mieszając, do momentu aż się zagotuje. Zdejmujemy z ognia. Teraz kolej na naleśniki :) Do wysokiego naczynia (pojemności około 1,5 do 2litry), wlewamy mleko, dodajemy jajka i stopniowo mąkę. Wszystko razem mieszamy trzepaczką, do chwili gdy pozbędziemy się mącznych grudek. Naleśniki pieczemy na teflonowej patelni, bez dodatku oleju. Jeśli naleśniki przywierają nam do teflonowej patelni, możemy(...)dać niewielką ilość oleju (około ½ łyżeczki). Z kolejnymi naleśnikami nie powinno już być problemu. Po upieczeniu wszystkich naleśników przechodzimy do faszerowania. Na blasze wyłożonej pergaminem układamy kolejno naleśniki, nadziewamy farszem, składamy. Na koniec układamy na placuszki plasterki sera i wkładamy do gorącego piekarnika na czas rozpuszczenia się sera, czyli około 3 do 5 minut. Zbyt długie przetrzymywanie naleśników
Smakowy Rajwędzonej makreli. Wiadomo – połączenie nie dla każdego , ale wielbiciele ryb z przyjemnością sięgną po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: * mąka – 0,5 szkl * mleko – 1 szkl * jajko – 1 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczy[pta * olej – 3 łyżki FARSZ: * wędzona makrela – 1 szt * cebula – 1 szt * przyprawy DODATKOWO : * masło(...)mieszamy , odstawiamy an chwilę , smażymy duże naleśniki. FARSZ: Cebulę złocimy na odrobinie oleju. Dodajemy do obranej z ości makreli. Doprawiamy do smaku i dokładnie razem mieszamy. CAŁOŚĆ: Przygotowanym farszem nadziewamy naleśniki , zwijamy w krokiety. Rumienimy na prawdziwym masełku. Podajemy gorące! Smacznego
Ostra na SłodkoCzasem wchodzę do kuchni z planem i w trakcie gotowania go zmieniam od tak... Tym razem miałam przygotować pieczeń nadziewaną według przepisu z książki Jak gotować Marii Disslowej, z 1930 roku. Nadzienie przygotowałam według starej receptury, natomiast z sosem pokombinowałam. Nie dodałam pomidorów, zamiast nich dałam grzyby suszone. Mięso przygotowałam w garnku rzymskim. 1 kg mięsa wieprzowego (szynka – cienki(...)płat, schab), 40 g słoniny, 4 anchois, 20 g grzybów suszonych, 10 g kaparów, 2 cebule, 20 g masła, 1/2 suchej kajzerki, 1 jajko, pieprz świeżo mielony, 60 g tłuszczu (masło, smalec), 1/2 marchewki, 1/2 pietruszki, kawałek selera, 2 – 3 łyżki mąki, sól, kilka ziaren pieprzu, 3 owoce ziela angielskiego, 100 ml mocnego bulionu, Grzyby zalać wodą (tak aby były
królestwo garówMyślę , że taka propozycja na dietę przypadnie Wam do gustu.Przepyszny kurczak nadziewany pieczarkami i suszonymi pomidorami a do tego pyszna ,chrzanowa surówka z białej kapusty i warzywa z wody .Przepis podałam dla 4 osób ale też podaję na jedną porcję.Jedna Porcja tego Dania ma 579 kcal. czyli- 1 roladka( dwie pieczarki , ćwiartka mała cebuli ,oliwa(...)suszone pomidory ze słoiczka, po szczypcie oregano,bazylii,soli i pieprzu,1 łyżka bułki tartej , 0.5 jajka- usmażyc na złoty kolor) , 10 dag.sałatki z kapusty białej ( 9dag.poszatkowanej kapusty , 0.5 marchewki startej,0.5 łyżeczki chrzanu,sól ,cukier,1 łyżeczka natki pietruszki,1 łyżka jogurtu naturalnego), 1.5 szkl.ugotowanej fasolki szparagowej z groszkiem i marchewką.Zapraszam!. 4 piersi kurze 1 słoiczek pomidorów
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisłodkiego mleka dodajemy drożdże, 1 łyżeczkę cukru oraz 2 łyżki mąki, mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy do wyrośnięcia. Do osobnej szklanej miski przesiewamy mąkę, dodajemy kwaśne mleko, jajka, sól, ekstrakt waniliowy, alkohol, olej oraz podrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto do momenty gdy przestanie się lepić do ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę(...)wykrawamy szklanką krążki ok. 15 mm średnicy. Odstawiamy na chwilkę do wyrośnięcia. Smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron. Usmażone przekładamy na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami. Przestudzone pączki nadziewamy marmoladą i oprószamy cukrem pudrem
Domowy Smak Jedzeniailości karmelu. Przepyszna! Bardzo ważną rolę spełniaja w niej bakalie, po prostu miszą być najlepszej jakości. Dlatego ja użyłam marki Bakalland Polecam! Scroll down for recipe in English Tarta nadziewana orzechami w karmelu (10 – 12 porcji) Składniki: 1/3 szklanki + 1 łyżka śmietanki 36% 1/4 szklanki miodu 1 łyżka masła 2/3 szklanki cukru 3 łyżki wody 1 łyżka soku(...)waniliowego 2 arkusze ciasta francuskiego, rozmrożonego 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich Bakalland ½ szklanki grubo posiekanych lub w płatkach migdałów Bakalland ½ szklanki grubo posiekanych orzechów laskowych Bakalland 1 duże jajko, roztrzepane 1 duże żółtko Przygotowanie: W małym rondelku wymieszaj 1/3 szklanki, miód i masło i podgrzewaj w na średnim ogniu aż do rozpuszczenia masła i odstaw. W rondelku, najlepiej
karmelowyobiadu np udka - 6 pieczarek - 1/2 papryki żółtej - 1/2 papryki czerwonej - 1/2 pora - 2 łyżki śmietany - 1 łyżka masła - kilka łyżek oleju Sposób przygotowania 1. Naleśniki - do mleka dać jajka miksując dosypywać mąki na koniec dodać 2 łyżki oleju i szczyptę soli odstawić na chwilę 2. Nadzienie - Mięso pokroić na małe kawałki Na patelni rozpuścić masło dodać kilka łyżek(...)pieczarki pokrojoną w kostkę paprykę i mięso dusić wszystko pod przykryciem na małym ogniu do odparowania wody doprawić solą i pieprzem dodać 2 łyżki śmietany Farszem nadziewać naleśniki
W królestwie smaków Beaty