ciepłej wody 1 jajko 1 łyżeczka soli 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz W głębokiej misce wymieszaj jajko, ciepłą wodę, sól – stopniowo podsypuj mąkę i dłonią wyrabiaj jednolite gładkie ciasto (aż przestanie kleić się do dłoni) . Przykryj ściereczką (by nie wyschło) i odstaw na bok. W drugiej(...)przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj dłonią. Ciasto podziel na 3 części – każdą część rozwałkuj cienko, powycinaj okręgi (np. szklanką o cienkiej ściance) i nadziewaj je farszem przy pomocy małej łyżeczki. Brzegi zlepiaj i formuj pierożek (półksiężyc), a następnie zlep oba końce pierożka forując okrągłe pierożki, jak na zdjęciu. W garnku zagotuj wodę
Kulinarne S.O.S.ciepłej wody 1 jajko 1 łyżeczka soli 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz W głębokiej misce wymieszaj jajko, ciepłą wodę, sól – stopniowo podsypuj mąkę i dłonią wyrabiaj jednolite gładkie ciasto (aż przestanie kleić się do dłoni) . Przykryj ściereczką (by nie wyschło) i odstaw na bok. W drugiej(...)przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj dłonią. Ciasto podziel na 3 części – każdą część rozwałkuj cienko, powycinaj okręgi (np. szklanką o cienkiej ściance) i nadziewaj je farszem przy pomocy małej łyżeczki. Brzegi zlepiaj i formuj pierożek (półksiężyc), a następnie zlep oba końce pierożka forując okrągłe pierożki, jak na zdjęciu. W garnku zagotuj wodę
Kulinarne S.O.S.białko Wykonanie: Do miski przesiać mąkę, zrobić dołek, w który wsypać cukier, pokruszone drożdże, sól i podgrzane mleko. Odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie dodać jajka i przestudzone masło, urabiać ciasto 10 minut i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotować nadzienie: jagody, bułkę tartą i cukier wymieszać. Przygotować również kruszonkę(...)mąkę - wymieszać, by powstał efekt suchego piasku. Kiedy ciasto jest wyrośnięte, wymieszać jeszcze raz i odrywać małe kawałki, które należy rozgnieść w ręce i rozpłaszczyć na stolnicy. Każdą nadziewać jagodami, zakleić, posmarować białkiem i posypać kruszonką. Piec (najlepiej zalepioną stroną do dołu) w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 20 minut. Smacznego
TrufelkowoPamiętacie przepis na serowe pierożki nadziewane czekoladą ? Z tego samego przepisu zrobiłam teraz inne ciasteczka. Wiatraczki to krucho- serowe ciastka z dodatkiem marmolady. Lekkie, pyszne, miękkie. Gdy przestygną można je oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to koniecznie, bo i bez tego są smaczne. Doskonała zabawa w kuchni z dziećmi, polecam :) Przepis na kruche serowe pierożki znajdziecie(...)tutaj . Składniki na wiatraczki: * 3 szklanki mąki pszennej * 200 g twarogu zmielonego * 1 jajko * 1/2 szklanki cukru * 150 g masła * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * marmolada różana albo wieloowocowa * cukier puder do oprószenia (można pominąć) Wykonanie: Z mąki, twarogu, cukru, jajka, masła i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika na minimum
Zrób to smacznieząbki * cebula – 1 szt * gorgonzola – ok. 150 g * masło – 1 łyżka * orzechy włoskie – 50 g * sól, pieprz, gałka muszkatołowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do rozmrożonego szpinaku dodajemy jajko, mleko, mąkę i odrobinę soli – wszystko razem blendujemy na gładką masę ( w razie potrzeby dolewamy mleka ). Smażymy na mocno rozgrzanej patelni każdorazowo natłuszczanej olejem do smażenia, odkładamy w ciepłe(...)masła, dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek, przesmażamy, wrzucamy umyte liście szpinaku, a po chwili doprawiamy solą, pieprzem , gałką muszkatołową. Dodajemy pokruszoną gorgonzolę, prażone i posiekane orzechy włoskie, mieszamy i nadziewamy naleśniki. Składamy w koperty i podajemy gorące. Smacznego
Ostra na Słodkoserki homogenizowane 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej brązowy cukier Mąkę wsypać do miski, mleko podgrzać, dodać cukier, drożdże i tłuszcz, wymieszać. Jajka rozmącić w kubeczku, dodać do mąki jajka i mleko z drożdżami cukrem i tłuszczem. Wyrobić ciasto ręką aż będzie się odklejać od ręki i miski , uformować kulę obsypać mąką i przykryć ściereczką. Po ok pół godziny Serek(...)ciasto wyrośnie, przeciąć na pół . z jednej połowy wyjdą nam bułeczki z agrestem i serkiem . Ciasto należy pociąć na równej wielkości kawałki , wielkości małego pomidorka. rosklepać i nadziewać, włożyć do ciasta kilka agrestów 4-6 i polać 2 łyżeczkami serka, skleić bułeczki i ułożyć na papierze do pieczenia. Resztę ciasta przeciąć znów na pół rozwałkować
Gotowanie jest łatweNadziewana kalarepa Tegoroczne susze nie sprzyjają plonom w moim ogrodzie. Kalarepki olbrzymie wcale nie są olbrzymie, rzekłabym nawet, że lilipucie, i od razu łykowate i zdrewniałe. Nie przeszkodziło to jednak, by wykorzystać je na obiad, obrałam, wykroiłam zdrewniałe części, krótko obgotowałam i były już gotowe do nadziewania farszem z mięsa mielonego, marchewki i natki pietruszki. Wydrążone części kalarepki zamroziłam(...)bardzo pyszna i zdrowa. Składniki: kilka kalarepek 0,5 kg zmielonej łopatki wieprzowej 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 małe marchewki pęczek natki pietruszki 2 łyżki tartej bułki 1 jajko sól pieprz 0,5 l bulionu pół szklanki śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej pół pęczku koperku Sposób przygotowania: Kalarepki umyć. Jeśli są stare, łykowate i zdrewniałe należy je obrać
na moim stole...Dzisiaj zapraszamy Was na zapiekanki czy też nadziewane bułeczki. W roli nadzienia wystąpiły pieczarki, ale przygotowane według przepisu mojego taty. Same pieczarki są niesamowicie smaczne i u nas często podaje się je jako dodatek do mięsa na obiad a nawet nadzienie do naleśników. U nas w roli bułeczek wystąpiły bułeczki orkiszowe , ale doskonale nadadzą się każdego rodzaju bułeczki, szczególnie(...)świeżość mają już za sobą. Bułeczki możecie podać razem z odkrojonym wierzchem, jako czapeczkami, albo bez. Ja na gorące pieczarki położyłam parmezan, ale możecie również wbić pod koniec pieczenia jajko i podać bułeczki ze ściętym jajkiem sadzonym na górze – coś jak w chaczapuri. Ale wróćmy do pieczarek. Jak tata zdradzał mi przepis, to wiele razy podkreślał
Mieszam w Garnkuobsypce POMIDOR - *przeczytaj więcej pod przepisem ulubiony żółty ser w kawałku oliwki - użyłam nadziewanych papryką malutkie marynowane ogórki pomidorki koktajlowe kapary w zalewie wykałaczki lub ozdobne patyczki do koreczków Ser pokroić w większą kostkę. Powinna być mniej więcej wielkości 1/4 plasterka salami. Na wykałaczkę nadziewać ser, następnie złożone na 4 części plastry salami, ogórek, oliwkę, kapary i pomidorki(...)tostowego pieczywa. Takie roladki zasmakują każdemu, zwłaszcza jeśli komponując je zadbamy o składniki o wyrazistym smaku. Składniki: Salami w obsypce TEXAS - *przeczytaj więcej pod przepisem ser żółty chleb tostowy jajko szczypta soli, szczypta świeżo mielonego pieprzu bułka tarta tłuszcz do smażenia Kromki tostowego chleba rozwałkować wałkiem jak najcieniej. Na chlebie układać plasterki sera i salami. Zwijać ciasto w rulonik
Codzienna kuchnia niecodziennarurek natłuszczamy olejem. Na każdą nawijamy pasek tak, aby kolejne warstwy nakładały się na siebie. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem demerara. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º C i pieczemy przez ok. 20 minut (grzałka góra – dół, bez termoobiegu). Gotowe rurki, jeszcze gorące, ostrożnie zdejmujemy z foremek pomagając(...)kratce. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy ekstrakt waniliowy i mascarpone. Mieszamy na niskich obrotach robota. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Ostudzone rurki nadziewamy kremem z obu stron. Oprószamy cukrem pudrem. U w a g a: Cały czas korzystam z foremek „domowej roboty”. Sposób ich przygotowania znajdziesz TUTAJ . Rurki z kremem do niedzielnej kawy, herbaty
mojewypiekiinietylkododajemy cukier, połamaną czekoladę. Mieszamy energicznie, aż otrzymamy gładki sos czekoladowy. Studzimy. W misce mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Dodajemy sos czekoladowy, jajko i za pomocą rózgi kuchennej mieszamy całość. Dodajemy wiśniowe puree i krótko mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Wypełniamy papilotki(...)suchego patyczka. Mini babeczki pieczemy ok 15-18 minut . Wyjmujemy babeczki i studzimy. W każdej babeczce wycinamy ostrym nożem otwór, większy niż na zdjęciu! Każdą babeczkę nadziewamy frużeliną wiśniową, a następnie dekorujemy bitą śmietaną i startą czekoladą. W mini babeczkach bardzo trudno wyciąć dziurę, dlatego polecam nałożyć odrobinę frużeliny na babeczkę
Słodki PomysłEmpanadas to nic innego jak pieczone w piekarniku pierożki nadziewane najczęściej mięsem, serem lub jakimiś warzywami. Potrawa przywędrowała do nas z Ameryki Południowej, gdzie jest bardzo popularna. Do zrobienia pierożków wykorzystuje się ciasto francuskie, kruche, pierogowe lub chlebowe ... dowolność jest tutaj spora. U mnie dziś empanadas z kruchego ciasta z nadzieniem mięsno-warzywnym. Zachęcam do wypróbowania(...)przepisu, bo pierożki są naprawdę pyszne 😊 Składniki na ciasto: 1.5 szkl. mąki 1/2 kostki zimnego masła 1 całe jajko 3 łyżki zimnej wody szczypta soli szczypta cukru Dodatkowo do posmarowania wierzchu: 1 rozkłócone jajko + np.sezam czy czarnuszka do posypania Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę
Walijskie Pichcenietotalny hit! Pamiętam, że kiedy jadłam ja pierwszy raz uznałam, że to fenomenalny przepis na ugotowanie piersi kurczaka na parze. Dzięki temu, że wykorzystujemy mieloną pierś kurczaka i nadziewamy ją farszem nadal jest soczysta i miękka a przede wszystkim lekka. Danie jest proste w przygotowaniu, wystarczy trochę cierpliwości w pierwszych etapach przygotowania dania. Składniki (na 1 dużą roladkę, czyli około(...)mielonej piersi kurczaka szczypta soli, pieprzu i suszonej bazylii Na farsz: 3 kromki żytniego pieczywa 7-8 suszonych pomidorów szczypta soli, pieprzu i wędzonej papryki 2 łyżki wody 1 jajko natka pietruszki Przede wszystkim potrzebujemy kawałek folii spożywczej o wymiarach minimum 50 cm x 30 cm. Na niej rozkładamy równomiernie w formie prostokąta mieloną pierś kurczaka zostawiając odstępy
Mango Papajaszyją, podrobami i grzybami. Zalewamy 1,5 litra wrzątku i gotujemy. Po 15 minutach dodajemy marchew, pietruszkę, seler, cebulę, pieprz i sól. Gotujemy kolejne 30 minut. Kaszę rozcieramy z jajkiem, rozsypujemy na blacie (stolnicy) i suszymy. Zlepione ziarenka rozcieramy w dłoniach. Rosół odparowujemy do 600 mililitrów i przecedzamy. Mięso z gotowania oddzielamy od kości i siekamy razem z podrobami. Grzyby(...)rosołu. Dodajemy masło, koperek, natkę, pieprz i sól. Zagotowujmy. Dodajemy kaszę. Mieszamy, przykrywamy i wstawiamy całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut. Kaszę studzimy i nadziewamy nią gęś. Całość uciskamy i zszywamy wszystkie otwory. Przekładamy gęś do lekko wysmarowanej tłuszczem formy, kropimy wodą i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 3 godziny. Co jakiś czas otwieramy piekarnik
Życie zamknięte w smakułyżek) i dokładnie mieszamy. W mące robimy dołeczek i wlewamy weń rozczyn, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 5-10 minut, by podwoił objętość. Po tym czasie dodajemy resztę cukru, jajko, cukier waniliowy, sól i zagniatamy sprężyste ciasto. Po 5-7 minutach wyrabiania dodajemy letni tłuszcz i dalej wyrabiamy kolejne 3-4 minuty. Wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)powinno już podwoić swoją objętość. Składniki nadzienia mieszamy ze sobą, tylko delikatnie, żeby nie uszkodzić jagód. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, z każdej formujemy placuszek, nadziewamy łyżką nadzienia, zlepiamy i formujemy kulkę, wkładamy ją do sylikonowej foremki. Odstawiamy na 30-45 minut. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy rozkłóconym żółtkiem i pieczemy około
Rozpustne gotowanieWielkanoc zbliża się ogromnymi krokami, warto więc zaplanować świąteczne menu. Dziś proponuję puszystą babkę drożdżową nadziewaną powidłami śliwkowymi i orzechami włoskimi polaną białą czekoladą. Najlepsza i najbardziej puszysta jest w dniu pieczenia, a w następnych ja odgrzewam sobie przez chwilę w mikrofalówce i znowu jest mięciutka Polecam! Scroll down for recipe in English Babka drożdżowa z powidłami (12 porcji(...)Składniki: 10 g drożdży instant lub 40 g świeżych 1 szklanka cukru 500 g mąki 1 szklanka mleka 250 g masła 3 jajka szczypta soli 150 g powideł śliwkowych 100 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka mleka do posmarowania 100 g białej czekolady, posiekanej 2 łyżki śmietanki Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść dokładnie formę
karmelowydnia :) Ale nie bądź taka/taki, podziel się :D Składniki na ciasto: - gotowa mieszanka czekoladowego ciasta Adama od Barmar - 150 g serka twarogowego chudego (u mnie "Emilki")/twaróg - 2 jajka - 50 g oleju słonecznikowego (Zielony Nurt) - 1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - 25 ml chudego mleka Składniki na mleczny środek: - 250 g serka twarogowego chudego (u mnie "Emilki") - 1 płaska(...)składniki na ciasto dokładnie wymieszać za pomocą miksera, ale łyżką myślę, że również da radę :) Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180* na 30 minut. Muffinki studzimy, przekrajemy w pół, nadziewamy serkiem, układamy pokrojone w kostkę kiwi i przykrywamy drugą połówką. I już! :) Smacznego :) Wartość energetyczna na 100 g: kcal: 332 białko: 18,7 g węglowodany
Zdrowie na języku :PJest mięciutka, słodka i wspaniale współgra z nadzieniem. Fajnie sprawdzi się jako ciepła przystawka. Na pewno zaskoczy i zachwyci wszystkich :) Składniki: 4 duże cebule puszka tuńczyka w oleju 2 jajka czarne oliwki ser żółty, ok 15 dag oregano i tymianek suszone pomidory oliwa, sól, pieprz (bułka tarta, kapary) Wykonanie: Cebulę obieramy z łupinek, wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy(...)sitko, by odciekły i przestygły na tyle, byśmy mogli podjąć się dalszej obróbki. Warzywa kroimy na pół, pozbywamy się środka, zostawiając 2, max 3 zewnętrzne warstwy, które będziemy nadziewać farszem. Cebule układamy w naczyniu żaroodpornym. Wszystkie składniki nadzienia mieszamy ze sobą. Dodajemy również wyjęte wcześniej i rozdrobnione części kilku (nie wszystkich) cebul. Doprawiamy do smaku. Farszem napełniamy połówki cebul. Przyozdabiamy
Taste Of My Day