jajka nadziewane - 2091 przepisów (strona:68/140)

Smalcówki bezglutenowe w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku 156

nadziewania użyłam powidła śliwkowego. Dzisiejszy przepis z pewnością nie należy do kategorii fit, ale zapewniam Was, że należy do kategorii pyszności! Smalcówki bezglutenowe w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku Do przygotowania smalcówek będziecie potrzebować: 200 g smalcu 25 dag mąki ryżowej 10 dag mąki kukurydzianej 10 dag skrobi ziemniaczanej 100 g śmietany 30% 2 dużych jajek 50 g/ok

Okiem Blondynki by McBlondi
Kluski, kopytka-praktyczne porady 170

być nadziewane przeróżnymi nadzieniami: słodkimi lub słonymi. Czym różnią się ciasta na kluski? Tak naprawdę ciasta na kluski różnią się dodatkiem i ilością mąki, ziemniaków oraz wody. Jaki rodzaj ciasta używa się na kluski? Tak naprawdę mamy tu dowolność. Może być to drożdżowe czy francuskie. Podstawowe ciasto na kluski krojone(łazanki): Składniki: 200 g mąki pszennej 2 jajka około

Ciasta z tradycjami
Piersi z kurczaka w płatkach kukurydzianych 408

maczać w jajku, potem obtaczać w płatkach kukurydzianych mocno dociskając. Smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu z dwóch stron. Smacznego To też może Cię zainteresować: Piersi kurczaka z orzechowo-pietruszkowym pesto i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi Piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym Piersi kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej i sosem pomidorowym ze szparagami Kieszonki z kurczaka nadziewane serkiem topionym

Oryginalny smak
Sakiewki z ciasta francuskiego z farszem rybnym 171

Ciasto francuskie to fajna alternatywa na przygotowanie czegoś szybkiego. Można wycinać z niego dowolne kształty i nadziewać przeróżnymi farszami. Ja często przygotowuję je w wersji na słodko, jako deser. Dziś jednak proponuję przystawkę z ciasta francuskiego nadzianego rybą, warzywami i odrobina ciągnącego się sera:)  Składniki:   opakowanie ciasta francuskiego (225g),  1/2 czerwonej papryki,  1/4 zielonej papryki(...)pieczarek,  1 filet rybny (u mnie z dorsza),  sól, pieprz,  przyprawa do ryb,  50g żółtego sera, jajko do posmarowania. Wykonanie Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie, krótkie paseczki lub w kostkę. Rybę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć przyprawą do ryb. Wraz z warzywami podsmażyć na łyżce

Z miłości do słodkości
Cannelloni po florencku 215

dodać jajko i dobrze wymieszać. Odstawić. Na patelni rozgrzać oliwę, posiekać w plasterki seler naciowy i zeszklić na oliwie. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory (zimą można użyć pomidorów z puszki bądź passaty pomidorowej). Smażyć wszystko razem kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Wylać pomidory do żaroodpornego naczynia. Rurki makaronu (nie gotujemy ich) nadziewać mięsem

Kulinarne Inspiracje
Piernikowe ptysie z kremem 203

piernika. Przepis na podstawowe ciasto parzone jest bardzo łatwy i prosty, można z niego przygotować ptysie klasyczne eklerki , mini ptysie , karpatkę . Samo przygotowanie ciasta parzonego wraz z pieczeniem i nadziewaniem kremem zajmuje mniej niż godzinę. Te ciasta są panaceum na niezapowiedzianych gości, którzy wpadli na kawkę. Na Sylwestra przygotowałam klasyczne ptysie z bitą śmietaną, na Trzech Króli postanowiłam trochę poszaleć(...)ptysie nie są urocze? Składniki na 9 sztuk: ½ szklanki wody, (poj. 250 ml) 50 g masła lub margaryny, szczypta soli, 2 łyżeczki cukru, 1/2 szklanka mąki pszennej, 3 jajka, 1 łyżeczka przyprawy do piernika + duża szczypta do kremu 1,5 łyżki kakao, 200 ml śmietany 30%, 200 g serka naturalnego cukier puder, Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 200 ºC, Wodę wlewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik z pierniczkami i lekką pianką. 311

jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny olejek pomarańczowy według uznania Pianka:  200 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 2 kopiaste łyżki mleka w proszku 1 płaska łyżka żelatyny 3 łyżki gorącej wody Dodatkowo: 40 dag pierników w czekoladzie nadziewanych

Izabelawkuchni
PATELNIE TYTANOWE FIRMY - WOLL 155

PRZYGOTOWANIE : Ciasto rozwijamy, układamy na patelni.  Twarożek miksujemy z cukrem, jajkami, mąką i częścią jagód. Wylewamy na ciasto. Patelnię tytanową firmy Woll wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 % C i  pieczemy ciasto 15 minut. Wyjmujemy i studzimy. Przekładamy tartę na talerz, posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Ciasto piekło się lepiej niż w blaszce w dodatku samo zjechało(...)Patelnie tytanowe linia Woll diamond  DIETETYCZNA PIERŚ KURCZAKA NADZIEWANA SZPINAKIEM  Patelnia tytanowa Woll diamond Patelnie tytanowe firmy Woll.pl

Kulinarne Fantazje Marioli
ziemniaczane krokiety z szynką i serem-pyszne,chrupiące,idealne na imprezę 624

nadziewanych serem żółtym oraz szynką. można podawać je z ketchupem lub dowolnym sosem albo po prostu same :-) Polecam bo są przepyszne :-)  SKŁADNIKI (z podanych proporcji wyszło mi 16 sporych krokietów) 600g ugotowanych i zmielonych lub przepuszczonych przez praskę ziemniaków szczypta soli pieprz troszkę vegety do smaku lub wybranych ziół-mogą być np prowansalskie lub majeranek 1 jajko

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ptysie mini 163

masłem zagotować . Zmniejszyć ogień . Dodawać porcjami mąkę caly czas mieszać. - Zestawić z palnika ,mieszać aż masa będzie odchodzić od ścianek garnka. Ostudzić - Do wystudzonej masy dodawać po jednym jajku ,cały czas mieszać aż utworzy się jednolita masa. - Masę przełożyć do rękawa cukierniczego , na blachę kłaść małe porcje . - Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni  do wyrośnięcia i wysuszenia ciasta(...)piekarnika  15  -20 minut. - Śmietanę ubić na gęsta masę , porcjami dodawać masę kajmakową , wymieszać . - Do rękawa cukierniczego  przełożyć masę śmietanowo - kajmakową  od dołu nadziewać ptysie .  Moje ptysie ułożone w kopczyk polane są lukrem i roztopioną czekoladą . Ptysie na blachę można kłaść łyżeczką  Ptysie można rozkroić i  nadziewać . Jeśli ptysie mają być kruche należy

Eli Gotowanie
Gniazdka z mięsa mielonego ze szpinakiem 147

czasami nadziewałam też kotlety mielone, ale zawsze wypełnienia było jak dla mnie zbyt mało. I tak zrodził się pomysł na gniazdka z mięsa mielonego, które po brzegi można wypchać ulubionym farszem. :-) Padło na szpinak, który w sezonie kupuję bardzo często. Mrożony chowa się przy świeżym, który jest moim zdaniem dużo smaczniejszy. Zapraszam na obiad. 500g mięsa mielonego 1 jajko

Szefowa kuchni
Szyjki gęsie faszerowane ziemniakami – gęsie pipki 213

jajka, sól, pieprz, przyprawy. Dokładnie wymieszać. Farszem wypełnić (niezbyt ściśle) skórę z gęsich szyjek, zaszyć z obu stron. Obsmażyć na gęsim tłuszczu, na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem, podlać niewielką ilością wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Co jakiś czas polewać wytworzonym sosem. Gęsi pipek potrawa z nadziewanej skóry

królestwo garów
Mielone roladki nadziewane kapustą i parówką 229

Przedstawiam Wam kolejną propozycję na odmianę zwykłych kotletów mielonych. nadziałam je blanszowaną kapustą oraz parówkami, które otrzymałam do testowania od firmy Nove z linii Natura. Roladki

Z miłości do słodkości
Piernik z jabłkami 275

nadziewane, a także tradycyjne z dużej blachy, na miodzie i z aromatycznymi przyprawami. Dzisiaj proponuję piernik prosty, którego przygotowanie nie wymaga zbyt dużego nakładu czasu; bez miodu ale z dodatkiem jabłek oraz przyprawy korzennej, która nadaje temu ciastu smak i charakter piernika. Piernik z jabłkami Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 12,5 dag margaryny 2 jajka

Smakołyki Bereniki
Wegańska propozycja na makaron z serem 249

Weganie nie jedzą żadnego produktu, który jest pochodzenia zwierzęcego. Nie zmienia to faktu, że osoby będące na tej diecie mają rezygnować z takich dań. Klasyczny makaron

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I RICOTTĄ 161

Lekkie i smaczne danie obiadowo-kolacyjne. Bogate w składniki, sycące i uzależniające. Naleśniki nadziewamy podsmażonym szpinakiem, suszonymi pomidorami i ricottą (lub twarogiem).  Robiąc większą ilość można jednorazowo zapiec wszystkie naleśniki z sosem pomidorowym i dodatkowo posypać całość parmezanem lub tartą mozzarellą. SKŁADNIKI / 8 szt. 8 naleśników np. z TEGO przepisu FARSZ 50 g masła 400 g świeżego szpinaku(...)szklanki pokrojonych suszonych pomidorów  ze słoiczka 250 g ricotty lub twarogu 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej SOS POMIDOROWY 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 400 g krojonych pomidorów z puszki 2 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny

cool and minty
Schabowe pakieciki z serem i szynką parmeńską panierowane w krakersach 230

nadziewania inaczej niż zwykłe rolowane. Doskonale wyglądają na talerzu i tak samo smakują. Można podać z ulubionym bukietem surówek i gotowanymi ziemniaczkami. Polecam. Na 4 porcje: 4 grube plastry schabu bez kości 4 plastry szynki parmeńskiej 4 plastry sera żółtego edamski lub gouda 4 łyżeczki delikatesowej musztardy Sól himalajska do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku 1 jajko

Wanilia i Kardamon
Paszteciki meksykańskie z mięsem z rosołu 214

nadziewane kluseczki . Ale tym razem naleciało mnie na paszteciki - żeby nie było nudno i zwyczajnie dodałam paprykę, kukurydzę i pikantny sos meksykański. Czy muszę zapewniać, że było pysznie? Paszteciki te stanowią nie tylko pyszny obiad, ale i świetną przekąskę na gorąco na wszelkie imprezy :) SKŁADNIKI: (ok 40 szt) Ciasto: 320 - 350 g mąki 200 g masła/margaryny 1 jajko

Kto ugości moich gości?
Polędwiczka wieprzowa pieczona w cieście 200

wyglądała na stole świątecznym ale sprawdzi się też przy niezapowiedzianych gościach, bo można ją przygotować w 30 minut. Wystarczy polędwiczka wieprzowa, duże opakowanie ciasta francuskiego i jakieś owoce do nadziewania: suszone śliwki, figi, żurawina, brzoskwinie z puszki... w tym przepisie świeże daktyle.   Czas przygotowania: 30 minut Składniki: duże opakowanie ciasta francuskiego (jeden płat), polędwiczka wieprzowa(...)świeżych daktyli (lub suszonych wcześniej zalanych wrzątkiem i odsączonych), 2 łyżeczki pikantnej konfitury z papryki   (można zastąpić musztardą), skórka otarta z połowy cytryny (opcjonalnie), suszony tymianek i oregano, jajko, sól i pieprz do smaku, olej d smażenia. Przygotowanie: Oczyszczoną polędwicę posypać solą, pieprzem i ziołami, przyklepać dłonią (można odstawić do lodówki na godzinę do zamarynowania).  Obsmażyć na oleju

SzczyptaSmaQ
Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i truskawkami 185

jajka. tak przygotowane ciasto, szprycą lub łyżką nakładamy na przygotowaną blachę (posmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką) pieczemy w temp. 200-220'C około 20 minut. W między czasie przygotowujemy nadzienię- śmietanę ubijamy z cukrem, i stopniowo mieszamy z serkiem. Oraz sos- wszystkie składniki miksujemy i gotujemy, aż zgęstnieją. Ptysie rozcinamy wszerz- tak aby powstał spód i daszek i nadziewamy Przed

Luźna Kuchnia
Pieczareczki 205

Dostałam ostatnio od Justynki nowy zestaw przepisów do przetestowania. Jeszcze przetaczając się przez moją kuchnię spróbowałam nowoczesną wersję pieczarek. Spróbujcie sami zrobić coś takiego, a zdziwienie

Lawendowe Niebo