masy buraczanej było 400 ml Mąkę przesiać , dodać jajko, sól, olej, i masę buraczaną, początkowo mieszać łyżką , następnie zagnieść ciasto pierogowe. Szpinak rozmrozić, na patelni przysmażyć czosnek , dodać szpinak i smażyć aż odparuje cały płyn, doprawić solą i pieprzem,, wystudzić, dodać pokruszony ser , wymieszać. Ciasto wałkować cienko, wykrawać szklanką krążki i nadziewać nadzieniem. Uformować pierogi. Ugotować pierogi we wrzątku
Gotowanie jest łatwepokrojony koper i natkę pietruszki, rozmaryn, wbijamy całe jajko, dodajemy 1 łyżkę oleju. Miksujemy do połączenia składników. Gotowy mus dzielimy na dwie połowy. Rozbite polędwiczki lekko oprószamy solą, pieprzem, papryką wędzoną i rozmarynem. Nakładamy na każdą po połowie musu drobiowego, rozsmarowujemy równomiernie. Z umytych papryczek odkrajamy „czapeczki”, usuwamy gniazda nasienne i nadziewamy mozarellą. Papryki układamy naprzemiennie kolorami wzdłuż krawędzi dłuższego
mojewypiekiinietylkojabłkowym. Odbiegłam więc od tradycyjnych powideł, którymi zazwyczaj nadziewam bułeczki. Przepis znalazłam kiedyś w jakiejś kulinarnej gazetce, dziś wypróbowałam po raz pierwszy i nie żałuję. Bułeczki wyszły pyszne, mięciutkie, maślane. Polecam gorąco!Składniki:Na ok 10 bułeczekCiasto:2.5 szklanki mąki pszennej10 g świeżych drożdży3 łyżki cukru cukru1 jajko (plus 1 do posmarowanie bułeczek) 1/4 szklanki oleju½ szklanki
Walijskie Pichcenieurosną w piekarniku ). Po tym czasie zmiksować z jajkami, ja miksowałam mikserem ze spiralnymi końcówkami, ale można też utrzeć ciasto drewniana łyżką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy paski o długości ok. 10 cm. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20-30 minut. Studzimy na kratce, przekrawamy na połowę i nadziewamy kremem. Wierzch przyozdobiłam roztopioną czekoladą mleczną. NIE WOLNO
Blondynka Gotujenadziewania tego placka polecam wiśnie wydrylowane (najlepsze!!! ) , można inne Drobne owoce , ale wiśnie stwierdzone przez rodzinę najlepsze. !!! Małe i przy kwaskowe, dodają pikanterii ( a przede wszystkim nie zapadają się w ciasto jak inne cięższe owoce). Przepis ten otrzymałam od koleżanki Małgosi T, za który teraz dziękuję, bo przez lata piekę go i zachwycam bliskich i gości. Składniki : 3 jajka
Pysznosci Babci BasiCannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem to moja dzisiejsza propozycja na smaczny obiad, czy kolację, dla całej rodziny. Przygotowanie cannelloni jest dość pracochłonne, ale wierzcie mi, że nadziewanie tych rureczek jest na prawdę fajną i przyjemną zabawą, a efekt końcowy, w tym także smakowy, po wyjęciu z piekarnika, zachwyci Was i waszych bliskich :) Z poniższego przepisu, wyszło mi 26 rurek(...)cannelloni: makaron cannelloni Nadzienie: 500g mięsa mielonego 400g szpinaku mrożonego, przygotowanego wg. tego przepisu 5 pieczarek w kosteczkę ( opcjonalnie ) pół papryki czerwonej w kosteczkę 1 cebula w kostkę 1 jajko 2 garście startego sera mozzarella 5 przeciśniętych ząbków czosnku sól, pieprz do smaku Beszamel: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 2,5szkl. mleka sól, pieprz Sos pomidorowy: 1 litr soku
NiePieprz.plgrubego cukru. Ptysie można przygotować wcześniej, ale nadziewać przed podaniem. Wykonanie ciasta na ptysie – do garnka wlać wodę dodać masło. Masło roztopić i zagotować. Wsypać mąkę i szybkim ruchem mieszać. Cały czas musi być garnek na ogniu. Ciasto jest gotowe jak podczas mieszania ciasto odchodzi od boków garnka. Odstawić do ostudzenia. Jajka i białka lekko ubić i dodać
Kuchnia Pokoleńświęta Bożego Narodzenia. SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 120 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki wody Na krem: 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 100 g cukru pudru 200 g masła 2 łyżki wody 1 opakowanie pierników nadziewanych w białej czekoladzie Kopernik (z serca fabryki
Passions hobbies lifemące robimy dołek i tam je przelewamy. Jajko roztrzepujemy. 2. Gry drożdże wyrosną łączymy ze sobą wszystkie składniki, zagniatamy elastyczne i miękkie ciasto. Miskę szczelnie owijamy folią do żywości i odstawiamy na 30-40 minut aby podwoiło swoją objętość. 3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na omączony blat, dzielimy na małe kawałki i nadziewamy jagodami. Gotowe jagodzianki układamy na foremkach wyłożonych papierem
Apetyczna babeczkamąką wlewamy wyrośnięte drożdże, dodajemy ubite jajka, spirytus u wyrabiamy ciasto. Po ty tym czasie (10-12 minut) wlewamy roztopione, ciepłe masło, oliwę, pozostałe ciepłe mleko i wyrabiamy. Ponownie odstawiamy przykryte lnianą ściereczką do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość porcje ciasta nabieramy (np łyżką) kładziemy na posmarowanej tłuszczem dłoni, nadziewamy marmoladą, zlepiamy i układamy na stolnicy . Pączki smażymy
Szybko Tanio Smacznieciasta drożdżowego. Jest to potrawa kuchni kresowej. Nadziewany pieróg farszem z mięsa i warzyw. Dzisiaj postanowiłam go zrobić ale trochę zmodyfikowałam. Zamiast ciasta drożdżowego użyłam ciasto francuskie. Składniki: na około 6 porcji płat ciasta francuskiego 50 dag kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 20 dag kaszy jaglanej 2 szt. cebuli 2 szt. jajek sól, pieprz Grzyby zalałam wodą i odstawiłam
potrawyregionalnepozostałe składniki). Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, dodać szczyptę soli i rozczyn z drożdży. Wyrobić elastyczne ciasto, dodać roztopione masło, wódkę i cukier waniliowy. Jeszcze raz zagnieść, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Blat oprószyć mąką, przełożyć na niego ciasto i rozwałkować. Jeżeli chcecie pączki nadziewać po wyrośnięciu, to wykrawać grubsze krążki i kłaść
Passions hobbies lifeciasto zgęstnieje. Ciasto ostudzić , dodawać po jednym jajku ubijając mikserem. Rękaw cukierniczy napełnić ciastem i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskać dowolne kształty eklerków . Piec w temp 190 st około 20 minut , mają być złociste. Krem ubić według przepisu na opakowaniu . Eklery przeciąć na pół , rękaw cukierniczy napełnić kremem i nadziewać . Posypać cukrem pudrem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliprzedstawiam roladki z miękkim, wilgotnym ciastem, nadziewane ziołowym serkiem. Takie danie to bardzo fajny pomysł na imprezową przystawkę. Robi się szybko i nie potrzeba żadnych skomplikowanych składników :) Przepis pochodzi ze strony Patricia bakes . Jedynie farsz zrobiłam na własny sposób ;) Ps. Myślę, że zielone też by były fajne ;) Składniki: Ciasto: 3 jajka pół szklanki gorącej wody łyżeczka słodkiej
Czerwona Porzeczkapastę z szynki robimy. Pasta: cebulę, wędlinę, jajko, drobno siekamy, majonez, musztardę dokładamy. Całość dokładnie blenderem rozdrabniamy, mieszamy i pastę gotową już mamy. Pastą naleśniki smarujemy, następnie je rolujemy. Na części je przecinamy, na wykałaczki nabijamy. Do środka ogóreczek i pomidorki wkładamy, koperkiem i kiełkami rzodkiewki ozdabiamy. Oliwki, cebulki na wykałaczki nadziewamy i fajną przystawkę mamy
Moniki Smakołyki