Faszerowane kwiaty Kwiaty cukinii lub dyni, nadziewane twarogiem i wędzonym serem , smażone w cieście ( fiori di zucchini o zucca ripieni e fritti ) SKLADNIKI15 kwiatów cukinii lub dyni150 g twarogu (najlepiej typu ricotta )70 g wędzonego sera ( provola affumicata )szczypta gałki muszkatalowej1 jajkopieprzolej do smażenia(...)kwiatów usunąć preciki wraz z wystajacymi listkami i opłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć bardzo delikatnie i ułożyć na talerzu.W jednym pojemniku wymieszać dokładnie twaróg, wędzony ser, jajko, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatalowej, Nadziewac delikatnie kwiaty cukinii łyżeczką.Teraz kolej na ciasto Mąkę wymieszać z solą, dodać wodę gazowaną . Dokładnie wymieszać. Powinno mieć
zielonacukinkasię czym pochwalić!. Jako mieszkanka tych terenów polecam pyszne drożdżówki nadziewać Polskimi jabłkami i śliwkami. Składniki na ciasto, na 12 dużych drożdżówek: 90 dag mąki pszennej 6 - 7 dag świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka, 250 ml 15 dag roztopionej margaryny lub masła 10 dag cukru kryształu 4 jajka 1. Przygotowujemy rozczyn rozcierając drożdże z łyżką cukru i kilkoma
Apetyczna babeczkaoknem dopisuje. Uwielbiam stragany ze świeżymi owocami, wiejskimi jajkami oraz różnymi szpargałami potrzebnymi do zdjęć na blog. KOSMETYK Znowu zapach i to ten urodzinowy czyli Mexx Pure. Jest delikatny, wiosenny. Taki idealny dla mnie. SKŁADNIK Szpinak do makaronu, sałatek, niezastąpiony w koktajlach wiosennych oraz idealny do nadziewania dosłownie wszystkiego. Uwielbiam! zdjęcia pochodzą z Google grafika
Magiczne Życie Martyfritatę w piekarniku, by otrzymać nietuzinkową przystawkę. Jako dodatki użyłam papryki, szynki i fety, ale oczywiście możemy wykorzystać dowolne warzywa. Blachę (23×23) wykładamy papierem i smarujemy/spyskujemy oliwą. Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem. Wlewamy do formy. Posypujemy posiekanymi w kostkę paprykami oraz pokrojoną szynką (jeśli używamy). Na wierzchu rozkruszamy fetę. Zapiekamy w 200°C przez ok. 20 minut(...)ciecierzycą, pieprzem i czarnuszką, szpinak lub rukola. Zwykłe naleśniki posmarowane smacznym farszem mogą być hitem wieczoru. Naleśniki można usmażyć sobie dzień wcześniej. Wystarczy pokroić je na plastry i delikatnie nadziewać na wykałaczki. Ja użyłam treściwej pasty na bazie ciecierzycy – tak przygotowane naleśniki mogą nawet stanowić osobne, kolacyjne danie. Naleśniki smarujemy pastą warzywną z ciecierzycą, pieprzem i czarnuszką. Rozkładamy szpinak
Poezja smakuWłoskie pączki są nadziewane nadzwyczajnie pysznym crème pâtissière, lub inaczej mówiąc budyniem. Dzięki temu nadzieniu smakują wyjątkowo dobrze. Inne przepisy na tłusty czwartek TUTAJ . Bomboloni - przepis na ok. 15 pączków: Olej do smażenia Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży 50 g cukru (1/4 szklanki) 3 jajka Skórka otarta z 1 cytryny(...)powrotem do garnka i gotujemy na małym ogniu, aż powstanie gładki krem. Pod koniec dodajemy masło, mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy pod przykryciem do przestygnięcia. Smażenie, obtoczenie, nadziewanie: Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i wałkujemy na mocno podsypanej mąką stolnicy na blat o grubości ok. 2-2,5 cm. Wycinamy krążki o średnicy 6-8 cm (ja użyłem szklanki). Krążki
Kuchnia Łukaszaobóz, zapalali ognisko, pod nóż szło kilka sztuk zwierzyny. Wojownicy nadziewali kawałki mięsa na miecze i podsmażali w ogniu. Z wierzchu jeszcze posypywali tradycyjną przyprawą perską tzw sumakiem (lub sumor) . Wchłania ona część tłuszczu, co obniża poziom cholesterolu w organizmie. Do tego ryż basmati, do którego podawano świeże żółtko jajka (surowe). To pewnie za jego zasługą starożytni Persowie słynęli
MODA NA BIOspotkania ze znajomymi. Można ją nadziewać tym, co lubicie najbardziej lub, tak jak ja, tym co macie akurat w domu :) Składniki: 3 cukinie, 500g filetu z piersi kurczaka, 2 pomidory, 3 łyżki groszku z puszki, mała marchewka, 1/3 papryki w dowolnym kolorze, 2 małe jajka, sól, pieprz, 50ml mleka
Z miłości do słodkościczasie z pozostałej części ciasta wykrawamy ok. 20 szt. krążków, nadziewamy je masą makową i zlepiamy pierożki. Podpieczone ciasto kruche smarujemy powidłem śliwkowym układamy na nim pierożki i pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na roladę: 150 g mąki orkiszowej 150 g cukru 4 jajka (osobno białka i żółtka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Domowy Smak JedzeniaWitajcie :) dzisiaj coś na szybko czyli Naleśniki z mąki ryżowej nadziewane twarożkiem i polane syropem klonowym . Do smażenia naleśników użyłam Oleju kokosowego firmy Olejowy Raj . Do posypania użyłam ziarenek Migdałowy Przylądek z Ziarenkowa Zapraszam :) Składniki na ciasto naleśnikowe : 2 szklanki mleka(...)szklanki maki ryżowej 1 łyżeczka ksylitolu 2 jajka 1 laska wanilii Masa twarogowa : 250 g sera białego pół tłustego 1 laska wanilii 1,5 łyżki ksylitolu 2 łyżki jogurtu naturalnego syrop klonowy do polania naleśników Olej kokosowy do smażenia 2 łyżki ziarenek Migdałowy Przylądek Wykonanie : Do miski wlać mleko dodać
Sama słodycz i szczypta chiliDziś mięsko na kanapkę. Zrolowany boczuś nadziałam mięskiem mielonym z cebulką. Wędlinka palce lizać.składniki:1, 5 kg chudego boczku bez skóry650 g mięsa mielonego z
Monia miesza i gotujepaprykapapryczka chili3 łyżki bułki tartej1 jajkoWykonanie:Do mięsa mielonego dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i papryką chili. Dokładnie mieszemy, wyrabiamy. Nabieramy trochę mięsa na dłoń , spłaszczamy, nakładamy kostkę sera feta, formujemy kulę, tak postępujemy z każdą porcją mięsa. Gotowe pulpety każdy nadziewamy na zmoczone patyczki szaszłykowe, układamy na ruszcie w piekarniku, zapiekamy
Z Majeczką w kuchnitortowej * ulubione nadzienie - u mnie mus jagodowy Lukier : * białko jajka * 6 łyżek cukru pudru * 3 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie : Drożdże rozetrzeć w wodzie z cukrem i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać , dodać pokrojoną w kostkę margarynę oraz drożdże i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować ciasto , wykroić trójkąty , nadziewać dżemem , budyniem , czekoladą i piec na złoty kolor. Polukrować
Magiczne Życie Martyprzykrywając z wierzchu papierem śniadaniowym. Po tym czasie dodaliśmy ponownie zimną wodę – ok. 1/3 szklanki. Następnie mięso bardzo dokładnie mieszamy (długo i dokładnie wyrabiamy mięso) i przechodzimy do nadziewania jelit wieprzowych. Przy użyciu nadziewarki napełniamy jelita wieprzowe nadzieniem mięsnym, skręcając je co ok. 15 cm. Nadziane kiełbasy wieszamy na hakach na co najmniej kilka godzin w suchym i chłodnym(...)wrzenia. Biała kiełbasa jest gotowa. Jest pyszna taka gorąca zaraz po sparzeniu. Idealnie komponuje się z chrzanem. Wyśmienita jest także smażona – w żurku, albo z sadzonym jajkiem (zdjęcie poniżej
OstryKęsprzy tym zaoszczędzonej pracy i brak nieprzyjemnego, tzw. zapachu smażonego Moje poglądy z wiekiem się zmieniły. Po pierwsze pączki z konfiturą robi się bardzo szybko, ciasto szybko wyrasta, nadziewanie zajmuje kilka minut, a ten zapach „smażonego” da się w ostateczności znieść Pączki z kremowym nadzieniem chodziły za mną od dłuższego czasu. Postanowiłam wypróbować, bo kiedy jak nie teraz(...)około 15 sztuk: 50 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 1 łyżka + 4 łyżki cukru 2 łyżki + 500 g mąki pszennej 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli 3 jajka 50 g roztopionego masła lub margaryny Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce na około
Made By Mom And Sonpieczarkami Domowa pizza Krokiety z pieczarkami i serem Bagietka nadziewana pastą z tuńczyka i papryką Brokuły w cieście i bułce tartej Piersi z kurczaka zawijane w plastry boczku Kieszonki francuskie z brokułami i fetą Mięsne kulki z ogórkowym dipem Domowe nuggetsy z kurczaka Krokiety ziemniaczane z bazylią i oregano Jajka zapiekane w cieście francuskim Kolorowe jajka z majonezem
Kulinarne Przeboje