wiem jak, ale to działa. I jest pyszne :) Tradycyjnie eklerki nadziewane są cukierniczym kremem crème pâtissière, ja dziś wybrałam do nadziania prosty krem śmietankowy, jeśli jednak wolicie nieco cięższe maślane kremy, poniżej link do budyniowego. Składniki: 1 szklanka mąki 50 g masła 3/4 szklanki wody 3 jajka szczypta soli cytryna Składniki na krem: 300 g śmietany kremówki(...)podgrzewamy dalej ciągle mieszając. Powinniśmy otrzymać jednolitą „kluskę”, która bez trudu odkleja się od brzegów garnka. Ciasto odstawiamy do przestudzenia. Do chłodnego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem (warto zrobić to w większej misce niż moja ;) ). Do wyciskania eklerków dobrze jest użyć tylki z dużym otworem – okrągłej lub w kształcie gwiazdki. Potrzebny będzie także
Ciastkozercyjest mniej stabilny niż krem do nadziewania pączków. Łabędzie robiłam pierwszy raz, więc proszę się ze mnie nie śmiać za głośno ;). Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej. Inspiracja na ciasto i krem pochodzi z strony Moje wypieki. [:Listonic] Składniki na 12 dużych łabędzi: 1 szklanka wody 125 gr masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka W garnuszku z grubym dnem wlać
moj przepis namikrofali, dodajemy do niego serwatkę (po wymieszaniu, całość ma być ciepła). Ubijamy całe jajka z pozostałym cukrem. Do przesianej mąki dodajemy sól, wyrośnięty rozczyn, masło z serwatką, ubite jajka. Wyrabiamy robotem z hakami, aż ciasto zacznie odchodzić od miski, trwa to ok. 10 minut. Wyrobione ciasto (ma być dosyć luźne) lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia(...)Porcję rozpłaszczamy na dłoni i nadziewamy owocami. Do zamrożonych borówek dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną – mieszamy. Drożdżówkom nadajemy kształt owalny i układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na ok. 23 °C i wstawiamy drożdżówki do napuszenia na 30 minut. Drożdżówki wyjmujemy, zwiększamy temperaturę piekarnika do 180° C. Drożdżówki smarujemy jajkiem rozkłóconym z łyżką mleka, wstawiamy
mojewypiekiinietylkoPrzepyszne ,mielone mięso nadziewane mozzarellą i pachnąca świeża , posiekaną bazylią. 70 dag.mięsa z piersi kurzej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 namoczona w mleku bułka kajzerka 1 szkl.mleka Przyprawa uniwersalna 1 jajko 1 łyżka kaszy manny 1 łyżeczka musztardy Szczypta gałki muszkatołowej Sól i pieprz 2 duże kulki mozzarelli 2 łyżki drobno posiekanej świeżej bazylii Olej Bułka
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkirazem. Sos boloński nie musi być nudnie podany. Danie jest lekkie, a zarazem sycące. Klopsiki nadziewałam oliwki czarnymi, bo skoro włoskie smaki to muszą być oliwki i parmezan. klopsiki: 1 pierś z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz papryczka chili szczypta 1 jajko 2 łyżki startego parmezanu 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki natki pietruszki posiekane bułka tarta
wesoła kuchniasalami Ziołowy schab z pończochy Domowa szynka z szynkowara Pieczeń rzymska z jajkiem Domowa biała kiełbasa wieprzowa Kiełbasa ze słoika Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku
Kulinarne przygody Gatityząbki czosnku - 3 łyżki oleju - 3 łyżki serka ricotta - sól, pieprz odrobina kuminu - 1 jajko Czosnek podsmaż na oleju dodaj soczewicę i całość przesmaż. Zostaw 2 łyżki do dekoracji talerzy. Gdy wystygnie dodaj pozostałe składniki i zblenduj mikserem. Dopraw solą i pieprzem. Farszem nadziewaj ravioli. Ravioli gotujemy w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia przez 3 do 5 minut
SMYKWKUCHNIszklankę bułki tartej. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, opcjonalnie papryką i innymi przyprawami, dodajemy 2 jajka i bułkę tartą. Wyrabiamy na jednolitą masę i schładzamy w lodówce. Masło dzielimy na 16 równych części, koperek drobno siekamy. Schłodzone mięso dzielimy na "kule" i wykładamy do nadziewania. Po kolei na kawałku folii umieszczamy kotlety, które rozpłaszczamy i kładziemy na nich kawałek masła
chleba naszegoNaleśniki z ciasta z dodatkiem szpinaku nadziewane delikatnym serkiem z dużą ilością wyrazistego czosnku i łagodnym wędzonym łososiem są doskonałą propozycją na przystawkę, przekąskę oraz dania obiadowego. Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 jajka 250ml wody gazowanej 150g jogurtu naturalnego 1 łyżka oleju 100g mrożonego szpinaku sól pieprz Farsz: 300g kremowego śmietankowego serka 250g wędzonego łososia
Szalona Kuchnia EwelinyNaleśniki nadziewane kremowym serkiem i nektarynkami, zapieczone w delikatnym sosie waniliowym. Danie dla prawdziwych miłośników naleśników :) Idealne na leniwe, weekendowe śniadanie lub podwieczorek. naleśniki: pół szklanki mąki pół szklanki mleka jajko łyżka oleju rzepakowego masa do zapiekania: 1/4 szklanki mleka jajko łyżka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią dodatkowo: 4 lyżki kremowego twarożku 2 nektarynki pól łyżeczki masła do natłuszczenia
Mienta blogPączki jak wiadomo domowe najlepsze...mam wypróbowanych sporo przepisów - bez jajek,, na białkach, na piwie,na śmietanie, z gotowanym budyniem itd..tym razem z dodatkiem maślanki..pomysł na nie podpatrzyłam tutaj ..moje są bez lukru , posypane cukrem pudrem i nadziewane przed smażeniem..Kiedyś jakiś czas temu robiąc ciasto drożdżowe przez przypadek wszystkie składniki włożyłam do miski
Moje domowe kucharzenieprzyprawę do piernika. Zagotować; gotować, aż cukier się rozpuści. Ostudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, jajkiem, masłem i masą karmelową. Dokładnie wyrobić, odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie z ciasta lepić kulki nieco większe od orzecha włoskiego. Lekko je spłaszczać, nadziewać niewielką ilością powideł. Formować okrągłe kuleczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach
Pożeraczka, czyli raz adobrzebrzeg schabu. Wycięte mięso przekręcić przez maszynkę do mięsa razem z łopatką, dodajemy jajko, umytą i pokrojona w paski paprykę, oczyszczone pokrojone oraz podsmażone na maśle pieczarki, posiekaną natką pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, żelatynę, przyprawiamy solą i pieprzem wyrabiamy farsz.Wyrobionym farszem nadziewamy wycięty tunel w schabie zawijamy w folię aluminiową wkładamy do żaroodpornego naczynia podlewamy niewielką
kgwjanczewopuder do posypania 1. Twaróg zmiksować z mlekiem i olejem. Dodać cukier, sól i jajko. 2. Dodać mąkę i wkruszyć drożdże, wyrobić ręką lub mikserem z hakami. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. 3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na deseczkę lub stolnicę, rozwałkować, wyciąć szklanką kółka, nadziewać i sklejać jak pierogi. 4. Piec ok 25 minut w 180*C. Gotowe posypać cukrem
Kto ugości moich gości?