jajka nadziewane - 2091 przepisów (strona:43/140)

Gęś z kaszą gryczaną i śliwkami wędzonymi 107

Gęś nadziewana kaszą gryczaną ze śliwkami , kto nie próbował musi to szybko nadrobić ;) Gęś (około 5 kg), 400 g kaszy gryczanej prażonej, 300 g śliwek suszonych wędzonych, 2 jajka, sól, pieprz, 4 – 5 owoców jałowca, Gęś dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper, szyję i skrzydła. ( kuper ja wyrzucam ). Wyjąć/wyciąć tłuszcz. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek

królestwo garów
DROŻDŻÓWKI Z CZEREŚNIAMI 111

dodajemy olej, wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, smarujemy rozkłóconym jajkiem. Z reszty ciasta robimy wałeczki, układamy na każdym kółku. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W palcach zagniatamy składniki na kruszonkę. Drylujemy czereśnie, nadziewamy nimi bułeczki Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 15-18 minut w 180 stopniach

słodki bratek
pyszne gołąbki w sosie pomidorowym 200

solimy, aby wydobyć jego smak i a romat. Do dużej miski wrzucamy mięso mielone, ryż oraz jajko, cebulkę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Bierzemy dość duży garnek i dno wykładamy najmniejszymi liśćmi kapusty (tak, aby żaden gołąbek nam się nie przypalił). Największe liście nadziewamy farszem i dokładnie zawijamy, tak aby mięso nie wypadało. Zawinięte gołąbki układamy w garnku (od największych

Gar Zdrowia
Pierogi z mięsem i pietruszką czyli pomysł na mięso z rosołu. 181

gładką masę. Można dodać ugotowane warzywa z zupy. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, wbijam jajko, wsypuję 2 łyżki kaszy manny i miksuję na gładko. Kto nie ma czym zmiksować, może drobno pokroić nożem. Na koniec dodajemy natkę pietruszki, mieszamy. Taką masą nadziewamy pierogi, gotujemy bardzo wolno, pięć minut od wypłynięcia na wierzch. Mnie smakują same, ale kto chce może

Dieta moja pasja
Kotlet schabowy nadziewany borowikami, cebulą i serem. 182

sera jest spójne i kremowe. Idealne nie tylko na niedzielny obiad ;) Składniki na kotlety schabowe nadziewane borowikami, cebulą i serem  na 3 sztuki 3 kotlety schabowe bez kości 1 cebula 3-4 niewielkie borowiki 1/3 papryki czerwonej 3 plastry sera żółtego 1 jajko bułka tarta olej sól pieprz szczypta rozmarynu      Kotlety rozbijamy cieniutko (na grubość

Rozpustne gotowanie
Rogaliki drożdżowe na szybko... 39734

śnieg. A rogaliki... dlaczego na szybko? Bo nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie :D Nadziewamy tym co lubimy... Gęsty dżem, powidła, marmolada, a może nutella?! :D Składniki: 50 g drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka 3 szklanki mąki 250 g margaryny  3 jajka 4 łyżki cukru szczypta soli  nadzienie cukier puder  Drożdże rozpuszczamy w mleku, mieszamy

Pelusiowa Kuchnia
Mazurek jabłkowo-cytrusowy 163

dżemów naszła mnie wielka ochota na ładnie wyglądające słodkości. A ponieważ zostało mi trochę masy do nadziewania rolad, zdecydowałam się na mazurka, który pięknie pachnie i - co dla mnie najważniejsze - nie jest słodki, jak większość tego rodzaju wypieków. Składniki : Ciasto szklanka mąki krupczatki jajko skórka starta z limonki łyżeczka miodu 1/4 kostki masła płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa

Weekendy w domu i ogrodzie
Kruche rogale z marmoladą 128

śliwkowe. Też smaczne wyszły, ale zdecydowanie lepsze są z marmoladą. W sezonie letnim można je nadziewać owocami :-) Z poniższego przepisu wychodzą dwie blaszki rogalików. SKŁADNIKI 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)   1 szklanka kwaśnej śmietany 250 g masła szczypta soli 1 duże jajko na nadzienie: marmolada wieloowocowa lub inna do posypania cukier puder dodatkowo mąka do posypania blatu

Passions hobbies life
Eklery z kremem orzechowym 220

Eklerki…, ptysie… każdy zna i większość z nas je lubi. Można nadziewać je serkiem mascarpone, kremem budyniowym lub klasycznie bitą śmietaną. Moje eklerki przełożyłam kremem budyniowym z orzechami włoskimi i polałam roztopioną czekoladą. Pycha Składniki:Ciasto parzone:4 jajka1 szklanka mąki1 szklanka wody125 g margaryny Palma „Bielmar”mała szczypta soliKrem orzechowy:2 i 1/2 szklanki mleka1/2(...)łyżki posiekanych orzechów włoskichPrzygotowanie:Ciasto parzone:Zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka i wszystko dokładnie połączyć. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać eklery (lub nakładać łyżką) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między eklerkami zostawić trochę miejsca bo urosną. Piec

Oryginalny smak
Pieczona kaczka faszerowana wątróbką 217

kaczka faszerowanaJeśli kaczka to tylko z prywatnego gospodarstwa  Jeśli kaczka to taka, jaką robiła przez lata moja mama czyli nadziewana wątróbką. Wstawiam

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczarki nadziewane 199

   Bardzo smaczne danie z popularnych pieczarek.Uzyskamy soczyste pieczarki z mięskiem w środku, otoczone chrupiącą skorupką.Musimy przygotować ok. 10 dużych pieczarek.-do wypełnienia - 30

Maminek kulinarny
Kotlety mielone inaczej 408

kotleciki to wynik udanego eksperymentu kulinarnego.  Miałam kiedyś ochotę na nadziewane pieczarki, nadzienie okazało się na tyle smaczne, że teraz najczęściej występuje samodzielnie, w formie kotletów. Warto wypróbować i przekonać się jak pyszne są:) Składniki: mięso mielone jajka ugotowane na twardo żółty ser kilka niewielkich pieczarek sól pieprz ulubione zioła (u mnie najczęściej bazylia i oregano lub tymianek

chwile dla mnie
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem dyniowo-miodowym. 155

najważniejsze wszyscy je lubią, bo są pyszne! I tak w czerwcu i lipcu najczęściej są to  jagodzianki  (również  te z serem ), a teraz u schyłku lata nadziewam je musem z jabłek lub dyni. Takie nadzienie dobrze jest doprawić cynamonem, kardamonem lub innymi korzennymi przyprawami, nabierają wtedy wyrazistości i intensywności. Dla podkreślenia smaku można je również udekorować cynamonowym(...)nadziewamy go porcją puree, formujemy okrągłą, zgrabną bułeczkę, układamy sklejeniem do spodu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, pamiętając, że bułeczki jeszcze urosną. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 45, a nawet 60 minut. Bułeczki powinny podwoić swoją objętość. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 170-180 stopni C. Wyrośnięte bułeczki delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem

Rozpustne gotowanie
Mini ptysie / eklerki z bitą śmietaną 186

nadziewaniu tylką, lub nie posiadacie pomocnej dłoni, to ptysie można po prostu przeciąć wzdłuż i nałożyć bitą śmietanę. Nie stracą, ani na wyglądzie, ani na smaku. Polecam.   'mini ptysie / eklerki z bitą śmietaną' Składniki (na ok 30 mini ptysi): * ciasto: - 1 szklanka mleka - 1 szklanka mąki - 125g masła - 4 jajka * śmietana: - 1 szklanka śmietany kremówki - 1 szklanka mascarpone - cukier(...)łyżka ekstraktu z wanilii W mleku rozpuścić masło. Doprowadzić do wrzenia. Energicznie mieszając dodać mąkę. Mieszać do uzyskania szklistego i odchodzącego od ścianek garnka, ciasta. Porządnie wystudzić. Dodać jajka i dokładnie zmiksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, mini ptysie. Zachować odstęp, bo ptysie trochę urosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez

CookYourself
NADZIEWANE MUSZLE SEREM I SZPINAKIEM 103

Zapiekane muszle makaronowe, zapiekane to moje ulubione danie. Nadziewać je można różnymi farszami, jednak tym razem przygotowałam nadzienie ze szpinakiem i serem. Zapieczone w sosie pomidorowym, zachwycą smakiem nie jedną osobę(...)NADZIENIE :  250 świeżego lub mrożonego szpinaku 200 g twarogu 100 g ricotty  1 jajko sól, pieprz do smaku 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju opakowanie makaronu muszelek

Kulinarne Fantazje Marioli
Smażone pierogi z wołowiną na ostro /mięso 191

pleśniowy… Wszystko razem tworzy niepowtarzalny smak i aromat. Składniki: Z podanego przepisu wyjdzie około 48-50 sztuk. Ciasto: 4 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz: 400 g mielonej wołowiny (użyłam mocno zmielonej jak na tatara) 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 suszonych pomidorów w oleju 60g niebieskiego sera pleśniowego 1 płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego(...)bardzo zgęstnieje. Musi się prawie cały zredukować, aby można bez problemu nadziewać pierogi. Do gotowego mięsa dołożyć pokrojone w małą kosteczkę suszone pomidory i zostawić do ostygnięcia. Następnie dodać drobniutko pokrojony ser pleśniowy i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić solą. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Wygniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo

Oryginalny smak
"Niedźwiedzie"Ziemniaki Pieczone z Jajkiem Sadzonym i Twarogiem 251

ogarnia mnie leń smażę jajka sadzone, piekę ziemniaki, dlaczego nie smażę? Bo po pieczonych jest mniej mycia naczyń :D A jak pieczone, to z twarogiem, tak jak jadałam na ogniskach. Dziś więc prosty i szybki przepis, pewnie bardzo popularny w każdym domu. W moim też.  Jakiś czas temu kupiłam sobie wykrawacz do nadziewanych ziemniaków , nie drogi(...)ziemniaka o kręcić, a potem wykręcić i gotowe :) Sprawdziłam go na małych ziemniakach, czy da radę, bo w dużych to żadna filozofia. Spokojnie dał radę! Przejdźmy do rzeczy. Składniki: jajka  odrobina tłuszczu do jajek sadzonych 250 g sera białego 1 pęczek szczypiorku sól pieprz kilka ziemniaków olej lub oliwa z oliwek czosnek niedźwiedzi śmietana 18% Wykonanie: Ziemniaki wyszorowałam

Blondynka Gotuje
ROGALIKI DROŻDŻOWE z czekoladą i truskawkami 100

Słodkie rogaliki drożdżowe , pyszne i puszyste, nadziewane czekoladą i truskawkami. Doskonałe na piknik lub plażę, do szkoły lub do pracy -  po prostu ...Coś pysznego! SKŁADNIKI: 👌650 gr. mąki 👌250 ml.mleka 👌120 gr. cukru 👌1 jajko 👌3 żółtka 👌100 gr. masła 👌2 łyżeczki cukru waniliowego 👌krem czekoladowy (mały słoiczek 230 gr.) 👌truskawki ROZCZYN DROŻDŻOWY: 👌50 ml. ciepłego mleka

Rita creative
ROGALIKI DROŻDŻOWE z czekoladą i truskawkami 105

Słodkie rogaliki drożdżowe , pyszne i puszyste, nadziewane czekoladą i truskawkami. Doskonałe na piknik lub plażę, do szkoły lub do pracy -  po prostu ...Coś pysznego! SKŁADNIKI: 👌650 gr. mąki 👌250 ml.mleka 👌120 gr. cukru 👌1 jajko 👌3 żółtka 👌100 gr. masła 👌2 łyżeczki cukru waniliowego 👌krem czekoladowy (mały słoiczek 230 gr.) 👌truskawki ROZCZYN DROŻDŻOWY: 👌50 ml. ciepłego mleka

RITA food channel
Roladka schabowa nadziewana pieczarką i porem 771

Kotlet sporządzony z roztłuczonego mięsa wieprzowego nadziewanego aromatycznym farszem na bazie delikatnych pieczarek współgrających z lekko ostrym porem to świetna propozycja dla fanów roladek. Składniki: 7-8 plastrów schabu wieprzowego sól pieprz olej 2 jajka bułka tarta panierka Farsz: 600g pieczarek 100g por 1 ząbek czosnku 70g żółtego sera 2 łyżki masła sól pieprz Wykonanie: 1.  Każdy plaster

Szalona Kuchnia Eweliny
Nadziane muffiny w orzechowych beretach 164

nerkowce do tego kremu) w sklepie Agnex i skorzystać z poniższej promocji :D Nadziewane muffiny kakaowe w orzechowych beretach ok. 10 szt. Potrzebujesz: 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżki gorzkiego kakao 1 jajko 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju roślinnego Krem: 150g serka naturalnego typu Philadelphia lub President 50g orzechów

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Mięso mielone z grilla 284

płaskiej łyżeczki rozmarynu 1 płaska łyżeczka soli pół płaskiej łyżeczki pieprzu Wykonanie: Do mięsa dodajemy: jajko, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę startą na tarce o drobnych oczkach oraz wymienione przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy rękoma. Z mięsa formujemy nieduże, podłużne kotleciki, które nadziewamy na patyczki. Tak przygotowane mięso grillujemy na średnim żarze około 15 minut. W połowie czasu grillowania

Smak mojego domu
Pierogi wołowe z soczewicą i ziołowym sosem 120

się za sucha dolewam kilka łyżek wywaru z mięsa. Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko, mieszamy, wlewamy stopniowo dość ciepłą wodę około 70 *c i powoli zagniatamy ciasto, dozując ilość wody tak aby zagnieść elastyczne miękkie ciasto. Wałkuję na ciasto wykrawam kółeczka nadziewam mięsem, zlepiam, układam na ściereczce. Sos: Mleko zagotowuję z suszonym rozmarynem i liśćmi laurowymi-przecedzam przez

Wanilia i Kardamon
Cepeliny - Kartacze 276

odstałą skrobię. Dodać skrobię do ziemniaków razem ze startymi ziemniakami. Dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną, jajka, dodać do smaku sól i zagnieść miękkie ciasto. Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulką i czosnkiem dodać majeranek, sól i pieprz do smaku. Z ciasta formować placek, nadziewać mięsem i formować owalne kluchy. Gotować partiami w osolonym wrzątku ok. 10 minut. Podajemy okraszone skwarkami

Gotowanie jest łatwe
Roladki z szynki 206

Jeśli komuś znudziły się schabowe a nie może się obejść bez smażonego mięsa to polecam roladki z szynki. Nadziewane pieczarkami i cukinią, podajemy na obiad lub do chleba. Składniki:500 g szynki wieprzowej2 cebule2-3 ząbki czosnkumała cukiniakilka pieczarekmąka bułka tartajajkoolej sól, pieprz, majeranek, rozmarynCebule, czosnek i cukinie obieramy, szatkujemy i podsmażamy na odrobinie oleju. Doprawiamy do smaku(...)rozbijamy tłuczkiem tak by były jak największe i cienkie. Każdy kotlet solimy, nakładamy po łyżce podsmażonych warzyw i zawijamy. Panierujemy jak kotlety, czyli obtaczamy w mące, następnie w rozmieszanym jajku i posypujemy bułką tartą. Wkładamy na rozgrzany olej, smażymy przez chwilę na średnim ogniu i delikatnie przekręcamy. Roladki mają być podsmażone z każdej strony (nie tylko od góry

prawdziwe jedzenie