jajka nadziewane - 2091 przepisów (strona:51/140)

Pączki 211

Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Żółtka i jajko ucieramy z cukrem, dodajemy mak i cukier waniliowy, wcześniej przygotowany rozczyn, pozostałą część mąki i spirytus. Wyrabiamy ciasto.Gdy ciasto zaczyna odstawać od dna odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie robimy kulki, nadziewamy marmoladą i smażymy na rozgrzanym oleju.Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Salonik smaków
Masa makowa do rogalików i strucli z makiem 217

można nadziewać nie tylko świąteczne wypieki.   Składniki: 500 g maku   niebieskiego 5 łyżek cukru 3/4 szklanki płynnego miodu ½ szklanki mleka 40 g miękkiego masła 50 g migdałów 60 g orzechów włoskich (lub pekan) 150 g rodzynek sułtanek 60 g mieszanki orzechów   nerkowca i laskowych 4 łyżki skórki pomarańczowej smażonej 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego 1 jajko(...)zmielonego maku dodałam wszystkie składniki, żółtko i dokładnie wymieszałam.   Do tak   przygotowanej bazy z masy makowej wystarczy dodać ubite białka i już   jest gotowa do nadziewania   rogalików, można upiec z nią struclę z makiem albo zrobić wspaniałe bułeczki. Taką masę bez dodania piany z białek   można przechować w lodówce nawet 4-5 dni. Można

Kuchnia u Krysi
Mini-chlebki nadziane salcesonem 185

faszerowane buły. Skórkę mają z wierzchu chrupką i błyszczącą, długo utrzymują świeżość, stanowią solidną i pożywna porcj ę pieczywka idealną jako przekąska do wieczornego piwka przy meczyku przed telewizorem :) Nadziewałam już kiedyś podobne bocheneczki: Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami . Tym razem postanowiłam zaeksperymentować z bardziej intrygującym środkiem i połączyć salceson + serek topiony + ogórek kiszony . A to wszystko okrasić kapką(...)mnie tortowa, typ 450 50g mąki żytniej razowej - pełnoziarnista, typ 20 0 0 200ml mleka 60g masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka suchych drożdży - płaska 1 jajko - do posmarowania z wierzchu przed pieczeniem sezam naturalny - do posypania przed pieczeniem FARSZ: 8 plastrów salcesonu - grubsze 1 kostka serka topionego 3-4 ogórki kiszone - duże Musztarda Kielecka Delikatesow

Grunt to przepis!
NALEŚNIKI Z MIĘSEM MIELONYM ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM 118

ciepło. Uwielbiam naleśniki przede wszystkim za to, że można je dowolnie nadziewać zarówno na słodko jak i wytrawnie. Eksperymentować można tu na wiele sposobów i za każdym razem podać naleśniki w innej odsłonie :) Składniki: Naleśniki: * 250 ml wody gazowanej * 50 ml mleka * 2 łyżki oleju * 1 jajko * półtora szklanki mąki pszennej * solidna szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce

Zrób to smacznie
GOTOWANE JAJKA Z TUŃCZYKIEM 131

łyżka majonezu odrobina koperku sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo (około 6 minut), brać, opłukać i przeciąć na pół. Żółtka oddzielić od białek. Do miseczki dodać żółtka, odsączonego tuńczyka, majonez, drobno posiekany koperek i przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Białka nadziewamy farszem i gotowe. Bardzo szybkie i pyszne danie na kolację:) Smacznego

Żarłoczek
Mini krokiety z pastą pieczarkową 258

danie główne . Mini krokiety to małe , zgrabne pakieciki które łatwo przygotować . Nadziewane pastą pieczarkową są po prostu pyszne . Fakt że są niewielkich rozmiarów pozwala na zaserwowanie ich nawet jako przekąskę do piwa . Tym razem jednak były dodatkiem do pysznego barszczu białego na domowym zakwasie z przepiórczymi jajkami … Składniki : ciasto : mąka pszenna ,około 2 szklanki woda sól farsz

Ogrodnik w podróży
DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI I SEREM 148

ciasto. Rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, smarujemy rozkłóconym jajkiem. Z reszty ciasta robimy wałeczki, układamy na każdym kółku. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W palcach zagniatamy składniki na kruszonkę. Ser mieszamy z budyniem i śmietaną, dosładzamy do smaku. Serem nadziewamy bułeczki,posypujemy jagodami i kruszonką. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy

słodki bratek
Placki z ziemniaków nadziewane szpinakiem 336

Placki z gotowanych ziemniaków, nadziewane farszem ze szpinaku i sera feta. Taki farsz uwielbiam w każdej postaci – w naleśnikach, pierogach czy właśnie plackach Z przepisu wychodzi 8 średniej wielkości placków. Najlepiej podawać z sosem czosnkowym. 500 g ziemniaków 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania (ok. 1/2 szklanki) szczypta soli szczypta pieprzu Farsz: 200 g mrożonego szpinaku

Bullio
Rurki z kremem pomarańczowo-dyniowym 176

więc łatwiej będzie potem zdjąć gotowe rurki). Nawinięte rurki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym.  Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 15 min (aż rurki ładnie się zarumienią). Po upieczeniu jeszcze ciepłe rurki zdjąć z foremek (zsuwając w kierunku węższej strony). Rurki nadziewamy przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego bezpośrednio przed podaniem, ponieważ po kilku

Ze smakiem i z pasją
Pierniczki nadziewane marmoladą i kandyzowaną skórką pomarańczową 196

Pyszne i mięciutkie pierniczki. Ich zrobienie wymaga trochę pracy w związku z nadziewaniem, ale warte są poświęconego im czasu. Z podanych proporcji wyszło mi 50 pierniczków. Składniki: Pierniczki: 250 g miodu 100 g masła 5 łyżek cukru 6 łyżek mleka 2 łyżeczki sody 500 g mąki 1 jajko 1 łyżka kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g) 1/2 łyżki

Na Ciasteczkowych Papierach
Ziemniaki faszerowane 167

zapiekane z żółtym serem. Do moich ziemniaków przygotowałam pulpety nadziewane pieczarkami , a resztę pieczarek pozostałych z nadzienia polałam sosem i podałam razem z łódeczkami ziemniaczanymi i pulpetami. Rewelacja. Gorąco polecam. Składniki: 4-6 dużych ziemniaków Farsz: 10 dag białego sera 1/2 szklanki  mleka 2  jajka łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz  15 dag żółtego sera

Bea(u)ty kitchen
Cukinio, jakaż ty nadziana! 222

oknem słońce. I na talerzu! Ktoś ma ochotę?   NADZIEWANA CUKINIA mięsem mielonym z papryką i czosnkiem. (autorski; ) 500g mięsa mielonego 3 małe cukinie (lub 2 większe) 2 czerwone papryki 4 ząbki czosnku 200g koncentratu pomidorowego (słoiczek) 100g żółtego sera w plastrach bułka tarta jajko sól, pieprz, majeranek. Paprykę pokroiłam w drobną kostkę, czosnek przecisnęłam przez praskę. Dodałam

W kuchni Karmel-itki
Kruche ciasto - przepis podstawowy 210

proszku do pieczenia 3 - 4 łyżki kakao Wykonanie: Jajka, cukier i margarynę utrzeć na gładką masę, dodać obie mąki i proszek do pieczenia a następnie szybko wyrobić ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min. Ciasto wytrawne: Kruche ciasto nr 8 (z przepisu Muffiny Nadziewane Mięsem ) Składniki: 200 g masła wyjętego z lodówki około(...)minut. Kruche ciasto nr 11 - (z przepisu Tort mięsny ) Składniki: 300g mąki 90g smalcu 90g masła 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki zimnej wody szczypta soli 1 jajko do posmarowania ciasta Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać smalec, masło, sól oraz wodę i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 minut

Mama Gotuje
Drobiowe nadziewane „Maczugi ” , super obiad 163

Drobiowe nadziewane „Maczugi ” , super obiad Drobiowe maczugi , niczym maczugi jaskiniowca , utorowały sobie drogę do naszej kuchni siłą … większości . To potrawa dla cierpliwych . Dość kłopotliwie się ją składa , wręcz wkurzająco , ale efekt końcowy wart jest nawet kilku przekleństw w trakcie pracy . Jak to w moim przypadku przebiegło Cóż za często robić nie będę , ale skoro już doznałam(...)smaku . Smażone pieczarki i cebulę , mieszamy z serem i upychamy do udek . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nakrywamy otwór plastrem szynki , obtaczamy w jajku , następnie w bułce . Trzeba to robić ostrożnie ,żeby się nie porozpadały . Po obtoczeniu w bułce i jajku najlepiej podwójnie , lekko ugniatamy formując kule . Odstawiamy do lodówki na godzinę , żeby przy smażeniu się nie rozpadały . Smażymy na głębokim tłuszczu

Ogrodnik w podróży
Kluski gotowane na parze 97

Kluski gotowane na parze są nadziewane powidłami śliwkowymi, utopione w przepysznym waniliowym sosie i posypanym makiem. Kluski pochodzą z południowej i wschodniej Austrii oraz z Niemiec nosząca nazwę germknödel. Składniki: 30 dag mąki 2 dag świeżych drożdży 8 dag masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka 2 łyżki cukru szczypta soli powidła śliwkowe zmielony w młynku mak niebieski wymieszany

Smaczne Potrawy