Kulebiak-to potrawa kuchni kresowej. Jest to duży pieróg nadziewany farszem z mięsa , lub farszem z ryb. Potrawa pochodzi z Ukrainy. Składniki: 500 g ciasta francuskiego 700 g filetów z mintaja 1 l bulionu warzywnego 500 g pieczarek 3 jajka 1 żółtko 1 szklanka ugotowanego ryżu sok z 1 cytryny 2 cebule 2 łyżki masła klarowanego
O kuchni z uczuciemłyżki gorącej wody. Po rozmrożeniu - odstawiamy Teraz naleśniki: mąkę przesypujemy do miski, dodajemy jajka, oliwę z oliwek, sól, mleko i wodę - mieszamy na jednolitą masę Dodajemy rozmrożony szpinak i całość dokładnie mieszamy Smażymy naleśniki z obu stron. Ja smażyłam bez tłuszczu Każdy naleśnik nadziewamy farszem i zjadamy :) Smacznego! :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdużej misce wymieszać cielęcinę, tłuszcz, sól, goździki, pieprz, cebulę, pietruszkę, szczypiorek, mleko i jajko. Starannie wyrobić farsz ręką. Wstawić na pół godziny do lodówki. Schłodzony farsz ponownie zmielić w maszynce z drobnym sitkiem Ø 5 . Na maszynkę nałożyć wkładkę dystansującą i końcówkę do nadziewania kiełbas. Końcówkę posmarować smalcem, nałożyć trochę masy, uruchomić maszynkę , tak aby nieco masy wyszło
Stare Garymają dodatkowo wyciętą dziurkę wewnątrz (pierścienie). Dzięki takiemu złożeniu, po upieczeniu można nadziewać powstałe „kominki” różnymi rodzajami farszu, na słono i na słodko. Vol-au-vent z pieczarkami brunatnymi. Składniki na 10 sztuk: - 2 opakowania ciasta francuskiego (po 375g opakowanie) - 1 jajko Dodatkowo: - 750g brunatnych pieczarek - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - ok. 60ml wina Marsala - 200ml słodkiej
mojewypiekiinietylkoroku postanowiłam upiec zarówno piernik przekładany powidłami jak i malutkie nadziewane pierniczki oblane czekoladą. No ale to dopiero za parę tygodni. Zanim jednak to nastąpi, muszę przygotować ciasto piernikowe. Potrzebujemy: - 500 ml miodu - kostkę masła (niesolonego) - 1 szklanka cukru - 3 jajka - 1 kg mąki pszennej - 3 łyżeczki sody oczyszczonej - 0,5 szklanki mleka - 1 łyżeczka soli - opakowanie przyprawy
W mojej holenderskiej kuchnimożliwości. Dzisiejszy czaruje słodyczą białej czekolady i zachwyca aromatem czereśni... Składniki: 180 g nadziewanych wafelków śmietankowych 60 g stopionego masła Masa serowa: 800 g mielonego sera twarogowego na serniki 200 g białej czekolady 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 jajek 1 łyżeczka cukru migdałowego ok. 300 g czereśni Wafelki zmielić, dodać masło, wylepić spód
Czerwień i błękituwielbiają Nutellę:) Dlatego aby umilić im czas Świąt przygotowuję takie ciasteczka- babeczki nadziewane kremem czekoladowym. Oczywiście, aby była większa frajda dzieci same je dekorują:) Babeczki są łatwe w przygotowaniu, polecam je więc na wiele innych okazji... Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 130g masła, 1/2 szklanki cukru, 1/3 szklanki mleka
Z miłości do słodkościrewelacja. Takie rurki możecie sobie upiec i przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku a gdy przyjdą niespodziewani goście szybko przygotować dowolny krem i już mamy coś do kawy. Rurki możecie nadziewać kremem śmietanowym z serkiem mascarpone też wyśmienicie smakują. Moje dzieci lubią masę budyniową więc zrobiłam taką. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na ciasto kruche tradycyjne : około 3,5 szklanki mąki(...)foremki do rurek. Jajko roztrzepać ze śmietanką , smarować każdą nie upieczoną rurkę i obsypać cukrem trzcinowym. Piec w temperaturze 180 stopni na z ł oty kolor. Połowę mleka zagotować z masłem , w drugiej połowie rozpuścić budynie, żółtko i likier.Wlać do gotującego mleka, mieszać aż zgęstnieje. Odstawić do przestygnięcia. Rękaw cukierniczy napełnić kremem i nadziewać rurki. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliciasto powinno podwoić swoją objętość, gdy to nastąpi przekładamy je na stolnicę i dzielimy na 16 równych części. Przygotowujemy nadzienie. Ser biały przekładamy do miseczki, dodajemy jajko, cukier, ziarenka z wanilii oraz budyń w proszku, dobrze mieszamy, na koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy (ja je nieco rozgniotłam, żeby uzyskać fioletowe nadzienie). Przygotowujemy kruszonkę(...)środku, nadziewamy go sporą łyżką nadzienia, formujemy owalną, zgrabną bułeczkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, pamiętając, że bułeczki jeszcze urosną. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 45, a nawet 60 minut. Bułeczki powinny podwoić swoją objętość. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 170-180 stopni C. Wyrośnięte bułeczki delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy
Rozpustne gotowanieszpinakiem itp. Dziś nadziewamy twarogiem. Robimy duży zapas i mrozimy na później, oczywiście będą też na dzisiejszy obiad. Składniki na około 50 pierogów o średnicy 4 cm 0,5 kg przesianej mąki tortowej 3 łyżki przesianej mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 0,5 szklanki ciepłej wody (koniecznie jak najcieplejszej) 1 szklanka ciepłego mleka szczypta soli Żadnych jajek!!! Jajka powodują(...)Przepis na nadzienie z twarogu: 0,5 kg twarogu 2 łyżki cukru łyżeczka cynamonu 1 – 2 żółtka 2 garście rodzynków opakowanie kwaśnej śmietany Mieszamy dokładnie wszystkie składniki i nadziewamy ciasto. Zdjęcie zaczerpnęłam ze strony ukrainskiesmaki.pl
Kocham Czekoladębyć na dzień następny, nadziewajmy je i smarujmy w dniu podania, inaczej nadzienie wypłynie). listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 gr mąki u mnie typ 450 i 650 pół na pół 20 gr drożdży świeżych 6o gr cukru 250 ml mleka (u mnie sojowe) 60 gr roztopionego wystudzonego masła 2 jajka 1 łyżka spirytusu lub ekstraktu(...)dodać mleko, dodać 100 gr mąki, cukier, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczną bąbelkować). Dodać do drożdży resztę mąki, rozbełtane jajka, alkohol, wyrobić na gładkie ciasto, błyszczące, ciasto, nie podsypywać mąką, mimo że ciasto będzie się kleić, u mnie na 2 prędkości robota (z 7 możliwych) wyrabiało się około
moj przepis naArancini , sycylijskie , nadziewane kulki ryżowe Arancini to potrawa , która trafiła do naszej kuchni zupełnie przypadkiem i została na stałe . Pyszne kulki ryżowe z nadzieniem , które może być dosłownie ze wszystkiego . Chrupiąca panierka i tym razem ciągnąca mozzarella w środku arancini sprawiają , że dzieci po prostu oszaleją na ich punkcie . Oczywiście mój trzynastek , profanował je ketchupem ale kto dziecku zabroni(...)kawałek mozzarelli i formujemy kulkę . Każda kulę obtaczamy w roztrzepanym jajku , a następnie w bułce tartej , powtarzamy czynność dwukrotnie . Wkładamy na godzinę do lodówki ,żeby kule dobrze się związały . Smażymy na głębokim oleju , na złoty kolor . Serwujemy na gorąco lub zimno Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Arancini , sycylijskie , nadziewane , kulki ryżowe pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżypuszystą masę z cukrem. Dodaj do misy z mąką jajka i mleko, zacznij zagniatać ciasto. Dodaj ciepłe (nie gorące!) mleko. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Pamiętaj jajko, jajkowi nie równe, więc jeśli Twoje ciasto jest zbyt rzadkie dodaj 2 łyżki mąki, jeśli zbyt tępe- dodaj 2-3 łyżki mleka. Ciasto drożdżowe musi być dobrze wyrobione. Jeśli wyrabiasz(...)pomocą wałka, rozwałkuj na prostokąt lub elipsę, nadziewaj dużą ilością jagód. Bardzo ważne aby dobrze zlepiać brzegi jagodzianki, tak aby jagodzianki podczas pieczenia nie pękły. Nie możecie też przesadzić z ilością jagód, w stosunku do ciasta. Jagodzianki układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Czekamy 10- 15 minut aż podrosną. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pamiętaj zachowaj spory odstęp między jagodziankami
SMYKWKUCHNIpuszyste, mięciutkie, lekko słodkie, maślane. Pamiętajcie, że dżem którym nadziewacie rogaliki musi być twardy i gęsty, nałożony na rogalika nie może się rozpływać na boki, nie może to być galaretka czy dżem z dodatkiem żelfixu. Składniki na 64 szt: 5 szklanek mąki pszennej (u mnie Szymanowska) + mąka do podsypywania 4 jajka (u mnie rozmiar L) 40 gr drożdży świeżych
moj przepis naKolejna propozycja: jajko zapiekane w awokado z boczkiem. Długo toczyliśmy spór, która wersja lepsza, z łososiem czy boczkiem. Debaty w telewizji to pestka przy tym co tutaj się działo. Argumenty za i przeciw zderzały się w powietrzu jak miecze w Grze o tron, krew, pot i łzy. Zdrady, nieoczekiwane sojusze, zmiany frontu, też jak… no dobra starczy(...)tron jest fajna, ale nadziewane awokado też daje radę. Nam nie udało się dojść do porozumienia, ale może Wam uda się zdecydować i dać znać, która wersja jest lepsza. Przygotowanie jest znów banalnie proste, więc przepis podaję tylko dla formalności. Składniki: 1 dojrzałe awokado boczek szczypiorek sól i pieprz Przygotowanie: Awokado przecinamy na pół, łyżeczką wydłubujemy pestkę i ewentualnie
PaleoLife