smaku waniliowym. Pączki wychodzą bardzo delikatne i puszyste. Można je nadziewać ulubionymi powidłami, ale ja lubię je bez niczego, posypane cukrem pudrem lub polukrowane. Spróbujcie, może Wam też, jak i nam, przypadną do smaku te mini pączusie Składniki: – 20g świeżych drożdży – 3 łyżki drobnego cukru – 1 jajko – 230ml ciepłego (około 37 stopni) mleka – 50g roztopionego
Smaki Armineobrotach). Metoda ręczna: Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie, dodajemy sól, jajko i olej. Zagniatamy ciasto, powoli dolewamy wrzątek, uważając, żeby się nie poparzyć. Przykrywamy folią i odstawiamy na 30 minut. Jagody mieszamy z cukrem. Ciasto wałkujemy, minimalnie podsypując mąką, na grubość ok 2mm. Wycinamy krążki i nadziewamy jagodami, sklejamy pierogi. Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy
CookYourselfchwil aż się upieką. Potem takie gotowe dwie „skorupki” nadziewa się ulubioną masą, skleja ze sobą i posypuje cukrem pudrem. Przepis na orzeszki: Orzeszki- składniki Do zrobienia orzeszków potrzebujemy: (na ciasto) – 0,5 kg mąki pszennej -3/4 kostki masła (prawie) -pół łyżki smalcu -2 jajka+ 1 żółtko -3 łyżki octu -1 łyżeczka cukru -1 łyżeczka sody
Arbuziakichwil aż się upieką. Potem takie gotowe dwie „skorupki” nadziewa się ulubioną masą, skleja ze sobą i posypuje cukrem pudrem. Przepis na orzeszki: Orzeszki- składniki Do zrobienia orzeszków potrzebujemy: (na ciasto) – 0,5 kg mąki pszennej -3/4 kostki masła (prawie) -pół łyżki smalcu -2 jajka+ 1 żółtko -3 łyżki octu -1 łyżeczka cukru -1 łyżeczka sody
Arbuziakicukru 250 ml letniego mleka 3 żółtka 1 całe jajko 3 łyżki oleju, lub rozpuszczonego i przestudzonego masła 1 opakowanie cukru waniliowego, lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 20 ml spirytusu, lub wódki sok i skórka otarta z jednej cytryny szczypta soli Można dodatkowo użyć do nadziewania konfitury różanej, lub waszego ulubionego dżemu. Pączki można nadziewać przed usmażeniem, ale osobiście
Piekarz-Kucharz-Garkotłukrazem pomysł na szybką przekąskę. Bagietka nadziewana kurczakiem i serem mozarella, to pomysł na ciepłe dani, który możemy zaserwować na kolację, lub na spotkaniu ze znajomymi. 50 minut 1 bagietka składniki: bagietka 6 plasterków sera mozarella 1 mała pierś z kurczaka 1 jajko bułka tarta do panierowania 10 g parmezanu 1 łyżka posiekanej pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek
Ania i Marcin gotująKluski gotowane na parze są nadziewane powidłami śliwkowymi, utopione w przepysznym waniliowym sosie i posypanym makiem. Kluski pochodzą z południowej i wschodniej Austrii oraz z Niemiec nosząca nazwę germknödel. Składniki: 30 dag mąki 2 dag świeżych drożdży 8 dag masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka 2 łyżki cukru szczypta soli powidła śliwkowe zmielony w młynku mak niebieski wymieszany
Smaczne PotrawyKnedle ziemniaczane nadziewane twarogiem - smak dzieciństwa, o którym przypomniałam sobie ostatnio przez przypadek. Bardzo nam posmakowały więc zagoszczą na stałe w naszym menu :) SKŁADNIKI Ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 25 dag mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 50 dag twarogu półtłustego cukier puder do smaku ewentualnie troszkę śmietanki jeśli twaróg jest
Kto ugości moich gości?makiem. Piec ok 15-20 minut w 200 stopniach. Ostudzić. Sałatka: Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać groszek, kukurydzę, pokrojoną w drobną kostkę szynkę oraz posiekany czosnek i szczypiorek. Całość doprawić do smaku i wymieszać z majonezem i musztardą. Sałatką nadziewać upieczone rurki
Smakołyki Asitalerzyk), kładziemy po kolei przygotowane rurki, tylko stroną posmarowaną jajkiem. Odkładamy na blaszkę. Piekarnik nagrzewamy do 175º C i pieczemy przez ok. 20 minut. Gotowe rurki, jeszcze gorące zdejmujemy z foremek (ponieważ są gorące lepiej sobie pomóc papierowym ręcznikiem kuchennym). Studzimy na kratce. Zimne rurki nadziewamy bitą śmietaną lub ulubionym kremem. Cukier puder z mlekiem w proszku mieszamy w salaterce
mojewypiekiinietylkoCiasto francuskie nadziewane twarogiem i bakaliami (inspiracja przepisu: Cukrowa Wróżka ) Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - twaróg chudy 200g - 1 łyżka śmietany (u mnie 18%) - garść bakalii (rodzynki melelaye, żurawina suszona, pokrojone orzechy laskowe łuskane) - opakowanie cukru waniliowego - 1 jajko - cukier do posypania Forma: blacha z piekarnika Przygotowanie: Twaróg łączę ze śmietaną i cukrem waniliowym. Cukru dodać tyle
Kuchnia co dniaKolejny pyszny domowy wyrób. Tym razem, rolada z schabu nadziewana mięsem mielonym. Idealna jako dodatek do pieczywa ale na ciepło również jest smaczna. Składniki: 1-1,2 kg schabu bez kości 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz do smaku 400 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki majeranku
Ala piecze i gotujesumie taka miniaturowa odmiana naszych polskich ptysi. Można je nadziewać dowolnym kremem za pomocą szprycy, nie przecinając ich na pół jak ma to miejsce właśnie w przypadku wspomnianych ptysi czy eklerów. Składniki na profiterole: 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek szczypta soli Składniki na krem: 1 szklanka ajerkoniaku 1 szklanka smietanki
Gosia gotujetylko: pączki z jabłkami mini pączki pomarańczowe serowe pączki nadziewane frużeliną Pączki z konfiturą z czereśni. Pączki z konfiturą z róży. Pączki z domowymi powidłami. Pączki angielskie. Składniki (na ok. 12 sztuk wielkości małej mandarynki): 250 g sera ricotta 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 2 jajka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru szczypta soli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDegustino 2 czubate łyżki mąki 1-2 łyżki oleju 2 jajka 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżka musztardy Bawarskiej Develey woda sól, pieprz Kiełbaski pokroić na połówki. Mąkę wymieszać z resztą składników, dodając tyle wody , aby ciasto nie było ani za gęste ani za rzadkie.Kiełbaski nadziewać na patyczek, maczać w cieście i smażyć na złoty kolor
Moje domowe kucharzenie