późno na zmiany w codziennej diecie. Chrupiące śniadanie Składniki: 1 porcja 150 g twarożku, naturalnego pół jabłka pół gruszki 2-3 łyżki mieszanki orzechów i nasion 2 łyżki granoli, u mnie granola szafranowa ¼ łyżeczki cynamonu syrop klonowy do smaku, opcjonalnie Twarożek nałóż na talerzyk. Jeśli chcesz go trochę osłodzić użyj syropu klonowego lub płynnego miodu. Pamiętaj, że małe dzieci(...)roku czasu nie mogą spożywać miodu i jego pochodnych (pyłek kwiatowy). Pokrój jabłko i gruszkę w kostkę i posyp nimi twarożek. Następnie pokrój orzechy (lub użyj jedynie granoli z orzechami i nasionami) i posyp nimi twarożek. Całość oprósz cynamonem. Do picia proponuję napój – mleko migdałowe. Spara Spara The post Chrupiące śniadanie – twarożek po domowemu appeared first
codojedzeniaużyłam nasion chia namoczonych w wodzie, a zamiast maślanki dałam mleko sojowe zakwaszone octem z białego wina. Do polewy czekoladowej również użyłam mleka roślinnego. Wegańskie ciasto cukiniowe posypałam domową granolą z sezamem i pestkami dyni . Wyszło pysznie i zdrowo (nie licząc białej mąki i cukru) :) Jeśli jesteście na diecie wegańskiej i chcecie skorzystać z mojego przepisu na granolę , to musicie(...)miód zastąpić innym słodem roślinnym (np. syropem z agawy lub syropem klonowym). Polecam również szybką granolę z patelni , którą zrobicie w 5 minut. The post Wegańskie ciasto z cukinią i orzechami – bez miksera appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaBanalna w wykonaniu i szybka granola z patelni, której przygotowanie zajmie Ci kilkanaście minut. Wystarczy kilka ulubionych składników granoli wrzucić na patelnię, podprażyć, ostudzić i zamknąć w słoiku. Płatki, orzechy i suszone owoce w postaci chrupiącej granoli z dodatkiem jogurtu naturalnego i świeżych owoców to z pewnością najlepsze śniadanie jakie możesz sobie zafundować rano. Takie śniadanie da Ci energię
Mango Papajaprzypadło w udziale). Dzień powszedni czy też leniwą sobotę dobrze zacząć od czegoś, co pobudzi do działania i doda energii do pracy lub zabawy. U mnie uniwersalnym posiłkiem jest granola. Tym razem kawowa, podpatrzona u Angie . Zaskakuje dodatkiem białka, dzięki któremu zbija się w charakterystyczne grudki i staje się ekstra chrupiąca. Smakuje wybornie - słodko-kawowa, daje kopa i sprawia(...)chce się chcieć . Trzeba tylko uważać, żeby jej nie przepiec, bo będzie gorzka. A to już nie to samo... Granola kawowa Składniki: (na 1,8 l słój) 300 g płatków owsianych 3 łyżki mocnej kawy 100 g miodu 65 g pestek dyni 70 g orzechów laskowych 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka sezamu 1 białko Płatki wymieszać z pestkami dyni
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanka wody do gotowania kaszy szczypta soli 1 szklanka mleka ok 4 łyżek dżemu z czarnego bzu Łowicza ok 4 łyżek dżemu z dzikiej róży Łowicza parę łyżek granoli Kaszę jaglaną wypłukać parę razy w zimnej wodzie. Przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem tuż przed gotowaniem. Wrzucić na osoloną, wrzącą wodę i przykryć garnek pokrywką. Gotować na małym ogniu przez(...)cztery części. Do jednej dodać 2 łyżki dżemu z czarnego bzu, do drugiej dżem z dzikiej róży, a dwie pozostałe pozostawić bez dodatków. Warstwy nakładać do szklaneczek przesypując je granolą. Na wierzch położyć po łyżce samego dżemu, bo jest naprawdę smaczny :) Jak tylko powiedziałam, że jest tutaj dżemik to skusił on najmłodszych domowników :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Desery
https:KKuchniaMniamTaka granola w proszku jest super! Świetnie nadaje się do dekoracji wielu dań, niesamowicie smakuje w połączeniu z jogurtem i owocami, jest jeszcze bardziej chrupiąca! W jednym słoiku trzymam granolę w proszku, która jest wypiekiem na bazie płatków owsianych, orzechów, nasion i pestek. W drugim słoiku przechowuję mieszankę suszonych owoców. W zależności od upodobań, jednego dnia jem granolę na bazie
Mango PapajaGranola jest naszym „must eat” . Obok domowej chałki, jest częstym, szybkim śniadaniem moich dziewczyn, a bywa, że i kolacją. Nie pamiętam, kiedy ostatni raz kupiłam granolę, w ogóle musli w sklepie. Przepis z biegiem czasu trochę się zmienił i teraz bazuję na dodatkach, które wszyscy lubimy. Każdy też przed jedzeniem zawsze coś ekstra sobie do niej dorzuca
gutfutGranola to nic innego jak połączenie ziaren z suszonymi owocami, rodzynkami, orzechami, często z dodatkiem miodu lub innego syropu słodzącego, jak np. syrop z agawy czy klonowy. Nie ma chyba zdrowszego śniadania, niż miseczka granoli z jogurtem lub zimnym mlekiem. A skoro śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który powinien nam dostarczyć energii na cały dzień, zadbajmy(...)warstwą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i pieczemy przez około 20 minut – aż całość lekko zbrązowieje. Odstawiamy do wystygnięcia. Zimną granolą łamiemy na kawałki i przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku
Jacob Tastesradośnie macha ogonem, jakby właśnie dostałą szansę na nowe życie. Czy tak wielka radość jest warta strachu przed ? Nawet, jeśli zagrożenie jest tylko wyobrażone...? Dzisiaj mam dla Was granolę - kolejną. Nie mogę się im oprzeć - przygotowanie nie trwa długo, a ten smak... O niebo lepszy od kupnych! Poza tym takich smaków i składników w żadnej mieszance ze sklepu nie znajdziecie(...)Przepis z bloga Cooking for Emily zainspirował mnie do dodania do granoli prażonej kaszy jaglanej. Bardzo mi się ten pomysł spodobał, bo kaszę tą cenię nie tylko za jej zdrowotne właściwości, ale też za smak, który wyjątkowo mi odpowiada. Tutaj, nie ugotowana, a więc cudownie chrupiąca, smakuje wybornie. Do tego migdały, lekko kwaśne wiśnie i słodziutka biała czekolada (którą możecie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoraz sok wiśniowy mieszamy dokładnie i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 8-10 min. Po tym czasie mieszamy granolę i wstawiamy na kolejne 8-10 min, kontrolując aby granola się nie przypaliła. Gdy granola lekko przestygnie, ale wciąż będzie ciepła, dodajemy suszone wiśnie i posiekaną czekoladę, tak aby się
DefinicjaSmakuśniadanie smakuje tak jak wygląda! Po prostu pysznie :))) Wspaniała domowa granola z ostatniego przepisu , z gęstym, aksamitnym jogurtem i owocami, podanymi na dwa sposoby: w postaci pysznego musu lub w kawałkach. Filozofii tu żadnej nie ma, za to efekt doskonały! Ja osobiście uwielbiam wersję z musem, którego zrobienie zabiera mi dosłownie minutę (to tylko(...)zabrania ze sobą do pracy :) I ewidentnie razem z Shakskouką toczy boje o miejsce nr w rankingu na najlepsze śniadanie :D SKŁADNIKI (ilość według uznania): domowa granola z tego przepisu jogurt naturalny (najlepiej gęsty) lub grecki truskawki świeże lub mrożone + borówki (lub inne ulubione owoce) do posłodzenia: np. miód, syrop z agawy, brązowy cukier WYKONANIE: Do wersji
Słodko-Słony Świat Ilonywróciłam do półki z książkami w poszukiwaniu czegoś fajnego, na co od dawna miałam ochotę, ale jakoś zabrać mi się do tego nie chciało. Wiecie doskonale, że granolę uwielbiam, tym razem sięgnęłam po granolę w proszku. Pierwszy raz ją zobaczyłam w książce Jamiego Olivera, a zrobiłam dopiero wczoraj. Zrobiłam z połowy porcji, bo zapas płatków owsianych miałam zbyt mały(...)Dziś rano jadłam ją z jogurtem naturalnym wymieszanym z herbatą matcha i malinami z syropu, które robiłam zeszłego lata. Było przepysznie! Moje klimaty. Wszystkie składniki do tej granoli nabyłam w jednym miejscu, w sklepie Skworcu . Dla mnie osobiście to ogromna skarbnica fajnych, ciekawych i naturalnych produktów, orzechów, nasion, płatków, owoców suszonych i wielu innych, które nie są dostępne
Blondynka GotujePyszny, kremowy i słodki sernik na spodzie z dyniowej granoli. Idealny do kawy i na weekend. O lekkiej konsystencji, w sam raz na święta lub domowe uroczystości. Składniki (na formę 20 cm x 20 cm): 1 szklanka gotowej granoli 50 gram rozpuszczonego masła 400 gram twarogu, trzykrotnie zmielonego 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru 150 gram(...)białej czekolady 150 ml śmietany 36% na polewę: 50 gram białej czekolady, 4 łyżki mleka skondensowanego, 3 łyżki śmietany 36% Granolę miksujemy w malakserze na jednolitą masę z dodatkiem masła. Gotową masę wykładamy na spód formy, lekko ugniatamy i rozprowadzamy na całej powierzchni i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15 minut. W tym czasie czekoladę rozpuszczamy
Mango PapajaJest pewien kłopot z granolą. Te obecne na sklepowych półkach nierzadko zawierają dużo cukru i tłuszczu, i choć wydają nam się zdrową alternatywą innych śniadaniowych płatków, wcale nią nie są. Granolę najlepiej zrobić w domu. Jest kilka plusów. Przede wszystkim wiesz, jakich składników używasz do jej zrobienia – możesz skomponować mieszankę bakalii, które akurat lubisz najbardziej, a cukier zastąpić zdrowszym odpowiednikiem(...)wszystkich składników. Wystarczy, na przykład w weekend, zrobić całą blachę, połamać na kawałki i na kilka dni masz pyszne śniadanie czy przekąskę do pracy lub dla dzieci do szkoły. Granola dobrze się przechowuje – trzymaj ją w szklanym słoiku i sięgaj po nią, kiedy tylko masz ochotę. Składniki: 2 ½ szklanki owsianych płatków górskich ½ szklanki roślinnego mleka, np. migdałowego 1 szklanka
Roślinna - blog wegańskimiodu. Będąc na wyjeździe wakacyjnym nastawionym na zwiedzanie musiałam opracować bardzo szybkich śniadań :) Tak właśnie powstała propozycja, którą dziś Wam przedstawiam. Crumble w wersji śniadaniowej to wasza ulubiona granola, orzechy, płatki owsiane lub orkiszowe z cynamonem, kawałkami soczystego jabłka - u mnie odmiana Gold z Nowej Zelandii, kupione w angielskim Tesco ;) Muesli świetnie smakuje z niewielką ilością jogurtu naturalnego :) Składniki(...)łyżki płatków owsianych/orkiszowych lub granoli 1 jabłko cynamon jogurt naturalny orzechy włoskie, brazylijskie, ziemne Jabłko pokroić w kostkę. Wymieszać z granola lub płatkami (zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut lub namaczamy w niewielkiej ilości mleka dzień wcześniej). Posypać cynamonem, dodać orzechy i opcjonalnie jogurt. Smacznego
Chocolate Muffin Blog