Czekoladowa granola to poranna dawka energii dla każdego. Czekolada na śniadanie ? Hmmm - jestem za. Jeśli i Wy od czasu do czasu pozwalacie sobie na słodkie łakomstwo, to ta propozycja jest dla Was. Składniki: 400 g płatków owsianych ( najlepiej górskich ) 200 g płatków jęczmiennych 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki dobrego oleju roślinnego 100 g żurawiny 50 g ziaren słonecznika(...)wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć płatki w czekoladzie. Piec w 160 stopniach C przez 12-15 minut. Po tym czasie dodać żurawinę i piec jeszcze 5-7 minut. Upieczoną granolę wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcie. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego
kolorowotorcikowomnie granola na śniadanie sprawdza się idealnie! Pyszna, pożywna i zdrowa Ta wersja czekoladowa również skradła moje serce. SKŁADNIKI 400 g płatków owsianych górskich 5 łyżek kakao 4 łyżki miodu 1/3 szkl. cukru 1/2 łyżeczki soli 1/4 szkl. oleju sok z połowy cytryny 8 łyżek siemienia lnianego 100 g rodzynek 200 g żurawiny suszonej PRZYGOTOWANIE Kakao, miód, cukier, sól, olej(...)Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równo rozłożyć. Wstawić do rozgrzanego do 150º piekarnika na ok. 40 min. Koniecznie, trzeba podczas pieczenia zaglądać do piekarnika i mieszać granolę, tak by się nie przypaliła. Po wyjęciu z piekarnika wymieszać z rodzynkami i żurawiną. Przełożyć do pojemnika, przechowywać w suchym miejscu
zabawa smakiemCrunchy kokosowe to kolejna domowa granola, tym razem z wiórkami kokosowymi i mleczkiem kokosowym. Lekko wyczuwalne wiórki kokosu nadają całości słodki, kokosowy smak. Można dodatkowo dodać płatków kokosowych, jeśli lubicie bardziej intensywny smak lub kawałki czekolady, aby granola była słodsza. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 7 pocji Składniki: 120 g płatków owsianych 3 łyżki łuskanego słonecznika 80 g wiórków
KuchniaWeDwoje.plzdrowy posiłek na początek dnia. Składniki: 250 g brzoskwiń (mogą być z puszki), 1 banan, ½ szklanki mleka kokosowego, Do dekoracji: ½ brzoskwini, ½ szklanki borówek amerykańskich, ½ szklanki granoli. Do wysokiego naczynia przełożyć brzoskwinie i banana (pokrojonego na mniejsze kawałki). Dodać mleko kokosowe i miód. Za pomocą blendera ręcznego wszystko zmiksować na jednolitą, gładką masę. Jeżeli wolicie rzadszą konsystencję(...)można dodać więcej mleka kokosowego. Tak przygotowany mus przełożyć do miski. Połówkę brzoskwini pokroić na plasterki. Przygotowaną miskę z owocowym musem ozdobić układając kolejno brzoskwinie, borówki amerykańskie i granolę. Podawać od razu po przygotowaniu. Drukuj przepis
Świat Domowej Kuchniprawdę z czym tylko chcesz. Ja do ozdoby użyłem świeżego banana, chipsy kokosowe, orzeszki ziemne i starą czekoladę . Dobrze będzie pasował również dowolny miks ziaren lub nawet domowa granola kokosowa lub granola z patelni , które również znajdziesz na blogu. Szukasz więcej takich przepisów? Zobacz koniecznie moje pozostałe pomysły na śniadanie . Z pewnością znajdziesz tam wiele pyszności dla siebie
Blendmanowsianych, to polecam Ci zdrowe gofry owsiane , które mogą być zdrowym deser lub dobrą alternatywą dla płatków na śniadanie. Jeśli już jesteśmy w temacie śniadaniowym, to rewelacyjna jest również granola z patelni oraz granola kokosowa ! Na deser polecam również batoniki z płatków owsianych … Jak widać są one niesamowicie uniwersalne! Bezglutenowe krakersy – KĄCIK PORAD Aby Krakersy były
Blendmanredukcję wagi, ale przede wszystkim przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym. Dietę lepiej skomponować z dietetykiem. Ale każdy z nas może jeść produkty bogate w aktywatory sirtuin, polifenole. 1/2 szklanki granoli z prażonymi migdałami i nerkowcami ( granolę przygotowałam z 300 gram bezglutenowych płatków owsianych, 3 łyżek miodu, 20 ml oleju, 50 gram migdałów, 50 gram nerkowców, szczypta soli) 2-3 łyżki
AZgotuj!bardzo proste w przygotowaniu. 2 porcje Składniki: 4 kiwi + 1 kiwi do dekoracji 3 łyżki miodu 200 g jogurtu greckiego 100 g płatek owsianych lub domowej granoli - przepis Przygotowanie: kiwi obieramy, jedno kroimy na cienkie krążki, a pozostałe blendujemy z miodem (jeżeli nie chcesz nie musisz dodawać miodu). Zblendowane kiwi przelewamy do szklanek, na boki układamy krążki(...)kiwi, zalewamy jogurtem i dodajemy płatki lub granole. Smacznego
Niezły Młynektego wątpliwości, że warto uwzględnić granat w swojej diecie, prawda? Warstwowy deser z granatem – składniki (2 porcje): 1 owoc granatu, 200g jogurtu naturalnego, 4 łyżki domowej granoli kokosowo-orzechowej (można zastąpić orzechami, musli… fajnie, jeśli będzie to coś chrupiącego), około 1 łyżka płatków migdałowych. Sposób przygotowania Przygotowanie tego deseru jest bardzo proste. Rozpoczynamy od obrania granatu i wydrążenia(...)ziarenek. Najlepiej jest dojrzały owoc stukać w kilku miejscach przed obraniem, wtedy pójdzie łatwiej W szklanych naczyniach układamy warstwowo: granolę, jogurt naturalny, owoce granatu, płatki migdałowe. Smacznego! Spróbuj także: warstwowy deser z quinoa, deser mocno owocowy. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Warstwowy
Natka Pietruszkimlecznej z odrobiną mleka – gdyby polewa się nagle zamieniła w proszek po dolaniu mleka, nie przejmować się – dolać go więcej). Jeśli ciasto planujemy od razu zjeść można posypać chrupiącą granolą (na drugi dzień granola zmięknie). Czytaj więcej: Migdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu The post Migdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu
Moja Delicjamango: (3 porcje) 1 dojrzałe mango 1 mały jogurt naturalny bez cukru (150 g) 15 sztuk świeżych malin 3 obrane orzechy włoskie 3 łyżki dowolnej kruszonki (np. domowej prażonej granoli lub pokruszonych ciastek zbożowych, digestive, owsianych) listki mięty do dekoracji Przygotowanie deseru z mango: Mango obrać, pokrajać na kawałki (omijając pestkę) i zmiksować blenderem na gładkie puree. 1 dojrzałe mango(...)każdej z trzech szklanek wyłożyć po 1 łyżce kruszonki. 3 łyżki dowolnej kruszonki (np. domowej prażonej granoli lub pokruszonych ciastek zbożowych, digestive, owsianych) Rozłożyć po 1/3 jogurtu naturalnego. 1 mały jogurt naturalny bez cukru (150 g) Na jogurcie delikatnie rozłożyć po 1/3 musu z mango. Ułożyć po 5 malin (umytych i osuszonych), dodać po jednym orzechu włoskim w kawałkach, udekorować
Moja Delicjazniknie ze stołu. Jest pyszny! Deser jogurtowo-brzoskwiniowy – składniki (2 porcje): jogurt naturalny, 360g, 2 małe brzoskwinie, 1/2 łyżeczki cynamonu, kilka kropel soku z cytryny, 2 łyżki domowej granoli kokosowo-orzechowej (przepis tutaj ), garść migdałów. Sposób przygotowania Najpierw brzoskwinie kroimy w drobną kostkę. Następnie mieszamy owoce z jogurtem naturalnym. Dodajemy cynamon oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy(...)przekładamy do pucharków. Deser zdobimy granolą orzechowo-kokosową oraz migdałami. Smacznego! A jak u Was jest z jedzeniem słodyczy? Czy chętnie komponujecie je sami w kuchni ze zdrowych i wartościowych składników, czy raczej sięgacie po sklepowe rozwiązania? Zdecydowanie polecam pierwszą opcję, która jest przede wszystkim dla nas zdrowa! Lepiej spędzić 3 minuty dłużej w kuchni i zjeść wartościowy deser, niż
Natka Pietruszkitych nasionach i co dzień staram się zjeść 1 łyżkę wymieszaną z jogurtem. Z moimi ulubionymi dodatkami stanowi to pyszną przekąskę, deser czy … Czytaj dalej Deser z chia, granolą i owocami Artykuł Deser z chia, granolą i owocami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąDobr ej jakości granole, czyli te bez oleju palmowego, białego cukru, syropu glukozowo fruktozowego i kon serwantów mają przeważnie wysokie ceny, za niewielkie ilości- standardowo 380g. Dlatego przychodzę do was z przepisem na domową granolę! Zdecydowanie tańszą w wykonaniu! Tym razem o smaku orzechowym (jestem fanką orzechów). Ale bez obaw, niedługo pojawią się kolejne warianty! SKŁADNIKI: płatki owsiane 120g
healthy dreamsswoich dietach? Kiedy zbliża się wiosna, od razu nabieram ochoty na inne produkty, zdecydowanie lżejsze. Rozgrzewające owsianki zamieniam na musli z jogurtem i owocami (kliknij po przepis na domową granolę lub granolę bananową ), do obiadu dodaję więcej warzyw i sałatek, a zupy częściej gotuję na bazie samych warzyw. I właśnie o zupie na wiosnę będzie dziś mowa. Oczywiście nie tylko
Analiza Smaku