Dzisiaj przepis na przepyszną chrupiącą granolę, którą przygotowuje zawsze w niedziele, żeby później mieć pyszne śniadanie na cały tydzień, zawsze kiedy rano wstaje nie chce mi się nic robić, a już na pewno nie szykować śniadanie więc wsypuje gotową granolę ze słoika do miski dodaje jogurt i śniadanie gotowe w minutę :) Dodatkowo granola jest pieczona w niskiej temperaturze, żeby było
zdrowa vege kuchniaDługo się zabierałam do zrobienia w domu granoli. Ale dzisiaj mogę powiedzieć, że żałuję że wcześniej jej nie zrobiłam. Jest tak pyszna, że zjadamy ją bezpośrednio ze słoika oraz dodajemy do jogurtu. Do granoli składniki możemy komponować według swoich smaków. Jednak nieodzownym składnikiem jest sok jabłkowy bez cukru. Ja użyłam z Ogrody Sabinu i szczerze polecam bo soki są pyszne(...)minut wyjmujemy z piekarnika i dokładnie mieszamy. Po wyjęciu z piekarnika do gorącej mieszanki wsypać wiórki kokosowe, rodzynki i ponownie wymieszać. Pozostawić na blaszce do ostudzenia. Zimną granolę przełożyć do słoika
Ala piecze i gotujeGranola to jedno z moich ulubionych śniadań - smaczna i pożywna dodaje energii od samego rana. Do tego można ją upiec z wyprzedzeniem w dużej ilości i zamknąć w słoiku a rano tylko zalać naturalnym jogurtem lub mlekiem - zwykłym lub roślinnym. Tą granolę przygotowałam z płatków owsianych, otrębów i orzechów a lekko egzotycznego posmaku dodaje kokosowy olej. Brakuje tylko wiórków, których(...)akurat nie miałam w domu. Ale to nic - kolejna wersja już wkrótce. Taka granola, zapakowana w ładny słoiczek będzie też doskonałym prezentem mikołajkowym lub świątecznym dla najbliższych
Milion SmakówGranole najszybciej znikają u mnie wiosną i latem. Dlaczego? Dlatego, że zimą czy jesienią mam bardziej ochotę na coś ciepłego. Jednak taka granola niejednokrotnie ratuje mi życie w pracy, dlatego też zrobiłam ją i teraz. Jest z typowo jesiennych składników. Składniki: 350 g płatków owsianych zwykłych 100 g ziaren słonecznika 100 g ziaren dyni(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Piec przez około 40 - 50 minut, mieszając w międzyczasie 2 razy. Studzić w uchylonym piekarniku. Ostudzoną granolę przełożyć do słoja
Sto kolorów kuchnimożecie wymienić na każde inne owoce, do mnie akurat uśmiechnęły się boróweczki. Proporcje na 3 słoiczki, jeden to ok. 150kcal. Składniki: - 300g jogurtu naturalnego - 200g borówek - garść domowej granoli , granoli z rabarbarem , muesli, ekspandowanego ziarna orkiszu - 3 łyżki nasion Chia *opcjonalnie: miód, ksylitol, syrop klonowy do osłodzenia jogurtu Borówki płuczemy pod bieżącą wodą i miksujemy wraz(...)łyżkami nasion chia. Jeżeli dosładzamy jogurt mieszamy go wraz ze słodzidłem. Do naszych słoiczków, szklaneczek wsypujemy na dno granolę, muesli czy inne chrupki, przykrywamy mieszanką chia z owocami, następnie jogurtem, znów chia z owocami, jogurtem i ozdabiamy resztą nasion chia, owocami, bądź ciasteczkami. Przed podaniem umieszczamy na co najmniej 15 minut w lodówce. Wszystko zależy od Waszej inwencji twórczej, możecie
Be Fit Be StrongSkładniki 8 łyżek granoli owocowe 2 banany sok z cytryny 2 łyżki miodu 4 łyżki konfitury owoce leśne 300 ml śmietanki 30% 100 gram serka mascarpone 50 gram płatków migdałowych Wykonanie: Do wysokich pucharków na samym dnie wsypujemy granoli owocowe, przekładamy ubitą śmietanką z dodatkiem serka,na to wykładamy zmiksowane banany z dodatkiem soku z cytryny oraz miodem, wykładamy kolejna(...)warstwę granoli, którą przykrywamy konfiturą, na sam koniec wykładamy znowu śmietankę, całość dekorujemy płatkami migdałowymi. Smacznego
kgwjanczewoukroić pierwszy kawałek... Ale, ale ... zróbcie wieczorem i idźcie spać. Na następny dzień ciasto do kawy będzie gotowe. Składniki: ( na tortownicę średnicy około 25-26 cm ) 150 g granoli śniadaniowej z owocami ( lub zamiennie herbatniki ) 100 g białej czekolady 750 g jogurtu greckiego 3/4 szklanki cukru pudru 330 ml śmietanki 30 % 1 opakowanie masy śmietanowej w proszku(...)różnych owoców jagodowych ( maliny, jeżyny, jagody lub borówki ) Przygotowanie: Czekoladę połamać, przełożyć do misy i ustawić nad gorącą, parującą wodą, do czasu aż czekolada się rozpuści. Granolę ( lub herbatniki )rozkruszyć w malakserze. Do pokruszonej granoli ( lub herbatników ) dodać rozpuszczoną czekoladę - dokładnie połączyć składniki. Powstałą masą wylepić dno tortownicy, uprzednio wyłożonej folią spożywczą. Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody, odstawić
kolorowotorcikowoKolejna propozycja chrupiącej granoli do mleka, jogurtu czy podjadania na sucho. Takie granole to skarb dla naszych organizmów o każdej porze roku. Zapraszam zatem do chrupania. Granola jabłkowo - gruszkowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieGranole wszelakie uwielbiam, pewnie się już zorientowaliście. Mieszam w miskach najróżniejsze ulubione składniki a potem zajadam ze smakiem. Najczęściej suche ale i z jogurtem czy mlekiem też są ok. Tą granolę przygotowuję przez okrągły rok czy to lato czy zima, smakuje wybornie zawsze, polecam. Granola jabłkowo - śliwkowa z cynamonem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieGranola jest niezwykle prosta i szybka do wykonania. Jest tak skomponowana, aby miała jak największą wartość odżywczą, omijając cukier i olej, który często w granoli się pojawia. Można ja jeść z mlekiem, jogurtem, owocami. składniki: 250g płatków żytnich /owsianych 2 łyżki siemienia lnianego 50g pestek dyni 20g sezamu ( najlepiej niełuskanego ) 20g wiórek kokosowych 30g orzechów laskowych 30g płatków migdałowych(...)składnikami. Płatki powinny być lekko wilgotne. Na blaszce kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy mieszankę. Pieczemy na środkowej wysokości 20-30 minut, mieszając co 10 minut. Po 20 minutach granola jest gotowa, natomiast ja lubię taką chrupką, delikatnie spieczoną na kolor złoty, dlatego proponuję zostawić na 30 minut. Na koniec dodajemy pokrojone bakalie i czekamy, aż wystygnie. Przechowujemy w szczelnym
Apetyt na Zielonepracy, a brzydka kiedy akurat mamy wolne i co najgorsze, chcieliśmy iść na plażę? Ona po prostu zna nasze plany i robi nam na złość! Dzisiaj zarzucam pomysłem na granolę (EXTRA CHRUPIĄCĄ), aczkolwiek, sposobów na jej wykonanie jest tyle samo (jak nie więcej), co sposobów na jej spożycie. Można jeść ją z jogurtem, serkiem homogenizowanym, mlekiem, na sucho jako przekąska(...)wolałam uniknąć ich spalenia) i porządnie mieszamy. Na blachę rozkładamy papier do pieczenia i staramy się równomiernie rozsypać mieszankę. Pieczemy 30min w 150 stopniach. Po 15 minutach powinniśmy przemieszać granolę, by równo się przypiekła i nie spaliła od spodu. Studzimy, dodajemy rodzynki i granola jest gotowa do spożycia :) 1 porcja (ok. 24g) to 105 kcal . Smacznego
Be Fit Be StrongTeraz coraz częściej ananas pojawia się w mojej diecie. Bardzo go lubię solo, ale z dodatkami smakuje również wyśmienicie! Połączyłam go z kokosem i mlecznym jogurtem. Całość obsypałam chrupiącą granolą karobową - pycha! Składniki: 150 g jogurtu naturalnego 200 g ananasa 1 łyżeczka wiórek kokosowych 2-3 łyżki granoli karobowej Przygotowanie: Jogurt naturalny zmiksuj z ananasem i wiórkami. Przełóż(...)szklanki/miseczki i posyp wierzch granolą
Zdrowie na języku :Psprawdzi się idealnie, nie zajmie Wam więcej czasu. Ps. Jeśli zabraknie Ci kolejnych 5 minut na konsumpcję, zakręć nakrętkę i zabierz słoiczek ze sobą ;) SKŁADNIKI: 5-6 łyżek ulubionej granoli 1 szkl mleka 1 szkl soku owocowego-warzywnego pasteryzowanego (u mnie marchew-jabłko-pomarańcza) 6 płaskich łyżek błyskawicznej kaszy manny (bez gotowania) 1 łyżka płynnego miodu czereśnie(...)zrobić: Do rondelka wlać mleko, sok i miód, zagotować. W tym czasie na dno słoiczków lub pucharków wsypać granolę, oraz wydrylować czereśnie. Gdy mleko z sokiem się zagotuje, pomału wsypywać kaszę mannę ciągle mieszając. Odstawić na minutkę. Gotową kaszkę przełożyć na przygotowaną wcześniej granolę, wierzch udekorować czereśniami
Kuchnia w opałachUwielbiam granole, szczególnie w lecie. Idealna z jogurtem na śniadanie czy kolację. Do tego tylko garść owoców i nic mi więcej nie trzeba. Tym razem powstała granola z musem rabarbarowym. Jest lekko kwaskowata, ale przepyszna. Składniki: 400 g płatków owsianych 100 g słonecznika 50 g siemienia lnianego 150 g orzechów włoskich(...)Wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około godzinę. Mieszać 2 - 3 razy w trakcie pieczenia. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a granolę wystudzić przy uchylonych drzwiczkach. Następnie zimną przełożyć do słoja
Sto kolorów kuchniziaren/ nasion/ pestek (np. ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, sezam, czy nasiona chia) pół szklanki miodu (użyłam wrzosowego) pół szklanki masła orzechowego + dodatkowe kilka łyżek do posmarowania granoli (masło orzechowe zrobimy z orzeszków ziemnych prażonych Felix bez soli - paczka 380 g) szczypta soli gruboziarnistej Przygotowanie: W dużej misce wymieszać płatki owsiane, otręby, ziarna/ nasiona/ pestki i posiekane orzechy(...)wystarczająco lepka dodać więcej miodu lub masła orzechowego. Masę przełożyć na blaszkę (o wymiarach 20 x 20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć drugim arkuszem papieru i docisnąć. Na granoli rozsmarować 4-5 łyżek masła orzechowego. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Na drugi dzień granolę posypać solą gruboziarnistą, wyjąć z blaszki razem z papierem i pokroić
Domowa Cookierenka Agi