granola - 1272 przepisów (strona:23/85)

Domowa granola świąteczna 174

Cynamon, kardamon, suszone owoce – wszystko to kojarzy mi się z przyjemnymi, jesiennymi wieczorami i świątecznym czasem. Właśnie z myślą o tym okresie powstała dzisiejsza granola, która zdecydowanie należy do jednej z moich ulubionych <3 Domowa granola świąteczna 2017-11-23 14:48:31 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 165 g miodu miodu (1/2 szklanki) 55 g oleju kokosowego(...)pokruszonymi orzechami, następnie dodaj masę z rondelka. Wymieszaj dokładnie, najlepiej za pomocą rąk. Piecz ok. 15-20 minut w 170 stopniach, co kilka minut mieszając żeby się nie przypaliło. Granola jest gotowa kiedy nabierze złotego koloru (po wyjęciu z piekarnika zacznie robić się chrupka). Wymieszaj z żurawiną i jabłkami, przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiczku. powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/ Artykuł

Powiedz dietom nie
Domowa granola z fistaszkami 148

Już kiedyś publikowałam przepis na domową granolę . Tym razem inny przepis. Moja mama mnie nim poczęstowała. Przepis zobaczyła w jakimś programie telewizyjnym - niestety nie wiem jakim. Granola mi posmakowała, jest taka bogata w smaku i ciekawy jest dodatek fistaszków.  Dla kogo: dla lubiących mieć co dosypać do jogurtu dla bakaliożerców dla mających ochotę sobie coś upiec :D Składniki suche(...)były bardziej płynne). Składniki suche połączyć z mokrymi. Wyłożyć na brytfankę. Piec 30 minut w temp. 120 stopni, a następnie 20 minut w temp. 150 stopni. Po upieczeniu, zanim granola zastygnie dodać żurawinę, kokos i rodzynki. Pozostawić do wystygnięcia, a potem pokruszyć do słoika. Z przepisu otrzymamy 2 duże słoiki granoli

Mania Wypiekania
Serniczek na zimno z mango na bazie jogurtu naturalnego i ricotty z chia 168

Pyszne, delikatne i słodkie danie w stylu fit. Jogurt naturalny, ricotta, chia i mango na spodzie z granoli podane z borówkami. Ja uwielbiam takie dania, a Ty? Składniki (na 2-3 porcje): 3-4 łyżki gotowej granoli  1 małe mango 300 gram jogurtu naturalnego  2-3 łyżki nasion chia  150 gram sera ricotta  2-3 łyżki(...)Połowę musu wymieszaj z połową rozpuszczonej żelatyny i odstaw. Pozostały mus wymieszaj z jogurtem, ricottą, miodem i chia na gładką masę. Dodaj żelatynę. Na dno obręczy lub formy wsyp granolę. Na spód z granoli wlej masę mango z chia. Wierzch polej musem mango. Odstaw serniczek do lodówki na minimum 3 godziny. Podaj z borówkami.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Granola migdałowo – kokosowa z malinami, borówkami i jogurtem waniliowym 177

Cześć! Odrzuciłam ciężkie desery na rzecz takich jak ten. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę – bierzesz domową granolę , ulubione owoce, jogurt grecki i laskę wanilii. Tak niewiele potrzeba do szczęścia. Składniki (2 większe lub 4 małe porcje): 1 – 1,5 szklanki domowej granoli (z tego przepisu) + odrobina do posypania 2 – 4 garście malin 2 – 4 garście borówek jogurt(...)najłatwiej wyjąć wszystkie nasionka. Ziarenka wanilii wymieszaj wraz z jogurtem greckim. Laski wanilii możesz wykorzystać do zrobienia domowego ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego . Na dno szklanek wyłóż borówki, granolę, następnie dodaj jogurt waniliowy, granolę i maliny. Udekoruj płatkami kokosowymi. Smacznego

Moja pasja smaku
Granola truskawkowa 209

Sposób przygotowania 1. Truskawki blendujemy na gładki mus. 2. Mus truskawkowy mieszamy z płatkami owsianymi. 3. Przygotowaną masę rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Granolę pieczemy w 150 stopniach C przez ok. 30-40 min. (warto co jakiś czas granolę przemieszać). 5. Do granoli dodajemy podprażone migdały, wiórki kokosowe i posiekaną żurawinę. Granola truskawkowa jest bogata w: - błonnik

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Tapioka z granolą czekoladową i naturalnym kisielem wiśniowym 313

tych przyjemności rezygnować, tłumacząc się chęcią dbania o figurę czy aspektami zdrowotnymi. Dzisiaj przepis na deser idealny dla każdego, bo zdrowy i bez cukru. Mleko kokosowe Mrożone wiśnie Granola czekoladowa (lub inna) Miód (syrop klonowy lub inny syrop smakowy) Laska wanilii Tapioka Mięta do dekoracji   Tapiokę moczymy w mleku kokosowym, najlepiej przez całą noc. Na 100ml mleka jedna łyżka(...)cały czas mieszając gotujemy ok 15 minut. Przekładamy do naczynia, w którym deser będzie serwowany i odstawiamy aż ostygnie i stężeje. Na mleczną warstwę dodajemy płatki, ja użyłem gotowej granoli czekoladowej, może użyć dowolnej, najlepiej zrobionej samemu. Wiśnie z tapioką zagotowujemy podobnie jak mleko, cały czas mieszając. Gdy całość zgęstnieje przekładamy na granolę. Mięta do dekoracji. Pyszny i przede wszystkim

MarcinChef
Granola czekoladowa z orzechami 144

przygotowania 1. Banany z dodatkiem kakao blendujemy na gładki mus. 2. Mus bananowo-czekoladowy mieszamy z płatkami owsianymi. 3. Przygotowaną masę rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Granolę pieczemy w 150 stopniach C przez ok. 30-40 min. (warto co jakiś czas granolę przemieszać). 5. Do granoli dodajemy rozdrobnione orzechy i pokruszoną gorzką czekoladę. Granola czekoladowa jest bogata

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Muffiny marchewkowe z orzechami, cytrynowym lukrem i granolą 224

też jest pyszne. Dzisiaj mam dla Was muffinki własnie z ciasta marchewkowego . Przepis nieco zmodyfikowałam i dodałam sporą ilość uprażonych włoskich orzechów. Do dekoracji wykorzystałam lukier cytrynowy i granolę, która okazała się idealnym dodatkiem. Babeczki wyszły odpowiednio wilgotne i lekko chrupiące od orzechów i granoli. Składniki na około 16 sztuk (w zależności od wielkości): ok. 400 g marchwi 4 jajka(...)włoskich orzechów (bez skorupek) 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 szklanki mąki pszennej dodatkowo: lukier cytrynowy granola Orzech posiekać nożem, ale niezbyt drobno. Uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Mąkę przesiać do miski. Dodać wystudzone orzechy, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko razem wymieszać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowa granola z bakaliami 152

Granola to mieszanina płatków zbożowych, orzechów, rodzynek lub suszonych owoców z cukrem lub miodem, pieczona do chrupkości. Oczywiście można ją wzbogacać innymi składnikami jak siemię lniane, słonecznik, sezam. Granola jest lekko słodka, chrupiąca, idealna na śniadanie z mlekiem lub jogurtem. U mnie również podjadamy ją bez dodatków, gdy nachodzi nas ochota na przekąskę. W sklepach znajdziemy duży wybór musli(...)granoli, lecz zwykle w składzie znajdziemy cukier i niepotrzebne ulepszacze. Domowa jest o niebo smaczniejsza. Polecam!       Domowa granola z bakaliami   Składniki: 3 szklanki płatków owsianych, orkiszowych lub jęczmiennych (najlepiej po 1 szklance z każdego rodzaju) pół szklanki siemienia lnianego pół szklanki wiórków kokosowych pół szklanki posiekanych orzechów laskowych (lub innych) pół szklanki rodzynek pół szklanki

Smak mojej kuchni
Domowa granola z płatkami gryczanymi 175

Jeżeli dbacie o linię i staracie się unikać nadmiernej ilości cukru to zachęcam do przygotowania domowej, pełnej bakalii granoli z płatkami gryczanymi. Taka granola będzie idealna jako dodatek do jogurtu, kefiru czy sałatki owocowej.  Składniki: 1,5 szklanki płatków gryczanych błyskawicznych 3/4 szklanki orzechów laskowych (100 g) 1/3 szklanki jasnego sezamu 1/3 szklanki ziaren słonecznika 1/3 szklanki płatków kokosowych(...)przez 10 minut i po upływie czasu zwiększyć temperaturę do 180 ºC  i piec jeszcze niecałe 10 minut. Należy pamiętać o tym, aby podczas pieczenia granolę, co jakiś czas przemieszać ze sobą. Gdy bakalie lekko się zarumienią to formę wyjąć z piekarnika. Ostudzić. Przygotowaną granolę wymieszać z rodzynkami i całość przesypać do plastikowego/szklanego pojemnika. Przechowywać w zamkniętym naczyniu

Ugotować
KAWOWA GRANOLA 145

Domowa, kawowa granola zaskakuje głębią aromatu i smaku. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a efekt porażająco smaczny. Artykuł KAWOWA GRANOLA pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Jesienna granola bez dodatkowego cukru 145

Granola to fajny chrupiący dodatek do np. jogurtu, mleka czy serka wiejskiego. Można z jej dodatkiem przygotować zdrowy deser. Niestety należy uważać na przemysłowe granole, gdyż niektóre z nich pełnią tylko funkcje smakowe, mają dużo cukru, mało błonnika, mało owoców czy orzechów. Granolę, którą proponuję zrobiłam głównie z orzechów włoskich i jabłek. Całość sowicie doprawiona cynamonem. Zawiera dużo błonnika(...)tarce z dużymi oczkami i wymieszaj jeszcze raz. Przesyp na blaszkę do pieczenia i piecz około 40 minut w 180 º C mieszając co 5-10 minut aż granola będzie chrupiąca

wysmienity
Granola z musem owocowym i jogurtem waniliowym 255

Cześć. Dziś mam dla Ciebie deser, który pokochałam od pierwszej łyżeczki. Gwarantuję, że Ty też go pokochasz. Połączenie domowej granoli z orzechami i cynamonem w towarzystwie musu owocowego z truskawek, malin, wiśni i porzeczek oraz jogurtu waniliowego. Można podać jako śniadanie lub deser. Podobny deser przygotowała jedna z ekip na warsztatach, w których miałam przyjemność brać udział jakiś czas temu(...)Były to warsztaty zorganizowane z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Stąd inspiracja. Składniki (2 większe lub 4 małe porcje): 1 – 1,5 szklanki domowej granoli (z tego przepisu) + odrobina do posypania 200 – 250 g ulubionych mrożonych owoców 2 płaskie łyżki brązowego cukru jogurt grecki (jeśli robisz porcję dla 2 osób – użyj małego, jeśli

Moja pasja smaku
Granola 159

Cześć. Ostatnio jedna z czytelniczek bloga zapytała jak zrobić domową granolę? Uznałam, że to świetny pretekst do zrobienia wpisu. Dziś mam dla Ciebie przepis na granolę z orzechami i cynamonem. Składniki możesz dowolnie modyfikować. Powiem Ci jedno – ta granola robi się sama. Chwila moment i masz słoiczek ulubionej granoli. Możesz ją jeść z mlekiem, jogurtem, owocami lub jeśli masz

Moja pasja smaku
Granola z dżemem z dzikiej róży 196

Granola na śniadanie to najlepszy początek dnia. Jest znacznie smaczniejsza od tradycyjnej owsianki, a wszystko dlatego, że składniki poddane są obróbce termicznej wydobywającej smak i aromat. Bogactwo różnorodnych bakalii sprawia, że granola jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa. Świetnie smakuje z mlekiem albo jogurtem. Polecam! 200 g płatków owsianych 200 g płatków jęczmiennych 100 g ziaren słonecznika(...)się wilgotna i taką przełożyć do formy do pieczenia albo na blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 25 min. Co około 10 minut granolę należy przemieszać, jak tylko zacznie się przypiekać z wierzchu. Należy obserwować i uważać, aby się nie spaliła. Gorącą granolę przycisnąć deską do krojenia i z obciążeniem pozostawić do całkowitego wystudzenia

https:KKuchniaMniam