Granola paleo Przyznam się, zrobiłem ją pierwszy raz jakiś czas temu i byłem zachwycony, jak szybko i prosto można przygotować coś tak dobrego. Aż wstyd, że tak późno ją odkryłem, bo teraz w spiżarce zawsze mam pełen słoik. Znudziły się już Wam jajka w milionie odsłon na śniadanie? Dlatego w zamian proponuję: Granola z owocami, albo z musem z nasion(...)śniadanie. Jest całkiem sycąca, a dzięki orzechom, migdałom i innym suszonym owocom które się w niej znajdują, dostarczymy naszemu organizmowi dużo energii i dobrych składników odżywczych. Tylko pamiętajcie taka granola paleo jest dość kaloryczna, więc warto o tym wiedzieć jeśli jesteś na diecie paleo i masz na celu zgubienie kilku dodatkowych kilogramów. Składniki i ich ilość jest tutaj tylko przykładowa
PaleoLifeKolejny już przepis z majowego wydania Skarbu Rossmann. Gdy go wypróbujecie choć raz, już nigdy nie zjecie kupnej granoli. Przepis można dowolnie modyfikować według swoich smaków i upodobań, zależnie od pory roku i aktualnej ochoty "na coś", co jest jego niebywałą zaletą, wystarczy jedynie zachować podane w przepisie proporcje. Radzę jednak, aby do granoli dodać raczej kwaśne suszone owoce(...)łyżki stołowej oleju 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 szklanki sezamu 0,3 szklanki suszonej miechunki 0,3 szklanki suszonych wiśni Wykonanie: Włóż do miski wszystkie składniki granoli, pomijając suszone owoce. Zalej całość sokiem jabłkowym, dodaj olej, miód oraz cynamon. Wymieszaj dokładnie całość, odstaw na 15 minut do napęcznienia, następnie wymieszaj ponownie. Wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem
Garniec MagaliePomysł na klonową granolę chodził za mną od dawna i zrodził jeszcze wiele nowych pomysłów na inne granole. Lubię wracać do tej standardowej na miodzie z dużą ilością suszonych owoców i orzechów. Nie mniej uwielbiam różnorodność i granola, której motywem przewodnim jest syrop klonowy i dużo orzechów jest niesamowita w smaku! Niezwykle chrupiąca, słodka i taka charakterystyczna. Nigdzie nie kupicie(...)takiej, a nawet jeśli nie będzie ona tak smaczna. Składniki (na jeden duży słój granoli): 2 i 1/;2 szklanki płatków owsianych 100 ml syropu klonowego 1 łyżka miodu 1/3 szklanki wrzątku 1 łyżka nasion chia 3/4 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki migdałów 1/3 szklanki orzechów nerkowca 10-11 daktyli 1/3 szklanki babki płesznik 1 łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej
Mango Papajarozgrzewa i sprawia, że świat staje się przyjemniejszy. A jeśli nie mam siły nawet na to (tudzież C. jest poza domem w porze śniadania), sięgam do słoika z domową granolą. Stoi sobie taki na blacie w kuchni, zawsze pełny. Odkąd spróbowałam po raz pierwszy, nie mogę się oprzeć coraz to nowym kombinacjom. Na początku skrupulatnie stosowałam się do przepisów; teraz(...)prostu mieszam to, na co aktualnie mam ochotę. I tak właśnie powstała ta dyniowo-pomarańczowa granola. Zamiast cukru - suszone figi i syrop klonowy. Do tego porcja płatków, ziarenek i orzechów w połączeniu z lekką nutą cynamonu i wyraźniejszą pomarańczy. Niebo w buzi! Spróbujecie...? Granola dyniowo-pomarańczowa Składniki: (na 2 l granoli) 300 g płatków owsianych 100 g płatków jęczmiennych
Pożeraczka, czyli raz adobrzePopularna mieszanka przypraw z musem mleczno-dyniowym zainspirowała mnie do stworzenia jesiennej granoli. Zazwyczaj przepis na granolę podaję orientacyjnie, tym razem jednak proporcje są bardzo ważne bo to one warunkują idealny słodki, kwaśny i korzenny smak mieszanki. Od teraz w sezonie jesienno- zimowym to mój must have! Nie ukrywam, że jest to najsmaczniejsza granola jaką przyrządziłam i jadłam. Swoją(...)drogą ta granola tak urzekła mnie swoją barwą i jesiennym wyglądem, że zasypuję Was jej zdjęciami. Wybaczcie. Składniki (na duży słoik, około 10 porcji): 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1/2 szklanki świeżej żurawiny 9-10 suszonych fig, pokrojonych w plasterki 1/2 szklanki prażonych pestek dyni 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki syropu
Mango Papajadziś nie straszne Wam będzie przygotowywanie domowej granoli ! Od dziś zaczniecie mieszać coraz to nowe kompozycje - uwierzcie mi. Bo kto raz zrobi granolę sam, ten nie chce już więcej sklepowych mieszanek. Domowa granola to przede wszystkim ulubiony smak i pewność składników. Robiąc ją sami, dodajemy to co lubimy, wybierając składniki dobrej jakości. Dziś polecam Waszej uwadze granolę orzechową, taką typowo(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 160 stopniach C około 12-15 minut. Po tym czasie dodać pokrojone daktyle i żurawinę - piec jeszcze 3-5 minut. Upieczoną granolę pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygniętą przełożyć do szczelnego pojemnika. Smacznego
kolorowotorcikowoCrumble to nic innego jak zapiekane owoce pod słodką kruszonką. Jabłka z dodatkiem ulubionej granoli świetnie się tutaj sprawdziły. Użyłam domowej granoli, ale również kupna będzie dobra. Szybki i smaczny deser, który najlepiej smakuje podany na ciepło, a nawet na gorąco :) 4 jabłka 1 szklanka granoli 1/4 szklanki cukru brązowego 1/2 łyżeczki cynamonu KRUSZONKA: 1 szklanka mąki pszennej 100g masła(...)szklanki cukru Przygotować kruszonkę rozcierając w palcach masło z mąką i cukrem. Odstawić do lodówki. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Wsypać do nich granolę cukier i cynamon. Wymieszać. Cukru można dać więcej lub mniej w zależności od gatunku jabłek. Owoce przełożyć do kokilek (naczynek do zapiekania). Kruszonkę wyłożyć na wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego
https:KKuchniaMniamJogurt, owoce i granola to połączenie, które chyba zna każdy :) Czasem z odrobiną miodu, innym razem ze szczyptą cynamonu, czy kakao. Ale gdyby tak dodać trochę masła migdałowego? :) Dla mnie bomba :) SKŁADNIKI (1 porcja) 125g jogurtu naturalnego 4 łyżki ulubionej granoli 2 kopiaste łyżeczki masła migdałowego (lub orzechowego) maliny, borówki i truskawki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Owoce dokłądnie myjemy(...)Większ kroimy na kawałki. W pucharku układamy kolejno: połowę jogurtu, dwie łyżki granoli, łyżeczkę masła migdałowego, połowę owoców, jogurt, granolę, masło migdałowe i owoce. Podajemy od razu, wtedy granola pozostanie chrupiąca. Smacznego
DefinicjaSmakuzrobienie domowej granoli dobra jest każda chwila, a wtedy gdy dno słoiczka, w którym ją zwykle przechowujemy zaczyna być coraz bardziej widzoczne, to jest to absolutna konieczność :) Produkcja domowej granoli jest niesamowicie prosta polega na mieszaniu, pieczeniu, studzeniu i mieszaniu. Myślę, że każdy sobie z tym poradzi bez problemu. A smak- cóż boski! :) SKŁADNIKI (2 spore słoiczki) do pieczenia(...)sporej misce. Sok wiśniowy łączymy z płynnym miodem i zalewamy nim suche składniki, dokładnie mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na papierze równomiernie rozprowadzamy granolę. Pieczemy ok. 5 min. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, mieszamy i pieczemy kolejne 5 min. Wyjmujemy z piekarnika, ponownie mieszamy i zostawiamy do wystudzenia granola wtedy stwardnieje, Kandyzowanego kokosa
DefinicjaSmakuUwielbiam domową granolę! Mogę sobie do niej wsypać tyle orzechów ile tylko chce, a że bardzo je lubię to raczej ich nie żałuję :D Poza tym już od kilku dni mama gnębi mnie pytaniami typu "zrobisz granooooolę?" :) Musimy sobie kupić jakiś wypasiony słoik, bo chyba robienie granoli stanie się niedługo naszym małym rytuałem :D Jedno jest pewne - od kiedy pierwszy(...)upiekłam już nigdy nie sięgnę po tę sklepową! A ta dzisiejsza ma wyjątkowy smak, nie wiem jak go określić, dlatego sami musicie spróbować :) Jedliście kiedyś granolę na bazie mleka zagęszczonego? Nie? Czas najwyższy to zmienić! GRANOLA Z MLEKIEM ZAGĘSZCZONYM I MNÓSTWEM BAKALII inspirowałam się tym przepisem // 500g granoli ~250g płatków owsianych (u mnie żytnie i owsiane) ~40g wiórków kokosowych
chili & sugarDalej pozostajemy w klimacie rabarbarowym...Tym razem granola. Założę się, że takiej jeszcze nie jedliście ;) Jest idealna na letnie śniadanie - z jogurtem lub mlekiem. p.s. po prawej stronie znajduje się ankieta, jeśli jeszcze nie głosowaliście to zachęcam ;) GRANOLA RABARBAROWA lekko zmodyfikowany przepis z Filozofii Smaku // mały słoik granoli ~150g różowych części rabarbaru ~50g cukru trzcinowego ~łyżka wody ~100g płatków owsianych(...)Masę rozkładamy w jednej warstwie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut (lub do momentu, aż granola będzie sucha). W trakcie pieczenia mieszamy granolę kilkakrotnie by równomiernie się piekła. Zostawiamy na blasze do całkowitego ostudzenia. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku do 2 tygodni czasu. Smacznego! Przepis dodaję
chili & sugarZazwyczaj do granoli dodaję dużo 'smakowych dopełniaczy' w postaci suszonych owoców i orzechów. Teraz jednak zdecydowałam się postawić na prostotę i jedynie zmieszać płatki owsiane z miodem. Efekt? Jeśli lubicie owe płatki będziecie zachwyceni :) Przypieczone i chrupiące, z wyraźnym aromatem miodu, słodziutkie. Jeśli taka granola jest dla Was 'za biedna', możecie dodać do niej po upieczeniu (lub przed pieczeniem) ulubione(...)dodatki, jednak czasem warto postawić na minimalizm :) MIODOWA GRANOLA przepis autorski // ok. 300g granoli ~300g płatków owsianych ~90g miodu z cynamonem ~90g miodu leśnego ~3 łyżki oleju (użyłam rzepakowego) Prościej być nie może - miód rozpuścić, płatki wymieszać z miodem i olejem. Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, rozgrzać piekarnik do 170*C i piec granolę
chili & sugarteż przepisy w języku angielskim. Chyba to już wszystko. Przejdźmy więc do przepisu. Co prawda zima trwa nadal, wbrew temu co można zobaczyć za oknem, więc raczę się piernikową granolą. Uwielbiam wszelkie granolowe wariacje! :) English version : GRANOLA PIERNIKOWA przepis autorski // 3/4 średniego słoika granoli, ok. 380g ~235g płatków owsianych górskich ~15g otrębów ~2 łyżki syropu cynamonowego (można zastąpić np. syropem(...)przyprawę do piernika. Orzechy i suszone owoce posiekać grubo i dodać do mieszanki płatków. Syrop cynamonowy, miód i jogurt wymieszać i dodać do miski z suchymi składnikami. Wyłożyć granolę cienką warstwą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180*C, piec ok. 40 minut, co mniej więcej 10-15 minut mieszając, aby granola równomiernie się
chili & sugarzapasteryzowaną dynię w spiżarni, a po trzecie - przecież przepis można sobie zanotować i wrócić do niego, kiedy w sklepach na nowo pojawią się dynie :) A warto! Bo taka granola jest idealna na jesienny poranek - najlepiej zjedzona z ciepłym mlekiem i miodem, achh niebo! DYNIOWA GRANOLA przepis autorski // średni słoik granoli ~200g płatków owsianych ~50g płatków jęczmiennych BIO ~30g otrębów (dowolny(...)przyprawy do piernika (opcjonalnie) Orzechy grubo siekamy. Mieszamy płatki, otręby, ziarna słonecznika i orzechy. W garnuszku rozpuszczamy miód z puree dyniowym i dodajemy do mieszanki płatków. Łączymy dokładnie. Wykładamy granolę na blachę z papierem do pieczenia i pieczmy ok. 30-40 minut w 180*C co ok. 10 minut mieszając aby granola się nie spaliła i równomiernie upiekła. Po ostudzeniu
chili & sugaroszalałam na punkcie domowej granoli, wiedzą już chyba wszyscy. Jak tylko jedna się skończy, zaraz biegnę do kuchni piec kolejną. Zużycie płatków owsianych w naszym domu zdecydowanie wzrosło - owszem, lubię owsianki, ale często nie chce mi się ich gotować. A granolę wystarczy upiec raz, najczęściej wieczorem, żeby przez cały tydzień móc się cieszyć pysznymi śniadaniami. Czy może być coś lepszego(...)stroną - ziarenka, suszone owoce i miód, zero cukru. Można jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Choć przyznać się, że mimo, że smakuje fenomenalnie, na dokładkę się jeszcze nie skusiłam - taka granola syci bowiem niesamowicie! I potem mogę biegać po kuchni przez pół dnia (szkolnej kuchni; w domowej ciężko jest się choćby obrócić), bo energii mam w sobie mnóstwo! (Stąd te wszystkie
Pożeraczka, czyli raz adobrze