zrobienie domowej granoli dobra jest każda chwila, a wtedy gdy dno słoiczka, w którym ją zwykle przechowujemy zaczyna być coraz bardziej widzoczne, to jest to absolutna konieczność :) Produkcja domowej granoli jest niesamowicie prosta polega na mieszaniu, pieczeniu, studzeniu i mieszaniu. Myślę, że każdy sobie z tym poradzi bez problemu. A smak- cóż boski! :) SKŁADNIKI (2 spore słoiczki) do pieczenia(...)sporej misce. Sok wiśniowy łączymy z płynnym miodem i zalewamy nim suche składniki, dokładnie mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na papierze równomiernie rozprowadzamy granolę. Pieczemy ok. 5 min. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, mieszamy i pieczemy kolejne 5 min. Wyjmujemy z piekarnika, ponownie mieszamy i zostawiamy do wystudzenia granola wtedy stwardnieje, Kandyzowanego kokosa
DefinicjaSmakuUwielbiam domową granolę! Mogę sobie do niej wsypać tyle orzechów ile tylko chce, a że bardzo je lubię to raczej ich nie żałuję :D Poza tym już od kilku dni mama gnębi mnie pytaniami typu "zrobisz granooooolę?" :) Musimy sobie kupić jakiś wypasiony słoik, bo chyba robienie granoli stanie się niedługo naszym małym rytuałem :D Jedno jest pewne - od kiedy pierwszy(...)upiekłam już nigdy nie sięgnę po tę sklepową! A ta dzisiejsza ma wyjątkowy smak, nie wiem jak go określić, dlatego sami musicie spróbować :) Jedliście kiedyś granolę na bazie mleka zagęszczonego? Nie? Czas najwyższy to zmienić! GRANOLA Z MLEKIEM ZAGĘSZCZONYM I MNÓSTWEM BAKALII inspirowałam się tym przepisem // 500g granoli ~250g płatków owsianych (u mnie żytnie i owsiane) ~40g wiórków kokosowych
chili & sugarDalej pozostajemy w klimacie rabarbarowym...Tym razem granola. Założę się, że takiej jeszcze nie jedliście ;) Jest idealna na letnie śniadanie - z jogurtem lub mlekiem. p.s. po prawej stronie znajduje się ankieta, jeśli jeszcze nie głosowaliście to zachęcam ;) GRANOLA RABARBAROWA lekko zmodyfikowany przepis z Filozofii Smaku // mały słoik granoli ~150g różowych części rabarbaru ~50g cukru trzcinowego ~łyżka wody ~100g płatków owsianych(...)Masę rozkładamy w jednej warstwie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut (lub do momentu, aż granola będzie sucha). W trakcie pieczenia mieszamy granolę kilkakrotnie by równomiernie się piekła. Zostawiamy na blasze do całkowitego ostudzenia. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku do 2 tygodni czasu. Smacznego! Przepis dodaję
chili & sugarZazwyczaj do granoli dodaję dużo 'smakowych dopełniaczy' w postaci suszonych owoców i orzechów. Teraz jednak zdecydowałam się postawić na prostotę i jedynie zmieszać płatki owsiane z miodem. Efekt? Jeśli lubicie owe płatki będziecie zachwyceni :) Przypieczone i chrupiące, z wyraźnym aromatem miodu, słodziutkie. Jeśli taka granola jest dla Was 'za biedna', możecie dodać do niej po upieczeniu (lub przed pieczeniem) ulubione(...)dodatki, jednak czasem warto postawić na minimalizm :) MIODOWA GRANOLA przepis autorski // ok. 300g granoli ~300g płatków owsianych ~90g miodu z cynamonem ~90g miodu leśnego ~3 łyżki oleju (użyłam rzepakowego) Prościej być nie może - miód rozpuścić, płatki wymieszać z miodem i olejem. Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, rozgrzać piekarnik do 170*C i piec granolę
chili & sugarteż przepisy w języku angielskim. Chyba to już wszystko. Przejdźmy więc do przepisu. Co prawda zima trwa nadal, wbrew temu co można zobaczyć za oknem, więc raczę się piernikową granolą. Uwielbiam wszelkie granolowe wariacje! :) English version : GRANOLA PIERNIKOWA przepis autorski // 3/4 średniego słoika granoli, ok. 380g ~235g płatków owsianych górskich ~15g otrębów ~2 łyżki syropu cynamonowego (można zastąpić np. syropem(...)przyprawę do piernika. Orzechy i suszone owoce posiekać grubo i dodać do mieszanki płatków. Syrop cynamonowy, miód i jogurt wymieszać i dodać do miski z suchymi składnikami. Wyłożyć granolę cienką warstwą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180*C, piec ok. 40 minut, co mniej więcej 10-15 minut mieszając, aby granola równomiernie się
chili & sugarzapasteryzowaną dynię w spiżarni, a po trzecie - przecież przepis można sobie zanotować i wrócić do niego, kiedy w sklepach na nowo pojawią się dynie :) A warto! Bo taka granola jest idealna na jesienny poranek - najlepiej zjedzona z ciepłym mlekiem i miodem, achh niebo! DYNIOWA GRANOLA przepis autorski // średni słoik granoli ~200g płatków owsianych ~50g płatków jęczmiennych BIO ~30g otrębów (dowolny(...)przyprawy do piernika (opcjonalnie) Orzechy grubo siekamy. Mieszamy płatki, otręby, ziarna słonecznika i orzechy. W garnuszku rozpuszczamy miód z puree dyniowym i dodajemy do mieszanki płatków. Łączymy dokładnie. Wykładamy granolę na blachę z papierem do pieczenia i pieczmy ok. 30-40 minut w 180*C co ok. 10 minut mieszając aby granola się nie spaliła i równomiernie upiekła. Po ostudzeniu
chili & sugaroszalałam na punkcie domowej granoli, wiedzą już chyba wszyscy. Jak tylko jedna się skończy, zaraz biegnę do kuchni piec kolejną. Zużycie płatków owsianych w naszym domu zdecydowanie wzrosło - owszem, lubię owsianki, ale często nie chce mi się ich gotować. A granolę wystarczy upiec raz, najczęściej wieczorem, żeby przez cały tydzień móc się cieszyć pysznymi śniadaniami. Czy może być coś lepszego(...)stroną - ziarenka, suszone owoce i miód, zero cukru. Można jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Choć przyznać się, że mimo, że smakuje fenomenalnie, na dokładkę się jeszcze nie skusiłam - taka granola syci bowiem niesamowicie! I potem mogę biegać po kuchni przez pół dnia (szkolnej kuchni; w domowej ciężko jest się choćby obrócić), bo energii mam w sobie mnóstwo! (Stąd te wszystkie
Pożeraczka, czyli raz adobrzedomowników po prostu zakiełkuje, i to więcej niż pewne, że jako pierwsza będę to właśnie ja:) Zanim jednak na dobre zapuszczę korzonki, zbieram ziarnko do ziarnka aż ... powstanie granola. Nie byle jaka, bo w kawałkach. Krojona, pakowana w torebkę i zabieram wszędzie tam, gdzie istnieje obawa "niewystępowania sezonu na ziarna". Małe przyjemności pełne wielkich wartości - odżywczych(...)słodki wybawiciel zamiast sklepowych batonów i innych najczęściej niezdrowych grzeszków, i w końcu świetna jako przekąska - nie tylko w kończącym swój tegoroczny sezon karnawale:) Krótko mówiąc - ponad sezonowa granola w kawałkach, zwanych przez wielu batonami lub granola bars. Ziarnko do ziarnka uzbierało się wystarczająco dużo ziaren, by upiec batony i równie dużo słów, by w końcu podać
KUCHARNIAteż posmarować czekoladowe pancakes ulubionym dżemem, konfiturą lub powidłami. Czekoladowe pancakes Obłędnie czekoladowe, puszyste amerykańskie pancakes to idealny pomysł na leniwe śniadanie czy zdrowy deser. Sprawdź przepis 2. Domowa granola Domowa granola to przepis na zdrowe i pożywne śniadanie. Jest tak pyszna i prosta w przygotowaniu, że nie wrócicie już do kupnych płatków. Granola jest zdrowych, suszonych owoców i chrupiących(...)orzechów. Domowa granola – prosty przepis Domowa granola to idealny pomysł na pyszne, zdrowe i pożywne śniadanie. Świetnie smakuje z mlekiem lub jogurtem. Sprawdź przepis 3. Nocna owsianka z truskawkami Nocna owsianka to fantastyczny pomysł, kiedy wiemy, że przez poranek musi przejść jak rakieta. Przygotowując śniadanie wieczór wcześniej, oszczędzamy cenne minuty kolejnego ranka. A efektem tych przygotowań jest pyszne, pożywne
Na-talerzu.plszybko, ekonomicznie i bardzo apetycznie… Składniki 4 bułeczki maślane, słodkie( u mnie z czekoladą) 400 g jogurtu greckiego 1 łyżka nasion chia 500 g śmietany kremówki 1 szklanka granoli czekoladowej, przepis na granolę tutaj: ( może być dowolna, jaką lubimy) Domowa granola czekoladowa z mascarpone i malinami 500 g owoców rozmrożonych( u mnie maliny, jagody + świeże nasiona granatu(...)rozmrożonych zostawić do dekoracji oraz nasiona granatu), dodać 2 łyżki miodu oraz cynamon, wymieszać. Następna warstwa to bułka maślana, porwana na mniejsze kawałki, rozsypana równo po owocach. Bułeczki przykrywamy granolą i skrapiamy sokiem z owoców ( w wersji dla dorosłych można skropić alkoholem, np rumem). Jogurt grecki mieszamy z nasionami chia i 2 łyżkami miodu ( można nie dosładzać, jeżeli chcemy mniej
gotuj ze mnąGranoli nikomu przedstawiać nie trzeba. Opcji jest tyle, że głowa mała. Dziś chciałam Wam przedstawić granolę z jabłkami i cynamonem. Pyszna no, co zrobić. Zrobiłam ją nieco inaczej niż poprzednie i też wyszło spoko, nie piekłam rodzynek, tylko dodałam je po prostu do gotowej granoli. I już. Z dodatkami też możecie kombinować ile wlezie. Ja dodałam to, co miałam(...)poza rodzynkami), dodajemy jabłka i dokładnie mieszamy. Zawartość miski rozsypujemy na blasze do pieczenia i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach – do zrumienienia. Pamiętajcie o częstym mieszaniu granoli, żeby się nie przypaliła. Po upieczeniu dodajemy rodzynki. Artykuł Granola jabłkowo-cynamonowa pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyGranole robię dość często, przeróżne. Lubimy je wszyscy, z jogurtem, mlekiem, bez niczego. Ostatnio napatoczyło mi się w lodówce masło orzechowe i od razu pomyślałam, że chciałabym je dodać do granoli. Na początku miałam niewielkie obawy, że ciężko będzie je wmieszać w resztę składników, ale nic z tych rzeczy. Polecam jednak wszystko wymieszać rękami, powoli i dokładnie. Granola to bardzo(...)masło orzechowe, wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej rękami). Zawartość miski rozsypujemy na blasze do pieczenia i pieczemy około 20-30 minut w 180 stopniach – do zrumienienia. Pamiętajcie o częstym mieszaniu granoli, żeby się nie przypaliła. Po upieczeniu dodajemy rodzynki. Artykuł Granola z masłem orzechowym pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyPrzygotowanie granoli w domu jest bardzo łatwe i szybkie. Pozwala kontrolować zarówno ilość cukru, jak i jakość mieszanych składników. Możemy dodać płatki czy orzechy, które lubimy, a które, w przypadku alergii pokarmowych nam nie zaszkodzą. Suszone figi i miód sprawią, że dodatek białego cukru stanie się zbędny. Polecam również przepis na jabłkową granolę lub granolę z kakao(...)miód miksujemy na purée. Wlewamy mieszaninę do suchych składników i całość dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160C. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Mieszankę na granolę rozkładamy na przygotowana blaszkę. Pieczemy około 30 – 45 minut. Co 10 minut całość mieszamy, tak aby wszystkie składniki równomiernie się podpiekły. Studzimy w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami
Tajemnice Smakumini wersja sernika na zimno, podana w pucharku. PRZEPIS NA DESER "SERNICZEK" Z MARAKUJĄ Składniki: ( na 5 porcji ) 500 g sera twarogowego 1 galaretka cytrynowa 5 łyżek granoli 3 owoce marakui opcjonalnie cukier lub inna substancja słodząca Przygotowanie deseru: 1. Galaretkę zalać około 80-100 ml zimnej wody i odstawić na 10 minut. W ten sposób łatwiej(...)inne słodzidło. Wlać rozpuszczoną galaretkę i zmiksować całość, do połączenia składników. Jeśli nie macie malaksera, zmiksować składniki blenderem. 3. Do pucharków/szklanek/kieliszków wsypać po łyżce lub więcej - granoli. Na granolę przelać masę serową. Jeżeli nie chcecie, by masa serowa zalała granolę, poczekajcie, aż ser zacznie lekko tężeć i dopiero wówczas wykładajcie go na granolę. Deser wstawić do lodówki
kolorowotorcikowo