śniadaniowego na zewnątrz :). Jeszcze więcej pomysłów, także kulinarnych, znajdziecie w zakładce Must haves na lato . A co zjeść na takie leniwe, późne śniadanie? Na przykład parfait z owocami i granolą. Granolą homemade, oczywiście. PS Parfait to francuski deser z mrożonego kremu, choć głównie z inicjatywy mieszkańców Ameryki Północnej podawany jest w wersji na maksa uproszczonej, jogurtowej. Parfait z granolą kokosowo(...)orzechową i owocami 150g gęstego jogurtu greckiego pół szklanki granoli (przepis niżej) truskawki, jagody lub borówki amerykańskie cytryna, cukier puder Zanim zabierzemy się do przygotowywania deseru, myjemy owoce i osuszamy je papierowym ręcznikiem. Truskawki kroimy w ćwiartki. Jogurt mieszamy z odrobiną cukru pudru i sokiem z cytryny W szklankach lub pucharkach układamy warstwami: granolę, owoce, jogurt aż skończą się składniki
wcinaj tosuszoną żurawinę i orzechy, czasami dynię. Jogurt czekał, a ja w tym czasie zamykałam wszystkie woreczki i odstawiałam je na swoje miejsce. Aż dnia pewnego przygotowałam domową granolę i odkryłam, że codziennie zaczęłam oszczędzać sobie pracy. Wystarczy do jogurtu dodać dwie łyżki granoli i śniadanie gotowe. Nie trzeba motać się z pięcioma torebkami, w dodatku granola jest chrupiąca(...)prażone składniki są o niebo lepsze w smaku niż surowe. Dlaczego warto poświęcić 20 minut w kuchni i przygotować domową granolę? Oto odpowiedź - skład granoli orzechowej jednego z najbardziej znanych producentów w Polsce. Czerwonym kolorem zaznaczyłam to, co w granoli jest zupełnie zbędne. Ktoś może powiedzieć, że czystej żurawiny suszonej też nigdzie nie dostanę, bo w składzie każdej jest cukier
bistro mamaGranola orzechowo-kokosowa to wspaniały dodatek do jogurtu czy mleka, choć oczywiście można ją także chrupać solo. Bardzo ją Wam polecam, bo nie jest to czasochłonne danie, a na pewno ułatwi Wam komponowanie zdrowych posiłków w zabieganym tygodniu. Z mojego przepisu otrzymacie aż około 10-12 porcji wspaniałej, chrupiącej i zdrowej granoli, którą możecie przechowywać w zamkniętym pojemniku przez długi(...)czas. Granola orzechowo-kokosowa – składniki: paczka płatków kokosowych, 150g, około 2 szklanki ulubionych orzechów i nasion, u mnie orzechy włoskie, migdały i pestki dyni, 1 szklanka płatķów owsianych górskich, 2 łyżki nasion chia, 6 łyżek oleju kokosowego, 1 łyżeczka cynamonu. Sposób przygotowania Najpierw orzechy siekamy. Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce. Na koniec wykładamy na blaszkę z papierem
Natka Pietruszkiuroczy jazgot oraz to jak pałaszują zaserwowaną słoninkę oraz nasiona słonecznika. Mroźny styczeń to także idealny czas na pyszne, kulinarne przyjemności. Takie jak na przykład pachnąca, cudownie chrupiąca, korzenna granola wprawiająca w magiczny, zimowy nastrój. A przy tym bardzo odżywcza, wartościowa i zapewniająca solidną dawkę pozytywnej energii na cały dzień. Idealna z jogurtem naturalnym, kefirem oraz ciepłym mlekiem, ale także(...)solo do podgryzania między posiłkami. Koniecznie spróbujcie. A Wy jak korzystacie z zimowej aury? Drukuj Zimowa granola Pyszna, cudownie chrupiąca, korzenna granola wprawiająca w magiczny, zimowy nastrój. Czas przygotowania: 10 mins Czas pieczenia: 30 mins Czas całkowity: 40 mins Ilość porcji: 1 słoik Składniki: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki orzechów laskowych 1/2 szklanki orzechów włoskich
Fitsweet.meDawno nie robiłam domowej granoli, a czasami nachodzi ochota na coś do pochrupania w formie śniadania, a niestety owsianka nie spełnia tej funkcji. Sklepowe granole bardzo często i przeważnie odznaczają się fatalnym składem, z ogromną ilością cukru i innych badziewnych dodatków, dlatego zawsze polecam przygotować sobie takie płatki w domu. Poniżej prosta wersja kakaowej granoli, z mnóstwem dodatków, które oczywiście(...)możesz zmienić, ale zachowaj podobne proporcje wagowe. Granola nie jest mocno słodka, za to bardzo chrupiąca i smaczna. Składniki: 150 g płatków owsianych 150 g płatków pszennych (NaturAvena) 250 g dodatków (u mnie nasiona słonecznika, złociste siemię lniane, pestki dyni, amarantus, orzechy laskowe, suszona żurawina, nasiona chia, kruszone ziarna kakaowca) 50 g oleju kokosowego 50 g masła
Zdrowie na języku :PChrupiąca granola pieczona w piekarniku z ziarnami sezamu, pestkami dyni i cynamonem. Słodzona miodem i syropem z agawy. Prosta i szybka w przygotowaniu. To nasza ulubiona granola (obok granoli z patelni ). Córeczka uwielbia wcinać ją bez żadnych dodatków, tak prosto z talerzyka. Granolę jadamy z owocami , jogurtem lub mlekiem (ja polubiłam ostatnio z mlekiem owsianym lub sojowym). Używamy jako posypkę(...)lodów i deserów. Dodatek cynamonu nadaje płatkom ciemniejszy odcień. Smak cynamonu jest delikatnie wyczuwalny, a to oznacza, że granola nie jest mocno cynamonowa. Z otrzymanych składników wychodzi więcej niż litrowy słoik gotowej granoli. The post Granola z sezamem, pestkami dyni i cynamonem appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjasłoikach z domową granolą zaczyna prześwitywać dno, to znak że już najwyższy czas na uzupełnienie zapasów :) Jak wiecie wiśniowa granola jest dla mnie absolutnym faworytem i co roku przy produkcji przetworów przygotowuję kilka słoiczków z wiśniowym sokiem, który jest jej niezbędnym składnikiem. Jednak po wielu próbach udało mi się znaleźć dla niej godnego konkurenta. Oto ona - mocno kokosowa granola(...)dość dużym naczyniu. Dodajemy skórke z cytryny (opcjonalnie ekstrakt), miód oraz starte na tarcie jabłko i łączymy z płatkami. Wymieszaną masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Granola powinna być rozłożona równomiernie na całej blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 min. Po tym czasie wyjmujemy granolę, mieszamy i wstawiamy do piekarnika na kolejne
DefinicjaSmakuJuż pewnie zauważyliście, że Blondyna uwielbia granolę. Lubie próbować, lubię nowe smaki, nowe struktury. Tym razem chciałam sprawdzić granolę, do której idzie aż 300 ml miodu. W efekcie wyszła granola trochę inna niż poprzednie, bardziej zbita i klejąca, ale to ma swoje plusy. Wrzucona do miseczki z mlekiem zachowuje się jak klasyczna, bo i tak się rozpuszcza. Ja w niej(...)lipowego 100 ml oleju z pestek winogron ( u mnie nierafinowany olej kokosowy ) 40 g brązowego cukru opcjonalnie pyłek pszczeli i posiekana czekolada Sposób przygotowania: Tak jak to bywa przy granoli będzie bardzo prosto i dość szybko. Do rondelka wlałam olej, miód i wsypałam cukier. Doprowadziłam do wrzenia, rozpuszczając przy tym cukier i zestawiłam rondelek z ognia. Do miski wsypałam pozostałe
Blondynka Gotujeprzygotowywaniu obiadu dla męża i dzieci też jest passe (nikt nie chce być przecież kurą domową), jednak slow food jest aktualnie w pełnym rozkwicie. Oznacza to, że domową granolę przygotowuje każdy, kto chce być trendy . Ja też piekę blaszkę tego cuda przynajmniej raz w tygodniu; nie dlatego, że pędzę za modą, ale dlatego, że smak domowej granoli jest nieporównywalnie lepszy(...)śniło. Tym razem miałam w domu miechunkę; miałam tez ogromną ochotę na jej zużycie. Na blogu Truskawkowej Ani znalazłam idealny przepis, i szybciutko zabrałam się do rzeczy. Jak każda granola, ta również jest bajecznie prosta w przygotowaniu. Delikatny smak i zapach korzennych przypraw nadaje jej jesiennego charakteru, a słodko-kwaśne miechunki i wiśnie niepowtarzalnego smaku. Całość jest tak pyszna
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwielbiam granole. Chrupko słodkie połączenie składników, które najlepiej smakuje ot tak po prostu z zimnym jogurtem. Dziś chciałabym podzielić się z Wami wręcz ekspresowym przepisem na granole. Przygotujecie ją nawet z samego rana, gdy bardzo spieszycie się do pracy. Pamiętajcie, że w przypadku granoli możecie eksperymentować z jej składem i dodawać ulubione składniki, np. zamiast wiórków kokosowych możecie użyć słonecznika(...)Najważniejsze, abyście zachowali dwa podstawowe składniki, jakimi są płatki owsiane i miód. Polecam taką domową granolę na śniadanie, spróbujcie. Składniki: 3 czubate łyżki płatków owsianych górskich ekstra Młyny Stoisław 1 łyżka żurawiny 1/2 łyżki wiórków kokosowych 11/3 łyżka płatków migdałowych 1/2 łyżki miodu (u mnie lipowy) Przygotowanie: Płatki migdałowe lekko łamiemy. Na dobrą rozgrzaną patelnię (mały płomień) wsypujemy płatki owsiane
Słodkie okruszkiponad roku niezmiennie robię granolę. Aby nie popaść w rutynę raz na jakiś czas jest to granola czekoladowa, granola standardowa, czasem dodaję do granoli sok jabłkowy, czasem zieloną herbatę i tak w kółko coś w niej zmieniam. Zawsze bazą do mojej granoli są płatki owsiane, tym razem jednak jest inaczej. Bazą do granoli stały się bezglutenowe płatki ryżowe. Wyszło pysznie(...)stopni na 25 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie naszą mieszankę studzimy, mieszamy z posiekanymi suszonymi owocami i przekładamy do słoika lub innego pojemnika. Gotową granolę podajemy z jogurtem naturalnym/mlekiem i owocami
Mango PapajaChyba najlepsza ze wszystkich jakie do tej pory zrobiłam! A powstała szybko i bez żadnego konkretnego przepisu... Po prostu baaardzo chciało mi się takiej domowej granoli, a słoik stał pusty... Złapałam więc kilka głównych składników, dodałam czarniejącego już banana, kakao - do piekarnika! Zapach był nieziemski, mówię Wam! Smak też taki jest ;) Dodatkowo granola jest pozlepiana w kawałki więc nazwałam(...)crunchy granola ;) Znika bardzo szybko... KAKAOWO-BANANOWA GRANOLA CRUNCHY przepis autorski // średni słoik granoli, ok. 300-350g ~duży, dojrzały banan - ok. 120g po obraniu ~czubata łyżka miodu kakaowego (miuteli) ~2 łyżki (20g) kakao ~130g (szklanka + 3 łyżki) płatków owsianych ~30g (3-4 łyżki) płatków ryżowych ~10g (2-3 łyżki) otrębów ~50g suszonych bananów Piekarnik rozgrzać do 180*C. Banana
chili & sugarZrobiłam tę granolę około trzy tygodnie temu i od tego czasu dostałam dużo próśb o przepis, tak więc zamiast dodać tutaj przepis, który czeka w kolejce dużo dłużej, dzisiaj zaprezentuję tę wyczekiwaną granolę :) Ta mieszanka wpasowuje się jeszcze w świąteczne klimaty, ale szczerze mówiąc - smakuje dobrze o każdej porze. Czy to grudzień, czy styczeń...pewnie i w lipcu smakowałaby(...)samo wybornie :) Pomysł na taką granolę zrodził się we mnie jeszcze przed świętami. Musiałam tylko dorwać oryginalne ciastka Speculoos. Gdy nadarzyła się ku temu okazja od razu je kupiłam i spełniłam granolową zachciankę :) Podpowiem Wam - ja kupiłam te ciastka w Lidlu, jeszcze przed Świętami więc szczerze mówiąc nie wiem czy teraz będą tam jeszcze dostępne, ale możecie użyć innych korzennych
chili & sugarzajmuje trochę czasu, a przecież rano każda sekunda snu jest bezcenna! Dlatego wyszukuję pomysłów na szybkie i pożywne śniadania, których przygotowanie trwa bardzo krótko. Jednym z takich śniadań jest granola z jogurtem lub mlekiem, bo przecież wystarczy tylko wsypać płatki zalać wybranym produktem i posiłek gotowy. Jednak nie jest to tajemnicą, że wszystkie musli i granole dostępne w sklepach(...)wybitnie zdrowe i zawierają ogrom cukrów i niezdrowych składników. Dlatego idealnym wyjściem jest samodzielne przygotowanie takiej granoli w domu, co jest banalnie proste. Ja dodaję do swojej orzechy, rodzynki i żurawinę, ale możecie do niej wrzucić każde bakalie, na jakie macie ochotę. Proporcja ilości dodatków do ilości płatków owsianych też zależy od Waszych upodobań, czy wolicie dużą ilość bakalii
Sagneska - gotowanie i lifestyleSzybka granola z patelni to moja dzisiejsza inspiracja dla Was. Przygotujcie ją sobie jutro na śniadanie, gwarantuję że jest pyszna! Potrzebujecie patelni, płatków owsianych, miodu, oleju kokosowego i bakalii. Kilka prostych składników i pyszne, odżywcze śniadanie lub przekąska gotowe. Taka granola jest świeżą, mało wysuszoną granolą w stosunku do tej z piekarnika, dlatego przechowujcie ją do tygodnia w zamkniętym słoiku(...)lodówce. PRZEPIS NA SZYBKĄ GRANOLĘ Z PATELNI Składniki : 1,5 szkl płatków owsianych całych 1 łyżka oleju kokosowego 2-3 łyżki miodu rzepakowego ulubione bakalie Jak zrobić szybką granolę z patelni: Najpierw na suchą patelnię wrzucamy płatki owsiane. Następnie podgrzewamy płatki cały czas mieszając prażąc je aż zaczną ładnie pachnieć i się zezłocą. Następnie dodajemy olej z miodem, mieszamy dokładnie
Dorota Smakuje