przed latem nie zaczyna dbać o swoją sylwetkę? nawet jak by to miało trwać tydzień to większość z nas podejmuje takie próby. Zjadamy owsianki, jogurty, granole , rezygnujemy z chleba... znacie to?! Ja doskonale! Więc dziś po ogólnym państwowym świątecznym przejedzeniu przychodzę do Was z pysznymi a przede wszystkim zdrowymi produktami, jakże o magicznej nazwie INNA BAJKA . Inna bajka(...)warzywa, owoce oraz sycące ziarna, kasze i orzechy, a także pełne, zbilansowane, gotowe posiłki na bazie prostych, naturalnych, w 100 % roślinnych, nieprzetworzonych produktów. Moje serce skradły musli i granole. Bardzo często razem z córką zjadamy śniadania w takiej formie. Więc takie dodatki są jak najbardziej w naszym domu na porządku dziennym. Dorzucamy do płatków, czy owsianek, zalewamy wodą
Radość kipiąca uśmiechem.Domowa granola czekoladowa z serkiem mascarpone, to prawdziwy hit wśród deserów u mnie w domu:) Oczywiście taką granolę możemy wykorzystać na wiele sposobów, nie tylko jako deser ale dodatek do jogurtu, sałatki owocowej, mleka. Po przygotowaniu domowej granoli, możemy ją przechowywać na potem, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Prosty, szybki przepis na niezwykle smaczną słodką przekąskę i dużą dawkę pozytywnej energii(...)przechowywać ok 3 tygodni w zamkniętym szczelnie pojemniku. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem, dodać serek dokładnie wymieszać do konsystencji kremu.Chwilę schłodzić w lodówce. W szklaneczkach, pucharkach układać granolę, konfiturę lub maliny, krem i ponownie granolę. Udekorować na koniec kleksem kremu, owocami lub listkiem mięty. Smacznego:) Artykuł Domowa granola czekoladowa z mascarpone i malinami pochodzi z serwisu gotuj
gotuj ze mnąAromatyczne domowe musli w formie chrupiącej granoli jest niezastąpionym składnikiem każdego zdrowego śniadania. Można również z jego dodatkiem zrobić ciasteczka na pyszny deser. Domowe musli możecie zrobić ze swoimi ulubionymi orzechami i suszonymi owocami. Nie pomijajcie tylko sezamu i wiórków kokosowych, gdyż to one właśnie pod wpływem temperatury i miodu tworzą chrupkość i smak granoli. Domowe musli w połączeniu(...)zaspokoi głód i doda energii, a także dostarczy wielu witamin i minerałów. Ilość porcji: na dużą blachę z piekarnika Czas przygotowania: 20 minut Składniki na domowe musli (granolę): 2 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki sezamu 3/4 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki orzeszków ziemnych 1/2 szklanki płatków migdałów 3/4 szklanki rodzynek 1/2 szklanki suszonych daktyli lub żurawiny
Gotuj w domuPyszne muffinki z gruszkami, posypane chrupiącą granolą to kolejna propozycja z mojej ulubionej książki Gordona Ramsay’a “Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking”. Jak większość przepisów Gordona, również i ten okazał się trafiony. Chrupiąca granola świetnie komponuje się z wilgotnym środkiem babeczek. Składniki: 100 g roztopionego masła 2 jaja 250 ml mleka 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu(...)łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 125 g cukru trzcinowego nierafinowanego drobnego (np. muscovado) – użyłam dry demerara 2 nieduże dojrzałe gruszki garść chrupiącej granoli (użyłam Crunchy Naturalne) Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Gruszki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Jaja roztrzepać, dodać mleko. Wlać roztopione masło i dobrze wymieszać. Do dużej
Moja DelicjaMoje ulubione, zdrowe, pożywne i szybkie śniadanie to ostatnio “ Granola z patelni, czyli domowe Musli Crunchy “. Uwielbiam ją za cynamonowy smak (wymieszana z mlekiem smakuje jak popularne sklepowe CiniMinis), za szybkość w przygotowaniu (mogę ją zrobić rano w parę minut), za słodycz, pochodzącą od miodu oraz za niebywałą chrupkość. Szybko i bardzo prosto się ją przygotowuje . Wystarczy na patelni rozpuścić(...)jasnego, złotego koloru. Potem dodaje się miód, po chwili zestawia się z ognia i miesza z dodatkami takimi jak cynamon, płatki migdałów i jagody goi (lub żurawina czy rodzynki). Granola szybko ostyga i robi się bardzo chrupiąca. Można ją podawać z dowolnymi dodatkami: z mlekiem, jogurtem, sokami, owocami, koktajlami, lodami. Jeśli chcecie sprawić przyjemność swojej bliskiej połowie podajcie granolę
Moja Delicjajaglanki to najzdrowsze pomysły na śniadania (i nie tylko). Latem niezbyt chętnie sięgam po wersje na ciepło, ale wersje na zimno są idealne na gorące poranki. Mając chrupiącą granolę możemy rano błyskawicznie przygotować zdrowe i pożywne śniadanie. Wystarczy trochę jogurtu naturalnego ze świeżymi owocami lub mleko. Jeśli nie spożywacie nabiału lub ograniczacie jego ilość w diecie, świetnie sprawdzą się wszelkie(...)mleka roślinne. Ja uwielbiam moją cynamonową granolę z patelni (którą przygotujecie w kilka minut) z mlekiem sojowym lub owsianym (używam kupnych, ale bardzo dobrej jakości) ze startym jabłkiem. Natomiast jeżeli jesteście na diecie bezglutenowej, użyjcie bezglutenowych płatków owsianych przy przyrządzaniu granoli. Dla przypomnienia płatki owsiane są z natury bezglutenowe , ale produkowane w zakładach, gdzie również wytwarza się żywność z glutenem
Moja DelicjaSezon jabłkowy powolutku się zaczyna dlatego przychodzę do Was z nową, pyszną, jabłkową propozycją czyli przepisem na granolę jabłkową! Pachnącą cynamonem, słodką od miodu i bardzo chrupiącą. Granola jabłkowa świetnie sprawdzi się do mleka, jogurtu lub sama do pochrupania podczas oglądania filmu lub serialu. Śmiało możecie pakować ją również na wyprawy w góry czy do lunchboxów do pracy/szko(...)posłodzenia granoli użyłam pysznego miodu spadziowego ze spadzi liściastejHuzar. Powstaje on w inny sposób niż „normalne miody”. W miodach nektarowych pszczoły gromadzą nektar kwiatów, zaś w miodzie spadziowym pszczoły zbierają wydaliny różnych gatunków owadów znajdujące się na liściach niektórych drzew i krzewów czyli „spadź”. Spadź produkują maleńkie mszyce, czerwce, lub miodówki. Miódspadziowy działa uodporniająco i sprawdza się przy
Czarnawisienkaroku, kiedy w mojej kuchni pojawiają się sycące i rozgrzewające śniadania. Z reguły są to dania przygotowane na bazie produktów zbożowych, czyli różnego rodzaju płatków lub przygotowanych przeze mnie granoli czy musli. Do tego naturalny jogurt lub mleko, świeże owoce, garść orzechów albo ziaren i pyszne i zdrowe śniadanko gotowe. zarówno do zjedzenia w domu, jak i do zabrania(...)jesienna owsianka Owsianka z masłem orzechowym Jesienne śniadanie ze śliwkami Kokosowa owsianka z mango Nocna owsianka z mandarynką i granatem Jesienne śniadanie Domowa dyniowa granola Bananowy jogurt z domowym musli i kokosem Owsianka z kiwi i bananem Musli, granola pięć zbóż Granola, musli kokosowo-rabarbarowe Granola czyli domowe musli Granola, pomarańczowe musli z żurawiną
Kulinarne przygody Gatitymają dodatku cukru. Od czasu do czasu zróbmy sobie świeży sok w domu (o ile oczywiście mamy takie możliwości), który dostarczy nam więcej witamin niż ten kupiony. Granola i musli Granola to świetny dodatek do jogurtu lub twarożku. Przygotowana własnoręcznie z płatków owsianych, orzechów, miodu i suszonych owoców będzie najbardziej wartościowa. Nie będzie miała sztucznych dodatków, słodzików i dziwnych substancji(...)które z naturalnością nie mają nic wspólnego. Wystarczy w pojemniczku zabrać granolę i kiedy chcemy, wymieszać ją z jogurtem i zjeść. Może to być również mała przekąska do podgryzania w czasie pracy lub nauki. Dodajcie do niej różne orzechy i pestki oraz gorzką czekoladę , które będą cenną porcją białka , a dzięki węglowodanom i zdrowym tłuszczom, wspomogą pracę mózgu i pamięć
Analiza SmakuMega chrupiąca granola o bananowym smaku z orzechami, która pachnie niesamowicie. Brzmi pysznie i tak też smakuje! Mi śniadania dość szybko się nudzą, więc często staram się je urozmaicać i właśnie taka prosta bananowa granola przychodzi z pomocą. Nie dość, że śniadanie będzie smaczne, to jeszcze bardzo szybkie, bo wystarczy wymieszać ją z jogurtem i dodać ulubione owoce. Kopniak energetyczny(...)Banana blendujemy z mlekiem i cynamonem w większej misce. Następnie wsypujemy do mokrych składników płatki owsiane, wiórki i pestki. Orzechy siekamy, ale nie bardzo drobno. Większe kawałki sprawią, że granola będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Pokrojone orzechy dosypujemy do reszty składników. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy
Analiza SmakuProsty w przygotowaniu deser, który z powodzeniem sprawdzi się w roli śniadania na słodko. Miks soczystych owoców, które dostarczą nam cennych witamin, pożywna kasza jaglana i chrupiąca pełnoziarnista granola. Śniadanie lub deser, który nie tylko zapewni porcję energii, ale także wygląda zachęcająco i niezwykle wiosennie :) Do przygotowania śniadaniowego deseru wykorzystałam domową granolę z tego przepisu. Jest przygotowana(...)musli. Słodzona jest jedynie owocami, a pełne ziarna, pestki i nasiona dostarczą nam wszystkiego czego potrzebujemy, aby dobrze zacząć dzień ;) ŚNIADANIOWY DESER Z OWOCAMI, KASZĄ JAGLANĄ I DOMOWĄ GRANOLĄ Pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2-3 łyżki granoli bez cukru Banan 3-4 truskawki Garść borówek Kiwi Płatki kokosowe Łyżeczka miodu Ugotowaną kaszę zblendować z połową banana i miodem
HealthyCreationsZdrowe, pożywne śniadanie w wersji słodkiej. Chrupiące i bez dodatku cukru... Coś przychodzi Wam do głowy? ...Może domowa granola bez cukru? :) Na pewno wiecie co skrywa się w wielu gotowych, kupnych granolach. Cukier, do tego trochę cukru i... jeszcze odrobina cukru. Może zdarzyć się też syrop glukozowo - fruktozowy, zagęszczone soki i kilka słodzików... Ktoś ma ochotę? No to teraz(...)samodzielnie w domu. Pełne ziarna zbóż, zdrowe orzechy, nasiona i pestki, owoce. Wszystko połączone w pyszne, chrupiące kawałki. Przyznacie, że to nieco przyjemniejsza opcja ;) Zachęcam do przygotowania własnej domowej granoli. Sprawdzi się świetnie na śniadanie w towarzystwie jogurtu naturalnego i owoców. Albo jako przekąska w ciągu dnia, kiedy najdzie ochota na pochrupanie czegoś dobrego. W dodatku składniki granoli możecie
HealthyCreationsSezon truskawkowy w pełni! Te pyszne owoce z powodzeniem możemy wykorzystać do przygotowania pysznego, lekkiego deseru. Słodkie truskawki świetnie komponują się z kremową śmietanką kokosową i chrupiącą granolą pełną bakalii. Składniki: 500g truskawek Łyżka miodu Łyżeczka balsamico Puszka mleka kokosowego (400g) Granola: 2/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 3 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki żurawiny suszonej 3 łyżki słonecznika łuskanego(...)kokosowego używamy tylko górnej warstwy gęstej śmietanki. Ubijamy ją ręcznym mikserem przez kilka minut do napowietrzenia i nakładamy na truskawki. Opcjonalnie można użyć śmietanki bezpośrednio z puszki bez ubijania. Granola: Wszystkie sypkie składniki granoli wymieszać. Miód wymieszać z olejem i cynamonem. Lekko podgrzać do połączenia składników. Składniki płynne połączyć z sypkimi i dokładnie wymieszać. Całość wykładamy na blachę wyłożona papierem
Pyry na Gazlekko polane miodem. Skyr i owoce leśne 150g skyr naturalny 250g owoców leśnych mrożonych (u mnie to mieszanka jagód, borówek, jeżyn, malin, wiśni i truskawek)+ 2 łyżki mleka 80g granoli owocowej bez cukru truskawki i bita śmietana do dekoracji W wysokiej szklance na zmianę układamy porcje skyru , granoli i świeżo zblendowanych z mlekiem owoców leśnych, które konsystencja będą przypominały(...)oddziela się od owoców i rozrzedza skyr). Grillowany ananas 1 średniej wielkości dojrzały ananas 3 łyżeczki syropu z agawy 1 łyżeczka mielonego cynamonu do podania – 100g jogurtu waniliowego, 40g granoli owocowej bez cukru Ananasa obieramy, kroimy na 6 plastrów (po 3 na porcję), wycinamy twarde środki. Rozgrzewamy patelnię grillową, bez tłuszczu. Smarujemy plastry ananasa z jednej strony syropem
Karo in the KitchenNajlepsza domowa granola, z dużą ilością bakalii, orzechów, migdałów, z płatkami owsianymi, nasionami chia, ziarnami słonecznika i liofilizowaną żurawiną. Nic nie pobije granoli, którą robię sama w domu. Jeśli do tej pory nie robiłaś granoli to koniecznie zrób, nigdy już nie kupisz sklepowej. PRZEPIS NA GRANOLĘ: - 2 szklanki płatków owsianch - 1/2 szklanki płatków jaglanych - 1/2 szklanki płatków żytnich - 1/2 szklanki(...)blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 220 stopni. Co 5 minut przemieszaj zawartość na blaszce. Granola ma być lekko złota, nie może się przypalić! Do wystudzonej granoli dodaj poniższe składniki, całość wymieszaj i umieść w puszce czy słoju. - około 10 moreli suszonych bez siarki, posiekanych - 1/2 szklanki
SMYKWKUCHNI