śniadania rano. Z pomocą przyszła mi firma Symbio , z którą współpracuję, podsyłając mi paczkę zdrowych, ekologicznych produktów, w sam raz na śniadanie. W pierwszej kolejności postanowilam zrobić domową granolę. Moja jest o smaku tropikalnym, z dużą ilością orzechów, kokosem i ananasem. Oczywiście można wykorzystać mnóstwo innych ulubionych dodatków. Zaletą takiej granoli jest to, że możemy ją przechowywać przez długi(...)czas w szczelnie zamknietym słoiku. Rano szybko mieszamy ją z jogurtem i owocami i śniadanie gotowe. Drugą dużą zaletą domowej granoli jest to, ze nie znajdziemy w niej żadnych konserwantów, spulchniaczy czy kilku rodzajów cukru. Tylko zdrowe, wybrane przez nas samych składniki. Jeśli więc macie ochotę na pyszne i zdrowe śniadanie-częstujcie sie przepisem :) 150 g ekologicznych płatków zbożowych
Zawsze głodna!kiedy odkryłam jakiś czas temu granolę robioną na patelni – czyli domowe Musli Crunchy bardzo często jej używam. Jest błyskawiczna do przygotowania, chrupiąca, słodka i zdrowa. Uwielbiam ją z mlekiem sojowym lub z jogurtem naturalnym. Świetna jest również jako posypka do wszelkich deserów, koktajli czy lodów, i to właśnie w tej postaci użyłam ją do przygotowania dzisiejszego przepisu. “Zdrowy deser(...)jogurtem, mrożonymi jagodami i granolą” jest banalny do przygotowania. Ja lubię wieczorem na dno małych słoiczków wsypać warstwę mrożonych owoców, polać miodem i schować do lodówki. Rano dodaję warstwę jogurtu, posypuję granolą i mam gotowe śniadanko. Deser w słoiczku można również zabrać do pracy lub szkoły. Wówczas granolę pakujemy osobno i posypujemy przed samym spożyciem (inaczej zmięknie). Polecam! Czytaj więcej
Moja DelicjaOpis Parfait z mango i granolą: Parfait z mango i granolą to pyszny pomysł na orzeźwiający deser. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, a z pewnością polubią go wszyscy. Zastanawiacie się pewnie czym jest parfait? Tłumacząc dokładnie to słowo z języka francuskiego oznacza po prostu krem mrożony. Można nawet stwierdzić, że jest to francuska wariacja na temat domowych lodów(...)dodaje się aromatyczne dodatki, które całkowicie są uzależnione od naszej własnej fantazji. Jest to zdecydowanie najlepszy deser na upalne dni. Zapraszam Was na moją wariację parfait z mango oraz granolą. Jednak postanowiłam trochę odtłuścić nasz deser i użyłam jogurtu naturalnego. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na desery oraz inne przepisy na lody . Składniki: 400 g świeżego mango 1/2 szklanki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneUwielbiam domową granolę. Jest dużo zdrowsza od sklepowych wersji, smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom, jest idealna na śniadanie. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: 1 szklanka płatków owsianych 2/3 łyżki słonecznika 4 suszone morele 1 garść żurawiny suszonej 1 garść orzechów włoskich 0.5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki miodu 2 łyżki masła orzechowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: ZOBACZ KRÓTKI FILM Z WYKONANIEM(...)GRANOLI - KLIKNIJ TUTAJ. 1.Na blaszkę wyłożoną papierem wsyp orzechy i słonecznika; 2. Morele pokrój w paseczki i wsyp na blaszkę; 3. Dodaj żurawinę, płatki owsiane i wszystko dokładnie wymieszaj; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. W miseczce dokładnie wymieszaj miód, masło orzechowe i cynamon; 5. Dodaj wymieszane masło z miodem na blaszkę i mieszaj aż wszystkie suche składniki będą "obklejone
Prosty przepis naChrupiąca granola migdałowa z sezamem pieczona w piekarniku z dodatkiem masła migdałowego. Prosta i szybka w przygotowaniu. Idealna na śniadanie, np. z owocami , jogurtem, mlekiem lub jako posypka do lodów, ciast i deserów. Ja uwielbiam jadać granolę na śniadanie z jogurtem naturalnym, startym jabłkiem i syropem klonowym. Polecam również “ Szybką granolę z patelni “, “ Granolę z sezamem, pestkami(...)dyni i cynamonem “, “ Granolę z chia, dynią i siemieniem lnianym “. The post Granola migdałowa z sezamem appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaGranola to bardzo prosty sposób na zdrowe, szybkie i pożywne śniadanie. Stała się ona bardzo popularna w ostatnich czasach. Biorąc pod uwage jej cenne właściwości nikogo to chyba nie dziwi. Granola jest łatwo dostępna. Możemy ją znaleźć w każdym supermarkecie lub sklepach ze zdrową żywnością. W tym pierwszym przypadku należy uważnie czytać skład, gdyż czesto kryje się w nich wiele(...)zdrową żywnością dużo łatwiej nam będzie znaleźć takie z satysfakcjonującym składem, natomiast cena będzie dużo wyższa. Dlatego przybywam z pomocą, z przepisem na szybką, smaczną i tanią w przygotowaniu granole. Podstawą powinny być płatki owsiane. Na granole nie ma złotej proporcji, każdy może wybrać odpowiadające mu dodatki: nasiona, orzechy, suszone owoce i tworzyć z nich dowolne kombinacje. Zostało mi trochę
Fit Food BrunetkiGranola, czyli mieszanka płatków zbożowych, orzechów i suszonych owoców opiekana z dodatkiem słodkiego syropu i pasty z prażonych nasion sezamu, dzięki czemu jest chrupiąca i słodka. To nasza ulubiona przekąska, którą można chrupać przez cały dzień i o każdej porze Świetnie nadaje się na szybkie w przygotowaniu śniadanie – wystarczy zalać granolę mlekiem i gotowe! Dobrze sprawdza się jako słodka(...)przekąska po obiedzie, a totalną furorę robi “w trasie” – wybieranie orzeszków czy rodzynek z pudełeczka z granolą potrafi na długo zająć dzieciaki i dać nieco odetchnąć rodzicom Składniki: 3 szklanki* płatków owsianych górskich 2 szklanki ryżu preparowanego 1/2 szklanki wiórek kokosowych (opcjonalnie) 1/2 szklanki słonecznika 1/2 szklanki pestek dyni 1/3 szklanki rodzynek 1/3 szklanki migdałów pokrojonych w większe kawałki
Lamarida.pllubicie. Wystarczą płatki owsiane, żytnie, pszenne, Wasze ulubione ziarenka (słonecznik, sezam, pestki dyni, orzechy wszelakiego rodzaju) oraz suszone owoce (rodzynki, morele, jabłka, żurawina) i trochę miodu. 100 g domowej granoli dostarcza około 328,5 kalorii, 6,75 g białka, 13 g tłuszczu, 50,4 g węglowodanów oraz 5,3 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: 100 g płatków owsianych 100 g płatków(...)sypkie składniki oprócz rodzynek przesypujemy do miski, dokładnie mieszamy. 3. Mieszamy miód z sokiem jabłkowym, dolewamy do sypkich składników i dokładnie mieszamy. 4. Wykładamy blachę papierem do pieczenia, wysypujemy granolę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez około 40-50 minut (do czasu, aż granola ładnie się zarumieni). W trakcie pieczenia często mieszamy granolę
W kuchni Katiedyniowym sezonie; może kiedyś się uda. W każdym razie, na rozpoczęcie Festiwalu mam dla Was coś zdrowszego, czego być może byście się po mnie nie spodziewali. Do domowej granoli zapałałam żywym uczuciem jakoś na początku tego roku, i nie mogę odmówić sobie uzupełniania mojego pięknego słoja (który tylko w tym celu zakupiłam) coraz to nowymi mieszankami. Tym razem, oczywiście, postawiłam(...)dynię. Płatki owsiane wymieszałam z dyniowymi pestkami i orzechami włoskimi, a do musu z dyni dodałam aromatyczne przyprawy i nieco syropu klonowego (w końcu granola musi być choć trochę słodka). Do tego suszone śliwki i żurawina, i mamy cudownie chrupiącą, niezwykle aromatyczną i optymistycznie pomarańczową granolę. Z C. zakochaliśmy się w niej w momencie, gdy z piekarnika zaczął dobywać się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDomowa granola na śniadanie. Sama ją przyrządzam, dużo orzechów, kokosu, nie za dużo suszonych owoców, pokaźna porcja tahini. Tak, to tak na szybkiego część składników pochodząca z nowego przepisu na granola. Lubię moją granola z jogurtem i owocami na śniadanie. Przepis – domowa granola Składniki: na około ¾ l granola 100 g migdałów 100 g orzechów laskowych 100 g orzechów nerkowca(...)miski wsyp orzechy, kokosowe chipsy i nasiona sezamu. Dodaj zmiksowane daktyle i tahini. Wymieszaj składniki i wyłóż na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 150ºC i piecz granola przez 25 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Przechowuj w zamkniętym słoiku
codojedzeniamiodem i orzechami. Nie jest za słodka, lecz w sam raz. Nie ma w niej ulepszaczy. A najfajniejsze, że sam decydujesz co do niej dodasz! Dzisiaj chcę Wam zaproponować granolę w wersji zimowej. Pomarańczowo-cynamonowa z orzechami i suszoną żurawiną. Pachnie cudownie! Mogłabym spędzić cały dzień wąchając słoik z płatkami! :)) Zapraszam po przepis! Wypróbujcie koooooooniecznie! ZIMOWA GRANOLA Z ORZECHAMI(...)SUSZONĄ ŻURAWINĄ inspiracja - klik // ok. 500g granoli ~1 duża pomarańcza (ok. 340g ze skórką) ~100g miodu ~300g płatków zbożowych (użyłam owsianych i żytnich) ~40g orzechów laskowych ~30g migdałów ~55g suszonej żurawiny ~2 łyżeczki cynamonu Żurawinę namoczyć przez ok. 10 min w gorącej wodzie. Pokroić na połówki. Z połowy pomarańczy zetrzeć skórkę (na grubych oczkach), a z całego owocu wycisnąć
chili & sugarzrobieniu tej granoli doszłam do wniosku, że chyba każda kolejna, którą robię, jest lepsza od poprzedniej! Ta, sezamowa, podbiła moje serce w 200%. Już sam zapach podczas pieczenia zapowiadał, że to na pewno będzie coś pysznego. Granola jest chrupiąca, słodka, ma pozlepiane kawałki (ja je uwielbiam, a Wy?) i co najważniejsze - bardzo sezamowa! Tak więc wszyscy fani sezamu(...)podobnych smaków będą zachwyceni! A nawet sezamowi niejadcy zostaną skuszeni do kuchni tym zapachem :) GRANOLA POTRÓJNIE SEZAMOWA przepis autorski // ok. 300g (średni słoik) granoli ~215g płatków owsianych górskich ~50g mąki sezamowej (mąka sezamowa to zmielony i odtłuszczony sezam, więc jest trochę inna niż po prostu zmielony sezam w domowych warunkach, ale ostatecznie można wykorzystać tę opcję) ~35g sezamu ~40g tahini
chili & sugarzamiar zrobić po raz pierwszy... W każdym razie, chodzi mi o to, że czasu mam jak na lekarstwo. Jeść nawet nie ma kiedy! Przygotowałam więc kolejny słój pełen granoli, tym razem takiej zdrowszej - bez cukru, za to z miodem, dużą ilością suszonych owoców i orzechów, z sokiem jabłkowym. Pomysł znalazłam u Leny , ale jak już wylądowałam w kuchni, to zaczęłam(...)radośnie rewolucjonizować. Wyszło coś niebiańsko pysznego - słodka, sycąca, chrupiąca - granola idealna (a bez czekolady!). Jeśli szukacie pomysłu na błyskawiczne i pożywne śniadania - to jest coś dla Was. W dodatku smakuje tak dobrze, że mogłabym śniadania jeść na obiad i kolację! Granola lekko egzotyczna Składniki: (na 2 l granoli) 400 g płatków owsianych 100 g orzechów nerkowca 40 g chipsów
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZałożyłam puchate, turkusowe skarpety, nalałam do kubka gorącej herbaty i usiadłam na kanapie zrezygnowana. Przecież Prima Aprilis to dopiero jutro... Na szczęście znalazłam pociechę w wielkim słoju z granolą. Słój jest piękny, ogromny i pokażę Wam go na zdjęciach przy okazji kolejnej granoli. Ta bowiem już się kończy, a przecież zrobiłam ją w weekend... Od dawna planowałam przygotować domową(...)granolę. Nie wydawała się skomplikowana, a naczytałam się tyyylu pochwał na jej temat - że zdrowa, chrupiąca, pyszna i w ogóle najlepsza. Przeczytałam dziesiątki przepisów, żeby w końcu przygotować własną wariację. Kierowałam się chęcią uprzyjemnienia życia C. - ma swoje ulubione kupne musli z trzema rodzajami czekolady. I właśnie takie przygotowałam. Wbrew pozorom, wcale nie jest za słodkie. Jest za to obłędnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZbożowe musli, czy też jak wolimy granola, to idealna baza zdrowego i energetycznego śniadania. Do jej przygotowania użyłam płatków żytnich, pszennych, jęczmiennych , owsianych i jaglanych. Tym razem zrobiłam granolę bez dodatku suszonych owoców, taka wersja będzie mniej kaloryczna. Ale na blogu znajdziecie też przepisy z ich dodatkiem: musli(...)kokosowo-rabarbarowe , domowe musli i pomarańczowe musli z żurawiną . Do musli dodajemy naturalny jogurt i świeże owoce. Granolę przechowujemy w suchym szczelnie zamkniętym słoju. Musli (granola) pięć zbóż Proporcje na ok. 1000 g musli Czas przygotowania: 80 minut Składniki: 150 g płatków jęczmiennych 150 g płatków owsianych 150 g płatków żytnich 150 g płatków pszennych
Kulinarne przygody Gatity