granola - 1111 przepisów (strona:2/75)

Bezglutenowa granola piernikowa, z jabłkiem lub pomarańczą. 96

Mój śniadaniowy comford food? Granola! Uwielbiam ją najbardziej na świecie i gdyby nie to, że staram się dzień zaczynać białkowo-tłuszczowo, to pewnie jadłabym ją codziennie na przemian z jaglanką/komosanką. Granolę odkryłam chyba dopiero na studiach. Jedną z moich pierwszych ulubionych granoli była Lizi’s granola – ma nienajgorszy skład, a że zawsze udawało mi się dorwać(...)próbowałam jej z 5 lat temu (gdy jeszcze jadałam gluten), wtedy smakowała dla mnie obłędnie! Z czasem zaczęłam być coraz bardziej wymagająca zarówno w kwestii składu jak i smaku granoli, aż w końcu wszystkie kupne granole przestały mi smakować (no może oprócz Purly Elizabeth, którą odkryłam w USA, ale która niestety jest masakrycznie droga i ciężko dostępna w Europie, więc

Fill The Bowl
Energetyczna granola w jabłku. 193

Każdego ranka budzą nas przymrozki większe lub mniejsze więc warto przed wyjściem zjeść coś ciepłego i energetycznego. W poprzednim poście pisałam jak zrobić domową granole (klik) i jakie ważne jest śniadanie. Oto jeden z przykładów jak to małe a jakże wielkie cudeńko możemy podać i ze smakiem zjeść. CZAS PRZYGOTOWANIA - 20 min   SKŁADNIKI: - jabłko 2szt  - granola 6 łyżek(...)jabłka kapelusik (ok 2cm) wydrążam środek oraz z kapelusika też część wydrążam aby można było dobrze przykryć  - wydrążone jabłko posypuję cynamonem wkładam do każdego jabłka po 3 łyżki granoli, nakładam górę jabłka i wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok 20 min , aż jabłko zmięknie, jeśli lubimy twardsze pieczemy krócej. - po tym czasie zdejmuję górę i nakładam na granole łyżkę

Basia w kuchni
Granola z żurawiną i kokosem! 121

Jeżeli tak, jak ja, lubicie jeść płatki z jogurtem, mlekiem, owocami, dodawać je do różnego typu deserów to przepis na granolę domowej roboty jest w sam raz dla Was. Powiem Wam szczerze, że od kiedy pierwszy raz zrobiłam granolę w domu, płatków już nie kupuję. Samo przygotowanie jest bardzo proste, możecie użyć składników jakie najbardziej lubicie. Moja granola jest(...)użyć syropu klonowego) - 3 łyżki bio-oleju  kokosowego (ekologiczny) Przygotowanie: W rondelku mieszamy miód, cukier i olej aż powstanie masa o równej konsystencji. Na blaszkę wysypujemy wszystkie składniki granoli, zalewamy masą. Mieszamy wszystkie składniki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy, co 6 minut mieszając. Jak granola się zrumieni jest już gotowa (około 20-30min). Granolę studzimy. Po całkowitym wystudzeniu

SMYKWKUCHNI
Domowa granola – fit śniadanie 77

Domowa granola to super baza do najzdrowszego, najprostszego i pysznego fit śniadania. W połączeniu z owocami i jogurtem smakuje jak deser na dzień dobry. Domowa granola jest przy tym bardzo zdrowa i zapewnia energię na pół dnia. Zrobienie własnej granoli – bez chemii i cukru – jest bardzo proste. Pokażemy Ci jak to zrobić. Czas przygotowania: 5 minut Czas pieczenia(...)około 30 minut Liczba porcji : 12 Fit śniadanie – domowa granola Proponujemy Ci dziś nasz sprawdzony przepis na granolę własnego wyrobu. Przepis jest mega prosty, a efekt zawsze doskonały. Domowa granola to chrupiąca przyjemność na początek dnia, przyjemny deser na dzień dobry. Skład możesz ustalić według własnego upodobania. Baza jest zawsze taka sama: płatki owsiane, jęczmienne, albo orkiszowe. Do tego

Niedzielny kucharz
Domowa granola – fit śniadanie 63

Domowa granola to super baza do najzdrowszego, najprostszego i pysznego fit śniadania. W połączeniu z owocami i jogurtem smakuje jak deser na dzień dobry. Granola jest przy tym bardzo zdrowa i zapewnia energię na pół dnia. Zrobienie własnej granoli – bez chemii i cukru – jest bardzo proste. Pokażemy Ci jak to zrobić. Czas przygotowania: 5 minut Czas pieczenia : około(...)minut Liczba porcji : 12 Fit śniadanie – domowa granola Proponujemy Ci dziś nasz sprawdzony przepis na granolę . Czym się różni od innych przepisów, które możesz znaleźć w sieci? Przede wszystkim nie używamy w nim cukru, a jedynie 5 łyżek miodu i naszym zdaniem to absolutnie wystarczy . Zrezygnowaliśmy też z suszonych owoców, dość często występujących w granolach : rodzynek i żurawiny

Niedzielny kucharz
G... Granola na bogato! 149

jako amatorka zdrowego odżywiania nie wierzę, że dopiero teraz wpadłam na pomysł zrobienia domowej granoli ! Wiem, że nie można popadać w skajność, ale czasem czytając skład płatków mam ochotę się popłakać. I niestety nie jestem w stanie wybić ich z głowy G. !   Oby zmienił zdanie ;) Granolę można modyfikować na million sposobów, ale jestem pewna(...)pierzemy przez ok. 20-25 min. Co jakiś czas mieszajcie, aby wszystko ładnie się zrumieniło. To wyeliminuje też ewentualność przypalenia się orzechów ;) 4.      Wyciągamy granolę do ostygnięcia. 5.      Kroimy ją/lekko rozbijamy i dodajemy suszone owoce. Mieszamy. 6.      Zamykamy szczelnie w słoiku i cieszymy się pysznym śniadaniem

Kitchens Alphabet
Peanut butter granola bars- welcome to PARADISE 173

Uwielbiam batony granola- od kilku miesięcy to moja miłość- DOSŁOWNIE. Mogłabym jeść je non stop. Podobnie jest z orzeszkami ziemnymi, a szczególnie w postaci masła- nie potrafię przejść obojętnie obok słoiczka z tym cudeńkiem. Wystarczy dodać do tych słabości trochę nudy i wolnego czasu i voil à! Ostatnie dni wakacji spędzam raczej na niezbyt konstruktywnych czynnościach, więc korzystając z tego(...)bardzo wolnego czasy postanowiłam zrobić w końcu coś pożytecznego. Zabierałam się za obieranie fistaszków do zapasów masła orzechowego. Później w planie było upieczenie batoników granola i właśnie wtedy zaświtał mi w głowie pewien plan. A co gdyby połączyć jedno i drugie? Nieskromnie stwierdzę, że był to przejaw kulinarnego geniuszu i sposób na połączenie moich dwóch ukochanych smakołyków. Kilka minut przygotowania

peanutbuttermonster
Bezglutenowa granola piernikowa z pomarańczą. 72

Mój śniadaniowy comford food? Granola! Uwielbiam ją najbardziej na świecie i gdyby nie to, że staram się dzień zaczynać białkowo-tłuszczowo, to pewnie jadłabym ją codziennie na przemian z jaglanką/komosanką. Granolę odkryłam chyba dopiero na studiach. Jedną z moich pierwszych ulubionych granoli była Lizi’s granola – ma nienajgorszy skład, a że zawsze udawało mi się dorwać(...)próbowałam jej z 5 lat temu (gdy jeszcze jadałam gluten), wtedy smakowała dla mnie obłędnie! Z czasem zaczęłam być coraz bardziej wymagająca zarówno w kwestii składu jak i smaku granoli, aż w końcu wszystkie kupne granole przestały mi smakować (no może oprócz Purly Elizabeth, którą odkryłam w USA, ale która niestety jest masakrycznie droga i ciężko dostępna w Europie, więc

Fill The Bowl
Granola z kakaowym jogurtem naturalnym i gruszkami 133

Przyznam, że średnio lubię smak jogurtu naturalnego, dlatego zdecydowanie bardziej wolę granolę z mlekiem. Ostatnio jednak ktoś podsunął mi świetny pomysł, aby do jogurtu naturalnego dodać kakao i miód... Nigdy bym nie powiedziała, że może on stać się tak pyszny. W moim domu nigdy nie jadało się jogurtu czy śmietany z kakao, jednak widzę, że jest to strasznie popularne(...)zarazem bardzo pyszne. A więc może jest jeszcze ktoś dla kogo będzie to nowość (tak jak dla mnie) i chętnie się z Wami tym pomysłem podzielę. Do mojej granoli zawsze dodaję świeże owoce, ponieważ wiem jak bardzo ważne są w naszej diecie. Składniki: 5 łyżek granoli, np. z tego przepisu: GRANOLA 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki miodu 1 łyżeczka

Mango Papaja
Kokosowa granola z ananasem i suszoną wiśnią 111

Kolejna propozycja podania granoli, ostatnio wersja kokosowa jest moim faworytem. Wystarczy pogrzać mleko (sojowe, krowie) z kilkoma łyżkami mleka kokosowego i gotowe! Teraz dodać ulubione owoce, świeże bądź suszone i wyciągnąć ze słoika kilka łyżek wcześniej upieczonej granoli. Ja uwielbiam!     Składniki: 6-7 łyżek granoli, z tego przepisu: GRANOLA  lub płatków owsianych (wtedy płatki owsiane moczymy(...)krowiego 1,5 % (może być sojowe) 3-4 łyżki mleka kokosowego opcjonalnie miód lub syrop klonowy   Mleko krowie podgrzewamy wraz z mlekiem kokosowym. Do miseczki wkładamy kilka łyżek granoli, pokrojone w kostkę owoce i suszone wiśnie. Całość zalewamy ciepłym mlekiem, możemy polać miodem bądź syropem klonowym

Mango Papaja
Granola z truskawkami 196

Granola to bardzo popularne śniadanie w Ameryce , składające się z mieszanki zbóż, orzechów, miodu, owoców suszonych - zwykle upieczona do chrupkości. Ganola pierwszy raz pojawila się w sanatorium-spa , prowadzonym  przez dr James Caleb Jackson w 1963. Dzięki swoim właściwościom, na długo pozostawia sytość, dostarczając przy tym niezbędnej nam energii na cały dzień. Polecam :) Zaczynamy : Składniki na jedną porcję(...)ulubionej granoli- ja użyłam granoli z      truskawkami 250 ml jogurtu naturalnego truskawki Wykonanie: Do miseczki lub pucharka dajemy troche jogurtu, na to połowę granoli, jogurt , resztę granoli I przykrywamy resztą jogurtu- górę dekoroujemy truskawkami. Smacznego

Smaki Edyty
Domowa granola 85

ulubioną opcją śniadaniową jest owsianka, zwłaszcza w takie dni jak teraz, gdy pogoda za oknem absolutnie nie rozpieszcza (nie cierpię zimna i wilgoci) to kolejną bardzo fajną opcją jest granola z jogurtem. Granola Granola to mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru lub miodu pieczona do chrupkości. Najczęściej podawana jest na śniadanie z mlekiem lub jogurtem, ale bywa(...)także wykorzystywana jako składnik ciast, batoników czy deserów. Pierwsza granola została przygotowana w Dansville w stanie Nowy Jork przez dr Jamesa Caleba Jacksona w 1894 roku. Już od ponad 120 lat możemy więc cieszyć się pyszną granolą na śniadanie 😋 Granola - kupna czy domowa? Rynek płatków śniadaniowych jest olbrzymi - teoretycznie więc każdy może znaleźć coś dla siebie i to bez większego

Z notatnika dietetyka
Granola, czyli domowe musli 126

Najważniejsze to dobrze zacząć dzień ! A nic nie smakuje lepiej niż własnoręcznie przygotowana granola., którą dodamy do jogurtu lub mleka. Mój przepis to kompilacja różnych internetowych przepisów, a także aktualna zawartość mojej szafki kuchennej :-). Nie musicie się kurczowo trzymać przepisu, jeśli nie macie jakiegoś składnika, dodajcie coś innego. Granola, czyli domowe musli Składniki: 450 g mieszanki płatków(...)bakalii. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, 2 blachy wykładamy papierem i smarujemy olejem. zawartość miski wykładamy na blachę, wyrównujemy i podpiekamy w piekarniku, mieszając co 10 minut, aby granola równomiernie się suszyła. Trzymamy ją w piekarniku 45-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika dodajemy wszystkie bakalie i dokładnie mieszamy. Po wystudzeniu granolę przechowujemy szczelnie zamknięta

Kulinarne przygody Gatity
Granola, musli kokosowo-rabarbarowe 156

Rozsmakowałam się w rabarbarze :-). A ponieważ ostatnio eksperymentuję z  granolą, tym razem postanowiłam dodać do niej rabarbar. Było warto ! Granola kokosowo-rabarbarowa  Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 2 szklanki płatków jęczmiennych 1 szklanka otrębów żytnich 1/3 szklanki zarodków pszennych 2 jabłka 2 łyżki oleju 3 łyżki plynnego miodu 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)bakalii. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, 2 blachy wykładamy papierem i smarujemy olejem. Zawartość miski wykładamy na blachę, wyrównujemy i podsuszamy w piekarniku, mieszając co 10 minut, aby granola równomiernie się suszyła. Trzymamy ją w piekarniku 45-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika dodajemy wszystkie bakalie pokrojone na kawałki i dokładnie mieszamy. Po wystudzeniu granolę przechowujemy szczelnie

Kulinarne przygody Gatity
Cynamonowa granola z rodzynkami 148

składnikami wlać zawartość miski z mokrymi składnikami i dobrze wymieszać, tak aby wszystkie płatki owsiane dokładnie pokryły się mieszaniną oleju, syropu klonowego, ekstraktu waniliowego i białka jaja. Tak przygotowaną granolę wyłożyć równomiernie na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 30 minut, przy czym(...)minutach granolę należy lekko przemieszać. Upieczoną granolę wyjąć z piekarnika i odstawić na blasze do całkowitego wystudzenia. Do wystudzonej granoli dodać rodzynki i delikatnie wymieszać. Granolę przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej, przez okres do dwóch tygodni. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą około 3 szklanki granoli. Widoczne na zdjęciach 2 słoiki granoli zostały przygotowane

Gospodyni Miejska