Domowa granola to super baza do najzdrowszego, najprostszego i pysznego fit śniadania. W połączeniu z owocami i jogurtem smakuje jak deser na dzień dobry. Granola jest przy tym bardzo zdrowa i zapewnia energię na pół dnia. Zrobienie własnej granoli – bez chemii i cukru – jest bardzo proste. Pokażemy Ci jak to zrobić. Czas przygotowania: 5 minut Czas pieczenia : około(...)minut Liczba porcji : 12 Fit śniadanie – domowa granola Proponujemy Ci dziś nasz sprawdzony przepis na granolę . Czym się różni od innych przepisów, które możesz znaleźć w sieci? Przede wszystkim nie używamy w nim cukru, a jedynie 5 łyżek miodu i naszym zdaniem to absolutnie wystarczy . Zrezygnowaliśmy też z suszonych owoców, dość często występujących w granolach : rodzynek i żurawiny
Niedzielny kucharzjako amatorka zdrowego odżywiania nie wierzę, że dopiero teraz wpadłam na pomysł zrobienia domowej granoli ! Wiem, że nie można popadać w skajność, ale czasem czytając skład płatków mam ochotę się popłakać. I niestety nie jestem w stanie wybić ich z głowy G. ! Oby zmienił zdanie ;) Granolę można modyfikować na million sposobów, ale jestem pewna(...)pierzemy przez ok. 20-25 min. Co jakiś czas mieszajcie, aby wszystko ładnie się zrumieniło. To wyeliminuje też ewentualność przypalenia się orzechów ;) 4. Wyciągamy granolę do ostygnięcia. 5. Kroimy ją/lekko rozbijamy i dodajemy suszone owoce. Mieszamy. 6. Zamykamy szczelnie w słoiku i cieszymy się pysznym śniadaniem
Kitchens AlphabetUwielbiam batony granola- od kilku miesięcy to moja miłość- DOSŁOWNIE. Mogłabym jeść je non stop. Podobnie jest z orzeszkami ziemnymi, a szczególnie w postaci masła- nie potrafię przejść obojętnie obok słoiczka z tym cudeńkiem. Wystarczy dodać do tych słabości trochę nudy i wolnego czasu i voil à! Ostatnie dni wakacji spędzam raczej na niezbyt konstruktywnych czynnościach, więc korzystając z tego(...)bardzo wolnego czasy postanowiłam zrobić w końcu coś pożytecznego. Zabierałam się za obieranie fistaszków do zapasów masła orzechowego. Później w planie było upieczenie batoników granola i właśnie wtedy zaświtał mi w głowie pewien plan. A co gdyby połączyć jedno i drugie? Nieskromnie stwierdzę, że był to przejaw kulinarnego geniuszu i sposób na połączenie moich dwóch ukochanych smakołyków. Kilka minut przygotowania
peanutbuttermonsterPrzyznam, że średnio lubię smak jogurtu naturalnego, dlatego zdecydowanie bardziej wolę granolę z mlekiem. Ostatnio jednak ktoś podsunął mi świetny pomysł, aby do jogurtu naturalnego dodać kakao i miód... Nigdy bym nie powiedziała, że może on stać się tak pyszny. W moim domu nigdy nie jadało się jogurtu czy śmietany z kakao, jednak widzę, że jest to strasznie popularne(...)zarazem bardzo pyszne. A więc może jest jeszcze ktoś dla kogo będzie to nowość (tak jak dla mnie) i chętnie się z Wami tym pomysłem podzielę. Do mojej granoli zawsze dodaję świeże owoce, ponieważ wiem jak bardzo ważne są w naszej diecie. Składniki: 5 łyżek granoli, np. z tego przepisu: GRANOLA 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki miodu 1 łyżeczka
Mango PapajaKolejna propozycja podania granoli, ostatnio wersja kokosowa jest moim faworytem. Wystarczy pogrzać mleko (sojowe, krowie) z kilkoma łyżkami mleka kokosowego i gotowe! Teraz dodać ulubione owoce, świeże bądź suszone i wyciągnąć ze słoika kilka łyżek wcześniej upieczonej granoli. Ja uwielbiam! Składniki: 6-7 łyżek granoli, z tego przepisu: GRANOLA lub płatków owsianych (wtedy płatki owsiane moczymy(...)krowiego 1,5 % (może być sojowe) 3-4 łyżki mleka kokosowego opcjonalnie miód lub syrop klonowy Mleko krowie podgrzewamy wraz z mlekiem kokosowym. Do miseczki wkładamy kilka łyżek granoli, pokrojone w kostkę owoce i suszone wiśnie. Całość zalewamy ciepłym mlekiem, możemy polać miodem bądź syropem klonowym
Mango PapajaGranola to bardzo popularne śniadanie w Ameryce , składające się z mieszanki zbóż, orzechów, miodu, owoców suszonych - zwykle upieczona do chrupkości. Ganola pierwszy raz pojawila się w sanatorium-spa , prowadzonym przez dr James Caleb Jackson w 1963. Dzięki swoim właściwościom, na długo pozostawia sytość, dostarczając przy tym niezbędnej nam energii na cały dzień. Polecam :) Zaczynamy : Składniki na jedną porcję(...)ulubionej granoli- ja użyłam granoli z truskawkami 250 ml jogurtu naturalnego truskawki Wykonanie: Do miseczki lub pucharka dajemy troche jogurtu, na to połowę granoli, jogurt , resztę granoli I przykrywamy resztą jogurtu- górę dekoroujemy truskawkami. Smacznego
Smaki Edytyulubioną opcją śniadaniową jest owsianka, zwłaszcza w takie dni jak teraz, gdy pogoda za oknem absolutnie nie rozpieszcza (nie cierpię zimna i wilgoci) to kolejną bardzo fajną opcją jest granola z jogurtem. Granola Granola to mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru lub miodu pieczona do chrupkości. Najczęściej podawana jest na śniadanie z mlekiem lub jogurtem, ale bywa(...)także wykorzystywana jako składnik ciast, batoników czy deserów. Pierwsza granola została przygotowana w Dansville w stanie Nowy Jork przez dr Jamesa Caleba Jacksona w 1894 roku. Już od ponad 120 lat możemy więc cieszyć się pyszną granolą na śniadanie 😋 Granola - kupna czy domowa? Rynek płatków śniadaniowych jest olbrzymi - teoretycznie więc każdy może znaleźć coś dla siebie i to bez większego
Z notatnika dietetykaNajważniejsze to dobrze zacząć dzień ! A nic nie smakuje lepiej niż własnoręcznie przygotowana granola., którą dodamy do jogurtu lub mleka. Mój przepis to kompilacja różnych internetowych przepisów, a także aktualna zawartość mojej szafki kuchennej :-). Nie musicie się kurczowo trzymać przepisu, jeśli nie macie jakiegoś składnika, dodajcie coś innego. Granola, czyli domowe musli Składniki: 450 g mieszanki płatków(...)bakalii. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, 2 blachy wykładamy papierem i smarujemy olejem. zawartość miski wykładamy na blachę, wyrównujemy i podpiekamy w piekarniku, mieszając co 10 minut, aby granola równomiernie się suszyła. Trzymamy ją w piekarniku 45-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika dodajemy wszystkie bakalie i dokładnie mieszamy. Po wystudzeniu granolę przechowujemy szczelnie zamknięta
Kulinarne przygody GatityRozsmakowałam się w rabarbarze :-). A ponieważ ostatnio eksperymentuję z granolą, tym razem postanowiłam dodać do niej rabarbar. Było warto ! Granola kokosowo-rabarbarowa Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 2 szklanki płatków jęczmiennych 1 szklanka otrębów żytnich 1/3 szklanki zarodków pszennych 2 jabłka 2 łyżki oleju 3 łyżki plynnego miodu 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)bakalii. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, 2 blachy wykładamy papierem i smarujemy olejem. Zawartość miski wykładamy na blachę, wyrównujemy i podsuszamy w piekarniku, mieszając co 10 minut, aby granola równomiernie się suszyła. Trzymamy ją w piekarniku 45-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika dodajemy wszystkie bakalie pokrojone na kawałki i dokładnie mieszamy. Po wystudzeniu granolę przechowujemy szczelnie
Kulinarne przygody Gatityskładnikami wlać zawartość miski z mokrymi składnikami i dobrze wymieszać, tak aby wszystkie płatki owsiane dokładnie pokryły się mieszaniną oleju, syropu klonowego, ekstraktu waniliowego i białka jaja. Tak przygotowaną granolę wyłożyć równomiernie na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 30 minut, przy czym(...)minutach granolę należy lekko przemieszać. Upieczoną granolę wyjąć z piekarnika i odstawić na blasze do całkowitego wystudzenia. Do wystudzonej granoli dodać rodzynki i delikatnie wymieszać. Granolę przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej, przez okres do dwóch tygodni. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą około 3 szklanki granoli. Widoczne na zdjęciach 2 słoiki granoli zostały przygotowane
Gospodyni MiejskaDomowa granola to rewelacyjny dodatek do jogurtu czy mleka, na śniadanie, kolację albo jako przekąskę w pracy. To jakie składniki dorzucimy do granoli zależy od każdego z Was. Poniżej podałam to, co ja dodałam tym razem, ale zmienia się to w zależności od tego, co akurat mam w domu. Żaden składnik nie jest obowiązkowy. Zapewniam, że kiedy raz zrobicie sami(...)granolę już nie sięgniecie po tą z półek sklepowych. Składniki: 150 g masła 5 łyżek miodu 2 szklanki płatków owsianych otręby pszenne płatki kukurydziane garść rodzynek garść żurawiny łuskany słonecznik pestki dyni daktyle jagody goji Sposób przyrządzenia: Do miski przekładamy "suche" składniki: płatki, otręby, słonecznik, dynię, pokrojone oraz jagody goji, a następnie w garnku rozpuszczamy na małym ogniu masło
upichcicUwielbiam granolę na śniadanie, jest prosta, szybka i nie trzeba mieć zbyt wielu składników w lodówce by móc zjeść pyszne, pożywne a przede wszystkim zdrowe śniadanie. Dla mnie od jakiegoś czasu to podstawa. Zdrowe jedzenie, zdrowe odżywianie się, zdrowa żywność. Owszem zdarza mi się, jak każdemu, zjeść coś co na swojej etykiecie ma składniki, które powinno omijać się szerokim łukiem(...)które tak bardzo potrafią nam je umilić? Nie mniej jednak zdrowe śniadanie to podstawa naszego dnia i tego się trzymajmy! Składniki (jak zwykle na dwie porcje): 6-7 łyżek granoli, z tego przepisu: granola 1 jabłko, pokrojone w kostkę 1 szklanka mleka sojowego 3-4 łyżka mleka kokosowego 3 łyżki płatków migdałów 3-4 łyżki syropu klonowego Mleko sojowe podgrzewamy
Mango Papajazawsze to coś. Warto dzień rozpocząć od energetycznego śniadania z bombą witaminową. Takie szybkie śniadanie możemy sobie zapewnić w kilka chwil. Coś dla oka ,duszy, ciała. O granoli już kiedyś pisałam klik Takie małe cudo możemy zrobić w kilka chwil SKŁADNIKI : - granola(najlepiej domowa klik ) 6 łyżek (wedle własnego uznania) - jogurt naturalny typu gracki małe opakowanie - granat(...)kiwi 1szt - czasem lubię sobie dodać słodką śmietanę obsypaną cynamonem SPOSÓB WYKONANIA - w naczyniu szklanym układamy na przemian jogurt, granolę, obrane kiwi oraz grant - jeżeli mamy taką ochotę dodajemy sobie dodatkowo słodka śmietanę, która można posypać cynamonem - gotowe proste, pyszne, zdrowe, energetyczne czego trzeba chcieć więcej :)) Smacznego
Basia w kuchnidawna chciałam zrobić domową granolę, która będzie dla mnie śniadaniową odmianą, bo na ogół uwielbiam wcinać płatki śniadaniowe z baaardzo zimnym mlekiem. To jest to co kocham ! :) Miałam swoje pierwsze starcie z granolą i mogę powiedzieć że jest ok, chociaż mogłam ją trochę krócej "suszyć". Następnym razem wyjdzie idealna ! :) Składniki : 1,5 szkl płatków owsianych 2 łyżki otrębów 2 łyżki(...)rodzynek 1/4 szkl suszonej żurawiny (zabrakło mi niestety ;) ) Przygotowanie : Piekarnik nagrzać do 170st. C Wszystkie suche składniki wymieszać (rodzynki, pszenicę i żurawinę zostawiamy i dodajemy dopiero do suchej już granoli !) Jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do niego olej i miód, zamieszać i wlać do suchych składników. Wszystko dokładnie połączyć i przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia
charlotte gotujeGranola to mój zdecydowany numer jeden na śniadanie. Zdrowa, syta, do tego pyszna, czyli idealna na początek dnia. Ja granolę jem z jogurtem naturalnym i owocami. Po takim śniadaniu jestem najedzona przez kolejne 4 godziny. Jestem pewna, że Wam też tak zasmakuje :) DOMOWA GRANOLA (składniki na 2 duże słoiki) Składniki: - 2 szklanki płatków owsianych - pół szklanki orzechów laskowych - pół szklanki(...)temperaturze 120 stopni przez około 30 min, co jakiś czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Czekoladę posiekać na drobne kawałki, rodzynki namoczyć w wodzie. Owoce i czekoladę dodać to granoli, wymieszać. Przechowywać w słoiku. Smacznego
Zgrabne GotowaniePyszne owocowe musy z dodatkiem bitej śmietany, zwieńczone orzechową granolą. Uwielbiamy takie deserki szczególnie latem z świeżych owoców. Składniki: 200 ml śmietany kremówki 30% 200 g borówek 2 banany 200 g malin 3 łyżki granoli orzechowej cukier puder do smaku Przygotowanie: Zimną śmietanę ubić na sztywno i dosłodzić cukrem pudrem. Borówki, maliny i banany zmiksować w osobnych naczyniach(...)szklanek nałożyć po łyżce bitej śmietany. Mus z borówek, resztę bitej śmietany, po 1,5 łyżki granoli orzechowej, mus z bananów, mus z malin na koniec udekorować całymi malinami i posypać granolą orzechową. Przed miksowaniem owoce najlepiej schłodzić a deser podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Ala piecze i gotuje