menu dostarczy Ci 1800 kcal. Jego częścią jest solidne śniadanie z domowej granoli, w której można się zakochać. Jej przygotowanie, wbrew pozorom, jest bardzo proste, a co najważniejsze – nie dodajemy do niej cukru. Podpowiemy, jak zrobić granolę w większej ilości, tak żeby starczyło na kolejne dni. Do tego dużo witamin z sezonowych warzyw i nasze ukochane mango. Mamy nadzieję(...)też je lubisz? Menu na dzień 1200 kcal Menu na dzień 1600 kcal Menu na dzień 1200 kcal II Menu na tydzień Śniadanie 521 kcal – domowa granola z owocami Składniki na 12 porcji: 3 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki orzechów pistacjowych (lub innych orzechów) 1/2 szklanki orzechów laskowych 1/2 szklanki nasion słonecznika 1/2 szklanki nasion dyni 1/2 szklanki oleju
Niedzielny kucharzGranola jest świetną alternatywa dla tradycyjnych płatków śniadaniowych. Przygotowana w domu, z wartościowych składników będzie idealna na zdrowe śniadanie. Dziś przygotowałam dla Was podstawowy przepis na prostą, wegańską granolę na bazie płatków owsianych i niepalonej kaszy gryczanej. Jeśli chcecie urozmaicić granolę można dodać swoje ulubione składniki tj. orzechy, nasiona, kawałki czekolady lub pokrojone suszone owoce(...)Piernikowa granola bez cukru na bazie płatków owsianych i kaszy gryczanej Składniki: 2 szkl płatków owsianych (dla uzyskania ciekawszej konsystencji moża wziąć 1,5 szkl zwykłych płatków owsianych i 1/2 szl ekspandowanych) 1/2 szkl kaszy gryczanej niepalonej Targroch 1 szkl daktyli 1/2 szkl wody 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru
wegujemyDomowa granola z płatkami Corn Flakes to idealny dodatek do jogurtu, który spałaszujesz w domu lub zabierzesz ze sobą do pracy. Biorę udział wakcji kulinarnej organizowanej na Durszlak.pl . Zadaniem konkursowym jest przygotowanie pysznego śniadania z użyciem płatków Corn Flakes marki Lubella. Postanowiłam wzbogacić moją domową granolę o płatki kukurydziane. Wyszło pyszne. Do granoli możemy dodać(...)różne suszone owoce, w zależności co lubimy. Morele,żurawina, rodzynki czy figi, wszystkie pasują idealnie. Podstawą granoli są płatki owsiane. Polecam górskie, nie są takie miałkie. Zdradzę Wam sekret. Wiecie dlaczego moja granola jest tak idealnie chrupka? Wszystko za sprawą maślanki. Zalewam nią płatki. Dzięki temu zabiegowi, po upieczeniu granola jest niezwykle chrupiąca i krucha. Składniki: 330 g płatków
Rusty ForkDomowa granola Kiedy nie masz pomysłu/czasu na przygotowywanie śniadania, domowa granola jest świetnym rozwiązaniem! Przygotowanie granoli zajmuje nie więcej jak kilkadziesiąt minut, potem wystarczy cieszyć się zapasami przez co najmniej kilka dni! Wystarczy zalać ją mlekiem, dodać jogurt i np. świeże owoce, by cieszyć się zdrowym, szybkim i pożywnym śniadaniem. W domowej granoli fajne jest to, że możesz(...)woli modyfikować. Stworzyć bazowy przepis, który za każdym razem można urozmaicać innym dodatkiem - pestkami, ziarnami, suszonymi owocami itp. Ja uwielbiam ją też w roli "pochrupacza" - sięgam po granolę, kiedy nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, a akurat nie mam nic pod ręką. Często chrupię ją także w pracy na drugie śniadanie. Orzechy, miód oraz płatki owsiane zapewniają dopływ energii
Moje QulinariaChyba nie ma lepszego pomysłu na szybkie, a jednocześnie zdrowe i pyszne śniadanie, niż granola. W naszym domu nie może jej zabraknąć, jemy ją na śniadanie z mlekiem lub jogurtem a Emma czasami podgryza na podwieczorek. Po upieczeniu granoli możecie wzbogacić jej smak poprzez dodatek swoich ulubionych dodatków, np. kawałków czekolady, suszonych śliwek, moreli lub rodzynek. Jeżeli jeszcze nie przygotowaliście(...)domowej granoli, gorąco Was zachęcam do wypróbowania przepisu. Pozdrawiam serdecznie ;):) **** La granola fatta in casa è un'idea migliore per iniziare in modo sano e gustoso la giornata . Nella nostra casa non può mancare, lo mangiamo a colazione con latte o yogurt e Emma spesso per la merenda. Potete arricchire la granola con i Vostri ingredienti preferiti, come
La grande e la piccola cuocaDomowa granola to jest to co uwielbiam, ale granola z herbatą Matcha to mistrzostwo świata dla mnie. Stali czytelnicy wiedzą, że Blondynka uwielbia smak tej herbaty. Więc czemu nie dodać jej do granoli? Dodałam, zjadłam i odleciałam! Normalnie bosski smak! To jest mój numer jeden jeśli chodzi o granolę! Najlepiej smakuje z mlekiem, a dodanie jeżyn i malin z syropu(...)cukrowego to rewelacja. Przepis na jeżyny w syropie jest na blogu w dziale przetwory ;) Przygotowanie samej granoli to naprawdę kilka chwil plus godzinka w piekarniku. Możecie dodać różne orzechy, ziarna i suszone owoce jakie macie w domu, jakie lubicie. Moja mieszanka mi bardzo smakowała! Składniki: 3 szklanki płatków owsianych 2 szklanki orzechów i nasion ( u mnie orzechy brazylijskie, pecan
Blondynka GotujeGranola kokosowa Dobre śniadanie, to gwarancja dobrego humoru od samego rana. Bardzo lubię rozpoczynać dzień od płatków owsianych, a że można z nich coś zrobić, to przygotowałem przepis na granolę kokosową … Bo kokos uwielbiam Granola kokosowa , tak jak i każda inna granola do dietetycznych nie należy, ale od czasu do czasu z pewnością nikomu nie zaszkodzi. W towarzystwie kilku(...)borówek lub innych malinek oraz roślinnego mleka… Coś wspaniałego! Jeśli masz troszkę chęci, to do granoli możesz ukręcić domowe mleko z nerkowców lub mleko kokosowe . Granola kokosowa – KĄCIK PORAD Nie zastępuj chipsów kokosowych wiórkami. Chipsy kokosowe nadają innej tekstury i smaku, dlatego warto po nie sięgnąć. Granola kokosowa zaraz po upieczeniu jest miękka. Stwardnieje po przestygnięciu. Gotową granolę
BlendmanGranola bez pieczenia? Czemu nie? W kilka minut wyczarowałam chrupiący dodatek do jogurtu naturalnego. Szybko, smacznie i zdrowo! Jeśli zaglądacie do mnie regularnie, to dobrze wiecie, że płatki owsiane są moim ulubionym produktem śniadaniowym. Zazwyczaj jadam owsiankę z owocami . Udało mi się tak wyważyć jej proporcje i dobrać odpowiednią dawkę insuliny, żeby moja glikemia pozostawała na bezpiecznym poziomie(...)dobra, hiperglikemia przed, psuje bardziej, ale do rzeczy. Wiem że niektórzy z Was nie tolerują płatków owsianych w postaci owsianki, dlatego jakiś czas temu pokazałam Wam jak zrobić samodzielnie granolę i niezmiennie ją Wam polecam. Można upiec więcej granoli i trzymać ją w słoiku, choć wiem, że to trudne. Granola najczęściej znika dość szybko i kiedy chcesz dodać
DietologGranolę, czy musli każdy z nas w domu powinien mieć! Jest to świetna alternatywa dla zdrowego śniadania, przekąski, czy deseru. Zamiast kupować sklepowe wersje granoli pełne cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, tłuszczu i soli, zróbcie ją sami! Na moim blogu znajdziecie przepisy na różne granole z piekarnika, m. in: granolę waniliową , granolę jabłkową z orzechami , granolę z rabarbarem oraz granolę orzechową(...)razem, chciałabym zaproponować Wam ekspresową granolę z patelni! W ciągu kilku minut możecie przyrządzić pyszną granolę, bez rozgrzewania piekarnika :). Do przygotowania możecie użyć swoich ulubionych dodatków. Na co czekacie, do dzieła! Składniki: – 100g płatków owsianych (ok. 10 łyżek) – 2 łyżki otrębów żytnich – 2 łyżki sezamu – 2 łyżki suszonej żurawiny – 2 łyżki chipsów kokosowych – garść
Be Fit Be Stronglepszego na drugie śniadanie niż chrupiąca granola i kubeczek jogurtu naturalnego. Robiąc domową granolę mieszamy składniki w takie jak lubimy i mamy pewność, że są one zdrowe i naturalne. Granolę podałam z musem malinowym, jogurtem naturalny i świeżymi owocami. Najczęściej nie dosładzam jogurtu, jednak dziecko lubi odrobinę słodyczy, dlatego dodałam mus malinowy. Granola jest również doskonałym(...)dodatkiem do ciepłego mleka. Może również zastąpić niezdrowe przegryzki, wtedy lepiej dodać do niej więcej pestek i orzechów, a mniej płatków. Składniki granoli: 12 łyżek płatków owsianych 3 łyżki orzechów nerkowca 3 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki pestek dyni 3 łyżki migdałów w płatkach 2 łyżki płynnego miodu lub syropu z agawy 1 łyżka oleju Składniki musu
Codziennik Kuchennysię kupować częściej niż zwykle. Wszystko przez upały. Na szczęście w ubiegłym tygodniu, któregoś poranka było ciut chłodniej w mieszkaniu i włączyłam piekarnik. Wszystko po to by upiec granolę. Przepis znalazłam na blogu Chillibite , bez zmian się nie obyło ale w niczym to płatkom nie zaszkodziło. Idealnie chrupiąca, ślicznie rumiana, pachnąca i bardzo kokosowa. Wprost idealna na niedzielne śniadanie(...)także takie po męczącym, koncertowym wieczorze i kawałku nieprzespanej nocy. Bardzo kokosowa granola 300 g płatków owsianych 100 g innych płatków np. jęczmiennych, u mnie pół na pół orkiszowych i gryczanych 50 g siemienia lnianego 50 g migdałów 50 g płatków migdałowych 50 g orzechów nerkowca (u mnie laskowych) 100 ml soku jabłkowego 100 g miodu wielokwiatowego (u mnie
Dzieje kuchennej WiewióryGranola (słowo ang. pochodzące z włoskiego zdrobnienie od grano: zboże, pszenica) – mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru (lub miodu), pieczona do chrupkości. Podawana jest z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Może być także wykorzystywana jako składnik ciast, deserów bądź batoników. Granola została wymyślona w Dansville w stanie Nowy Jork przez dr. Jamesa Caleba Jacksona w Jackson Sanatorium(...)Podobne płatki zostały wymyślone również przez Johna Harveya Kellogga. Były również znane pod nazwą Granula, ale nazwa ta została zmieniona na Granola, żeby uniknąć problemów prawnych z dr. Jacksonem. Batoniki z granoli. Składniki na ok. 30 dużych batoników forma 28 x 33 x 3 cm: - ok. 1.200 g granoli ( TU przepis na domową ) - 180 g uprażonych orzechów laskowych
mojewypiekiinietylkoGranola (słowo ang. pochodzące z włoskiego zdrobnienie od grano: zboże, pszenica) – mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru (lub miodu), pieczona do chrupkości. Podawana jest z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Może być także wykorzystywana jako składnik ciast, deserów bądź batoników. Granola została wymyślona w Dansville w stanie Nowy Jork przez dr. Jamesa Caleba Jacksona w Jackson Sanatorium(...)Podobne płatki zostały wymyślone również przez Johna Harveya Kellogga. Były również znane pod nazwą Granula, ale nazwa ta została zmieniona na Granola, żeby uniknąć problemów prawnych z dr. Jacksonem. Batoniki z granoli. Składniki na ok. 30 dużych batoników forma 28 x 33 x 3 cm: - ok. 1.200 g granoli ( TU przepis na domową ) - 180 g uprażonych orzechów laskowych
mojewypiekiinietylkopoparcie tej tezy, mówi: Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi. Fakt spożywania śniadania wpływa na wydajność fizyczną i psychiczną w ciągu dnia. Granola jest mieszaniną różnego rodzaju płatków zbożowych, np. owsianych, orzechów, pestek, rodzynków lub innych suszonych owoców, cukru bądź miodu. Składniki te są pieczone, aż staną się chrupkie. Zaletą domowej granoli jest dowolność(...)wyboru składników i kompozycji smaków. Granola z migdałami. Składniki: - 450 g zwykłych płatków owsianych (nie błyskawicznych) - 250 g całych migdałów - 120 g pestek słonecznika - 120 g ziaren sezamu - 2 jabłka golden delicious - 2 łyżeczki zmielonego cynamonu - 1 łyżeczka zmielonego imbiru - 200g płynnego miodu (dałam malinowy) - 2 łyżki brązowego cukru (light muscovado) - 1 łyżeczka różowej soli himalajskiej - 2 łyżki oleju rzepakowego
mojewypiekiinietylkoGranola, która spać mi nie dawała. Tak strrraszzzznie byłam jej ciekawa. I jak czytałam u BlendMan , że jak to, kaszy jaglanej nie gotujemy? No właśnie, nie gotujemy kaszy jaglanej! A sama granola, jest łatwa, mało skomplikowana w przygotowaniu. W smaku taka jaką lubię, nie za słodka. Bez cukru! Jeśli jednak lubisz bardziej słodsze dodatki do mleka, dołóż tam ze dwie(...)łyżki miodu, albo całkowicie syrop daktylowy zamień na miód lub syrop klonowy. Choć ja wolę dosładzać wrzucając świeże lub suszone owoce do mleka lub jogurtu z granolą. Po tej granoli, to coś czuję, że pójdę jeszcze głębiej w kaszowe granole :) Spodobało mi się! Składniki: 400 g kaszy jaglanej 150 g orzeszków ziemnych (miałam solone, dodałam solone) 100 g orzechów
Blondynka Gotuje