granola - 1111 przepisów (strona:14/75)

Szybka cynamonowa granola z suszonym jabłkiem 151

Cynamonowa granola z suszonym jabłkiem, to ostatnio mój ulubiony dodatek do jogurtu. Przepis jest naprawdę prosty i szybki. Wystarczy kilka ulubionych składników, kilka minut i dobra patelnia. A potem można się już cieszyć wspaniałą, chrupką domową granolą. Taka granola idealnie sprawdza się na śniadania czy kolacje, a nawet jako dodatek do zdrowszych deserów. Ja ją bardzo lubię jeść również(...)mnie Woj-len) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki płatków migdałowych 3 łyżki suszonych jabłek w kostce 1 łyżka suszonego berberysu* 1 łyżka miodu *można zastąpić np. posiekaną żurawiną, ale granola będzie wówczas słodsza Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy płatki owsiane górskie, dodajemy płatki migdałowe oraz łyżeczkę cynamonu (płaską), wszystko mieszamy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy. Następnie wsypujemy zawartość naszej miseczki. Smażymy

Słodkie okruszki
Zdrowe słodycze Made Good. 143

uwagę. Szukając zdrowych, ekologicznych słodkości, natknęłam się na zdrowe przekąski owsiane kanadyjskiej marki MadeGood, produkującej żywność organiczną, bez glutenu. W asortymencie znajdziemy różne smaki batonów i kuleczek z owsianej granoli, a także batony z surowymi owocami i orzechami. Sztandarowy produkt marki - Granola Minis - zobaczyłam po raz pierwszy na Instagramie i... od tej pory wiedziałam, że koniecznie muszę ich spróbować! Już(...)same opakowania przyciągają wzrok. Nowoczesne, kolorowe i poręczne. Na każdym umieszczone są symbole, oznaczające brak konkretnych składników w produkcie i ułatwiające dokonanie wyboru. Symboli na opakowaniach owsianej granoli jest dość sporo, ale to oznacza tylko jedno - że firma włożyła wiele wysiłku, by wyeliminować z produktów osiem najczęściej uczulających alergenów. Muszę przyznać, że kuleczki z granoli smakują po prostu genialnie

Poranek na słodko
Granola z truskawkami i siemieniem lnianym 169

Jeśli już tęsknicie za latem, powinniście zrobić słoik tej oto granoli. Pachnąca truskawkami, chrupiąca i pełna energii. Gwarantuję, że miseczka jogurtu z granolą wprawi Was w dobry nastrój od samego rana, a energia będzie z Was po prostu tryskać. Robicie ? Składniki: 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1 szklanka płatków owsianych górskich 2 łyżki siemienia lnianego, np. Kupiec kilka daktyli(...)miski z płatkami. Całość dokładnie wymieszać. Powstałą mieszankę przełożyć na blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10 minut ( w czasie pieczenia, granolę przemieszać minimum 1 raz. ). Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni, lekko uchylić piekarnik i piec jeszcze 20 minut. Granolę pozostawić na blasze w wyłączonym, uchylonym piekarniku, aż zupełnie

kolorowotorcikowo
Granola - tylko dla dorosłych! 174

razem, bo to straszliwie długi przepis, a ja zupełnie nie jestem w nastroju do wklepywania go w komputer. Będzie więc prosto, szybko i śniadaniowo - choć na deser też taką granolę można zjeść. Przepis znalazłam u Patrycji , i kusił mnie już dawna. W końcu zabrałam się do rzeczy - przygotowanie granoli to bowiem raptem chwilka. Ta jest wyjątkowa - z rumowymi rodzynkami, słodkim(...)tutaj pasuje, przełamując słodycz. Całość wyszła wybornie, i przyznam się Wam w tajemnicy, że dla C. niewiele zostało...  Jeśli lubicie marcepan i rodzynki, to jestem pewna, że ta granola stanie się jednym z Waszych ulubionych śniadań. Granola z rodzynkami w rumie i marcepanem Składniki: (na 2 l słoik) 400 g płatków owsianych 100 g słupków migdałowych 75 g pestek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Granola z puddingiem chia, musem malinowym i owocami 128

Słodkie śniadanie to posiłek, który szybko stawia mnie na nogi i daje dużo energii już na samym początku dnia. Granola z jogurtem i owocami to niejednokrotnie nieodłączny element wszystkich moich wyjazdów. Wystarczy przygotować słój pełen pysznych, chrupiących płatków i zabrać go ze sobą na wyjazd, niezależnie od tego czy będzie to biwak lub daleka podróż. Jedzenie powinno przede wszystkim(...)cieszyć oczy. Myślę, że to danie cieszy zarówno swoim wyglądem jak i smakiem. Przepis dla wszystkich fanów malin, czereśni, nasion chia i chrupiącej granoli! Tak przygotowany słoik można po prostu zakręcić i zabrać na drugie śniadanie lub lunch do pracy. Składniki (na 1 dużą porcję lub 2 mniejsze): 200 gram malin 50 gram truskawek 100 gram czereśni

Mango Papaja
Granola Tahini 147

Pomysłów na niecodzienną granolę mam jeszcze kilka a to jeden z nich. Próbowałam poszukać swego czasu inspiracji na ten przepis ale nie mogłam niczego znaleźć. Wobec tego z dumą oświadczam, iż w czeluściach Internetu to pierwszy taki przepis na Granolę totalnie sezamową z dużą ilością pasty tahini. Przez myśl przeszło mi nawet by dodać do niej chałwę, ale doszłam(...)wniosku, że nie ma nic lepszego niż taka prawdziwie chrupiąca granola. I tak oto jest, totalnie orzechowa, sezamowa z pestkami dyni i słonecznikiem niesamowita mieszanka, która pozwoli Wam z dobrą energią zacząć dzień jeśli zjecie ją na śniadanie. Składniki (na duży słoik granoli): 2 szklanki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki orzechów nerkowca 1/2 szklanki mąki migdałowej

Mango Papaja
Granola z miechunką i wiśniami 179

Kolejny już przepis z majowego wydania Skarbu Rossmann.  Gdy go wypróbujecie choć raz, już nigdy nie zjecie kupnej granoli. Przepis można dowolnie modyfikować według swoich smaków i upodobań, zależnie od pory roku i aktualnej ochoty "na coś", co jest jego niebywałą zaletą, wystarczy jedynie zachować podane w przepisie proporcje. Radzę jednak, aby do granoli dodać raczej kwaśne suszone owoce(...)łyżki stołowej oleju 0,5 łyżeczki cynamonu  0,5 szklanki sezamu 0,3 szklanki suszonej miechunki 0,3 szklanki suszonych wiśni Wykonanie: Włóż do miski wszystkie składniki granoli, pomijając suszone owoce.  Zalej całość sokiem jabłkowym, dodaj olej, miód oraz cynamon.  Wymieszaj dokładnie całość, odstaw na 15 minut do napęcznienia, następnie wymieszaj ponownie. Wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem

Garniec Magalie
Granola z syropem klonowym i orzechami 153

Pomysł na klonową granolę chodził za mną od dawna i zrodził jeszcze wiele nowych pomysłów na inne granole. Lubię wracać do tej standardowej na miodzie z dużą ilością suszonych owoców i orzechów. Nie mniej uwielbiam różnorodność i granola, której motywem przewodnim jest syrop klonowy i dużo orzechów jest niesamowita w smaku! Niezwykle chrupiąca, słodka i taka charakterystyczna. Nigdzie nie kupicie(...)takiej, a nawet jeśli nie będzie ona tak smaczna. Składniki (na jeden duży słój granoli): 2 i 1/;2 szklanki płatków owsianych 100 ml syropu klonowego 1 łyżka miodu 1/3 szklanki wrzątku 1 łyżka nasion chia 3/4 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki migdałów 1/3 szklanki orzechów nerkowca 10-11 daktyli 1/3 szklanki babki płesznik 1 łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej

Mango Papaja
Granola. Na dobry początek tygodnia 154

rozgrzewa i sprawia, że świat staje się przyjemniejszy. A jeśli nie mam siły nawet na to (tudzież C. jest poza domem w porze śniadania), sięgam do słoika z domową granolą. Stoi sobie taki na blacie w kuchni, zawsze pełny. Odkąd spróbowałam po raz pierwszy, nie mogę się oprzeć coraz to nowym kombinacjom. Na początku skrupulatnie stosowałam się do przepisów; teraz(...)prostu mieszam to, na co aktualnie mam ochotę. I tak właśnie powstała ta dyniowo-pomarańczowa granola. Zamiast cukru - suszone figi i syrop klonowy. Do tego porcja płatków, ziarenek i orzechów w połączeniu z lekką nutą cynamonu i wyraźniejszą pomarańczy. Niebo w buzi!  Spróbujecie...? Granola dyniowo-pomarańczowa Składniki: (na 2 l granoli) 300 g płatków owsianych 100 g płatków jęczmiennych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pumpkin Spice Granola 141

Popularna mieszanka przypraw z musem mleczno-dyniowym zainspirowała mnie do stworzenia jesiennej granoli. Zazwyczaj przepis na granolę podaję orientacyjnie, tym razem jednak proporcje są bardzo ważne bo to one warunkują idealny słodki, kwaśny i korzenny smak mieszanki. Od teraz w sezonie jesienno- zimowym to mój must have! Nie ukrywam, że jest to najsmaczniejsza granola jaką przyrządziłam i jadłam. Swoją(...)drogą ta granola tak urzekła mnie swoją barwą i jesiennym wyglądem, że zasypuję Was jej zdjęciami. Wybaczcie. Składniki (na duży słoik, około 10 porcji): 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1/2 szklanki świeżej żurawiny 9-10 suszonych fig, pokrojonych w plasterki 1/2 szklanki prażonych pestek dyni 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki syropu

Mango Papaja
Granola orzechowa 165

dziś nie straszne Wam będzie przygotowywanie domowej granoli ! Od dziś zaczniecie mieszać coraz to nowe kompozycje - uwierzcie mi. Bo kto raz zrobi granolę sam, ten nie chce już więcej sklepowych mieszanek. Domowa granola to przede wszystkim ulubiony smak i pewność składników. Robiąc ją sami, dodajemy to co lubimy, wybierając składniki dobrej jakości. Dziś polecam Waszej uwadze granolę orzechową, taką typowo(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 160 stopniach C około 12-15 minut. Po tym czasie dodać pokrojone daktyle i żurawinę - piec jeszcze 3-5 minut. Upieczoną granolę pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygniętą przełożyć do szczelnego pojemnika. Smacznego

kolorowotorcikowo
Crumble jabłkowe z granolą 248

Crumble to nic innego jak zapiekane owoce pod słodką kruszonką. Jabłka z dodatkiem ulubionej granoli świetnie się tutaj sprawdziły. Użyłam domowej granoli, ale również kupna będzie dobra. Szybki i smaczny deser, który najlepiej smakuje podany na ciepło, a nawet na gorąco :) 4 jabłka 1 szklanka granoli 1/4 szklanki cukru brązowego 1/2 łyżeczki cynamonu KRUSZONKA: 1 szklanka mąki pszennej 100g masła(...)szklanki cukru Przygotować kruszonkę rozcierając w palcach masło z mąką i cukrem. Odstawić do lodówki. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Wsypać do nich granolę cukier i cynamon. Wymieszać. Cukru można dać więcej lub mniej w zależności od gatunku jabłek. Owoce przełożyć do kokilek (naczynek do zapiekania). Kruszonkę wyłożyć na wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego

https:KKuchniaMniam
Owocogurt z granolą i masłem migdałowym 199

Jogurt, owoce i granola to połączenie, które chyba zna każdy :) Czasem z odrobiną miodu, innym razem ze szczyptą cynamonu, czy kakao. Ale gdyby tak dodać trochę masła migdałowego? :) Dla mnie bomba :)  SKŁADNIKI (1 porcja) 125g jogurtu naturalnego  4 łyżki ulubionej granoli 2 kopiaste łyżeczki masła migdałowego (lub orzechowego) maliny, borówki i truskawki  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Owoce dokłądnie myjemy(...)Większ kroimy na kawałki. W pucharku układamy kolejno: połowę jogurtu, dwie łyżki granoli, łyżeczkę masła migdałowego, połowę owoców, jogurt, granolę, masło migdałowe i owoce. Podajemy od razu, wtedy granola pozostanie chrupiąca. Smacznego

DefinicjaSmaku
Wiśniowa granola z kandyzowanym kokosem i czekoladą 264

zrobienie domowej granoli dobra jest każda chwila, a wtedy gdy dno słoiczka, w którym ją zwykle przechowujemy zaczyna być coraz bardziej widzoczne, to jest to absolutna konieczność :) Produkcja domowej granoli jest niesamowicie prosta polega na mieszaniu, pieczeniu, studzeniu i mieszaniu. Myślę, że każdy sobie z tym poradzi bez problemu. A smak- cóż boski! :) SKŁADNIKI (2 spore słoiczki) do pieczenia(...)sporej misce. Sok wiśniowy łączymy z płynnym miodem i zalewamy nim suche składniki, dokładnie mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na papierze równomiernie rozprowadzamy granolę. Pieczemy ok. 5 min. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, mieszamy i pieczemy kolejne 5 min. Wyjmujemy z piekarnika, ponownie mieszamy i zostawiamy do wystudzenia granola wtedy stwardnieje, Kandyzowanego kokosa

DefinicjaSmaku
GRANOLA PO RAZ KOLEJNY 189

Uwielbiam domową granolę! Mogę sobie do niej wsypać tyle orzechów ile tylko chce, a że bardzo je lubię to raczej ich nie żałuję :D Poza tym już od kilku dni mama gnębi mnie pytaniami typu "zrobisz granooooolę?" :) Musimy sobie kupić jakiś wypasiony słoik, bo chyba robienie granoli stanie się niedługo naszym małym rytuałem :D Jedno jest pewne - od kiedy pierwszy(...)upiekłam już nigdy nie sięgnę po tę sklepową! A ta dzisiejsza ma wyjątkowy smak, nie wiem jak go określić, dlatego sami musicie spróbować :) Jedliście kiedyś granolę na bazie mleka zagęszczonego? Nie? Czas najwyższy to zmienić! GRANOLA Z MLEKIEM ZAGĘSZCZONYM I MNÓSTWEM BAKALII inspirowałam się tym przepisem // 500g granoli ~250g płatków owsianych (u mnie żytnie i owsiane) ~40g wiórków kokosowych

chili & sugar

Proponowane wyszukiwania