Przeczytałam ostatnio artykuł o tym co sklepowe płatki mają w sobie... dobrze nie jest! U nas granola się skończyła i były grane corn flakesy (właściwie z kupowanych płatków jemy tylko te i owsiane), dzieci je lubią i ja również czasami chrupię. Przeczytany tekst popchnął mnie do ponownego użycia piekarnika. Powstała inspirowana książka "Warzywo" granola, choć może bardziej chrupiące musli, pachnące(...)rabarbarem i truskawkami. Chrupiące musli czyli Granola truskawkowo-rabarbarowa 200 g płatków owsianych 60 g łuskanego słonecznika 50 g pestek dyni 30 g siemienia lnianego po 40 g orzechów laskowych i migdałów 3 łyżki oleju kokosowego szczypta soli syrop owocowy: dowolny domowy w il. 125 ml lub taki jak poniżej :) 3 ogonki liściowe rabarbaru 1 szkl. truskawek
Dzieje kuchennej WiewióryMój ukochany dodatek do zdrowego, pożywnego śniadania - domowa granola :) Zrobiona z płatków owsianych i ulubionych orzechów, ziaren słonecznika, pestek dyni i suszonej żurawiny. Z dodatkiem miodu, soku owocowego i oleju kokosowego. Wystarczy przygotować ją wcześniej i przechowywać w np. szklanym pojemniczku, aby móc każdego ranka cieszyć(...)ziarnami, np. słonecznika czy sezamu, wiórkami kokosowymi czy pestkami dyni. Oprócz suszonej żurawiny czy rodzynek warto dodać suszone morele czy śliwki. Taka domowa granola to naprawdę dobry sposób na oczyszczenie spiżarki z zalegających resztek bakalii :) Możliwości są nieograniczone:) SKŁADNIKI: 2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka mieszanych
Słodko-Słony Świat IlonyPrzygotowujecie swoją granolę? Jeżeli nie to koniecznie spróbujcie, jest bardzo prosta do wykonania i nie ma żadnych cukrów. Taką granolę możecie śmiało wcinać na śniadanie i zabierać ze sobą do pracy czy szkoły :) Składniki: 1,5 szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki preparowanego amarantusa 0,5 szklanki orzechów ( użyłam nerkowca i migdałów) 0,5 szklanki suszonych moreli(...)szklanki płynnego miodu Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Orzechy, daktyle i morele tniemy na mniejsze kawałki i łączymy z pozostałymi składnikami, dokładnie mieszając. Gotową granolę układamy na blasze (najlepiej piekarnikowej) wyłożonej papierem pergaminowym, im większa powierzchnia tym lepiej. Rozgrzewamy piekarnik na 170 C i pieczemy granolę przez 10 minut, następnie mieszamy i pieczemy kolejne 10 minut
Niezły Młynekprezentował. Do jego przygotowania użyłam puree z dyni hokkaido, które ma bardzo żywy kolor. Do masy serowej dodałam sok i skórkę z pomarańczy, spód przygotowałam z domowej, dyniowo-pomarańczowej granoli, a wierzch udekorowałam zawijasami z dżemu z czerwonych pomarańczy. Wyszło bardzo aromatycznie, a barwa kusi ogromnie. Sernik wyszedł kremowy, dość ciężki i sycący; niestety: spód, na początku chrupiący, z czasem(...)łapie wilgoć i mięknie. Sernik jednak nie traci na smaku: nadal ma się ochotę na więcej. To jak, skusicie się...? Sernik dyniowo-pomarańczowy na spodzie z granoli Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 175 g granoli dyniowo-pomarańczowej 30 g masła masa serowa: 400 g serka kremowego 2 jajka 250 g puree z dyni skórka otarta
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGranola to mieszanka płatków zbożowych, orzechów lub suszonych owoców. Dodatek miodu sprawia, że jest słodka i chrupiąca. Granolę wymyślił amerykański lekarz James Caleb Jackson pod koniec XIX wieku. Podawana z mlekiem lub jogurtem naturalnym na śniadanie zapewni energię na cały poranek. Oto przepis na granolę z płatków owsianych i gryczanych z dodatkiem jagód goji. Składniki 1 szklanka płatków owsianych(...)Primavika , ponieważ składa się w 100 proc. z sezamu. Płatki zalewamy lipą z miodem i tahini i mieszamy, aż składniki się połączą. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy surową granolę na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy przez 25 - 30 minut, co 10 minut mieszamy, żeby płatki równo się upiekły. Studzimy, dodajemy jagody goji i przekładamy
My Chcemy JeśćZabrakło mi na śniadanie granoli. Ostatnio jadłam ja codziennie a tu taki psikus... przez te zdrowotne zawirowania zapomniałam upiec kolejną porcję. Kupiłam listopadowo-grudniowy numer KUKBUKA, przestudiowałam i taaa dam! znalazłam przepis na granole z patelni. Nie miałam wszystkich składników więc jest to wersja wg Wiewiórki. Na przyszłość wiem, że użyję mniej miodu i olej kokosowy zamiast masła. Granola(...)siemienia lnianego masło z miodem rozpuszczamy na patelni. Wrzucamy płatki, wiórki i orzechy. Mieszamy i smażymy na niewielkim ogniu aż się ze złocą. Dodajemy siemię lniane. Mieszamy i wykładamy granolę na papier do pieczenia. Kiedy ostygnie jemy z mlekiem lub jogurtem. Możemy schować ja na potem do słoika
Dzieje kuchennej WiewióryDawno nie robiłam granoli i naszła mnie chęć na korzenną, i wyszła pyszna :) Dodatek musu z dyni sprawił, że nabrała pięknego koloru. Wspaniały początek dnia. Składniki 300 g płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych) 250 g musu z dyni 1 szklanka orzechów włoskich 100 ml miodu 30 ml oleju rzepakowego 1,5 łyżeczki cynamonu po 1/2 łyżeczki(...)moreli Wszystkie składniki mieszamy w misce (oprócz suszonych owoców) Wyłożyć równomiernie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C. Pieczemy ok. 50 minut. Mieszać granolę co 10 minut. Gdy granola nabierze rumianego koloru. Wyjmujemy ją z piekarnika i wrzucamy suszone owoce, wszytko przemieszać i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Gdy granola wystygnie zrobi się chrupka. Przekładamy
Delicious TitbitsBardzo prosty, bardzo szybki i bardzo smaczny deser. Idealny na jesienne popołudnia i nie tylko. Z jabłkami, karmelem, bitą śmietaną, granolą i dość sporą ilością cynamonu. Słodko – rozgrzewający, uciecha dla małego i dużego smakosza. Polecam. Składniki na 4 szklanki: Jabłka: 4 jabłka 2 łyżeczki soku z cytryny szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżeczki cynamonu 6 łyżek cukru brązowego 1 łyżka(...)zmiękną. Odstawiamy do ostygnięcia. Bita śmietana: 200 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cynamonem. Dodatkowo: 16 łyżek Granoli (najlepsza z jabłkami i cynamonem lub wedle uznania) 200 g karmelu ( mniej lub więcej, wedle uznania) Wykonanie: Bita śmietana Granola Karmel Jabłka Bita śmietana Granola Karmel Jabłka Wszystkiego
Made By Mom And SonUwielbiam domową granole, najczęściej przygotowuję ją w niedzielę albo w sobotę przesypuje do dużego słoika i mam śniadanie na cały tydzień, nie ma nic lepszego na śniadanie niż chrupiąca migdałowo waniliowa granola, podana z ciepłym mlekiem kokosowym albo z kremowym jogurtem, do tego zielona herbata lub kawa i nawet zimne, i ciemne poranki stają się przyjemniejsze :) to co robimy granole(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 10 minut w temperaturze 180 stopni, następnie wyjąć blaszkę zmieszać widelcem, odwrócić i piec jeszcze około 5-10 minut, uważając, żeby granola się nie przypaliła, pozostawić do ostygnięcia, przełożyć do słoika
zdrowa vege kuchniabiałym winem . Podczas gotowania na żywo zmiksowałam borówki amerykańskie z truskawkami i maślanką. Był już koktajl jeżynowy na maślance z płatkami owsianymi, a dzisiaj pora na odsłonę z owocową granolą! Było pysznie, chrupiąco i orzeźwiająco, a tego właśnie potrzebowałam. Koktajl jeżynowy z chrupiącą granolą owocową Składniki: 1 l maślanki jeżyny owocowa granola cukier Przygotowanie: Do wysokiego kielicha blendera wlewamy maślankę(...)wrzucamy owoce i wsypujemy cukier, miksujemy, podajemy z granolą owocowa. Użyłam mrożonych jeżyn, które po uzbieraniu podzieliłam na porcje i włożyłam do woreczków
Moja smaczna kuchniamiasteczka, dlatego również nie będę miała możliwości udostępniania postów, aż do soboty. Mam nadzieję, że będziecie czekać cierpliwie! Dzisiaj znów przepis z ostatnim, tegorocznym rabarbarem. Jego dodatek do popularnej granoli kreuje zupełnie inny, niecodzienny, lekko kwaskowaty, ale również słodki smak. Dla fanów rabarbaru i porannej granoli na śniadanie jest to świetna opcja na połączenie ich ulubionych przysmaków. W przepisie podałam(...)jedynie przykładowe proporcje składników, śmiało możecie je zmieniać i komponować wedle Waszych upodobań, gdyż granola nie może się nie udać :) Składniki: - ok. 200g rabarbaru - 150g płatków żytnich - 150g płatków owsianych - 50g słonecznika - 40g orzechów włoskich - 30g orzechów laskowych - 30g nerkowców - 30g płatków migdałów - 30g siemienia lnianego - 2 łyżki miodu (u mnie rzepakowego) - 2 łyżki oleju kokosowego *opcjonalnie: ksylitol do posłodzenia
Be Fit Be Strongwiem, jak mogłam tak długo zwlekać ze zrobieniem domowej granoli. Jest rewelacyjna! Chrupiaca, słodka, pożywna, bez tony cukru - pyszna i zdrowa. A najlepsze jest w niej to, że mogę dodać do niej to co chcę, pełna dowolność. Pod tym względem sklepowa nie ma z nią szans. A takiej mieszanki jak ta na pewno nie znajdziecie na sklepowych półkach :) Już nigdy(...)papierem do pieczenia. Rozkładamy dość cienko na całej blaszce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni na 10-15 minut. Po tym czasie wyciągamy, mieszamy (dzięki temu granola upiecze się równomiernie) i wkładamy na kolejne 10-15 minut. Kiedy granola jest upieczona i chrupiąca wyciagamy ją z piekarnika i studzimy. Dodajemy lekko przesiekane orzechy oraz żurawinę
DefinicjaSmakujeszcze nic nie wiem;p Mimo, że dziś mogłam się wyspać nie wiedzieć czemu obudziłam się już przed 8 i od razu zabrałam się do roboty, pranie, granola, ćwiczenia (killer) śniadanie i teraz na chwilkę zasiadam do komputera, żeby dodać przepis i ogłosić wyniki konkursu;) Z góry mówię że było mi BARDZO ciężko! głównym moim doradcą była mama(...)wiem co to będzie) którą otrzymuje: Klaudia za Batoniki musli GRATULUJĘ ! ! ! :) (wyślę do Was wiadomość z prośbą o adres;)) a teraz przechodzę do mojego przepisu, jestem zachwycona smakiem tej granoli, myślę że stworzę jeszcze kilka innych kombinacji, idealnie spisze się jako drugie śniadanie (z jogurtem lub serkiem) do pracy czy na uczelni;) Składniki (około 2-3 porcji): 1 jabłko
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćGranola własnej domowej produkcji to jedno z moich ulubionych śniadań. Jem ją z dodatkiem jogurtu naturalnego lub mleka sojowego. Połączenie chrupiących zbożowych płatków i orzechów daje porządny zastrzyk energii. Żeby nie było monotonnie staram się urozmaicać składniki mojej granoli. Poniżej przepis na wersję niezbyt słodką ale za to bardzo orzechową. Płatki owsiane wymieszałam pół na pół z żytnimi, które dały(...)granoli charakterystyczny żytni posmak. Dodałam orzechy laskowe, niewielką ilość miodu a po upieczeniu - gorzką czekoladę. Oczywiście możecie dać zamiast niej mleczną (wtedy granola będzie słodsza) ale gorzka jest zdecydowanie bardziej wartościowym składnikiem
Milion Smakówrobicie własną, domową granolę i do tego zdrową i pachnącą owocami które kochacie ? ja tak robię. Te sklepowe granole pełne E - coś po prostu mi nie smakują a te domowe są pycha. Wybór pozostawiam Wam oczywiście ale dlaczego by nie spróbować zrobić jej samemu ? Zapraszam serdecznie na pyszną i zdrową granolę znakomitą do porannego jogurtu czy z ulubionym mlekiem. Granola
Moje Małe Czarowanie