granola - 1111 przepisów (strona:27/75)

Domowa granola 38

Granola to mieszanina płatków zbożowych suszonych owoców, orzechów i innych porzywnych składników a tym samym bogaty zestaw witamin, minerałów i błonnika. To jeden z najlepszych pomysłów na pyszne i zarazem zdrowe śniadanie. Granolę można podać z ml Artykuł Domowa granola pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Domowa granola 39

Kupne płatki śniadaniowe i mieszanki są niesamowitym ułatwieniem. Zawierają niestety masę cukru, ulepszaczy smaku i innych chemicznych dodatków. Skoro tak jest, to czemu nie zrobić sobie własnej mieszanki, własnej granoli? My zrobiliśmy i zachwycamy się efektem! Do przygotowania domowej granoli potrzebujemy: – 500 g płatków owsianych (jeżeli macie ochotę dajcie mieszankę ulubionych płatków) – 3 łyżki/40 g nasion słonecznika(...)będą złocistej barwy, wyjmijcie z piekarnika i przestudźcie. Ja się dosłownie rzuciłam na nie i przygotowałam przepyszne śniadanie z ich udziałem. Wam też polecam! W misce umieściłam dwie garście granoli i zalałam odrobiną mleka. Do tego dorzuciłam garść świeżych malin. Smacznego śniadania

Szybko Tanio Smacznie
Granola z truskawkami i malinami 84

Owocowe śniadanie z granoli i mleka roślinnego z dodatkiem owoców. Liofilizowane owoce zachwycają smakiem i chrupkością. Świetne są w granoli ale kawa latte smakuje z truskawkami niesamowicie ;) Spróbujcie płatki owsiane bezglutenowe ( lub zwykłe) - 500 g miód - 3 łyżki olej - 2 łyżki migdały obrane - 100 g truskawki liofilizowane opakowanie maliny liofilizowane opakowanie  (np. takie) Płatki wysypać na blachę wyłożoną panierem(...)pieczenia. Miód i olej lekko podgrzać. Rozlać na płatki i wymieszać. Piec 120 stopniach przez 30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia dodać migdały. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Granolę wymieszać z liofilizowanymi owocami

AZgotuj!
Deser z truskawkową pianką, kremem z ricotty i sezonowymi owocami 92

jest bez dodatku białego cukru, za to z dodatkiem zdrowego naturalnego miodu. Taki zdrowy deser sprawdzi się także świetnie w roli letniego, słodkiego śniadania. Warto wtedy dodać nieco więcej granoli lub wzbogacić go o pestki i orzechy żeby był bardziej sycący. DESER Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ, RICOTTĄ I SEZONOWYMI OWOCAMI Pianka truskawkowa   400 g jogurtu naturalnego 2 szklanki truskawek(...)łyżeczki żelatyny Górna biała warstwa 250 g ricotty Banan Łyżeczka miodu Środek Owoce (u mnie nektarynka, truskawki, czereśnie), domowa granola Truskawkowa pianka Truskawki zblendować z jogurtem i miodem na gładki krem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, kiedy chwilę przestygnie dodać do truskawkowego kremu i połączyć, można jeszcze chwilę miksować żeby konsystencja była bardziej puszysta Masę rozlać do szklanek i wstawić

HealthyCreations
Truskawkowe smoothie bowl 94

dodatkami, ja np. w tej wersji dodałam serek waniliowy (Bakoma BIO), który nadał bardziej kremowej konsystencji, ale świetnie sprawdzi się też np. mleczko kokosowe lub zamrożony banan. Całość udekorowałam granolą oraz lodami waniliowymi. Można również dodać coś do posłodzenia np. syrop z agawy, ksylitol lub miód, a jeśli ktoś chce bardziej poszaleć to również gałkę lodów wanilowych Takie smoothie będzie(...)opcjonalnie) 3 łyżki mleka roślinnego 100 g serka waniliowego (np. Bakoma BIO) 2 łyżki syropu z agawy lub miodu lub 1 gałka lodów waniliowych (opcjonalnie)  na wierzch np. granola, lody waniliowe lub śmietankowe, orzechy, owoce Wykonanie: Truskawki wrzucić do misy blendera, dodać serek waniliowy, mleko roślinne i zmiksować na kremową konsystencje (spróbować i w razie potrzeby posłodzić). Przelać

Healthy food explorer
Miodowe płatki owsiane z bakaliami i jogurtem 131

sobą do pracy. Wystarczy umieścić je w zamkniętym słoiczku czy innym pojemniku i osobno wziąć ulubiony jogurt naturalny. Miodowe płatki owsiane z bakaliami, to taka moja uproszczona wersja popularnej granoli. Możecie je mocniej podsmażyć. To już kwestia upodobań. Dodajemy ulubione bakalie, orzechy. Układamy na przemian z jogurtem i… zajadamy ze smakiem Składniki: jogurt naturalny (u mnie dziś kozi) płatki(...)miodem, chwilę zostawiamy i dorzucamy ulubione bakalie i opcjonalnie posiekane orzechy. Chwile mieszamy, zdejmujemy patelnię z ognia. Płatki można zostawić dłużej na patelni, aby bardziej przypominały w smaku popularna granolę, ale należy uważać by ich nie przypalić. Ja wolę taką jaśniejszą wersję. W słoiczku/pucharku układamy warstwę jogurtu, naszą miodową a la granolę i znów jogurt naturalny. Podajemy. Smacznego

Słodkie okruszki
Koktajl jogurtowy z daktylami i bananem 116

daktylami i bananem Składniki: 200ml jogurtu naturalnego 3 daktyle (dałam świeże, suszone należy najpierw namoczyć we wrzątku) 1 mały banan 1/2 pomarańczy 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżka granoli Banan i pomarańczę obrać, pokroić w dużą kostkę. Daktyle wypestkować. Do blendera włożyć wszystkie składniki oprócz granoli. Zmiksować na koktajl. Koktajl nalać do szklanki, posypać granolą i udekorować kawałkiem pomarańczy. Smacznego

Obiad gotowy
Panna Cotta z musem malinowym i granolą 86

Pyszny włoski deser. Delikatny z lekką nutą malin i chrupiącej granoli. Całość tworzy pyszny deser. Składniki: 250ml śmietanki 30% 250ml mleka 80g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny Składniki na mus malinowy: 250g świeżych lub mrożonych malin 1,4 szklanki wody 21 łyżka cukru 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszana w 3 łyżkach wody 1 galaretka malinowa rozpuszczona(...)szklanki wrzątku Ponadto: granola liście mięty Panna Cotta : Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody. Odstawić do napęcznienia. Mleko oraz śmietankę wlać do garnka, dodać cukry. Zagotować, mieszać,  aż cukier się rozpuści. Dodać napęczniałą żelatynę, mieszać aż żelatyna się rozpuści. Wystudzić. Odstawić do pół stężenia.  Warstwa malinowa : Maliny gotujemy z wodą przez ok 15 minut. Następnie do gotujących owoców

Słodki Zakątek
Domowa granola bez zbędnego cukru 92

unikając przy tym niepotrzebnego cukru czy innych niepożądanych składników.  W dodatku za każdym razem możemy modyfikować jej smak wykorzystując inne dodatki czy przyprawy. Wystarczy 20 minut i pyszna granola gotowa. Idealne do mleka, jogurtu czy jako chrupiąca przekąska. DOMOWA CHRUPIĄCA GRANOLA  Czas przygotowania 25 minut Szklanka płatków owsianych Szklanka płatków jaglanych Pół szklanki pestek słonecznika Ćwierć szklanki pestek(...)Połączyć dokładnie miks płatków z musem bananowym i cynamonem Wyłożyć powstałą mieszankę na blachę z papierem do pieczenia Włożyć do nagrzanego piekarnika, po około 10 minutach przemieszać, żeby granola piekła się równomiernie Zostawić jeszcze na kolejne 10 minut kontrolując stopień spieczenia, w razie potrzeby wyłączyć wcześniej Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i zostawić jeszcze chwilę Po ostygnięciu przechowywać w słoiku

HealthyCreations
Jaglana granola z owocami lata 77

Jaglana granola to idealny dodatek do wielu owocowych propozycji. Można ją przechowywać kilka dni w lodówce ,zamkniętą w słoiku. Kto ma mocne nerwy i jest wybitnie zawzięty , będzie z nią postępował właściwie i traktował jako dodatek. Jeśli zabraknie opanowania to wyjecie ją łyżeczką prosto ze słoika, co  z drugiej strony wcale nie jest takim złym pomysłem! Składniki na granolę(...)Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na blaszce z wyposażenia piekarnika połóż papier do pieczenia. Kaszę wsyp do miski, dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i wsyp na blachę, wyrównaj. Piecz aż granola zacznie ładnie brązowieć i stanie się sucha. Serwuj z musem jagodowo-jabłkowym, z dodatkiem malin i miety. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Orzeźwiający zielony koktajl i smoothie bowl na bazie szpinaku 152

bombę witaminową”. A najlepiej zrobić, to … miksując Polecam Wam dziś trzy proste przepisy, których smak i konsystencję zmieniają zdrowe dodatki: sok z cytryny, napój migdałowy i granola (uwielbiam jej chrupkość). Wymienione produkty z łatwością znajdziecie w sklepie ze zdrową i ekologiczną żywnością easyeco.pl  Śniadaniowe smoothie bowl na bazie szpinaku   Składniki: garść szpinaku 1 banan 1 kiwi(...)łyżki płatków owsianych 1/3 szklanki mleka migdałowego granola figa z kokosem BIO Przygotowanie: Obieramy banana. Pół wkładamy do misy blendera z nożami, a drugą połówkę kroimy w kostkę i odkładamy na bok. Do banana w misie dodajemy mleko migdałowe, płatki owsiane, szpinak i obrane kiwi. Miksujemy na gładkie smoothie. Przelewamy do miski. Na wierzch układamy pokrojonego w kostkę banana

Słodkie okruszki
Jogurtowy zdrowy deser warstwowy 172

zdrowy deser z jogurtem naturalnym, nasionami chia, tartym jabłkiem i cynamonem. Bardzo łatwy w przygotowaniu, przy czym jest nieprzesłodzony i przepyszny. Idealny dla diabetyków. Po dodaniu do niego granoli, świetnie sprawdzi się w roli drugiego śniadania. Zauważyłam, że przepisy na desery cieszą się największą popularnością. Wcale się nie dziwię, sama lubię od czasu do czasu przekąsić coś słodkiego. Jednak(...)smacznego jedzenia, a to jest kolejny pomysł na zdrowy deser. Składniki na 1 porcję : 250g jogurtu naturalnego 3% łyżka nasion chia 1 niewielkie jabłko łyżeczka cynamonu 1 łyżka domowej granoli (opcjonalnie – można pominąć, ale fajnie chrupie) 150g jogurtu wymieszać z nasionami chia, włożyć do szklanki lub słoika i odstawić do napęcznienia. Nasiona chia zwiększą swoją objętość, wystarczy 30 minut

Dietolog
Deser ze Skyrem, mango, truskawkami i granolą 133

Deser ze Skyrem, mango, truskawkami i granolą to szybki, pożywny i zdrowy sposób na śniadanie, drugie śniadanie lub podwieczorek. Pięknie wygląda, pysznie smakuje. Przygotowany w słoiczkach, świetnie sprawdzi się na majówce (warto skorzystać z termolodówki). W takim wypadku granolę pakujemy osobno i posypujemy bezpośrednio przed podaniem (inaczej zmięknie). Jeśli nie znacie Skyra, to więcej pisałam o Skyrze tutaj . The post(...)Deser ze Skyrem, mango, truskawkami i granolą appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Domowa granola bakaliowa 118

Zapraszam na super bakaliową granolę pieczoną z dodatkiem miodu. Granola jest świetna na śniadanie z jogurtem i świeżymi owocami. Jako bazę granoli użyłam płatki Bio z samopszy od  BioBabalscy Polecam Składniki: 1,5 szkl płatków bio z samopszy od BioBabalscy garść rodzynek garść suszonej żurawiny garść siemienia lnianego garść suszonych moreli garść migdałów 4-5 łyżek płynnego miodu

słodkie i nie tylko historie kulinarne
domowa granola z miechunką 133

mieszamy. Całość przekładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozkładamy. Pieczemy w 150 st. C przez ok. 40 min., od czasu do czasu przemieszając, tak aby się granola nie przypaliła. Następnie wyjmujemy z piekarnika dodajemy goldenberry (suszoną miechunkę), mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Do wystudzonej granoli opcjonalnie dodajemy połamana czekoladę. Przekładamy do słoika, zakręcamy. Podajemy z mlekiem

Domowy Smak Jedzenia