potwornie pyszna i strasznie fajna przekąska gotowa Dzieciaki będą zachwycone – przynajmniej moje są Polecam! Składniki: jabłka masło orzechowe, migdałowe lub słonecznikowe (można zastąpić dżemem truskawkowym ) świeża cytryna domowa granola według tego przepisu nasiona chia mak płatki lub wiórki kokosowe migdały słupki Wykonanie: Jabłka dokładnie myjemy, kroimy w grubsze plastry z całości albo z połówek. Usuwamy gniazdo z nasionami. Smarujemy(...)masłem orzechowym lub dżemem, posypujemy dowolnymi dodatkami i gotowe. Na zdjęciach jabłka z masłem orzechowym, granolą, płatkami kokosowymi, makiem i nasionami chia w różnych kombinacjach. Jeśli macie więcej czasu albo chcecie rozbawić towarzystwo to polecam pokroić jabłko na kształt paszczy potwora. Z jabłka okrawamy dwa kawałki bez nasion. Kroimy je na pół, smarujemy cytryną, żeby zapobiec brązowieniu jabłuszka. Następnie wycinamy
Lamarida.pljeszcze z jagodami goji, rodzynkami, amarantusem, pestkami słonecznika... To śniadanie dla wymagających smaku i zdrowych składników, ale przy tym niewymagające nakładu pracy i czasu. Kilka łyżek granoli, jogurt lub mleko - i gotowe:) Składniki: 2 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych 0,5 szklanki żurawiny 0,5 szklanki rodzynków 0,5 szklanki migdałów 0,5 szklanki amarantusa ekspandowanego 0,25 szklanki orzechów włoskich(...)słonecznik wymieszać, wlać miód z olejem, wymieszać ponownie i wyłożyć na blaszkę. Piec 20 minut w temp. 160stC, w trakcie pieczenia kilkakrotnie zamieszać. Dodać pozostałe bakalie, odstawić do ostudzenia. Granolę przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego
Obiad gotowywygospodarować 5 minut na przyrządzenie, a piec przez 20 minut. To co, kto się skusi? SKŁADNIKI : ( poracja na 12 kokosanek ) mleko skondensowane – 200 g wiórki kokosowe – 100 g granola – 5 łyżek suszone owoce – 2- 3 łyżki ( ja do kokosanek użyłam suszonych truskawek i jagód ) olej – odrobina do wysmarowania papieru PRZYGOTOWANIE : Nastawić piekarnik na 160º z funkcją grzania góra(...)dół. Do miski wlać mleko skondensowane. Wsypać wiórki kokosowe, granolę i suszone owoce. Wszystko wymieszać za pomocą łyżki. Kratkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Nakładać po łyżce masy kokosowej, formując niewielkie ciasteczka. Zostawiać oczywiście niewielkie odstępy. Włożyć do piekarnika i piec 20 minut. Najlepiej użyć papieru do pieczenia lub specjalnej blachy do ciasteczek. Za pierwszym razem
kuchniabellissima.wordpress.comUwielbiam wymyślać nowe smaki granoli, świąteczna o smaku korzennych przypraw z żurawiną to była tylko kwestia czasu. Mocno uprażone orzechy, płatki owsiane i słonecznik z dodatkiem miodu i oleju kokosowego to to co lubię najbardziej. Świąteczny klimat czuć u mnie już od śniadania. Uwielbiam! Składniki na duży słoik granoli: 400 gram płatków owsianych górskich 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka
Mango PapajaSłowo „baton” nie kojarzy nam się raczej z niczym wartościowym. Jednak ten oto baton granola jest inny niż wszystkie 🙂 Zdrowy, pożywny i pyszny – czyli kombinacja idealna. Jeśli szukacie pomysłu na urozmaicenie dziecku drugiego śniadania do szkoły, to te batoniki są strzałem w dziesiątkę. Ze względu na dużą ilość ziaren są bardzo pożywne i […] Artykuł Batoniki granola pochodzi
Wiszniówkasłusznie zauważył C., Karolina przecież nie umiera. Ale nic nie poradzę na to, że naprawdę nie lubię pożegnań. I już tęsknię za naszymi kawkami... Na osłodę - optymistyczna, zieloniutka granola. C. stwierdził, że to najlepsza, jaką przygotowałam, ale do końca mu nie ufam (za często to powtarza). Jednak ciężko się nie zgodzić: odpowiednio słodka, cudownie chrupiąca, pełna smaku jagód(...)oraz 40 aprons . Trochę pozmieniałam, dopasowałam do swojego smaku i zawartości szafek. Choć muszę przyznać, że czekolada matcha owładnęła moje myśli. Tylko gdzie ją zdobyć...? A może zrobię sama...? Granola z matcha, kasztanami i suszonymi jagodami Składniki: (na 2 l) 200 g drobnych płatków owsianych 100 g grubych płatków owsianych 100 g płatków jaglanych 40 g sezamu 2 łyżki chia
Pożeraczka, czyli raz adobrzejogurt naturalny. Jesienne śniadanie Czas przygotowania: 10 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 300 g naturalnego jogurtu mała kiść ciemnych winogron ziarenka owocu granatu 4 łyżki domowej dyniowej granoli Wykonanie: Jogurt wkładamy do miseczek lub słoiczków. Winogrona myjemy i kroimy na pół. Układamy je na jogurcie, następnie posypujemy granolą i ziarenkami granatu. Jeśli jogurtu nie będziemy jedli od razu
Kulinarne przygody GatitySkładniki na 2 porcje: 6 łyżek granoli 2 jogurty naturalne 120 g mrożonych jagód 1 pomarańcza 1 banan 1 szklanka mleka Do słoika wsypać 3 łyżki granoli, zalać 1 jogurtem. Do blendera wlać mleko, dodać jagody oraz banana. Wycisnąć sok z pomarańczy*. Wlać do pozostałych składników. Zmiksować. Wyłożyć na jogurt. W ten sam sposób przygotować drugi słoik. Śniadanie na wynos
Moja Galeria Smakupodczas przerwy na drugie śniadanie. Zapewniam Was, że kolejnego dnia wstaniecie znowu wcześniej, by przygotować kolejną porcję słoiczkowego śniadanka. Składniki: 120-150 ml jogurtu naturalnego 3-4 łyżki granoli lub musli 8-10 śliwek węgierek szczypta cynamonu ( u mnie cynamon Appetita ) 1 łyżeczka cukru trzcinowego ( nie koniecznie ) odrobina wody Wykonanie: Przygotować sobie nieduży słoiczek z zamknięciem(...)garnku umieścić śliwki, dodać cukier i smażyć aż owoce zaczną się rozpadać. Odstawić do wystygnięcia. Owoce można przygotować wieczorem, dnia poprzedniego. Do słoiczka wlać jogurt, na jogurt wsypać granolę/musli, na wierzch wyłożyć duszone śliwki. Zamknąć słoiczek i zabrać ze sobą . gdziekolwiek się udajemy. PS - nie zapomnijcie łyżeczki ! ;) Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki na 1 miseczkę: 1,5 szklanki malin 1 banan 1 szklanka mleka (roślinne lub zwierzęce) Na wierzch: kilka pokrojonych na plasterki truskawek kilka sztuk malin 2 łyżki ulubionej granoli 1 łyżka wiórków kokosowych Maliny zmiksować z bananem i mlekiem. Przełożyć do miseczki. Posypać granolą, dodać truskawki i maliny, posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego
Moja Galeria SmakuGranola to mieszanka wszystkiego co najlepsze, by rozpocząć dzień. Wystarczy mleko, jogurt, świeże owoce i zdrowe, sycące śniadanie gotowe. Moja propozycja jest tylko jedną z miliona kombinacji. Każdy może przygotować ją z takimi dodatkami, które lubi najbardziej :) Składniki: 200 g płatków owsianych 75 g suszonej żurawiny 50 g wiórków kokosowych 35 g płatków migdałowych 25 g pestek dyni(...)klonowy, golden syrup i olej. Połączyć zawartość obu misek, dokładnie wymieszać i piec w 150 stopniach przez 40 minut. Po upływie 25 minut dodać żurawinę. W między czasie mieszać granolę, żeby się równomiernie upiekła. Po upieczeniu również należy ją wymieszać, żeby się nie posklejała. Przechowywać w szczelnym pojemniku
Moja Galeria SmakuDomowa granola to idealny sposób na zdrowe śniadanie. Zamiast kupować gotowe mieszanki, sami możemy zrobić dowolną mieszankę z płatków prażoną w piekarniku z dodatkiem ziaren słonecznika, dyni i wiórków kokosowych, żurawiny, z brązowym cukrem i miodem. Granola z mlekiem, jogurtem i owocami to zdrowe, pełnowartościowe śniadanie dla tych co chcą żyć fit, zdrowo i pysznie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjogurtu naturalnego 2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka ksylitolu/miodu/cukru (opcjonalnie) pieczone śliwki 4 śliwki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki brązowego cukru dodatkowo 1-2 łyżki ulubionej granoli (najlepiej domowej) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Nasiona chia łączymy z jogurtem i ewentualnie słodzidełkiem, rozlewamy do szklanek i wstaiamy do lodówki na kilka godzin. Śliwki kroimy na ćwiartki, układamy na papierze do pieczenia, posypujemy cukrem(...)cynamonem i zapiekamy przez ok. 15-20 min w temperaturze 200 stopni. Studzimy. Śliwki układamy na gotowym puddingu (można pokroić na mniejsze kawałki). Całość posypujemy łyżką granoli. Smacznego
DefinicjaSmakupieczony batat podany z domowym masłem orzechowym i domową granolą~ Dwie osoby poradziły mi spróbować batata w tej wersji (z masłem orzechowym w sensie ;) granola to moja inwencja już ;)). Spróbowałam. Pokochałam
breakfast of dreamsDawno nie jadłam tak dobrej granoli, jest pyszna! Najlepiej smakuje z gęstym jogurtem i bananami, świetna jako zwykła przekąska albo dodatek do deserów. Granolę przygotowuje się bardzo szybko i łatwo. Polecam! :) Składniki: 2 łyżki gładkiego masła orzechowego 2 łyżki melasy szczypta soli 3/4 szklanki płatków owsianych Masło orzechowe wymieszać z melasą i szczyptą soli. Dodać płatki owsiane i dokładnie połączyć
Domowa cukiernia Ewy