granola - 1272 przepisów (strona:20/85)

Babeczki z granoli 223

Proste i szybkie w przygotowaniu babeczki, które idealnie sprawdzą się na pikniku. Smak babeczek głównie zależy od granoli jaką damy, czyli dodajemy taką jaką lubimy. U mnie z dużą ilością bakalii i ziaren. Dodatkowo babeczki wzbogaciłam o zdrowe tłuszcze Omega 3 i dzięki temu moje słodkości z koszyka piknikowego są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. 4 jajka(...)szklanki cukru brązowego 80 g margaryny Optima Omega 3 1/4 szklanki mąki pszennej szczypta cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 g granoli lub musli Granolę zmielić w rozdrabniaczu, ale tak żeby zostały większe kawałki. Wymieszać z proszkiem do pieczenia, mąką i cynamonem. W misie miksera utrzeć jajka z cukrem, aż zbieleją i znacznie zwiększą objętość. Wlać rozpuszczoną i przestudzoną

https:KKuchniaMniam
Cynamonowa granola z mlekiem sojowym 193

jaglanki to najzdrowsze pomysły na śniadania (i nie tylko). Latem niezbyt chętnie sięgam po wersje na ciepło, ale wersje na zimno są idealne na gorące poranki. Mając chrupiącą granolę możemy rano błyskawicznie przygotować zdrowe i pożywne śniadanie. Wystarczy trochę jogurtu naturalnego ze świeżymi owocami lub mleko. Jeśli nie spożywacie nabiału lub ograniczacie jego ilość w diecie, świetnie sprawdzą się wszelkie(...)mleka roślinne. Ja uwielbiam moją cynamonową granolę z patelni (którą przygotujecie w kilka minut) z mlekiem sojowym lub owsianym (używam kupnych, ale bardzo dobrej jakości) ze startym jabłkiem. Natomiast jeżeli jesteście na diecie bezglutenowej, użyjcie bezglutenowych płatków owsianych przy przyrządzaniu granoli. Dla przypomnienia płatki owsiane są z natury bezglutenowe , ale produkowane w zakładach, gdzie również wytwarza się żywność z glutenem

Moja Delicja
Granola z patelni, czyli domowe Musli Crunchy 264

Moje ulubione, zdrowe, pożywne i szybkie śniadanie to ostatnio „ Granola z patelni, czyli domowe Musli Crunchy „. Uwielbiam ją za cynamonowy smak (wymieszana z mlekiem smakuje jak popularne sklepowe CiniMinis), za szybkość w przygotowaniu (mogę ją zrobić rano w parę minut), za słodycz, pochodzącą od miodu oraz za niebywałą chrupkość. Szybko i bardzo prosto się ją przygotowuje. Wystarczy(...)jasnego, złotego koloru. Potem dodaje się miód, po chwili zestawia się z ognia i miesza z dodatkami takimi jak cynamon, płatki migdałów i jagody goi (lub żurawina czy rodzynki). Granola szybko ostyga i robi się bardzo chrupiąca. Można ją podawać z dowolnymi dodatkami: z mlekiem, jogurtem, sokami, owocami, koktajlami, lodami. Jeśli chcecie sprawić przyjemność swojej bliskiej połowie podajcie granolę

Moja Delicja
Super foods - super granola 148

już zaczął, i tak naprawdę za chwilkę się skończy (wybaczcie powiew pesymizmu, ale sami rozumiecie - taka aura), mam dla Was propozycję śniadania na nadchodzące, zabiegane dni. Co powiecie na granolę pełną zdrowia...? Są w niej płatki owsiane i jaglane, nasiona chia i konopii (nie bójcie się, odurzenie Wam nie grozi), a także słynne jagody goji, których spróbowałam po raz pierwszy(...)Szczerze mówiąc, suszona żurawina czy wiśnia smakuje mi dużo bardziej, ale wiadomo - o gustach się nie dyskutuje .  Do tego dorzuciłam orzechy włoskie i słodkie, słoneczne mango. Granolę przygotowałam z dodatkiem oliwy - dzięki temu jest niewiarygodnie chrupiąca!  Spróbujecie...? Granola z oliwą, mango i jagodami goji Składniki: (na 1 l słoik granoli) 350 g płatków owsianych 100 g płatków jaglanych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Śniadanie na wynos. Granola z jogurtem z nasionami chia, owocami i musem. 202

Proste, smaczne śniadanie zaledwie w kilka minut. Wystarczy wcześniej przygotować granolę a jogurt wymieszać z chia. Posiłek, który świetnie nada się na wynos, wystarczy poszczególne warstwy poukładać w słoiku, zakręcić i zabrać ze sobą do pracy lub do szkoły. Zmiksowana w pył granola, jogurt naturalny wymieszany z chia, mus owocowy na bazie dżemu Łowicz 100% z owoców o smaku czarnego(...)owoce takie jak liczi i truskawki oraz odrobina płatków migdałów to świetne połączenie, bardzo standardowe i bardzo mocno moje ulubione!  Składniki (na 1 porcję): 3-4 łyżki gotowej granoli  na przykład z tego przepisu 100 gram jogurtu naturalnego  1 łyżeczka nasion chia  2 łyżki dżemu Łowicz 100% z owoców o smaku czarnego bzu  1 łyżeczka

Mango Papaja
O lokalnym patriotyzmie mojego samochodu i zimowej granoli. Z białym makiem 199

jest to, że poprzednim razem, gdy miałam jechać do szkoły, samochód też się zepsuł. Kto by pomyślał, że jest takim lokalnym patriotą ... Dziś mam dal Was przepis na zimową granolę, który podpatrzyłam u Lo . Nie mogłam się oprzeć dodatkowi maku i suszonych fig. Robiłam ją dwa razy; za drugim razem zmniejszyłam ilości miodu i syropu klonowego o połowę. Mniej słodka(...)zdecydowanie bardziej. Zamiast fig możecie użyć suszonej żurawiny; będzie jeszcze bardziej zimowo. Ale ja te drobne, chrupiące pesteczki i super słodkie figi wprost uwielbiam, a tutaj pasują doskonale. Zimowa granola z figami i syropem klonowym Składniki: (na 2 litrowy słoik) 45 ml oleju 50 ml syropu klonowego 50 g miodu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 350 g drobnych płatków owsianych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Prosta granola z patelni o smaku czarnego bzu 127

Nowe smaki dżemów 100% z owoców marki Łowicz inspirują do tworzenia nowych dań. Zaczęło się od tego, że słoik po mojej codziennej, domowej, pieczonej granoli stał się nagle pusty. Nie wiedzieć czemu skończyła się a ja nie miałam aż tyle czasu na wypieczenie zupełnie nowej. Bez niej poranki nie są takie same. Po drugie było wynikiem braku czasu, stąd postanowiłam(...)upiec szybką granolę na patelni. Po trzecie rzadko kiedy robię dwa razy ten sam przepis, stąd wszelkie "udziwnienia" są w mojej kuchni mile widziane. Po czwarte w lodówce stał, patrzył na mnie i zachęcał do użycia dżem Łowicz z czarnego bzu. I tak oto wyczarowałam granolę z patelni na bazie płatków owsianych, nasion chia, orzechów włoskich, otrębów orkiszowych, siemienia lnianego

Mango Papaja
Cynamonowa granola z jarzębiną 158

już niedługo przystroimy. Chcę siedzieć na kanapie, pić gløgg i cieszyć się świąteczną atmosferą.  Jak ja kocham Boże Narodzenie! Tymczasem jednak mam dla Was przepis na typowo jesienną granolę, który zapodział mi się między tymi wszystkimi pierniczkami i ciasteczkami. Zrobiłam ją już jakiś czas temu, i muszę przyznać, że zrobiła na mnie wrażenie swoim oryginalnym smakiem. Choć na wstępie(...)pragnę Was ostrzec - to granola dla koneserów. Nie każdemu przypadnie do gustu. Jarzębinę po raz pierwszy ususzyłam w zeszłym roku, i długo się zastanawiałam, co z nią zrobić. Jej lekko gorzkawy smak zniechęca bowiem do jedzenia jej solo. Świetnie jednak komponuje się z cynamonem, który nieco łagodzi jej krnąbrny charakterek. Do tego słodkie rodzynki, chrupiące orzechy, i kwintesencja jesiennej granoli

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tropikalna granola bez glutenu 165

wiem co zrobiłabym bez gotowej granoli, przygotowanej w domu, którą zawsze mam w słoiku na półce. Nie mam pojęcia jak wówczas wyglądały by moje śniadania jedzone w pośpiechu rano. Dla mnie jest to najlepsze rozwiązanie. Mieszam kilka łyżek gotowej granoli z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami prawie każdego ranka, kiedy nie mam zbyt wiele czasu na przygotowanie wymyślnego śniadania. Tropikalna(...)granola bez glutenu to kolejna wariacja na temat mojej ulubionej mieszanki. Płatki jaglane wymieszane z kaszą jaglaną, z kandyzowanym mango i daktylami, z dodatkiem gałki muszkatołowej, syropu klonowego, wiórków kokosowych oraz wody różanej. Jest bardzo aromatycznie, jest smacznie i słodko. Nie martwcie się surową kaszą jaglaną, po pieczeniu staje się znacznie smaczniejsza i chrupiąca. Składniki (na 1 duży słoik

Mango Papaja
Granola Dyniowa 149

już pewnie zauważyliście ostatnio zabawiam się z dynią. W tych zabawach nie mogło obejść się bez granoli , którą uwielbiam w każdym smaku! Dyniowa również podbiła moje kulinarne serducho. Nie za słodka i tak pyszna, że połowę wyjadłam na sucho :) Jakbym określiła smak? Taki jesienny :) Tu będziemy potrzebować puree z dyni i domową przyprawę do potraw z dyni. Czy wykonanie jest(...)wykładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, ugniatam i wstawiam do nagrzanego piekarnika.  Piekę około 40 minut, ale co 10 minut otwieram piekarnik i staram się przemieszać granolę aby upiekła się równomiernie, tak samo jak przy poprzednich smakach to opisywałam. Nie musimy pilnować czasu co do minuty, po prostu pieczemy ją do lekkiego zrumienienia. Potem wystarczy wyjąć blachę

Blondynka Gotuje
Granola 176

pobudzenia ciała i umysłu. Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie tylko dodaje energii, ale także poprawia nastrój. Co powiedzielibyście na domową granolę z jogurtem naturalnym i świeżymi, sezonowymi owocami? Ja jestem jak najbardziej za! Przygotowanie takiej granoli to nic trudnego. To jeden z miliona pomysłów, bo każdy może przygotować własną mieszankę(...)potrzeby można go lekko podgrzać. Orzechy grubo siekamy. Płatki, orzechy, migdały i ziarna mieszamy mieszamy z miodem i olejem. Wszystkie powinny być dobrze oblepione. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni. Granolę wykładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy aż nabierze złoto brązowej barwy (około 35 minut). Gorąca granola wydaje się wilgotna, jednak po wystudzeniu nabierze chrupkości. Dodajemy suszone owoce

Smakowity Blog Kulinarny
Miodowo-cynamonowa granola na dobry początek dnia 183

ostatnim. Przepis na płatki śniadaniowe gościł już kiedyś na moim blogu. Było to orzechowe crunchy ( KLIK )- również bardzo smaczne, ale nieco inne jeśli chodzi o wykonanie. Do przygotowania dzisiejszej granoli potrzebujemy o połowę mniej czasu, tylko kilku składników i dobrych chęci. A później przyda się silna wolna, żeby nie zjeść wszystkiego naraz. Po długiej nieobecności, korzystając z chwili wolnego czasu(...)coś pysznego, sycącego i przede wszystkim łatwego, nie musiałam się długo zastanawiać- użyłam tego, co miałam pod ręką i tak powstała smaczna śniadaniowa propozycja. Co jest wyjątkowego w tej granoli? Przede wszystkim fakt, że takiego produktu nie dostaniecie w żadnym sklepie. Jest to dość słodka wersja, przyznaję, lecz jak możecie zauważyć poniżej- słodzona tylko miodem. Dzięki dodatkowi masła, granola pięknie

peanutbuttermonster
Chrupiąca granola na pożegnanie 170

niż naprawdę było? Chyba tak właśnie działa ludzka pamięć - wyolbrzymia to, co chcemy, a zaciera drobiazgi, na które nie ma miejsca w naszych wspomnieniach.  Dzisiaj mam dla Was granolę, którą znalazłam w najnowszej książce Nigelli Lawson, Simply Nigella . Prosta, bezproblemowa w przygotowaniu, a jednak zupełnie wyjątkowa za sprawą oliwy. Jej smak jest lekko wyczuwalny w tle, jednak największą zaletą(...)dodatku jest niesamowita chrupkość gotowej granoli. Coś niesamowitego! Szybkie śniadanie staje się prawdziwą ucztą. C. stwierdził bez zająknięcia, że od teraz to jego ulubiona granola. Ja też zajadam się nią z niekłamaną przyjemnością. To zdecydowanie coś, czego musicie spróbować. Migdałowa granola z oliwą Nigelli Składniki: (na 1,5 l słoik) 300 g grubych płatków owsianych 2 łyżeczki mielonego imbiru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Granola z masłem orzechowym 135

Przepyszna granola z dodatkiem masła orzechowego i dużej ilości posiekanych orzechów i nasion. Jedna z lepszych granoli jakie jadłam, bez dodatku suszonych owoców, przez co uważam, że jest dużo smaczniejsza i dużo bardziej chrupiąca. Jak dla mnie jest perfekcyjna! Składniki (na zapełnienie dużego słoika): 2 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki mieszanki różnych orzechów, ja użyłam włoskich, laskowych, migdałów i nerkowca(...)mieszam z cynamonem i płatkami owsianymi. Miód mieszam z masłem orzechowym a następnie dodaję do pozostałych składników. Całość dokładnie mieszam i przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Granolę piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 60 minut, mieszając co 10-15 minut. Na ostatnie 5 minut pieczenia temperaturę zwiększam do 200 stopni. Granolę studzę i przekładam do szczelnie

Mango Papaja
Najczekoladowsza. Granola. I nasza codzienność 205

byłoby w niej nic niezwykłego, gdyby nie fakt, że rozegrała się o drugiej trzydzieści nad ranem . W niedzielę . Ot, codzienność.  Weekendowość...? Na śniadania w środku nocy najlepsza jest granola. Chleb wtedy nie wchodzi w grę, bo nie potrafię się zmusić do jego żucia o tak dziwnej porze. Naleśniki, omlety i owsianki odpadają w przedbiegach, bo za dużo czasu trzeba(...)poświęcić. Granola za to jest słodka, chrupiąca, szybka i pyszna. Ideał! Ta akurat jest obłędnie czekoladowa. Kakao, ciemna czekolada i malutkie, chrupiące kawałeczki ziaren kakaowca. Osłodzona (według C. za mało) syropem klonowym i lekko dymnym cukrem muscovado. Do tego słodko-kwaśne kawałki suszonych wiśni, i już nic więcej nie potrzeba do szczęścia. Intensywnie czekoladowa, niemal wytrawna w smaku (dla dzieci

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania