ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:14/108)

Karkówka na kiszonej kapuście 200

Święta się skończyły, powoli w lodówce robi się miejsce. Oczywiście w tym czasie zachęcam do gotowania bigosu, to najlepszy moment. Robimy przegląd lodówki i ostatnie mięska

Smaki Ewy
Deser z jabłkami 186

Dziś będzie na słodko. Bardzo prosty przepis na jabłka z bitą śmietaną. Przepis znalazłam na blogu  Gotuj z Kasią . Polecam, choć dla mnie jest lekko

Ewusiowe Smaki
Zapiekanka naleśnikowa w sosie pomidorowym 166

Pomysł na wykorzystanie resztek. Naleśniki z farszem z  mięsa gotowanego , kalafiorem, zapiekane w sosie pomidorowym. To taki mój autorski pomysł, ale przyznam,że wyszedł bardzo

W kuchennym oknie Ewy
Waniliowo – poziomkowy sernik na zimno z malinami i jeżynami 143

Mimo, że mamy już 1 września upały nadal trwają. Piekarnika dalej nie używam. Na gotowanie też nie mam specjalnej ochoty, bo za ciepło. Sernik na zimno

Smaki Ewy
Ryba zawsze zdrowa 182

Ostatnia moja aktywność dotycząca dań z rybami jest dość duża. Wykorzystuje do tego  garnek do gotowania na parze. Zdrowo i dietetyczne, a przed świętami postanowiłam

W kuchennym oknie Ewy
Pulpety z indyka z marchewką 154

papryka słodka, vegeta sól, pieprz sos: 1 cebula 2 łyżki oliwy puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, ew. vegeta Wykonanie: Cebulę pokroić na drobną kosteczkę, zeszklić w rondlu na oliwie. Dodajemy pomidory, dolewamy szklankę wody, przyprawiamy. Gotujemy ok 15 minut. W tym czasie  obieramy marchewkę, ścieramy na grubych oczkach na tarce. Cebulę kroimy w kosteczkę. Mięso wrzucamy(...)jednolitą masę. Z masy formujemy pulpeciki, obtaczamy w mące. Tak przygotowane kuleczki wrzucamy do rondla i dusimy 20 minut na małym ogniu. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i ew. doprawić do smaku. SMACZNEGO

magiczna kuchnia Kasi
KASZOTTO Z KASZY BULGUR Z WARZYWAMI 231

przepyszne. Ale zanim przejdziemy do przepisu, może przysłowiowe "2 słowa" o tym niesamowicie zdrowym gatunku kaszy. Wiedzę zaczerpnęłam  z portalu Poradnik Zdrowia .  Kasza bulgur jest otrzymywana z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum - najbardziej wartościowej odmiany pszenicy. Kasza bulgur  wyróżnia się swoimi  właściwościami  i  wartościami odżywczymi  na tle innych kasz pszenicznych, czyli(...)selera naciowego 2 średnie cebule 2 marchewki 200g pieczarek oliwa sól pieprz słodka papryka szczypta curry puszka pomidorów w sosie własnym (ew. koncentrat pomidorowy) bulion (jeśli nie mamy - woda) Wykonanie:  Kaszę wkładamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy ok 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę. Po chwili dodajemy do niej

Walijskie Pichcenie
Zupa krem z marchewki 150

przemieszać. Po tym czasie wlać bulion, dodać imbir, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez kolejne 15 minut. Całość zmiksować na krem, na koniec dodać śmietanę i wymieszać, ew. doprawić jeszcze sola i pieprzem. Podawać z kleksem śmietany

magiczna kuchnia Kasi
Czekoladowy budyń z kaszy jęczmiennej 180

mleka/wody (użyłam domowego gryczanego i wody w ilości 1:1) 50 ml wrzątku 6-8 suszonych daktyli czubata łyżka kakao (ew. karobu) jak zrobić? Mleko wraz z wodą zagotować, wsypać kaszę, zmniejszyć moc palnika i gotować pod przykryciem, aż kasza będzie miękka i wchłonie większość płynów, kiedy kasza będzie się gotować daktyle pokroić bądź rozerwać na mniejsze kawałki i zalać

tost z dżemem
Sałatka śledziowa z pieczonym burakiem i jabłkiem pod pierzynką rodem z Mazowsza 219

Śledzie lubię pod każdą postacią, smażone w zalewie octowej, marynowane, gotowane ( kiedyś je przedstawię, bo właśnie mi się przypomniały, pycha ), solone, rolmopsy i inne cuda. Na

Smaki Ewy
845. Krem jaglany & "warkocz" z czekoladą. 166

czekać ;PSkładniki: (na krem)60g kaszy jaglanej 20g mąki kokosowej spory banan1/3 - 1/2 szklanki mleczka kokosowego (ew. trochę mleka)ew. coś do posłodzeniaKaszę uprażyć w garnuszku. Zalać 1 1/3 szklanki wody, posolić, przykryć i gotować do czasu wchłonięcia się wody. Ugotowaną kaszę ostudzić. Dodać banana. Zmiksować. Dodać resztę składników, wymieszać, przełożyć do miseczki i schłodzić w lodówce

More food, love and dreams
Chłodnik z cielęciną 119

litewski, to prawdziwy klasyk gatunku. Jest on przyrządzany również w wersji z  cielęciną. W oryginalnym przepisie pojawia się cielęcina pieczona, ja przygotowuję go z cielęciną gotowaną. Powiem Wam, że też jest pyszny, Chłodnik  z cielęciną Czas przygotowania: Składniki: 400 g łaty cielęcej ok. szklanki wody 1 pęczek botwinki 2 duże zielone ogórki  starte(...)posiekanego szczypiorku 4 łyżki posiekanego koperku 500 ml naturalnego jogurtu 400 ml kefiru  2 ząbki czosnku szczypta kwasku cytrynowego, ew. sok z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Cielęciny wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, tak, aby mięso było przykryte. Gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Z botwinki odcinamy małe buraczki, obieramy je i kroimy w kostkę. Wrzucamy

Kulinarne przygody Gatity
Roladki z kurczaka nadziewane szynką i serem 188

Filety z kurczaka są bardzo wdzięcznym produktem do wyczarowania bardzo smacznych potraw. Dzisiaj prezentuję je z szynką gotowaną i serem. Potrawa prosta w wykonaniu, nie pochłania

Smaki Ewy
Pierogi z kapustą, grzybami i golonką 170

                                   Nie ma to jak domowe pierogi. Dziś z kiszoną kapustą, suszonymi grzybami i golonką. Miałam spore golonki, gotowałam je po prostu w wodzie. Trochę jej zostało

Ewa w kuchni
Chłodnik na botwince 235

www.mgotuje.pl Chłodnik z botwinki to idealne danie na upalne dni. Delikatny i bardzo smaczny. Przepis pochodzi z książki Ewy Wachowicz . Post Chłodnik na botwince pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Bania, harbuzem zwana i pranie blondyn 172

KUCHARZA na banię w syropie : Wziąść banię nie zupełnie dojrzałą i wykrawać okrągłą łyżeczką małe kulki, które należy sparzyć gotującą się wodą, następnie wrzucić w syrop, wcisnąć cytrynę i gotować dopóki syrop nie stanie się gęsty, a kulki przezroczyste. TARTALETKI DYNIOWE Z RUMEM I CZEKOLADĄ /na 10 tartaletek/  Na spód 80 g masła 75 g cukru 1 jajko(...)łyżek rumu garść grubo siekanych orzechów włoskich 200 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady z dodatkiem skórki pomarańczowej) posiekanej na kawałki ew. krokant dyniowy do ozdoby Cukier wsypać do garnka z grubym dnem, dodać wodę i wstawić na ogień. Gotować cukier do momentu aż powstanie karmel - w tym czasie cukru nie mieszać, by nie powstały grudki. Można jedynie lekko poruszać rondlem

KUCHARNIA