kostkę cebula pokrojona w kostkę ew.jogurt lub śmietana koło 1,5 - 2 litrów wody pieprz ew ząbek czosnku natka pietruszki Przygotowanie : Wodę z Vegetą / bulion doprowadzamy do wrzenia wrzucamy udka . Po około 15 minutach ziemniaki, cebulę i cukinie. Gotujemy do miękkości doprawiamy do smaku i posypujemy natką pietruszki czy innej ulubionej zieleniny. Doprawiamy do smaku Możemy
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęłyżki oliwy + 2 łyżki oleju kokosowego do podsmażenia cebuli - sól, pieprz Fasolę moczymy na 12 godzin, po czym gotujemy do miękkości (około 1 godziny). Ugotowaną fasolę wrzucamy do pojemnika blendera, dodajemy oliwę, płaską łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu. Miksujemy. Możemy dodać ew. trochę wody, jeśli pasta jest zbyt gęsta. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy do fasoli. Możemy
Smakuje zdrowochili, doprawiam i od momentu zagotowania zupę gotuję około 20 minut. Następnie dodaję odsączoną fasolę, kukurydzę i jeszcze gotuję około 10 minut. Sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam – zupa jest gotowa. Zupa meksykańska jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujeszarlotki zamiast jabłek? Marmolada z pigwy ok 1 kg owoców pigwy cukier do smaku (ok. 3/4 szklanki) woda ew. ziarenka z wanilii do smaku Owoce myjemy, wykrawamy gniazda nasienne, nie musimy obierać. Kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy szklanka wody. Gotujemy aż pigwa się rozpadnie. Słodzimy i gotujemy jeszcze jakiś czas by marmolada uzyskała pożądaną konsystencję. Jeśli nie chcemy
Dzieje kuchennej Wiewióryrabarbaru 800 ml wody 100 g cukru 1 limonka listki mięty listki melisy ew. kostki lodu Wykonanie: Rabarbar kroimy na kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy woda, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Rabarbar odcedzamy, lemoniadę przelewamy do dzbanka, dodajemy
Kulinarne przygody GatityCebule pokrojoną w piórka dorzucamy do podsmażonego mięska. Następnie podlewamy zrazy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok 1h na małym ogniu. Następnie zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z zimną wodą, zabielamy śmietanką i doprawiamy do smaku solą, pieprzem lub ew. przyprawą maggi. Podajemy z ziemniakami, kopytkami, kluskami na parze i buraczkami lub modrą (czerwoną) zasmażaną kapustą
Walijskie PichcenieCzas na łososia. Obecnie dostępny w wielu sklepach i bardzo dobrze, bo to smaczna i zdrowa ryba. Ogólnie ryby są zdrowe, można je nie tylko smażyć
Smaki EwyTradycyjna zupa ogórkowa.Chyba większość z nas lubi. Domowe smaki zawsze wywołują w nas pozytywne odczucia. Moja zupa , być może jest inna niż ta, którą
W kuchennym oknie EwyRóżnego rodzaju klopsy, mielone kotlety i im podobne potrawy są dość popularne w naszym kraju. Zazwyczaj przyrządzamy je z wieprzowiny lub drobiu i podajemy z różnego rodzaju surówkami, mieszankami gotowanych warzyw czy ziemniakami. W tym miejscu zaproponuję swego rodzaju kombinację naszej polskiej (czy choćby tylko spolszczonej) tradycji kulinarnej z potrawą inspirowaną przepisem jaki swego czasu napotkałem w książce Podróże kulinarne(...)kiszone ogórki 1 średnia czerwona cebula 2 małe lub 1 duży ząbek czosnku 2 szalotki (można ew. użyć kawałka zwykłej cebuli) 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka mielonej słodkiej papryki szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 jajko 4 łyżki oliwy Dodatkowo do podania gotowane ziemniaki oblane roztopionym masłem Instrukcje Szalotki i czosnek obieramy, po czym bardzo drobno siekamy. Jajko rozbijamy
Kulinarna Pokusakanapkowych, pasztetów. W planach jest pasztet warzywny i z kaszy jaglanej, ale najpierw chciałam zamieścić przepis na pasztet tradycyjny. Delikatny, świetnie się kroi, ah pyszny. Przepis z bloga pani Ewy. Składniki: pół kilograma łopatki wieprzowej do jej ugotowania: 1/4 łyżeczki soli 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 4 ziarenka czarnego pieprzu 275 g filetów drobiowych do ugotowania kurczaka(...)przyprawy do całości masy: 1 i 1/3 łyżeczki soli pół łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu łyżeczka majeranku 1. Wieprzowinę kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. 20 minut przed końcem gotowania mięsa dodajemy obrane marchewki, pietruszkę by się ugotowały. Mięso i warzywa wyciągamy z wywaru (którego nie wylewamy) i studzimy. 2. Kurczaka kroimy
NA MOIM TALERZUnagotowania (2 kostki) lub bulion warzywny (wersja wegetariańska) pęczek koperku łyżeczka masła łyżeczka mąki sól ew maggi PRZYGOTOWANIE: żeberka myjemy, wkładamy do wody (tyle,żeby zakryło żeberka), ściągamy burzowiny, solimy, dodajemy pokrojoną w kostkę kalarepę(bez liści) i marchew. Gotujemy al dente, dodajemy posiekane liście. Przygotowujemy zasmażkę, Mało roztapiamy, i dodajemy mąkę(nie wolno przypalić-ma mieć jasny kolor
Kopystką po garachlinka do swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na Ruchanki. Zapraszam do wspólnego gotowania. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 100 g masła 3 jajka 50 g drożdży 1 szkl. mleka 1 łyżka cukru duża szczypta soli ew. 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy olej do smażenia Przygotowanie: Drożdże wymieszać z cukrem
Codziennik Kuchennymnie gryczana i pełnoziarnista 1:1) łyżeczka mielonego siemienia lnianego łyżeczka mąki kokosowej cynamon szczypta soli ew. coś do posłodzenia Batata zmiksować na pure, dodać resztę składników, zagnieść ciasto, rozwałkować w rulonik dłoniami, lekko spłaszczyć, pociąć na kluski. Wrzucać na gotującą się lekko osoloną wodę, gotować po wypłynięciu 1-2 minuty, odcedzić
More food, love and dreamskroję na mniejsze kawałki. Do gotującej wody dodaję truskawki i rabarbar i od ponownego zagotowania się wody gotuję całość około 3 minut. Następnie zakręcam gaz i kompot odstawiam do wystudzenia. Kompot z truskawek i rabarbaru jest gotowy. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia GotujeSzóste Niebo z bloga Szóste niebo Marzence z bloga Kulinarne szaleństwa Maniusi Ewie Szczepińskiej z FB Agnieszce z bloga Szybko, tanio, smacznie Piekę bo lubię z FB Małgosi z FB Ali z bloga Ala piecze i gotuje Oli z bloga Cukry proste Dorocie z bloga Moje małe czarowanie Bernadetcie
Ciasteczkowy Potwórkapustę należy odcedzić. Gotować ze skwarkami i tłuszczem z boczku i słoniny ok godziny. Białą kapustę kroimy, gotujemy w lekko osolonej wodzie z grzybami, żurawiną i przyprawami. Po ok. godzinie łączymy kapusty w dużym rondlu, podlewamy winem, dodajemy pod smażone mięso, ew. kość z mięsa do wygotowania, dodajemy koncentrat pomidorowy. Bigos powinien dusić się razem ze wszystkimi składnikami na wolnym
Apetyczna babeczkaSurówka z buraczków propozycja na dodatek do obiadu. SKŁADNIKI 3-4 czerwone buraczki jedna cebula 1 łyżka octu balsamicznego 2 winne jabłka 1 łyżeczka miodu sól
W kuchennym oknie EwyPaulina z bloga Buszująca w kuchni Edyta z bloga Przy kuchennym stole Agata z bloga Kulinarne przygody Gatity Justyna z bloga Gotowanie i pieczenie - I lovit it. Marghe z bloga Po prostu Marghe Ewa z bloga Kobieta Renesansu
Ala piecze i gotujeetapie powinien do niej dodać obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze około 15 minut doprawiając do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem. Zupę można posypać z wierzchu serem żółtym i podawać z grzankami. Smacznego :) Zapraszam po więcej na profil Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Jak zawsze pomysły na sałatkę rodzą się prawie w jednej chwili. Ta powstała przy braku gotowego obiadu. To był ten dzień kiedy po prostu nie chciało
Smaki EwyW sumie nie jestem miłośnikiem ugotowanej cebuli. Po zrobieniu zupy trochę byłam zdziwiona, że cebula była taka smaczna. Mogę więc polecić tę zupę nawet tym którzy
Smaki Ewy