Jak zawsze pomysły na sałatkę rodzą się prawie w jednej chwili. Ta powstała przy braku gotowego obiadu. To był ten dzień kiedy po prostu nie chciało
Smaki EwyW sumie nie jestem miłośnikiem ugotowanej cebuli. Po zrobieniu zupy trochę byłam zdziwiona, że cebula była taka smaczna. Mogę więc polecić tę zupę nawet tym którzy
Smaki Ewydodać świeżych ziół – doskonale sprawdzi się oregano i rozmaryn. Ja dodaję jeszcze kilka suszonych śliwek i jabłko. Gotujemy kilka minut na małym ogniu po czym dodajemy zakwas. Pilnujemy, by barszcz nie wrzał, ponieważ straci kolor. Gdy smaki się wymieszają należy spróbować i ew. doprawić. Smacznego! ZOBACZ: Zakwas na barszcz ZOBACZ: Barszcz czerwony bez zakwasu – szybki i aromatyczny
MarcinChefmięsa i ziemniaków . Następnie dodaję kukurydzę , koncentrat pomidorowy ,doprawiam do smaku solą , pieprzem , pieprzem cayenne , mieszam i gotuję całość jeszcze około 5 minut . Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – gulasz jest gotowy . Gulasz z ziemniakami jest gotowy . Życzę smacznego . Pozdrawia Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujemące razowej pszennej 200 g wędzonego boczku 6 dużych ziemniaków 1 łyżka majeranku sól pieprz ew. 3 łyżki śmietany 18% Wykonanie: Wszystkie warzywa obieramy i kropimy w kostkę. Boczek kroimy w paseczki. W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy warzywa, boczek i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą miękkie wlewamy zakwas na żurek, cały czas mieszając, aby nie powstały
Kulinarne przygody Gatityfasolkę. Wlewamy wodę tak, żeby przykryła warzywa. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę dusimy, ok. 5 min. Teraz dodajemy cukinię, paprykę, przeciśnięty czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chili. Wszystko razem gotujemy delikatnie podlewając wodą, jeśli będzie za mało. Pamiętajcie jednak, że to nie zupa, więc nie przesadzajcie z ilością wody :) po ok. 10 minutach dodajemy sporą ilość roztartego w dłoniach tymianku(...)koniec dodajemy dużą łyżkę jogurtu naturalnego. Mieszamy i ew. dodajemy ostrej papryki lub pieprzu cayenne, jeśli lubicie ostre curry. Potrawa jest gotowa :) Teraz czas na kotlety ryżowe ! Składniki do kotletów: 2 torebki ryżu długoziarnistego 1 jajko surowe 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżka masła bułka tarta szczypiorek pieprz, oregano Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie bardzo kleisty
vegetaniemała kawałki, tak samo marchew oraz ziemniaki. Warzywa zalewamy wodą (tak, żeby je przykryła), solimy i gotujemy do miękkości. Imbir obieramy, kroimy bardzo drobno. Gdy warzywa są już miękkie-całość blendujemy, dodajemy imbir, posiekaną natkę, sok z pomarańczy, kumin, paprykę,pieprz, ew. sól
Kopystką po garachJeśli nie zdążycie następna szansa dopiero za rok. Składniki: Płat ciasta francuskiego Kilka plasterków szynki parmeńskiej (ew. chudego boczku) 50g sera żółtego w plasterkach Pęczek białych szparagów Sól, cukier Jajko czarnuszka do posypania Sposób przygotowania: Szparagi umyć, obrać i związać białą nitką. Gotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Ciasto rozwijamy i dzielimy na 9 prostokątów. Na każdy nakładamy
Pyry na GazGotowanie barszczu : Garnek z barszczem stawiam na gazie i doprowadzam do wrzenia – ważne aby barszczu nie gotować tylko doprowadzić do wrzenia i zakręcić gaz , barszcz jest gotowy . Tak przygotowany podaję z uszkami . Barszcz czerwony na wigilię jest gotowy . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujedodałam do niej około 2 łyżek oleju . Po wrzuceniu pierogów i ponownym zagotowaniu się wody gotuję je około 3 minut Na patelni roztapiam masło i polewam nim ugotowane pierogi . Pierogi z kapustą kiszoną i mięsem są gotowe . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujesosu dodaję rozprowadzoną mąkę z wodą i sos sojowy, mieszam i zagotowuję. Sos od ponownego zagotowania gotuję około 2 minut. Następnie zakręcam gaz dodaję posiekaną natkę pietruszki- sos jest gotowy . Karkówka pieczona w rękawie jest gotowa można podawać . Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujeminut małe słoiczki , większe do 20 minut. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Ogórki korniszony są gotowe, można odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujesłodzone lub dodajcie więcej cukru. Przepis własny 4 łyżki płatków owsianych 5 kostek gorzkiej lub ew. mlecznej czekolady (użyłam Wedla ~ ok. 30 g) czubata łyżka kakao niewielka ilość wody ~ 20-30 ml łyżka cukru 1/2 szklanki mleka Płatki zalać mlekiem i gotować z cukrem. Kakao wymieszać z wodą i wlać do gotującej się owsianki. Owsiankę gotować do ulubionej
tost z dżememzdrowiem".Warsztaty były poświęcone zdrowej, kolorowej i urozmaiconej kuchni, która współgra z naszym organizmem.Ekspertem spotkania była Ewa Sypnik-Pogorzelska - specjalistka ds. żywienia człowieka i dietetyk z pasją, a także propagatorka zdrowego, mądrego i racjonalnego odżywiania. Opowiadała nam miedzy innymi o zaletach gotowania na parze. Tradycyjne gotowanie w wodzie np. warzyw pozbawia je sporej ilości ważnych składników mineralnych i witamin
Kulinarne przygody Gatityoliwek Sos miętowy. zdeglasowany smak z upieczonej roladki 100 ml śmietana 36% 1 łyżeczka sosu miętowego ew. 2 łyżeczki posiekanej drobno mięty Wykonanie. Piersi z kurczaka rozbić, doprawić, ułożyć na przesmarowanej oliwą foli do pieczenia. Uformować prostokąt. Całość posypać posiekaną pietruszką. Makaron gotować 8 minut, odcedzić. Czosnek drobno posiekać, krótko przesmażyć na oliwce, dodać makaron, wymieszać, przestudzić. Na utworzonym prostokącie
Kulinarny karnet Christopheraśledzę ten program na bieżąco. Najpierw za sprawą Piotrka z Kocham Gotować , a teraz moim faworytem został Darek. Taki przystojniak i do tego gotujący. Może nie do końca ogarnięty , ale ... Wybaczam. Oglądam też program bo lubię Ewę Wachowicz oraz Wojtka Amaro. Czekam na finał bo jestem już ciekawa kto wygra całe show. Top Chef Polska Dariusz Kuźniak
Magiczne Życie Marty