Szóste Niebo z bloga Szóste niebo Marzence z bloga Kulinarne szaleństwa Maniusi Ewie Szczepińskiej z FB Agnieszce z bloga Szybko, tanio, smacznie Piekę bo lubię z FB Małgosi z FB Ali z bloga Ala piecze i gotuje Oli z bloga Cukry proste Dorocie z bloga Moje małe czarowanie Bernadetcie
Ciasteczkowy Potwórkapustę należy odcedzić. Gotować ze skwarkami i tłuszczem z boczku i słoniny ok godziny. Białą kapustę kroimy, gotujemy w lekko osolonej wodzie z grzybami, żurawiną i przyprawami. Po ok. godzinie łączymy kapusty w dużym rondlu, podlewamy winem, dodajemy pod smażone mięso, ew. kość z mięsa do wygotowania, dodajemy koncentrat pomidorowy. Bigos powinien dusić się razem ze wszystkimi składnikami na wolnym
Apetyczna babeczkaSurówka z buraczków propozycja na dodatek do obiadu. SKŁADNIKI 3-4 czerwone buraczki jedna cebula 1 łyżka octu balsamicznego 2 winne jabłka 1 łyżeczka miodu sól
W kuchennym oknie EwyPaulina z bloga Buszująca w kuchni Edyta z bloga Przy kuchennym stole Agata z bloga Kulinarne przygody Gatity Justyna z bloga Gotowanie i pieczenie - I lovit it. Marghe z bloga Po prostu Marghe Ewa z bloga Kobieta Renesansu
Ala piecze i gotujeetapie powinien do niej dodać obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze około 15 minut doprawiając do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem. Zupę można posypać z wierzchu serem żółtym i podawać z grzankami. Smacznego :) Zapraszam po więcej na profil Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Jak zawsze pomysły na sałatkę rodzą się prawie w jednej chwili. Ta powstała przy braku gotowego obiadu. To był ten dzień kiedy po prostu nie chciało
Smaki EwyW sumie nie jestem miłośnikiem ugotowanej cebuli. Po zrobieniu zupy trochę byłam zdziwiona, że cebula była taka smaczna. Mogę więc polecić tę zupę nawet tym którzy
Smaki Ewyząbki czosnku (wyciśnięte) ⅓ szklanki mąki z tapioki (albo mąka ziemniaczana) przyprawy do smaku, może być bazylia, oregano, ew. chilli (co kto lubi) sól i pieprz ½ łyżeczki sody lub proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny mała cebula drobno pokrojona Przygotowanie: Komosę gotujemy, odcedzamy. Cukinię ścieramy na tarce, przekładamy na kuchenną ściereczkę i wyciskamy całą wodę (ważne, aby to dobrze
PaleoLifedodać świeżych ziół – doskonale sprawdzi się oregano i rozmaryn. Ja dodaję jeszcze kilka suszonych śliwek i jabłko. Gotujemy kilka minut na małym ogniu po czym dodajemy zakwas. Pilnujemy, by barszcz nie wrzał, ponieważ straci kolor. Gdy smaki się wymieszają należy spróbować i ew. doprawić. Smacznego! ZOBACZ: Zakwas na barszcz ZOBACZ: Barszcz czerwony bez zakwasu – szybki i aromatyczny
MarcinChefmięsa i ziemniaków . Następnie dodaję kukurydzę , koncentrat pomidorowy ,doprawiam do smaku solą , pieprzem , pieprzem cayenne , mieszam i gotuję całość jeszcze około 5 minut . Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – gulasz jest gotowy . Gulasz z ziemniakami jest gotowy . Życzę smacznego . Pozdrawia Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujemące razowej pszennej 200 g wędzonego boczku 6 dużych ziemniaków 1 łyżka majeranku sól pieprz ew. 3 łyżki śmietany 18% Wykonanie: Wszystkie warzywa obieramy i kropimy w kostkę. Boczek kroimy w paseczki. W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy warzywa, boczek i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą miękkie wlewamy zakwas na żurek, cały czas mieszając, aby nie powstały
Kulinarne przygody Gatityfasolkę. Wlewamy wodę tak, żeby przykryła warzywa. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę dusimy, ok. 5 min. Teraz dodajemy cukinię, paprykę, przeciśnięty czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chili. Wszystko razem gotujemy delikatnie podlewając wodą, jeśli będzie za mało. Pamiętajcie jednak, że to nie zupa, więc nie przesadzajcie z ilością wody :) po ok. 10 minutach dodajemy sporą ilość roztartego w dłoniach tymianku(...)koniec dodajemy dużą łyżkę jogurtu naturalnego. Mieszamy i ew. dodajemy ostrej papryki lub pieprzu cayenne, jeśli lubicie ostre curry. Potrawa jest gotowa :) Teraz czas na kotlety ryżowe ! Składniki do kotletów: 2 torebki ryżu długoziarnistego 1 jajko surowe 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżka masła bułka tarta szczypiorek pieprz, oregano Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie bardzo kleisty
vegetaniemała kawałki, tak samo marchew oraz ziemniaki. Warzywa zalewamy wodą (tak, żeby je przykryła), solimy i gotujemy do miękkości. Imbir obieramy, kroimy bardzo drobno. Gdy warzywa są już miękkie-całość blendujemy, dodajemy imbir, posiekaną natkę, sok z pomarańczy, kumin, paprykę,pieprz, ew. sól
Kopystką po garachJeśli nie zdążycie następna szansa dopiero za rok. Składniki: Płat ciasta francuskiego Kilka plasterków szynki parmeńskiej (ew. chudego boczku) 50g sera żółtego w plasterkach Pęczek białych szparagów Sól, cukier Jajko czarnuszka do posypania Sposób przygotowania: Szparagi umyć, obrać i związać białą nitką. Gotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Ciasto rozwijamy i dzielimy na 9 prostokątów. Na każdy nakładamy
Pyry na GazGotowanie barszczu : Garnek z barszczem stawiam na gazie i doprowadzam do wrzenia – ważne aby barszczu nie gotować tylko doprowadzić do wrzenia i zakręcić gaz , barszcz jest gotowy . Tak przygotowany podaję z uszkami . Barszcz czerwony na wigilię jest gotowy . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotuje