Puree w nowej odsłonie o charakterystycznym, wyrazistym smaku. Kolejna odmiana dla typowych ziemniaków do obiadu. Składniki: Ziemniaki ( dowolna ilość, ja miałam 5 ) Korzeń selera ( ½ objętości w
Smaki EwyTo bezmięsne danie doskonałe dla tych , którzy unikają mięsa lub maja go dosyć po świętachSKŁADNIKI2 kg kapusty kiszonejszklanka suszonych grzybów1/2 kg pieczarek2 marchewkiliść laurowyjedna cebulasól, pieprz
W kuchennym oknie Ewymrożonych łyżka cukru 1 łyżka podprażonych na suchej patelni płatków kokosowych (ew. wiórków) Płatki owsiane wieczorem wsypać do garnka, zalać wrzątkiem i przykryć. Maliny wyjąć z zamrażarki, wstawić do lodówki, aby się rozmroziły. Rano do płatków wlać mleko, wymieszać i podgrzewać, dodać kakao wymieszane z wodą. Owsiankę gotować, aż do zgęstnienia. Maliny podgrzewać w garnku (bądź kuchence mikrofalowej) z cukrem
tost z dżememDomu Mokoszy . Kozy, psy, dzieci, glina, brzozy, rzeka, pieczenie, szkliwienie, gotowanie. Wszystkiego było po trosze. Emocji mnóstwo, tak jak rozmów i wypitych kubków herbaty. Odbyła się też sesja z Wiewiórą i jej fartuchem w roli głównej. Na szczęście nie było mrozu... latałam z gołymi ramionami a Ewa robiła zdjęcia. A wiecie, że Ewa, Kornelia i ja to stadko kwietniowych
Dzieje kuchennej WiewióryZapiekanki robimy przeróżne. Dzisiaj ta najprostsza z ziemniakami i wiejską kiełbasą. Zapraszam. SKŁADNIKI 1,5 kg ziemniaków 40 dag wiejskiej kiełbasy 2 cebule sól, pieprz
W kuchennym oknie Ewysłoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie gotować zmniejszam gaz i pasteryzuję około 15 minut. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Sałatka z czerwonych pomidorów jest gotowa, możemy słoiki odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia GotujeZastanawiałam się co dzisiaj zaprezentować na blogu i tak trafiło na kładzione kluski. Można je wykorzystać do dań z gęsiną, kaczką a zapewne gdzieś pojawią te
Smaki EwyGotować 15 minut, po czym dorzucić pokrojone także w słupki ziemniaki. Gotować do miękkości warzyw. Na koniec dorzucić pokrojone w słupki buraki (dodaję na końcu ponieważ używam już ugotowanych) oraz odsączoną wcześniej białą fasolę. Teraz już tylko pozostaje doprawić zupkę łyżką koncentratu pomidorowego, koncentratem barszczu czerwonego, solą ew. cukrem, pieprzem i majerankiem.Oczywiście warzywa można zetrzeć na oczkach, ale cały
Walijskie Pichceniebazylia 1/2 bulionu sól pieprz cukier cebula olej woreczek ryżu ew. łyżka ukwaszonej śmietany Wykonanie:Mięso mielone mieszamy w misce z jajkiem, kaszą manną i przyprawami. Dobrze wyrabiamy. Mokrymi dłońmi formujemy nieduże pulpeciki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, sól, wkładamy pulpety i gotujemy ok 20 minut.Na rozgrzanym oleju podsmażamy na złoty kolor pokrojoną w kostkę
Walijskie Pichceniełyżeczki zwykłej soli lub 1 i 1/3 zwykłej soli + 2/3 soli czosnkowej ew. 2 ząbki czosnku ( przeciś. przez praskę) 1. Mięso przekładamy do miski, dodajemy sól, pieprz, majeranek, żelatynę, ew. czosnek i zaczynamy wyrabiać mięso, w trakcie dolewając wodę. 2. Kiedy mięso dobrze wyrobimy, wykładamy nasz szynkowar przygotowanym do tego celu woreczkiem, które możemy dostać na internecie ( ja kupiłam paczkę(...)szynkowar odstawiamy do lodówki na 2-3 h. 6. Po tym czasie wyjmujemy nasz szynkowar z lodówki, wstawiamy do głębokiego garnka, którego dno wykładamy jakąś szmatką ( jak na gotowanie słoików ) i zalewamy gorącą wodą, pamiętając o tym aby poziom wody był powyżej poziomu mięsa. 7. Włączamy gaz i wkładamy termometr do wody gdyż potrzebujemy osiągnąć żądana temperaturę
Gotowanie...to proste !wcześniej kiełbasę. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę majerankiem (ja daję około 2-3 łyżki). Próbujemy i jeżeli jest za kwaśny dosypujemy cukru. Do smaku doprawiamy solą. Zakwas na żur Zakwas na żur możecie zrobić sami lub kupić gotowy. Kupując zwróćcie uwagę na skład – nie powinno być w nim nic poza mąką żytnią,wodą i ew. czosnkiem i liściem laurowym(...)piekarniku) A na co dzień …ja lubię zagryzać żur świeżym chlebem z masłem, mój mąż jada go z pokrojonym w ćwiartki jajkiem na twardo a tata z gotowanymi, ubitymi ziemniakam okraszonymi skwarkami… Każdy ma swojego „smaka” Powodzenia w poszukiwaniu idealnego smaku żuru! The post Żur z białą kiełbasą i boczkiem appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna PatilogiaWitajcie w Nowym Roku. Na dzisiaj do obiadu proponuję chrzanowe ziemniaczki, odmianę tradycyjnego dodatku. Bardzo wyraziste w smaku. W zależności od tego ile dodamy chrzanu - tak
Smaki EwyKolejna propozycja z rabarbarem w roli głównej. Dzisiaj przestawiam dżem słodko – kwaskowaty z nutą pomarańczy i wanilii. Cóż więcej dodać, trzeba spróbować. Składniki: 800 gram rabarbaru
Smaki EwyJest, już jest! Drugi numer naszej Chochli, który potwierdza, że spotkania w Internecie mogą prowadzić do powstania naprawdę ciekawych projektów! :) Do poczytania tutaj: KLIK lub do
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Po ok. 10-15 minutach gotowania-dodajemy drobno pokrojone grzyby.Na patelni rozgrzewamy troszkę oleju, na którym przesmażamy drobno pokrojona cebulę, następnie dodajemy pokrojona w kostkę kiełbasę zwyczajną i jałowcową. Do przesmażonej kiełbasy dodajemy koncentrat, chwilkę smażymy. Całość dodajemy odcedzonej kapusty. Doprawiamy powidłami, ew. solą i pieprzem
Kopystką po garach