Gołąbki "sulmierzyckie" - obiad na czas mrozów :) 193przez godzinę piekę w temperaturze ok. 180 stopni w piekarniku. Można ew. dusić danie na kuchence na średnim ogniu, ten sam czas. I mrozy nie straszne, gdy na talerz wędrują sulmierzyckie gołąbki w wersji dalekiej od light ;) Można podawać samodzielnie, w towarzystwie pieczywa lub innego obiadowego dodatku typu gotowane ziemniaki albo ryż. Smacznego!!! #obiad #kolacja #kapusta #miesomielone #gołąbkisiekane #itbmtt
I tu będę miała takie te
Zupa z Pokrzywy . Zupa Pokrzywowa 203śmietanę zahartować, mieszam i śmietanę wlewam do garnka. Całość mieszam i gotuję jeszcze około 2 minut. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pierzem – zupa pokrzywowa jest gotowa. Zupa z pokrzywy jest gotowa można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub pieczywem. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotuje
Wyśmienity krem z groszku z miętą i jabłkiem wg Magdy Gessler + Domowy bulion warzywny 244jabłek i zupy) 3 jabłka 1 pęczek mięty sól, pieprz, ew. cukier * Przepis na domowy bulion warzywny poniżej Przygotowanie: Do dużego rondla dodać 100 g masła (resztę zostawić do smażenia jabłek), gdy się rozpuści wsypać groszek. Wymieszać. Wlać litr gorącego bulionu warzywnego. Zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości (około 15 minut). Zdjąć z ognia. 200 ml * śmietany
Moja Delicja
Wigilijna masa makowa 210wzmacniaczy smaku. SKŁADNIKI: 50 g masła 450g maku 60g rodzynek (ew. suszonej żurawiny) 10 suszonych śliwek 60g orzechów włoskich pół szklanki płatków migdałów 2-3 łyżki cukru wg. uznania kandyzowana skórka cytrynowa pół szklanki rumu WYKONANIE: Mak wsypać do garnuszka, zalać woda tak aby był zanurzony i gotować na małym ogniu około 30 minut. Zdjąć z gazu i odcedzić
Pyry na Gaz
Krem ze szparagów 188Super jest zatrzymać smak majowych warzyw. Ja uwielbiam po prostu szparagi, jako dodatek do mięs, ale również KREM ZE SZPARAGÓW. Dlatego zamrażam to warzywo i przypominam
Kuchnia Beaty
Pierogi Leniwe – Prosty i Pyszny Obiad 907wrzucam partiami pierogi i od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch, gotuję jeszcze około 1 minuty. Następnie pierogi wyjmuję łyżką cedzakową na talerz i polewam roztopionym masłem (pierogi możemy również polać podsmażonym boczkiem z cebulką lub skwarkami ze słoninki). Pierogi leniwe są gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotuje
Kaszotto pomidorowe z jarmużem 276było ją widać i bez obierania). Dodać warzywa i jeszcze gotować przez kilka minut, jeśli jest potrzeba dodać trochę wody. Mieszać od czasu do czasu. W tzw. międzyczasie blanszować jarmuż, oddzielić od twardych łodyg i porwać na mniejsze kawałki. Upewnić się czy nasze danie ma odpowiedni smak, i ew. doprawić jeszcze do smaku. Zdjąć z ognia. Dodać jarmuż i gałązkę
Lubię to gotuję
Kisiel z rabarbarem, truskawkami i kokosowym jogurtem 210śmietanka kokosowa) * wiórki kokosowe- 2 płaskie łyżeczki + ew. do posypania Rabarbar pokroić, wraz z truskawkami przełożyć do garnka, zasypać cukrem, dodać ziarenka z wanilii i odstawić na około 15 minut. Wlać szklankę wody, a w pozostałej części wymieszać skrobię ziemniaczaną. Owoce doprowadzić do wrzenia i gotować max. 2 minuty. Następnie wlać mieszankę skrobiową oraz sok z cytryny i energicznie mieszać
Kraina Miodem Płynąca
Sałatka z brokułem i serkiem wiejskim 263Kolejna pyszna sałatka dietetyczna. Dzisiaj brokuł z czerwoną fasolą i serkiem wiejskim. Przygotowanie ekspresowe. Polecam bardzo smaczna nie tylko dla trzymających linię. SKŁADNIK 1 brokuł 2
W kuchennym oknie Ewy
Pieczona ciecierzyca 148Składniki: 250 g ciecierzycy 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie na około
Ewusiowe Smaki
Bułeczki drożdżowe nadziewane szynką, oliwkami i serem 193Na dzisiejszy poranek proponuję smaczne, pachnące bułeczki nadziewane szynką, oliwkami i serem. Zapachem wypełni się cały dom. Składniki: Ciasto ( na ok. 10 bułeczek ) 250 gram mąki
Smaki Ewy
Koktajl z buraka i banana z mlekiem kokosowym 256Połączenie na pierwszy rzut oka (i kubków smakowych) dziwne, ale zaskakująco dobre! Składniki: 1 duży burak 1 duży banan 1/2 szklanki soku z bananów 3 łyżki
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciasto wiśniowe 212Pomysł na ciasto własny, ale powstał na bazie połączenia różnych przepisów. W rezultacie wyszło pyszne, winne ciasto wiśniowe. SKŁADNIKI:Ciasto: biszkopt jasny, przepis dowolny. Masa
W kuchennym oknie Ewy
Ciasto bezowe, czyli sto lat! 262koniec masą krówkową. Jako, że gotowanie puszki mleka skondensowanego dla paru łyżek wydało mi się bez sensu - do kuchenki mikrofalowej włożyłam parę krówek z 2 łyżkami kremówki i włączyłam promienie na 3 minuty. Po wyjęciu dokładnie wymieszałam i zostawiłam do przestygnięcia. Polewa powstała więc szybko i sprawnie :) Smacznego :) Koniecznie zajrzyjcie na Ewa Kuchennie na facebooku
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Owsiana, szara breja 209blogu pojawia się mnóstwo przepisów śniadaniowych, ostatnio zalałam Was wręcz pomysłami na pieczone owsianki. Na co dzień nie ograniczamy się jednak tylko do nich i szczerze mówiąc klasyczną, gotowaną owsiankę robi się znacznie szybciej i przy maluchu uczepionym nogi, jest ją znacznie łatwiej przyrządzić. Chciałam więc zaproponować Wam dwie mieszanki dodatków, które pięknie zdobią i ożywiają owsiankę, a także wzbogacają(...)szkl. wody - zalane płatki zostawione na noc i zagotowane rano) banan 2 łyżki masła orzechowego (zmielone fistaszki bądź kupne 100% orzechów) dżem z czarnej porzeczki orzechy (nerkowiec i laskowe) ew. ziarna (słonecznik, pestki dyni, siemię lniane) Owsianka owocowa baza owsiana j.w. duże jabłko 2 łyżki masła orzechowego j.w. żurawina nerkowiec/pestki słonecznika Obydwa zestawy są bardzo jesienne i rozgrzewające
Przepysznik - BLW i nie tylko