ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:31/108)

Zapiekane ziemniaczki z kolendrą 112

Dzisiaj proponuję zapiekane ziemniaczki z kolendrą. Warto wypróbować ten przepis gdy na obiad podajemy potrawę bez sosu typu: smażona ryba, kotlety schabowe. Propozycja prosta w wykonaniu

Smaki Ewy
Pulpety kurkowe z szynki 131

W sumie nie wiedziałam jak nazwać to danie i tak zostały pulpety kurkowe z szynki. Danie proste, szybkie no i grzybowe. Nie ma co więcej pisać

Smaki Ewy
Pączki-najlepsze na świecie. 555

Już po tłustym czwartku, ale chciałabym się podzielić z Wami przepisem na pyszne pączki. Przepis pozyskałam wczoraj i dziś dopiero piekłam. Muszę przyznać, że nigdy wcześniej

Kuchnia Beaty
Wigilijny barszczyk czerwony 177

                              W moim domu nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczyku. Jako, że w Wigilie nie jadamy żadnych mięs barszczyk jest postny na warzywach i

Ewa w kuchni
Wegańska nutella czyli, krem z pieczonych kasztanów (bez glutenu) 213

kasztanów jadalnych  750 ml mleka migdałowego ew. innego (ryżowego lub sojowego choć może zmienić smak) 2 łyżki melasy karobowej *** można pominąć  Wykonanie :  1. Kasztany nacinamy od wypukłej strony nożem na krzyż co zapobiegnie wybuchaniu podczas ich pieczenia. 2.Zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu do momentu zagotowania. Ja doprowadzam do wrzenia i gotuję ok, 5 minut

vaniliowoczekoladowa
Wegański biszkopt idealny - spód do tortu i nie tylko 105

niespodziewane efekty w kuchni wegańskiej :) Składniki: - 3/4 filiżanki (180 ml) wody z gotowania ciecierzycy, - 1 łyżeczka octu jabłkowego, - 140 g drobnego cukru (albo zmielonego albo pudru), - 1 łyżeczka esencji waniliowej (można pominąć) - 2 łyżki oleju, - 200 g mąki pszennej, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 1/4 łyżeczki sody, - ew. szczypta kurkumy. Wykonanie: Przy pomocy robota planetarnego lub miksera ręcznego ubijamy wodę

Co na wege obiad?
#7 Chocomole - wegański budyń z awokado :) 139

temat przepisu na "Chocomole" pewnego amerykańskiego plantatora awokado. Nie ma gotowania bez muzyki, więc do awokadowego przepisu polecam muzykę tworzoną właśnie przez omawianego wyżej plantatora ;) :  Wegański budyń z awokado Składniki: 1 dojrzałe awokado 2 mocno dojrzałe banany 1 łyżka kakao 0,5 szklanki zimnej wody Ew. miód (obowiązkowo prawdziwy!), cukier (brązowy, biały, puder...), stewia, czy czym tam sobie dosładzacie

Kuchnia w szuwarach
864. Czekoladowy budyń(krem) kukurydziany. 152

ok.30g (gorzkiej) czekolady  cynamon, szczypta soli coś do posłodzenia ew. łyżeczka kawy *jeżeli chcecie mniej zwartą konsystencję dajcie,albo więcej mleka (ok.350ml) albo mniej mąki, bo mi wyszedł gęsty, zwarty i kremowy ;)  2/3 mleka zagotowujemy. Pozostałą część mieszamy z mąką i kakao. Wlewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając. Gotujemy kilka minut często mieszając. Wyłączmy

More food, love and dreams
Jednodaniowy gulasz po węgiersku 156

łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki śmietana sól, pieprz mąka olej, ew. smalec Wykonanie: Na patelni podgrzewamy tłuszcz, dodajemy słodką paprykę i lekko podsmażamy, uważając, aby papryka się nie przypaliła. Smażymy na tym oprószone mąką mięso, następnie podsmażamy cebulę i pieczarki. Przekładamy do garnka, zalewamy płynem. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkawe (około 30 minut

Kulinarne przygody Gatity
Ciastka przekładane masą chałwową 171

Kolejne wejście z ciasteczkami. Tym razem ciastka przekładane masą chałwową. Korzystałam z przepisu   TU  .  Trochę zmodyfikowany po mojemu.Ciastka wyglądają dość efektownie , a smakują

W kuchennym oknie Ewy
Selerowo – ziemniaczane puree 129

Puree w nowej odsłonie o charakterystycznym, wyrazistym smaku. Kolejna odmiana dla typowych ziemniaków do obiadu. Składniki: Ziemniaki ( dowolna ilość, ja miałam 5 ) Korzeń selera ( ½ objętości w

Smaki Ewy
Kapusta z grzybami i pieczarkami 138

To bezmięsne danie doskonałe dla tych , którzy unikają mięsa lub maja go dosyć po świętachSKŁADNIKI2 kg kapusty kiszonejszklanka suszonych grzybów1/2 kg pieczarek2 marchewkiliść laurowyjedna cebulasól, pieprz

W kuchennym oknie Ewy
owsianka z kakao i sosem malinowym 203

mrożonych łyżka cukru 1 łyżka podprażonych na suchej patelni płatków kokosowych (ew. wiórków) Płatki owsiane wieczorem wsypać do garnka, zalać wrzątkiem i przykryć. Maliny wyjąć z zamrażarki, wstawić do lodówki, aby się rozmroziły. Rano do płatków wlać mleko, wymieszać i podgrzewać, dodać kakao wymieszane z wodą. Owsiankę gotować, aż do zgęstnienia. Maliny podgrzewać w garnku (bądź kuchence mikrofalowej) z cukrem

tost z dżemem
Drozdzowe serca z cynamonem, Biesy, tworczo i towarzysko 143

Domu Mokoszy .  Kozy, psy, dzieci, glina, brzozy, rzeka, pieczenie, szkliwienie, gotowanie. Wszystkiego było po trosze. Emocji mnóstwo, tak jak rozmów i wypitych kubków herbaty. Odbyła się też sesja z Wiewiórą i jej fartuchem w roli głównej. Na szczęście nie było mrozu... latałam z gołymi ramionami a Ewa robiła zdjęcia. A wiecie, że Ewa, Kornelia i ja to stadko kwietniowych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zapiekanka z ziemniakami i wiejską kiełbasą 139

Zapiekanki robimy przeróżne. Dzisiaj ta najprostsza z ziemniakami i wiejską kiełbasą. Zapraszam. SKŁADNIKI 1,5 kg ziemniaków 40 dag wiejskiej kiełbasy 2 cebule  sól, pieprz

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka z Czerwonych Pomidorów na Zimę 420

słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie gotować zmniejszam gaz i pasteryzuję około 15 minut. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Sałatka z czerwonych pomidorów jest gotowa, możemy słoiki odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Kładzione kluski 132

Zastanawiałam się co dzisiaj zaprezentować na blogu i tak trafiło na kładzione kluski. Można je wykorzystać do dań z gęsiną, kaczką a zapewne gdzieś pojawią te

Smaki Ewy
BARSZCZ UKRAIŃSKI 198

Gotować 15 minut, po czym dorzucić pokrojone także w słupki ziemniaki. Gotować do miękkości warzyw. Na koniec dorzucić pokrojone w słupki buraki (dodaję na końcu ponieważ używam już ugotowanych) oraz odsączoną wcześniej białą fasolę. Teraz już tylko pozostaje doprawić zupkę łyżką koncentratu pomidorowego, koncentratem barszczu czerwonego, solą ew. cukrem, pieprzem i majerankiem.Oczywiście warzywa można zetrzeć na oczkach, ale cały

Walijskie Pichcenie
PULPETY Z INDYKA NA POMIDOROWYM RYŻU 181

bazylia 1/2 bulionu sól pieprz cukier cebula olej woreczek ryżu  ew. łyżka ukwaszonej śmietany Wykonanie:Mięso mielone mieszamy w misce z jajkiem, kaszą manną i przyprawami. Dobrze wyrabiamy. Mokrymi dłońmi formujemy nieduże pulpeciki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, sól, wkładamy pulpety i gotujemy ok 20 minut.Na rozgrzanym oleju podsmażamy na złoty kolor pokrojoną w kostkę

Walijskie Pichcenie