ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:35/108)

Pyszny Makaron z Piersią Kurczaka i Cukinią na Obiad 241

doprawiam solą i zagotowuję, od momentu zagotowania całość gotuję jeszcze około 2 minut – sos jest gotowy. Ugotowany makaron można dodać do garnka z sosem i wymieszać lub na łożyć makaron na talerz i na makron położyć sos. Makaron z piersią kurczaka i cukinią jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
KAPUSTA KISZONA ZASMAŻANA 182

małe cebulkisklarowane masłoWykonanie:Kapustę szatkuję,gotuję ok 45min z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Z reguły wcześniej jej nie płuczę, lubię kapustę o dość wyraźnym smaku. Na sklarowanym maśle podsmażam pokrojony w kosteczkę boczek. Odcedzam kapustę, wlewam do niej boczek z masełkiem i zagotowuję. Doprawiam  pieprzem i ew. dodaję odrobinę soli do smaku. Do takiej kapustki nie dodaję

Walijskie Pichcenie
Sałatka z ryżem i tuńczykiem 165

Bardzo kolorowa sałatka, w której bazą jest ryż i tuńczyk. Pozostałe składniki, to moja improwizacja. Efekt ciekawy smakowo i wzrokowo. Zapraszam. SKŁADNIKI 2 torebki  ryżu

W kuchennym oknie Ewy
Kotlety ziemniaczane z wędzonym śledziem 178

Kolejne na moim blogu typu:  kotlety ziemniaczane. Przepis ten pochodzi z Pomorza i Kaszub ( znalazłam go w książce Kuchnia Polska – H. Szymanderskie j ). Ciekawe połączenie

Smaki Ewy
Zupa z cukinii z pesto i pomidorami 150

Sezon cukiniowy w pełni, dzisiaj prezentuję cukinię w postaci zupy. Cóż więcej dodać, musicie sami spróbować. Składniki: 1 spora żółta cukinia 3 marchewki 1 cebula 1

Smaki Ewy
Surówka z buraczków na dobry początek dnia. 146

Niedziela zaczyna się od śniadania i przygotowania surówki do obiadu. Dzisiaj buraczana, zdrowa i dietetyczna. Polecana w szczególności dla diabetyków, ponieważ buraki po ugotowaniu mają znacznie

W kuchennym oknie Ewy
Pulpety z karkówki w sosie musztardowym 191

Pulpety to danie dość szybkie i dietetyczne, dlatego polecam wszystkim, którzy wystrzegają się smażonych potraw. SKŁADNIKI 1/2 kg zmielonej karkówki pół suchej bułki 2 jajka sól

W kuchennym oknie Ewy
Domowy budyń waniliowy 165

cukier- 2 łyżki * skrobia kukurydziana- 2 łyżki (ew. skrobia ziemniaczana) * masło- 2 łyżeczki * laska wanilii- 1 cała 1,5 szklanki mleka przelać do rondelka i wraz z masłem, cukrem oraz wyskubanymi ziarenkami z laski wanilii zagotować. W pozostałym mleku bardzo dokładnie (najlepiej rózgą) wymieszać żółtka oraz skrobię kukurydzianą i połączyć z gotującym się mlekiem. Całość szybko i energicznie mieszać

Kraina Miodem Płynąca
Polewa Czekoladowa bez Masła i Mleka 234

ustawiony mały płomień aby polewa delikatnie się gotowała. Po ugotowaniu polewę odstawiam do przestudzenia od czasu do czasu mieszając aby nie powstał na górze ''grzybek, skórka''. Letnią polewą dekoruję ciasta, ciastka. Mam nadzieję że przepis na polewę czekoladową państwu się przyda i udekorują tak przygotowaną polewą wspaniałe domowe wypieki. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Hummus 157

taki oto sposób, przy cierpliwej pomocy Ewy, powstał mój pierwszy hummus. Składniki: 400 g suchej ciecierzycy 2 ząbki czosnku sok z cytryny oliwa z oliwek sól do smaku ostra papryka - użyłam mielonych płatków chili Ciecierzycę zalać zimna wodą i odstawić na noc do namoczenia. Namoczona wypłukać, zalać świeżą woda i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Trwa

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa/leczo pomidorowe z makaronem z cukinii (porcja - ok. 195 kcal) 275

cukinii) przyprawy: oregano, zioła prowansalskie i ew. chilli Przygotowanie:  1. Cebulę kroimy w małe kawałki (połowy piórek) ale bez przesady, nie siekamy. 2. Pomidory pozbawione skóry kroimy w małe kawałeczki (mniej więcej 1x1cm)   3. Tak samo kroimy paprykę. 4. Do buliony dodajemy pomidory i koncentrat, następnie cebulę i paprykę. Całość gotujemy na bardzo małym ogniu przez dłuższy czas

Malowane smakiem
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami 270

szklanki kaszy gryczanej1 szklanka gorącej wody (ew. woda  z namoczonych grzybów)½ łyżeczki soli2 cebule2 łyżki oleju70 g suszonych grzybówsól do smakupieprzCiasto500 g maki pszennej2 łyżki olejuok. ½ szklanki mlekaok. ½ szklanki gorącej wody½ łyżeczki soliWykonanie:Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez 4 godziny. Grzyby odcedzamy i drobno kroimy. Kaszę z ½ łyżeczki soli  gotujemy na małym ogniu, aż wchłonie wodę

Kulinarne przygody Gatity
DOMOWY ROSÓŁ 234

obsmażeniu dorzucamy cebulkę do naszego rosołu. Gotujemy rosół do momentu, kiedy mięso będzie miękkie. Przecedzamy wtedy rosół. U mnie marchewka trafia zawsze pokrojona do rosołu, a ugotowane mięso staram się wykorzystać w inny ekonomiczny sposób, bo na mięso z rosołu niestety nie ma u mnie amatorów. Jednak pokrojoną marchewkę i ew. drobne, obrane kawałki mięsa należy zawsze trzymać osobno

Walijskie Pichcenie
Bigos wegetariański 197

brandy, żubrówki (ew. innej wódki) 4-5 łyżek dobrego sosu sojowego 4 ziarna ziela angielskiego 3 goździki 2-3 liście laurowe 1 łyżeczka kminku ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki ziaren gorczycy ½ łyżeczki ziaren kolendry 1 łyżka soli  pieprz (10-12 ziaren) Przygotowanie: Grzyby zalewamy 2 szklankami wody i zostawiamy 2-3 godziny. W osolonej wodzie gotujemy na półtwardo soczewicę (około

Moja Mama Gotuje
Sasznie - kresowe kotleciki z twarogiem 208

Dzisiaj  prezentuję kolejny przepis regionalny- tym razem z kuchni kresowej. Bardzo smaczne kotlety ziemniaczane z twarogiem. Należy podawać je na gorąco z kwaśną śmietaną lub

Smaki Ewy