jajka (kl. L) lub 3 małe bułka tarta 1 pełna łyżka suszonego majeranku sól, pieprz ziołowy ew. odrobina mleka sos: 60g suszonych borowików 1 duża cebula 150 ml bulionu warzywnego 150 ml śmietanki 12% 2-3 łyżki mąki 2 łyżki masła kotlety: Kaszę gotuję w osolonej wodzie aż do miękkości. Następnie rozcinam woreczki, wysypuję zawartość do dużej miski i pozostawiam
W kuchni Karmel-itkiwarzywnego (może być z kostki) 3 łyżki oleju z pestek winogron pieprz biały szczypta gałki muszkatołowej ew. sos sojowy do smaku Cebulę obieram, siekam i szklę na rozgrzanym oleju w garnku. Pietruszkę obieram i kroję w plasterki. Wrzucam do cebuli, zalewam bulionem i gotuję do miękkości warzyw. Następie całą zawartość garnka dokładnie miksuję przy pomocy blendera na krem. Doprawiam
W kuchni Karmel-itkiSezon na sałatki trwa cały rok. Już kiedyś mówiłam, że jestem ogromnym ich miłośnikiem. Na dzisiaj proponuję sałatkę ziemniaczaną z brokułami. Nic dodać nic ująć, po
Smaki EwyTo jedna z takich potraw, którą niektórzy obchodzą się z daleka. Nazwa, wygląd nie skłania do przyrządzenie. I tu błąd. Dobrze przygotowany ozór jest przepyszny. Bardzo
Smaki EwyPrzepis ten wykorzystuję od lat. Jest genialny w swojej prostocie a przy tym ogórki są pyszne. Te słoiki zwykle jako pierwsze znikają z
Smaki EwySmaczna surówka do obiadu i nie tylko. Kapusta wcześniej sparzona jest delikatna i miękka. Polecam. SKŁADNIKI: 1/2 główki czerwonej kapusty 1 łyżka soli 1 łyżka
W kuchennym oknie Ewymakaron i gotuję do miękkości ( około 5 -6 minut to zależy od grubości i wysuszenia makaronu ) . Następnie odcedzam na durszlaku – makaron jest gotowy . Jeżeli chcemy przygotować więcej makaronu i go przechowywać to należy makaron po pokrojeniu dobrze wysuszyć ta żeby stał się twardy , następnie włożyć do pojemniczków i zamrozić . Makaron domowy jest gotowy . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia GotujeBardzo popularny ostatnio torcik, kolejny hit w sieci ;) Cały jego urok tkwi oczywiście w dekoracji - cukierki, czekoladki, batoniki, ach prawdziwy raj dla czekoladoholików, tym bardziej, że
Domowa cukiernia EwyZupę ogórkową, możemy oczywiście zrobić z kupionego przecieru, nie ma jednak porównania z zupą zrobioną z własnych zakiszonych ogórków. Od czasu do czasu warto pokusić się
Smaki EwyNa Nowy Rok barszczyk to dobre danie, tym bardziej ,że po nocnych szaleństwach łagodzi nasz biedny żołądek. Barszczyk, który proponuję jest na wędzonce i warzywach. Smakuje
W kuchennym oknie EwyCzas na zupę.Tym razem grzybowa. Smak suszonych grzybów trochę przypomina mi święta Bożego Narodzenia. Zupa smakuje doskonale z lanymi kluseczkami. To, co
W kuchennym oknie Ewyczasie gotujemy aż będzie miękka (około 60-80 minut, wody nie solimy). Cebulę kroimy w kostkę, szklimy przez 5 minut na oleju z dodatkiem liści laurowych i jałowca. Dodajemy do niej marchew startą na dużych oczkach tarki. Dusimy jeszcze 10 minut. Wyjmujemy przyprawy, wszystko razem blendujemy. Blendujemy też odsączoną ciecierzycę. Dodajmy mielony len, sól i pieprz. Próbujemy, ew. doprawiamy
Smakuje zdrowoPani Ewy z pracy. Miał fantastycznie smakować zapiekany ze schabem, jednak ja fanką schabowych nie jestem i dla mnie lepszy był z polędwiczką czy z samym ryżem. Jest genialny, dlatego musicie koniecznie go zrobić. Składniki : * kg pieczarek * 2 czerwone papryki * 5 średnich cebul * przecier pomidorowy * ketchup pikantny * kostka masła * chili, pieprz i sól * 250ml śmietanki 12% do gotowania * puszka zielonego
Magiczne Życie Martyjagód, ew. likier Baileys Mascarpone i śmietankę umieścić w misce i zmiksować przy pomocy miksera, gdy masa zacznie gęstnieć dodać cukier puder. Masę podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać rozpuszczoną czekoladę i zmiksować. Jagody włożyć do rondelka, włączyć mały ogień i chwilę podgrzewać, aż się rozmrożą, następnie dodać cukier puder (choć to też opcjonalne), gotować
Plate of Joycząstki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. 2. Na oleju smażymy pokrojoną w pióra cebulę, posiekany czosnek i startą marchewkę.3. Pieczarki odsączamy z wody, dodajemy usmażone warzywa, sól, pieprz wszystko razem mielimy przy pomocy blendera.4. Do masy dodajemy żółtka, przyprawy, 50 g bułki tartej, mieszamy5. Białka ubijamy, mieszamy z masą, ew. w razie
Malowane smakiem