ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:43/108)

Zapiekanka makaronowa z mięsem i brokułami z sosem 4 sery 199

Zapiekanki zawsze dają nam wiele możliwości, tak naprawdę jakie one będą zależy od naszej wyobraźni. Na dzisiaj proponuję pożywną zapiekankę z kolorowego makaronu. Oczywiście makaron możecie

Smaki Ewy
Barszcz czysty do picia 142

Zawsze na zabawie po godzinie 24, pojawia się coś gorącego, często do picia. Dlatego dzisiaj prezentuję barszcz czerwony – czysty. A podany z pasztecikami to rewelacja. Idealny

Smaki Ewy
Makaron tagliatelle ze szpinakiem 209

Skwar leje się z nieba, więc na dzisiejszy obiad proponuję stosunkowo lekki posiłek, tagliatelle ze szpinakiem, piersią z kurczaka i pieczarkami. Przygotowanie tego dania nie wymaga

Smaki Ewy
BLOGERCHEF 2 - III PÓŁFINAŁ, 14.03-16.03.2014, KOMBORNIA 182

szefem kuchni, gdzie gotowane są jego dania oraz trzykrotnie podlega innemu kierującemu i gotuje jego potrawy. Oczywiście, również wymiar czasowy jest ten sam - mamy zaledwie godzinę, aby pokazać się z jak najlepszej strony jako szef i jako podległy. Uczestnicy. Góra od lewej: Adrianna Łabenda, Ewa Sidor, Piotr Grabowski, Anna Stanek; Dół od lewej: Alicja Drzewiecka, Angelika Knop, Anna Kosterna-Kaczmarek(...)Jednak żal serce ściskał, że musiałam opuścić to wspaniałe i klimatyczne miejsce. Reasumując - było to niesamowite przeżycie, spotkanie ludzi znajomych i nie, ale wszystkich połączonych wspólną pasją, zamiłowaniem do gotowania i dobrego jedzenia. Mnóstwo praktycznych porad i po prostu, wspaniała zabawa. Jury; Od lewej: Mirek Drewniak, Tomasz Polak oraz Maciej Kopczyński. linki do galerii zdjęć: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.295884313895554.1073741887.116575535159767&type=1 https://www.facebook.com

W kuchni Karmel-itki
Przepis na Rosół Drobiowy 273

gotowania rosół doprawiam solą i pierzem. Z ugotowanego rosołu wyjmuję warzywa i mięso i czysty rosół nalewam na talerze i do wazy. Marchewkę z rosołu kroję w talarki i dodaję do rosołu. Na talerzu rosół posypuję posiekaną zieleniną. Rosół drobiowy jest gotowy, możemy go podać z makaronem, ryżem, kluseczkami lub z ugotowanymi całymi ziemniakami. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Kasza Jaglana z Gruszkami 184

gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowaną odstawiam do wystudzenia. Wystudzoną kaszę jaglaną przekładam do pojemnika w którym przygotuję „deser”, dodaję kakao, obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki gruszkę, jogurt naturalny dosładzam cukrem i całość dokładnie rozdrabniam blenderem. Tak przygotowaną kaszkę przed podaniem możemy schłodzić w lodówce. Kasza jaglana z gruszkami jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Mus z kaszy manny 181

ew. mleka i wody) białko jaja łyżka cukru pudru do podania - najlepiej owoce, sosy owocowe, rzadkie dżemy/konfitury czy frużeliny (sam mus jest trochę mdły)   Wieczorem - mleko wlać do garnka i podgrzewać, aż będzie ciepłe, wtedy wrzucić 2 łyżki kaszy manny i mieszać, aby nie powstały grudki. Kaszkę zagotować, a następnie zmniejszyć ogień /moc kuchenki/ na najmniejszy i gotować

tost z dżemem
Zupa krem z fasolki zielonej 125

Przedstawiam smaczny przepis na zieloną zupę z fasolki. Robi się ją bardzo prosto i z małej ilości składników. Przepis znalazłam  tu .  Składniki: 1 łyżka

Ewusiowe Smaki
Zupa pieczarkowa z kuleczkami mięsnymi 188

Przepis na zupę pieczarkową trochę udoskonalony dzięki wkładce mięsnej. Danie jednogarnkowe w zupełności wystarczy nam na obiadek. SKŁADNIKI: 1/2 kg. pieczarek 1 cebula 2 ząbki  

W kuchennym oknie Ewy
Kasza Jaglana z Bananami i Kiwi 235

gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowaną odstawiam do wystudzenia. Wystudzoną kaszę jaglaną przekładam do pojemnika w którym przygotuję „deser”, dodaję pokrojone banany, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki kiwi, jogurt naturalny dosładzam cukrem i całość dokładnie rozdrabniam blenderem. Tak przygotowaną kaszkę przed podaniem możemy schłodzić w lodówce. Kasza jaglana z bananami jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Dostałam nominację do Liebster Blog Award 132

robić torów i piec sernika.2. Gdyby słodycze nie zawierały kalorii, jakim smakołykiem zajadałbyś się codziennie?Hm, może byłyby to delicje ?3. Czy podczas gotowania/pieczenia podjadasz?Nie podjadam ale jak gotuję to muszę spróbować czy jest dobrze doprawione.4. Jeśli na kuchence kipi mleko, a w TV leci kluczowa scena ulubionego serialu - ratujesz mleko czy starasz się nie tracić wątku filmowego(...)które przygotowałeś/aś:a) zapowiadasz, że to był ostatni specjał, jakiego u Ciebie skosztowałb) z uporem maniaka przekonujesz, że danie jest hitem, a to gość nie ma gustu. Ew. robisz to już po jego wyjściuc) przyznajesz się do porażki i obiecujesz, że następnym razem tego nie spaliszd) ten problem Cię nie dotyczy - swojego jedzenia bronisz jak diamentów i nigdy

Ewa w kuchni
Sałatka z wędzonym łososiem 298

Pogoda w ten weekend nas zdecydowanie rozpieszcza - i bardzo dobrze :) - zatem nie wypada zaproponować Wam nic innego na obiad / kolację, jak sałatkę! Tym razem przedstawiam pomysł

Taste Of My Day
Co mnie inspiruje – ciekawe linki #7 161

dreszcze , najchętniej to zwinęłabym się w koc i przesiedziała ten czas. Choć nie powiem, cieszyłam się jak dziecko, kiedy zobaczyłam swój pierwszy śnieg w tym roku. Do tego zup gotuję teraz jak dla całego bloku, a ciepły kubek herbaty jest jak lekarstwo na wszelkie strapienia. Zapraszam Cię na jeden z piękniejszych zimowych spacerów, gdzie trafiłam u White Eyed Husky(...)wycieczkę w Góry Stołowe wybierz się z Karoliną i Tomaszem z bloga Uczta Dla Zmysłów . Przepiękne zimowe krajobrazy, po prostu bajka! Jeżeli ciągle Ci mało, to koniecznie zajrzyj do Ewy z Life Good Morning . Szczególnie daj jej się porwać do Austrii, a konkretnie na Dachstein by popodziwiać piękny krajobraz Północnych Alp. ROZWÓJ Zainteresowań można mieć tysiące , ale ruszyć tyłek

Pink Envelope
Zupa z pieczonego bakłażana i pomidorów 179

Kolejny przepis z cyklu - sezon na pomidory. Staram się wykorzystywać sezonowe owoce i warzywa bo są najsmaczniejsze. Na dzisiaj przygotowałam zupę z pieczonego bakłażana, pomidorów i

Smaki Ewy
Kurczak w białym słodko-kwaśnym sosie z rodzynkami 174

Takiego kurczaka pamiętam od zawsze, zawsze był pierwszy na ważnych uroczystościach, zaraz po rosole. Zapewne istnieją różnice w jego wykonaniu zależnie od regionu Polski. Osobiście dla

Smaki Ewy
Szynka pekolwana- pieczona 154

Zapraszam dzisiaj na szynkę peklowaną, pieczoną. Zawsze stosowałam marynaty, ale tym razem spróbowałam inaczej. Przyznam ,że smak jest doskonały polecam. Szynka pachnie goździkami, ziołami, czosnkiem. WYKONANIE

W kuchennym oknie Ewy
POTRAWKA Z KURCZAKA 242

masła2 łyżki mąki3/4 szklanki mlekapieprz, sól,ziele angielskieliść laurowykoperek lub natkaWykonanie:Pierś pokrojoną w dużą kostkę, włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy wkładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję na małym ogniu do miękkości warzyw i mięsa.Na małym ogniu rozpuszczam masło, dodaję mąkę i mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewam mleko i mieszając czekam aż trochę zgęstnieje. Następnie(...)dolewam 500 ml rosołu i często mieszając zagotowuję. Z bulionu odcedzam kurczaka, przekładam do sosu. Marchew kroję w kostkę również dorzucam do sosu. Posypuję sporą ilością natki lub koperku ew. doprawiam do smaku solą i pieprzem. Nigdy nie dodaję rodzynek (w oryginale być powinny), z prostej przyczyny: nie lubimy rodzynek w potrawce

Walijskie Pichcenie
Świąteczna galantyna drobiowa 258

litra bulionu ( robię przy użyciu  domowej warzywnej pasty bulionowej) 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 puszki groszku konserwowego 12 łyżeczek żelatyny* sól pieprz czarny zmielony ew. koperek * Po ugotowaniu kurczaka i warzyw powinno zostać około 1,2 litra wywaru, ale zawsze warto zmierzyć dokładnie jaka ilość płynu nam zostaje. Podana ilość żelatyny jest orientacyjna, wszystko zależny(...)tego jak jest mocna, warto więc ją stosować zgodnie  z sugestiami na opakowaniu.  Wykonanie:Do sporego garnka wkładamy kurczaka, obrane warzywa, przyprawy i wszystko zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie, czyli około 30 minut.Po tym czasie wywar odcedzamy do miski z miarką i sprawdzamy ile zostało nam płynu. Do gorącego wywaru dodajemy

Kulinarne przygody Gatity