ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:50/108)

Karkówka po diabelsku (w marynacie z jajek i majonezu) 141

Przepis "skradłam" od brata, u którego na imieninach takie mięsko okazało się niespodziewanym hitem. Co prawa wg oryginału powinien być schab, ale ja użyłam karkówki. Tylko

Di gotuje
Snikers 275

Dzisiaj Snikers moje ulubione ciasto. Masa orzechowa, kajmakowa i miodowe placki. Polecam przepis. SKŁADNIKI ok.600 g mąki  3-4 łyżki miodu  2 jajka 2

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto bananowe z jagodami goji i kajmakiem 248

Moi znajomi raczej wiedzą, że na spotkanie przychodzę z ciastem. Zazwyczaj. Cóż, tak już mam, a oni nie protestują raczej ;) Ciasto bananowe zrobiłam właśnie z okazji

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Róże z cynamonem i jabłkiem, z ciasta francuskiego 199

Wczoraj prezentowałam róże z salami, dzisiaj na słodko. Różyczki z ciasta francuskiego z jabłkiem i cynamonem. Wykonanie również dość proste. Polecam wszystkim miłośnikom ciasta francuskiego i

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka Ziemniaczana z Szynką 194

ziemniaki ugotowane w mundurkach (około 500 g) 3 łyżki majonezu 1 ogórek sałatkowy do smaku: sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka ziemniaczana z szynką Przygotowanie: Umyte ziemniaki gotuję do miękkości w mundurkach, ugotowane odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Wystudzone obieram ze skórki. Ogórka obieram i kroję w kostkę. Wystudzone i obrane ziemniaki kroję w kostkę i dodaję(...)odsączony na durszlaku groszek, doprawiam solą i pieprzem, dodaję majonez i całość dokładnie mieszam – sałatka jest gotowa. Sałatka ziemniaczana z szynką jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Koktajl Truskawkowy 162

Witam serdecznie Propozycja na pyszny i zdrowy koktajl truskawkowy z dodatkiem bananów. Będziemy potrzebować: 300 g truskawek 2 średnie banany 250 ml mleka 4 łyżki jogurtu

Uwaga Babcia Gotuje
Jajka faszerowane – grzybki na szczypiorkowej polanie 281

Inna wersja jajek faszerowanych. Mam nadzieje, że przypadnie Wam do gustu. Można zaskoczyć domowników. Grzyby wiosną i to jeszcze na polanie. Polecam na śniadanie i oczywiście

Smaki Ewy
Tarta z jabłkami i kruszonką 202

Tarta z jabłkami, to moje ukochane ciasto <3 Od dziecka szaleje za szarlotkami i innymi rodzajami ciast, pod warunkiem, że ich głównym składnikiem są jabłka

Taste Of My Day
Gnocchi z marynowanymi karczochami, pomidorkami i zielonym groszkiem 217

łyżka suszonych pomidorów, 2 drobniej pokrojone marynowane karczochy , garść pomidorków koktajlowych, 250 ml bulionu warzywnego, kilka plasterków szynki typu parmeńska, parmezan, świeża bazylia, sól, pieprz dodatkowo : śmietanka kremówka, ew. szpinak, cukinia, mięta, czosnek czy bazyliowe pesto Ziemniaki oczyścić pod bieżącą wodą i włożyć w łupinkach do garnka - ugotować. Jeszcze mocno ciepłe ugotowane ziemniaki obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę(...)blat i podsypując delikatnie mąką zrobić z niego wałeczki i pokroić przy pomocy noża na małe kawałeczki - przy pomocy specjalnej deseczki do gnocchi lub widelca zrobić wzorek. Gnocchi gotujemy we wrzątku, w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia, odcedzamy i wykładamy na talerz. Na patelni rozgrzać olej z marynowanych karczochów i zeszklić drobno pokrojoną cebulkę. Kiedy cebulka jest już zeszklona

Plate of Joy
Zupa rybna 148

Zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy lubią zupę rybną, jednak gorąco zachęcam do jej wypróbowania. W swoim życiu jadłam wiele zup rybnych (nie tylko w Polsce

Smaki Ewy
Dżem truskawkowy domowy 145

Dzisiaj polecam dżemik truskawkowy zrobiony metodą tradycyjną ,czyli wysmażany bez dodatku  środków żelujących. Nic nie mam przeciwko takim wynalazkom i często je również używam, ale

W kuchennym oknie Ewy
Makaron z salami i słonecznikiem 205

Każdy, kto choć od czasu do czasu zajrzy na bloga wie, że makarony uwielbiam - w każdej ilości i postaci. Ot, taka moja słabostka - kuchnia bez makaronu

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sos z grzybow lesnych 181

łyżka serka mascarpone 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz łyżka masła cytryna Grzyby zalewamy w garnuszku wrzątkiem tak by były całkiem zakryte. Moczymy 15 minut pod przykryciem a następnie gotujemy kolejne 10 minut. Wyjmujemy z wody i drobniutko kroimy, wodę zachowujemy. Drobno kroimy obraną cebule i czosnek. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek oraz tymianek. Szklimy(...)pierzymy. Zalewamy wodą z moczenia (wlewamy tyle by grzyby były prawie całkiem przykryte). Dusimy ok 5 minut na niewielkim ogniu. Wyłączamy gaz, dodajemy serek, mieszamy i dodajemy śmietanę. Sos ew. jeszcze raz doprawiamy. Skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy do klusek wszelkich bądź mięs. Możemy posypać natką pietruszki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa krem z pomidorów 184

pietruszkę i seler obieramy i kroimy w duże kawałki. Do garnka wlewamy 1 litrem wody, wkładamy warzywa, pół drobiowej kostki rosołowej, łyżeczkę vegety oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju roślinnego, siekamy cebulę i smażymy z dodatkiem szczypty cukru. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pomidory, podgrzewamy do czasu, aż płyn się zredukuje. Chleb kroimy(...)odkrajamy od skórki... ...kroimy jeszcze na pół i dodajemy do cebuli i pomidorów. Gdy warzywa się ugotują do miękkości, wszystkie składniki łączymy ze sobą, miksujemy, doprawiamy pieprzem, ostrą papryką, ew. solą i kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego, jeśli uznacie to za konieczne. Gotowy krem nakładamy na talerz wraz z łyżką śmietamy. Zupa doskonale smakuje sama, jak też z serem mozzarela (małe

Taste Of My Day
Pierniczki świąteczne 203

Pieczenie ciastek rozpoczęte. Na pierwszy rzut poszły pierniczki. Przepis bardzo dobry, gdzieś tam odgrzebany ze starego  zeszytu. Po upieczeniu twarde, ale po włożeniu do szczelnego

W kuchennym oknie Ewy
Jajka w sosie musztardowym 438

Jajka w sosie musztardowym to prawie potrawa narodowa. Sądzę, że od czasu do czasu bywa w każdym domu - bo kto nie lubi jajek. Podane z ziemniaczkami

Smaki Ewy
Buraczki tarte z chrzanem do słoików 232

Buraczki to zapewne nasza potrawa narodowa. W moim rodzinnym domu były one zawsze. Często były dodatkiem do obiadu. Zawsze smakują. Gdy moje dzieci były małe tarłam

Smaki Ewy
Sałatka z makaronem i wędzonym łososiem 189

Sałatek nigdy nie jest za dużo i na ogół każdy je lubi. Początkowo chciałam zrobić sałatkę z tuńczykiem, ale znalazł się amator ryby – kot. Tak więc

Smaki Ewy
Szparagi w sosie holenderskim 227

W roli głównej dziś szparagi! Sos holenderski: 1/2 kostki zimnego masła 2 żółtka 1/2 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka zimnej wody sól, pieprz pietruszka zielone

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!