ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:57/108)

Cytrynowa zupa rybna 228

Gdy przychodzi dzień, że chodzą za człowiekiem jednocześnie ryba i cytryna, to trzeba zakasać rękawy i zrobić coś bardzo prostego, a jednocześnie pysznego: cytrynową zupę rybną

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Rok bloga-popularne przepisy na pieczyste. 176

Pieczyste to: mięcho, mięsiwo, mięsko, pieczeń, a nawet ścierwo. Takie synonimy podaje Słownik języka polskiego . Najbardziej zaciekawił mnie rzeczownik ścierwo . Skojarzenie , dla mnie nieciekawe. Drążąc dalej

W kuchennym oknie Ewy
Kluski leniwe z kiszoną kapustą 265

Ostatnio i pierogowo i kluskowo w mojej kuchni. Dzisiaj serwuję kluski leniwe. Receptura stara , znana od lat. Kiedy zostają  ziemniaki  i nie wiemy , co

W kuchennym oknie Ewy
Sos z czerwonych kozaków 274

Jeśli znajdziecie jeszcze czerwone kozaki to zróbcie taki pyszny sosik. Wiem, że jest sucho ale mam nadzieję, że jeszcze popada i grzyby będą. Bo sos ze

Ewa w kuchni
Mikstura oczyszczająco- wzmacniająca 134

Okres jesienny i zimowy sprzyja rożnym infekcjom. Jeśli nasz organizm jest pełen toksyn, a jest!!! Pełno ich bowiem w naszym współczesnym jedzeniu. Postarajmy się o detoks

W kuchennym oknie Ewy
Bigos z młodej kapusty, z koperkiem 182

Bigos to takie polskie danie, które na pewno większość z nas bardzo lubi. Dla mnie ten najbardziej ulubiony to z młodej pachnącej koperkiem kapusty. Przepis na

W kuchennym oknie Ewy
Faszerowany filet z indyka 189

Wspomnienie po niedzielnym obiedzie. Smakowało wyjątkowo. Polecam filet z indyka faszerowany pieczarkami i serem feta. Do tego ryż z koperkiem i Surówka z białej kapusty. Pychotka

W kuchennym oknie Ewy
Makaron z Sosem Przygotowanym na Zimno – Bardzo szybki i smaczny obiad 134

przygotowania: Makaron z sosem na zimno Przygotowanie: Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i przekładam z powrotem do garnka – do gorącego makaronu dodam sos. Makaron się gotuje teraz przygotuję sos: Do miski daję serek ricotta, śmietanę, ser żółty, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam. Teraz umytą i osączoną roszponkę kroję na mniejsze kawałki i dodaję do sosu(...)makaronu dodaję sos, dokładnie mieszam i nakładam na talerze – makaron podajemy od razu po przygotowaniu. Makaron z sosem przygotowanym na zimno jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
DOMOWE PALUCHY RYBNE 163

mąki (do zagęszczenia sosu)olej do smażeniaWykonanie:W dużym garnku zagotowujemy wodę z pokrojonymi na kawałki warzywami, zielem angielskim i liściem laurowym. Wrzucamy pokrojoną na kawałki rybę, solimy i gotujemy na małym ogniu ok 30min. Następnie odcedzamy, rybę i warzywa studzimy. Bulion zostawiamy na sos. Na maśle przesmażamy pokrojoną w kostkę dużą cebulę.Studzimy.Kajzerkę namaczamy w mleku (ew.w wodzie(...)marchewki. Trzecią marchewkę kroimy w kostkę i dorzucamy do bulionu z którego powstanie sos. Do zmielonej wraz z warzywami ryby wbijamy 2 jajka, dosypujemy przyprawę do ryb, ew. odrobinę soli i pieprzu oraz posiekany koperek. Formujemy podłużne paluchy i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na oleju z każdej strony na złoty kolor.Nasz bulion zagotowujemy, zaciągamy łyżką mąki rozrobionej

Walijskie Pichcenie
Grzane wino cytrusowe 182

Najlepsze grzane wino na świecie robi mój Tata ;) Mocne, bardzo aromatyczne, idealnie rozgrzewa w chłodne, zimowe wieczory. Pachnie pomarańczami, goździkami i cynamonem. To przygotowane zostało na

Domowa cukiernia Ewy
Szczupak w galarecie 195

Właśnie trafił mi się szczupak, a że nie był ogromny trafił na półmisek do galarety. Nie ukrywam, że posiadam kaszubskie korzenie, więc i szczupak  w

Smaki Ewy
Pomidorowy indyk z pieczarkami 76

Niedawno kupiłam kawałki udźca indyka bez kości i dzięki temu zrobiłam pomidorowego indyka z pieczarkami. Wyszło smacznie, szybko a poza tym inaczej. Składniki: 500 gram udźca

Smaki Ewy
Sałatka z mozarellą i awokado 197

Jak nie mając czasu lub ochoty na przesiadywanie w kuchni zjeść zdrowy posiłek? Zamiast ulegać marketingowcom i sięgnąć na sklepową półkę po coś gotowego = niezdrowego, zróbmy

Taste Of My Day
Razowa kasza manna waniliowa z musem truskawkowym 201

Składniki na 1 dużą lub 2 małe porcje: 3 łyżki razowej kaszy manny 300 ml mleka roślinnego (możecie użyć krowiego, jeśli lubicie) pół laski wanilii 1-2 łyżeczki ksylitolu (ew. innego słodziwa) 5-6 świeżych truskawek (można też użyć mrożonych) plus 2 do dekoracji 1 łyżka płatków midałowych Do miseczki odlewamy 50 ml mleka, dodajemy do niego kaszę, mieszamy(...)czasie myjemy i obieramy truskawki. Dwie z nich rozgniatamy widelcem, resztę blendujemy. Rozgniecione truskawki mieszamy z tymi zblendowanymi, aby powstał płynny mus z większymy kawałkami owoców. Z gotującego się mleka wyciągamy korę wanilii i dodajemy do niego namoczoną kaszę. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok 3 minuty, do zgęstnienia. Gotową kaszę przekładamy do miseczek, polewamy musem truskawkowym i posypujemy płatkami

Zawsze głodna!
Bulion na pieczonych wołowych kościach 125

otoczyły sie tłuszczem. Wstawić do piekarnika i piec 40 - 50 min aż się zrumienią i zmiękną. Po wyjęciu z piekarnika, kości przełożyć do dużego garnka, a brytfannę (po ew. usunięciu nadmiaru tłuszczu) postawić na średnim ogniu. Wlać do niej litr wody doprowadzić do wrzenia i zebrać dokładnie powstały na dnie, w trakcie pieczenia, osad. Przelać zawartość brytfanny do garnka(...)Zebrać z dna osad i przelać do garnka. Dolać do garnka   tyle wody żeby przykryć kości i warzywa, dodać zioła. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Podczas gotowania zbierać szumowiny z wierzchu. Gotować na małym ogniu 8 godzin, co jakiś czas szumując, nie doprowadzać do wrzenia, bulion ma lekko "mrugać". Ugotowany przecedzić przez gęste sito. Po ostudzeniu, najlepiej

Stare Gary