ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:57/108)

DOMOWE PALUCHY RYBNE 173

mąki (do zagęszczenia sosu)olej do smażeniaWykonanie:W dużym garnku zagotowujemy wodę z pokrojonymi na kawałki warzywami, zielem angielskim i liściem laurowym. Wrzucamy pokrojoną na kawałki rybę, solimy i gotujemy na małym ogniu ok 30min. Następnie odcedzamy, rybę i warzywa studzimy. Bulion zostawiamy na sos. Na maśle przesmażamy pokrojoną w kostkę dużą cebulę.Studzimy.Kajzerkę namaczamy w mleku (ew.w wodzie(...)marchewki. Trzecią marchewkę kroimy w kostkę i dorzucamy do bulionu z którego powstanie sos. Do zmielonej wraz z warzywami ryby wbijamy 2 jajka, dosypujemy przyprawę do ryb, ew. odrobinę soli i pieprzu oraz posiekany koperek. Formujemy podłużne paluchy i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na oleju z każdej strony na złoty kolor.Nasz bulion zagotowujemy, zaciągamy łyżką mąki rozrobionej

Walijskie Pichcenie
Grzane wino cytrusowe 193

Najlepsze grzane wino na świecie robi mój Tata ;) Mocne, bardzo aromatyczne, idealnie rozgrzewa w chłodne, zimowe wieczory. Pachnie pomarańczami, goździkami i cynamonem. To przygotowane zostało na

Domowa cukiernia Ewy
Szczupak w galarecie 206

Właśnie trafił mi się szczupak, a że nie był ogromny trafił na półmisek do galarety. Nie ukrywam, że posiadam kaszubskie korzenie, więc i szczupak  w

Smaki Ewy
Pomidorowy indyk z pieczarkami 85

Niedawno kupiłam kawałki udźca indyka bez kości i dzięki temu zrobiłam pomidorowego indyka z pieczarkami. Wyszło smacznie, szybko a poza tym inaczej. Składniki: 500 gram udźca

Smaki Ewy
Sałatka z mozarellą i awokado 210

Jak nie mając czasu lub ochoty na przesiadywanie w kuchni zjeść zdrowy posiłek? Zamiast ulegać marketingowcom i sięgnąć na sklepową półkę po coś gotowego = niezdrowego, zróbmy

Taste Of My Day
Razowa kasza manna waniliowa z musem truskawkowym 218

Składniki na 1 dużą lub 2 małe porcje: 3 łyżki razowej kaszy manny 300 ml mleka roślinnego (możecie użyć krowiego, jeśli lubicie) pół laski wanilii 1-2 łyżeczki ksylitolu (ew. innego słodziwa) 5-6 świeżych truskawek (można też użyć mrożonych) plus 2 do dekoracji 1 łyżka płatków midałowych Do miseczki odlewamy 50 ml mleka, dodajemy do niego kaszę, mieszamy(...)czasie myjemy i obieramy truskawki. Dwie z nich rozgniatamy widelcem, resztę blendujemy. Rozgniecione truskawki mieszamy z tymi zblendowanymi, aby powstał płynny mus z większymy kawałkami owoców. Z gotującego się mleka wyciągamy korę wanilii i dodajemy do niego namoczoną kaszę. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok 3 minuty, do zgęstnienia. Gotową kaszę przekładamy do miseczek, polewamy musem truskawkowym i posypujemy płatkami

Zawsze głodna!
Bulion na pieczonych wołowych kościach 133

otoczyły sie tłuszczem. Wstawić do piekarnika i piec 40 - 50 min aż się zrumienią i zmiękną. Po wyjęciu z piekarnika, kości przełożyć do dużego garnka, a brytfannę (po ew. usunięciu nadmiaru tłuszczu) postawić na średnim ogniu. Wlać do niej litr wody doprowadzić do wrzenia i zebrać dokładnie powstały na dnie, w trakcie pieczenia, osad. Przelać zawartość brytfanny do garnka(...)Zebrać z dna osad i przelać do garnka. Dolać do garnka   tyle wody żeby przykryć kości i warzywa, dodać zioła. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Podczas gotowania zbierać szumowiny z wierzchu. Gotować na małym ogniu 8 godzin, co jakiś czas szumując, nie doprowadzać do wrzenia, bulion ma lekko "mrugać". Ugotowany przecedzić przez gęste sito. Po ostudzeniu, najlepiej

Stare Gary
Bruschetta po polsku z grzybkami na francuskiej bagietce 209

Przepyszna propozycja na dzisiejszy wieczór dla kibiców. Szybka i smaczna bruschetta z pomidorami po polsku, bo z dodatkiem polskich marynowanych w oleju grzybków na francuskiej bagietce

Sztuka gotowania w/g Samiry
Krupnik – zapomniana zupa 147

Przez długi czas nie robiłam krupniku, po prostu o tej zupie zapomniałam - a  jest ona zdrowa, sycąca i smaczna. Przepis na tę zupę można znaleźć

Smaki Ewy
Chłodnik pomidorowo – paprykowo - selerowy 138

W zeszłym roku publikowałam trzy rodzaje chłodników ( w dziale zupy ). Dzisiaj przyszedł czas na kolejny już czwarty chłodnik pomidorowo – paprykowo – selerowy. Zachęcam do wypróbowania przepisu i

Smaki Ewy
Makaron z Sosem z Awokado – Zdrowy i Smaczny Obiad 167

świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej bazylii szczypta papryki ostrej duża szczypta kolendry mielonej sól do smaku Link do filmu z przygotowania: Makaron z sosem z awokado Przygotowanie: Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i do gorącego makaronu dodam sos. Przygotowanie sosu z awokado: Awokado przekrawam wzdłuż na pół, usuwam pestkę i wybieram łyżeczką miąższ który daję(...)awokado jest gotowy. Teraz do gorącego makaronu dodaję sos i dokładnie mieszam – makaron jest gotowy. Makron z sosem z awokado jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Makaron Zapiekany z Szynką i Sosem Beszamel 160

robię białą zasmażkę . Do zasmażki wlewam mleko , cały czas roztrzepując wlewane mleko rózgą aby nie powstały grudki . Całość zagotowuję od czasu do czasu mieszając . Gdy sos beszamel się zagotuje (gotuję sos około 30 sekund ) zakręcam gaz dodaję szczyptę gałki muszkatołowej , szczyptę soli i całość dokładnie mieszam – sos beszamel jest gotowy . Do naczynia żaroodpornego przekładam ugotowany makaron dodaję usmażoną cebulę(...)nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam około 15 minut .Makaron jest gotowy . Makaron z szynką i sosem beszamel jest gotowy . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Danie Jedno Garnkowe - Kasza Gryczana z Warzywami i Piersią Kurczaka 199

pierś z kurczaka jest miękka dodaję rozdrobnione pomidory razem z zalewą ( lub przecier pomidorowy ) i całość smażę na patelni jeszcze około 3 minut . Gdy smaży się pierś w międzyczasie gotuję kaszę gryczaną według przepisu na opakowaniu . Końcowe przygotowania dania : Do garnka z usmażoną papryką z pieczarkami dodaję gorącą kaszę gryczaną , usmażoną pierś z kurczaka razem z pomidorami . Przestudzony brokuł kroję(...)gotowe . Gdy po przygotowaniu danie jest zbyt chłodne to garnek stawiamy na gazie i całość podgrzewamy . Kasza gryczana z warzywami i piersią kurczaka jest gotowa . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Sałatka z Fasolką Szparagową i Tuńczykiem 180

dużą kostkę. Fasolkę dokładnie płuczę na durszlaku, odcinam końcówki i jeżeli fasolka szparagowa ma włókna to obieram. Tak przygotowaną fasolkę gotuję do miękkości około 15 minut – wrzucam ją do gotującej się lekko osolonej (duża szczypta) i osłodzonej (duża szczypta) wody. Po ugotowaniu odcedzam i dostawiam do wystudzenia. Wystudzoną fasolkę kroję na mniejsze kawałki około 5 - 6 centymetrowe. Umyte pomidorki kroję(...)sałatki, dodaję olej lub oliwę, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam. Sałatka jest gotowa. Sałatka z fasolki szparagowej i tuńczyka jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Inspiracje talerzowe #1 165

Nowy szablon, nowa odsłona, zrobiło się jasno i przejrzyście, czyż nie? :) I również nowy rodzaj wpisów. Inspiracje talerzowe, czyli wszystko to co wykorzystuje w kuchni. Blogi

NA MOIM TALERZU

Proponowane wyszukiwania