ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:65/108)

Amarantuski z kokosem 118

Ciasteczka są pyszne i delikatnie chrupiące. Idealnie nadają się na zdrową przekąskę, która posiada wartościowe składniki odżywcze. Możecie do nich dodać swoje ulubione bakalie, czy dosłodzić

Di gotuje
Ciasto grysikowiec bez pieczenia wg Ewy Wachowicz 1573

Dawno nie pojawiały się na blogu ciasta więc dziś łapcie to, pyszne bez pieczenia, bardzo szybkie. Składniki: 1 l mleka 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao

Pychotkaaa
Syrop brzoskwiniowy – metodą tradycyjną 147

Syrop ten można używać do herbat, deserów rozcieńczać go samą wodą i oczywiście dodawać również do piwa. Zastosowań ma wiele. Mimo to, że jest z cukrem

Smaki Ewy
Domowy przecier pomidorowy bez pestek 131

Piękny sezon na pomidory. Można spokojnie wybierać w rodzajach i kolorach, a przede wszystkim ceny pomidorów są dość niskie. Można więc pozwolić sobie na ich przerób

W kuchennym oknie Ewy
Klasyczna zupa grochowa na wędzonce 788

Grochówka to jedna z moich ulubionych zup. Ogólnie lubię zupy, może za jarzynową, kalafiorową i podobnymi nie przepadam. Zupa dla mnie musi mieć swój charakter i

Smaki Ewy
Duszona wołowina w warzywach i pomidorach z szybkowara 167

Na dzisiejszy obiad proponuję duszoną wołowinę w warzywach i pomidorach. Smaczne danie dla całej rodziny. Warto przy takich daniach wykorzystywać szybkowar, mniej pracy i czasu w

Smaki Ewy
Vichyssosie – chłodnik, przysmak kuchni amerykańskiej 175

Kiedyś myślałam, że jest tylko jeden chłodnik, klasyczny, litewski. Nic bardziej mylnego. Jak zdążyliście zauważyć chłodników jest sporo. Kilka już prezentowałam na blogu. Dzisiaj kolejny chłodnik

Smaki Ewy
Makaron ze szpinakiem i kawałkami kurczaka 764

Szpinak bardzo lubimy, dlatego często gości w naszej kuchni. Chyba ludzi można podzielić na tych , którzy nie lubią szpinaku i tych którzy go uwielbiają. Dzisiaj pyszne

W kuchennym oknie Ewy
64. Zielone szparagi i jajo w koszulce, czyli pomysł na pyszne śniadanie! 159

owinąć go koszulką z białka. Gotujemy 2-3 minuty do ścięcia białka (trzeba uważać aby nie ścięło się także żółtko!), wyjmujemy łyżką cedzakową i wkładamy na chwilę do miski z zimną wodą. Przygotowane jajo układamy na talerzu z resztą dodatków. Dodatkowo Kiełki rzodkiewki (lub inne, ulubione)  Szynka prosciutto (podsmażona na patelni lub surowa) ew. smażony boczek Grzanka (rozgrzewamy patelnie

Symfonia Smaków
Makowiec na kruchym cieście 418

Masa makowa: 400 g suchego maku 400 ml mleka 3/4 szklanki (170g) cukru  3 łyżki miodu 3 łyżki rumu 100 g rodzynek  100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej ew 50 g dowolnych orzechów lub migdałów 2 jabłka  aromat migdałowy. 3 jajka (oddzielnie biała i żółtka)  2 białka pozostałe od ciasta pół szklanki (110g ) cukru  Wykonanie : Ciasto(...)Schłodzony spód podpiekamy ok 10 min w 180'C , do lekkiego zrumienienia. Masa makowa: Mleko  , cukier , miód , rum i bakalie zagotowujemy. Wsypujemy mak i  jeszcze chwilę razem gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia. Po tym czasie do masy dodajemy aromat migdałowy i ścieramy na grubej tartce jabłka. 5 białek ubijamy na sztywną pianę . Pod koniec ubijania dosypujemy w kilku porcjach

Malinowa Kawiarenka
Poznaj sie na tłuszczach 101

spotkania, które  zostało zorganizowane w ramach kampanii "Poznaj się na tłuszczach".  Wraz z innymi zaproszonymi na nie blogerami zgłębialiśmy naszą wiedzę na temat tłuszczów,  a także gotowaliśmy pyszne dania pod hasłem: zdrowo, nie znaczy bez tłuszczu. Poznaj się na tłuszczach 24 października miałam przyjemność brać udział w warsztatach, których tematem przewodnim były tłuszcze. Spotkanie odbyło się(...)organizatorów jest podniesienie wiedzy Polaków w zakresie zdrowego żywienia, z naciskiem na przemyślany wybór produktów zawierających korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe. W trakcie niecodziennego spotkania towarzyszyli nam p. Ewa Kurowska, dietetyk kliniczny, ekspert kampanii oraz szef kuchni Jerzy Nogal. A czemu niecodziennego ? Ponieważ odbyło się ono w formie quizu, a zaproszeni blogerzy zostali podzieleni na dwie grupy

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi z sezonowymi owocami 151

łyżki jogurtu naturalnego ½ szklanki ciepłej wody szczypta soli oraz: w sumie ok. 700 g sezonowych owoców: np. truskawki, czereśnie, wiśnie, śliwki, jagody 2-3 łyżki stopionego masła ew. śmietana Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy małą szczyptę soli. Na środku robimy dołek, dodajemy roztopione masło i jogurt naturalny. Zaczynamy mieszać i wąską strużką dolewamy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto, aż będzie(...)Wycinamy za pomocą foremki lub szklanki kółka. Nakładamy na środek owoce (np. całą średnią truskawkę lub pół truskawki i czereśnię lub dwie czereśnie) i dobrze zaklejamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut, licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy do miski. Masło topimy i polewamy nim ugotowane i odsączone z wody pierogi

bistro mama
Królik duszony w ziołowej śmietanie 123

Jak wcześniej zapowiadałam, wróciłam do królika. Już nie krążę pomiędzy lodówkami sklepowymi z zamysłem czy kupić królika czy też nie. Pewnie od czasu do czasu zwyczajnie

Smaki Ewy
Przepisy na Boże Narodzenie 570

O świąteczne prezenty, sukienkę czy garnitur na wigilijną kolację musicie martwić się sami, chociaż w tym drugim pomóc może Wam https://www.chiclook.pl/ , moja mama już zamówiła

Domowa cukiernia Ewy
Fasolka Szparagowa z Kurczakiem a la Gulasz 221

wrzątkiem), obrane pomidory kroję na mniejsze kawałki. Składniki mam już pokrojone teraz przygotuję danie: Do gotującej i lekko osolonej wody przekładam pokrojoną fasolkę szparagową i od momentu ponownego zagotowania gotuję 3 minuty. Następnie fasolkę odcedzam. W tym czasie na patelnię przekładam pierś z kurczaka i smażę do miękkości mięsa około 20 minut. Gdy smaży się pierś w garnku rozgrzewam olej(...)trzeba to doprawiam. Po zakręceniu gazu dodaję śmietanę i jeszcze raz dokładnie mieszam – danie jest gotowe. Fasolka szparagowa z piersią kurczaka jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje