Tak jakoś naszło mnie na konkretne ciasto ;) Pyszne miodowe placki, przełożone kremem z kaszy manny z brzoskwiniami. Nie za słodkie, konkretne powiedziałabym :D Nie jest zbyt
Domowa cukiernia EwyWielokrotnie już mówiłam, że uwielbiam makaron. Można do niego dodać w zasadzie wszystko o każdej porze roku. Jak tylko pojawiły się szparagi - pobiegłam na pobliski bazarek
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Odkryłam w lodówce 2 kolby kukurydzy, a że w najbliższym czasie nie kroi się raczej żaden grill (;))- musiałam je zużyć inaczej, więc połączyłam przyjemne z pożytecznym
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Za oknem znów zaświeciło słońce, aż serce się raduje :) Choć temperatura jeszcze raczej zimowa, za rogiem już czeka wiosna, czuć ją wszędzie. A skoro wiosna, to
Taste Of My DayWarto od czasu, do czasu poświęcić trochę czasu , by wyprodukować własne wędliny. Jesteśmy pewni ,że są zdrowe, bez konserwantów, a w dzisiejszej dobie, to raczej unikatowe.Moja
W kuchennym oknie Ewyogniu. Dodać mąkę, listek laurowy i gotować ok. 2 minut aż sos nabierze lekko brązowego koloru. 2. Stopniowo dodawać mleko i pozostałe przyprawy. Mieszać trzepaczką do ubijania piany i gotować do momentu aż sos zgęstnieje. Sos ma być puszysty i delikatny. Zestawić z ognia. Nadzienie szpinakowe 1. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oliwie z oliwek. Posolić. 2. Dodać(...)drobno pieczarki. Dodać łyżkę masła. Całość cały czas mieszać by nie przypalić (w razie konieczności dodać odrobinę wody). 3. Dodać odsączony szpinak. Dusić aż szpinak nieco zmięknie. Dodać ricottę, ew. śmietankę. Przyprawić. Zamieszać i dusić jeszcze przez chwilę. Pieczenie 1. Płaty makaronu zalać wrzątkiem na ok. 5 minut. Po tej czynności po wyjęciu go z wody od razu musimy zacząć
coolinarnastrefa.blogspot.comWitam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę z jajkiem i szynką, jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Idealnie nadaje się do przygotowania na Święta Wielkanocne które
Uwaga Babcia GotujePrezentowane poniżej danie może robić wrażenie przede wszystkim barwnym wyglądem. Połączenie mocno czerwonego sosu pomidorowego z zieloną brukselką (i ew. natką pietruszki do dekoracji) przyciąga uwagę i działa na zmysły. Poza tym stanowi ono dobrze sprawdzoną kompozycję smaków – wędzonego boczku, pomidorów, brukselki, żółtego sera i mięsa z kurczaka. Być może pewne obawy niektórych może budzić brukselka – ma ona bowiem(...)brukselka z dodatkiem lekko pikantnego sosu pomidorowego naprawdę doskonale smakuje. W szczególności należy jednak pamiętać, że w przeciwieństwie do np. ziemniaków czy ryżów określonych rodzajów i marek, brukselki nie gotujemy wg z góry ustalonego czasu, tylko każdorazowo sprawdzamy jej stan smakując wyłowione z wody warzywo. Mrożona brukselka potrafi być gotowa do jedzenia już po ok. 6 minutach, a świeża
Kulinarna PokusaW miarę możliwości staram się wykorzystywać sezonowe owoce a w szczególnie gdy rosną w moim ogrodzie. W tym roku staram się też zdążyć przed szpakami, a
Smaki EwyS zukasz bogatego i naturalnego źródła witaminy C? D ziś prosty i szybki przepis na pyszny koktajl - bomba witaminowa z witaminy C , potrzebujesz dosłownie 3 składniki
IzaGotujebądź kremy. KREM SZPARAGOWY WG KARMEL-ITKI. /spontaniczny;/ na 4-6 porcji 2 pęczki szparagów 1 pietruszka 1/4 selera ok. 800 ml bulionu warzywnego 1 biała część pora ew. sos sojowy do smaku Por kroję w plasterki. W garnku rozgrzewam odrobinę oleju, wrzucam por i przesmażam. Szparagi obieram (jeśli są młode, wystarczy je umyć i usunąć łuski(...)Pietruszkę i seler obieram i również drobno kroję. Warzywa wrzucam do garnka z przesmażonym porem, chwilę razem podgrzewam, następnie zalewam bulionem tak, by ten zakrył w całości warzywa. Gotuję do miękkości. Następnie całość miksuję za pomocą blendera, doprawiam ewentualnie do smaku i podaję. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiWitam serdecznie Propozycja na pyszny domowy sos wiosenny który idealnie nadaje się do jajek i różnego rodzaju mięs i wędlin. Będziemy potrzebować : 1 szklanka majonezu 1/2
Uwaga Babcia GotujePycha! W zasadzie tyle mogłoby posłużyć za rekomendację... I niech posłuży ;) Wiem, ze dziś dzień Czerwonego Świętego Mikołaja. Ale wiecie, ze pierwotnie tenże święty, chadzał w
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Przepis autorski (mój). Przyznam, że od pewnego czasu - codziennie jadam taką surówkę. Co drugi dzień przyrządzam świeżą porcję i wciąż nie mogę się nią najeść
Di gotujetymianku i oregano. Sól 12,5 dkg ryż basmati 15 dkg ser mozzarella ( w kulkach) Bakłażany przekroić i wydrążyć, pozostawiając ½ cm. ścianki. Wydrążone połówki włożyć do osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu 3 minuty. Wyjąć i zalać zimną wodą, następnie osączyć. Lekko posolić i posypać ras el hanout. Z braku ras el hanout można dodać po szczypcie bazylii(...)większa. Na patelnię, na której smażyliśmy daktyle, dodać pozostałe masło i smażyć bardzo krótko czosnek, imbir i cebulę. Następnie dodać pozostałe warzywa, doprawić kolendrą, sosem chili, sosem sojowym i ew. solą. Całość chwilę smażyć, dodać ugotowany ryż z szafranem, wymieszać i na końcu dodać przesmażone daktyle, 12 połówek zostawić do dekoracji. Przygotowanym farszem napełnić połówki bakłażanów, posypać startą mozzarellą
Kulinarny karnet ChristopheraWitam serdecznie Propozycja na pyszny i zdrowy koktajl pełen witamin ze szpinakiem, awokado i jabłkiem. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 1200 ml koktajlu 2
Uwaga Babcia GotujePamiętam te czasy ( przynajmniej tam gdzie mieszkałam ) kiedy dorsz był zawsze dostępny w sklepie rybnym i był stosunkowo tani. Dzisiaj bywa to rożnie. Nawet sklepy
Smaki EwyTarta ostatnimi czasami zrobiła się bardzo słynna na wszelakich blogach kulinarnych. Brzmi wykwitnie, ale jest to po prostu kruche ciasto z różnorodnym nadzieniem (w wersji na
Nerds Kitchen