ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:71/108)

Trzyskładnikowe jaglane kokosanki 180

stwierdzenie, że nie zdążyłam się nawet wystarczająco najeść karnawałowych smakołyków. :) Na Tłusty Czwartek mam jednak przepis dla tych, którzy też nie zdążają z różnym rzeczami, a w szczególności z gotowaniem i pieczeniem. Gdy na innych blogach aż roi się od tajemnych i skomplikowanych receptur na pączki lub faworki "bez" - bez glutenu/bez jajek/bez mleka/bez cukru/bez tłuszczu (czy to w ogóle możliwe(...)waniliowej - opcjonalnie 2 łyżki masła klarowanego  Wszystkie składniki wrzucamy do pojemnika blendera i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji masy (można całkiem na gładko, można pozostawić grudki kaszy). Próbujemy, ew. dosładzamy. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni

Smakuje zdrowo
Tarta z waniliowym kremem i truskawkami 557

osób, forma o wymiarach 36 13 cm Składniki Kruche ciasto: 125 g maki pszennej szczypta soli 1 żółtko 75 g zimnego masła  30 g cukru pudru ew. 1 łyżka gęstej śmietany lub zimnej wody Krem waniliowy: 6 żółtek 125 g cukru pudru 40 g mąki pszennej 500 ml mleka 1 laska wanilii Dodatkowo: truskawki   Wykonanie: Masło kroimy(...)masę razem z  pozostałym cukrem. Wrzące mleko przelewamy delikatnie do ubitych żółtek cały czas dokładnie mieszając. Potem całą masę przelewamy znowu do garnka, stawiamy na małym ogniu i gotujemy na malutkim ogniu, aż masa będzie odpowiednio gęsta.  Trwa to około 10 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, raz na jakiś czas mieszając. Formę do tarty (36 x 13 cm) natłuszczamy

Kulinarne przygody Gatity
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy - prosty przepis. Dieta - szybka przemiana 183

Chleb orkiszowy, pełnoziarnisty upieczony na drożdżach to najszybszy chleb do samodzielnego przygotowania w domu. Idealny dla początkujących piekarzy. Chleb jest pyszny, z lekko orzechową nutą i

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z Białej Rzodkwi z Jabłkiem – Smaczna i Zdrowa 146

Witam serdecznie Propozycja na smaczną i zdrową surówkę z białej rzodkwi i jabłka. Możemy ją podawać do obiadu lub wędlin. Będziemy potrzebować: 1 biała rzodkiew (około

Uwaga Babcia Gotuje
Pikantna zupa gulaszowa 153

świetnie się sprawdziła, a sporo tańsza ;) ) 4 pomidory 2 strąki czerwonej papryki 4 średnie ziemniaki 4 cebule 3 ząbki czosnku papryka ostra i słodka w proszku warzywna przyprawa uniwersalna, ew. kostki rosołowe pieprz, sól suszona bazylia tłuszcz do smażenia 5 listków laurowych, ok. 10 ziaren ziela angielskiego Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę i podsmażamy przez kilka chwil na tłuszczu(...)garnka i zalewamy wodą tak by przykryła mięso i jeszcze drugie tyle; dorzucamy ziele i listki laurowe. Zagotowujemy. Doprawiamy przyprawą warzywną lub kostkami rosołowymi i pieprzem do smaku. Wszystko gotujemy do miękkości mięsa, powinno być delikatne i rozpływać się w ustach, najlepiej więc, by zyskać na czasie, wykorzystać do tego szybkowar. Pod koniec gotowania dorzucamy pokrojone w małą kostkę ziemniaki

Kuchenna Kontrrewolucya
Chutney śliwkowy 153

Sezon na śliwkowe przetwory w sam raz, w takim razie zróbmy coś extra, nie tylko na słodko. Proponuję pobawić się trochę w kuchni i zrobić sos

W kuchennym oknie Ewy
Śledzie z musztardą i olejem rydzowym (ziołowo-korzenne) 194

https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com  Przepis autorski (mój). Znacie olej rydzowy (tzw. olej z lnicznika siewnego, olej z lnianki, olej kamelinowy)? Kiedyś był dość popularny

Di gotuje
Skorzonera czyli wężymord z maślano - czosnkową nutą 165

Z skorzonerą spotkałam się dawno, dawno temu. Sami ją wyhodowaliśmy. Były to pierwsze lata gdy zakładaliśmy ogródek warzywny. Próbowaliśmy wówczas wysiewać różne warzywa. I tak padło

Smaki Ewy
Chleb orzechowo - fasolowy z nutą tabasco 147

Jakiś czas temu dostałam propozycję wzięcia udziału w akcji Rama smaż jak szef kuchni . Czekałam na paczkę z niecierpliwością bo każdy z zaproszonych blogerów miał inne

Ewa w kuchni
Pieczona łopatka marynowana w musztardzie 112

Myślałam o jakimś wyrazistym smaku i do tego przepisu wykorzystałam dwa rodzaje musztard. Obie idealnie się uzupełniają. Smak i te cudowne kuleczki ( oczywiście wiadomo - gorczyca ). Wyszło

Smaki Ewy
Ciasto czeskie 867

mannę (nie błyskawiczną) ugotować na mleku z cukrem waniliowym. By nie zrobiły się grudki, przed dodaniem grysiku do mleka można kaszę wymieszać w małym garnuszku z odrobiną mleka. Podczas gotowania uważać by masa się nie przypaliła. Należy ją bardzo często mieszać. Masa jest gotowa, gdy po spróbowaniu nie ma "surowego" smaku. Gotową masę odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć(...)powidła 6. masa grysikowa 7. placek miodowy 8. cienka warstwa masy grysikowej 9. polewa czekoladowa 10. płatki migdałowe   Inspiracją był dla mnie przepis z książki "Słodki świat Ewy Wachowicz

Mania Wypiekania
Migdałowa bita śmietana na czekoladowo-serowym pucharku 155

migdałową bitą śmietanę dostałam jeszcze w liceum od jednej z uczennic wyższych klas. Podeszłam do tego sceptycznie...do póki nie spróbowałam. Smak niepowtarzalny. Pucharek przygotowałam na urodziny "Domowej cukierni Ewy". Składniki: Na migdałową bitą śmietanę: 1 szklanka obranych migdałowych 1/2 szklanki wody 3/4 łyżki oleju Jeśli nie posiadamy obranych migdałów, należy je zalać wodą i zostawić na całą noc. Wówczas(...)dziś tak zrobiłam - w stosunku 1:1. Czekoladowo-serowy pucharek: Do garnka do mleka (lub innego z grubym dnem) wlewamy mleko i drobno połamaną czekoladę. Rozgrzewamy, aż zacznie się gotować. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 3-4 minuty cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Gdy nasza czekolada przestygnie delikatnie łyżka po łyżce dodajemy serek

Słodkie okruszki
Pieczona karkówka w sosie własnym 159

Karkówka dobrze przyrządzona jest smaczna i rozpływa się w ustach. Nie jest to danie  pracochłonne.Taką karkówkę proponuję na danie obiadowe. SKŁADNIKI 1,5 kg

W kuchennym oknie Ewy
Torcik tiramisu z wiśniami 165

Torty to poezja naszej kuchni, cieszą oko, dostarczają przyjemności dla naszych kubków smakowych.Goszczą na naszych stołach z powodów  dla nas wyżach.Przepis z książki

W kuchennym oknie Ewy
Pierogi z twarogiem,kaszą gryczaną i miętą 179

Bardzo lubimy pierogi więc często je robię z różnymi farszami. Te pierogi zobaczyłam w programie Ewy Wachowicz,spodobało mi się nadzienie i je zrobiłam. Muszę przyznać,że smakują rewelacyjnie. ciasto: 3 szkl.mąki pszennej 1 szkl. ciepłej wody 3 łyżki stopionego masła sól Z mąki,wody masła i soli zagnieść ciasto,przykryć i odstawić na 30 minut. farsz: 1 szkl(...)Osobno roztrzepać jajko i dodać do farszu. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać. Na samym końcu dodać pokrojoną miętę. Ciasto rozwałkować cienko,wykrawać kółka,nałożyć farsz,posklejać. Pierogi gotować w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Podawać na ciepło polane roztopionym masłem i przyrumienioną cebulką

Kolorowa kuchnia Elki

Proponowane wyszukiwania