ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:79/108)

Wegańskie meatballs - pulpety 161

tofu (180 g) - użyłam marynowanego, ale może być naturalne, - ok 400 g obranych pieczarek, - 1 nieduża cebula, - 1 ząbek czosnku, - 2 łyżki mielonego siemienia lnianego, - 1 łyżeczka musztardy, - ew. 2 łyżki masła orzechowego (bez dodatków), - pół łyżeczki przyprawy do kurczaka, - pieprz, pieprz ziołowy, - olej do smażenia. Wykonanie: Pieczarki drobno pokroić, wrzucić na patelnię, przesmażyć, dodać pokrojoną cebulę smażyć, aż odparuje(...)zanurzone do połowy w oleju, dlatego najłatwiej smażyć w małym garnku. Smażymy do czasu, aż będą złote, odkładamy do odsączenia.  Ja zjadłam je z sosem pomidorowym i gotowaną na parze kapustą pekińską. Oczywiście możecie je też upiec w piekarniku, dodając do masy odrobinę oleju :)   Smacznego

Co na wege obiad?
Zakręcone spaghetti Siostry Ewy. Z szynki wieprzowej. 189

konkretne, o którym zaraz napiszę, powstało ze zmielonej szynki wieprzowej. Ze względów technicznych (łatwość spożycia dla małoletnich Ciapciaków) użyte zostały świderki, a przygotowywała je wspominana już nie raz Siostra Ewa. Oto powody tytułowego zakręcenia spaghetti ;) Całe danie powstało oczywiście podczas wołomińskiej wspólnej warty. Tak się złożyło, że dziś w mojej kuchni także spaghetti, więc wpis jak najbardziej na czasie. Składniki(...)smaku. Usmażone, ale nie wysuszone mięso zalewamy pomidorami w różnych postaciach. Czekamy aż się zagotuje i w razie potrzeby doprawiamy raz jeszcze ziołami oraz przyprawami. Dusimy kilka minut. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku do odpowiedniego stopnia miękkości. Podajemy z drobno startym żółtym serem. Bajka. Tamto spaghetti wyszło Siostrze wyjątkowo aromatyczne. Mam nadzieje, że to za które właśnie będę się zabierać

Kuchnia po mojemu
Surówka z Kapusty Pekińskiej z Porem do Obiadu 195

Witam serdecznie Propozycja na surówkę do obiadu z kapusty pekińskiej z porem . Jest bardzo smaczna , szybka w przygotowaniu i pasuje do wielu potraw . Będziemy potrzebować : 1

Uwaga Babcia Gotuje
Przepis na Domowe Lody Truskawkowe 123

Witam serdecznie Propozycja na proste i smaczne domowe lody truskawkowe, upały są, truskawki są więc można zrobić lody i wypróbować przepis :) Do przygotowania domowych lodów będziemy

Uwaga Babcia Gotuje
Kiełbasa słoikowa 145

Czy dla Was też wędliny kupione w sklepie różnią się tylko wyglądem a rzadko smakiem? A poza tym po zakupie takiej kiełbasy w przeciągu dwóch dni

Smaki Ewy
Biała kiełbasa – pyszna domowa 144

Już od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem zrobienia własnej białej kiełbasy. Kiełbasę zrobiłam. Jest rewelacyjna. Zastanawialiśmy się z mężem co musi być w białej kiełbasie

Smaki Ewy
Placuszki ziemniaczano - cukiniowe 245

Witam Was po miesięcznej rozłące! i serdecznie za nią przepraszam wszystkich, którzy zaglądali na mojego bloga w poszukiwaniu nowych przepisów :) Dzisiaj propozycja "oszczędnej gospodyni". Wykorzystam w

Taste Of My Day
Sałatka z Tuńczykiem i Porem | Szybka i Pyszna Sałatka 161

Witam serdecznie Propozycja na szybką i prostą w przygotowaniu sałatkę z tuńczykiem i porem. Sałatka jest bardzo smaczna i zdrowa. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki

Uwaga Babcia Gotuje
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM 159

zawsze znajdę jakieś tam "ale" dotyczące przeważnie ciasta. Może dlatego, że robię je bardzo rzadko i za każdym razem korzystam z innego przepisu? :)  Tym razem skorzystałam z przepisu Ewy Wachowicz zarówno na ciasto jak i na farsz.  I chyba już przy tym przepisie zostanę bo ciasto wyszło delikatne, a farsz bardzo smaczny. Składniki na ciasto: 400g mąki(...)ugotowaniu będzie miękkie.Wyrobione ciasto rozwałkować dość cienko na ok. 5 milimetrów. Szklanką lub specjalnym przyrządem do pierogów wykrawać kółka. Nakładać do na środek farsz i dokładnie sklejać. Gotować w osolonym wrzątku,  po wypłynięciu jeszcze 2-3 minuty a następnie odcedzić na sicie. Po odcedzeniu polewać śmietaną, zrumienioną na maśle  bułką tartą lub zrumienionym chudym boczkiem. Pyszne

Walijskie Pichcenie
Maślane ciasto z brzoskwiniami. 231

     Czy tęsknicie za latem tak samo jak ja? Lubię maj i wiosenne słoneczko, pierwsze burze, budzącą się do życia przyrodę, ale najbardziej przeze

Rozpustne gotowanie
Śledzie w Oleju Lnianym z Kaparami 182

Witam serdecznie Propozycja na smaczne śledzie w oleju lnianym z kaparami . Będziemy potrzebować : 500 g filetów śledziowych matias około 50 g kaparów (mały słoiczek) 2 średnie

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto Milki Way z biszkoptami 12633

Dzisiaj zapraszam na ciasto Milki Way. W zasadzie proste i w miarę szybkie. Ten pyszny deser robimy z masy mlecznej, doskonałej plewy czekoladowej biszkoptów. Polecam. SKŁADNIKI

W kuchennym oknie Ewy
Ryba w pomidorowej galarecie 147

Dodać obraną i przekrojoną na pół cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, goździki oraz sól i pieprz. Wywar gotować około 15 minut. Następnie zmniejszyć ogień i włożyć filety z ryby. Gotować na małym ogniu (około 10-15 minut). Ugotowaną rybę ostudzić w wywarze. Następnie wyjąć ją oraz pozbawić ości. Wywar przecedzić przez durszlak wyłożony gazą. Do garnka wlać 2 szklanki wywaru(...)można ozdobić plasterkami cytryny i świeżą pietruszką.  Rybę w galarecie przygotowałam w małych kokilkach, aby jedno naczynko było porcją dla jednej osoby Pomysł na przepis z "Książki Kucharskiej" Ewy Aszkiewicz

Ugotować
Pierogi z kaszą gryczaną 119

się, że naprawdę są bardzo smaczne i napewno będę robić je częściej. Jeśli ktoś jeszcze nie jadł takich pierogów, to zachęcam do zrobienia. Moje pierogi są z przepisu pani Ewy Wachowicz. Składniki: 400g mąki 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko Farsz: 200g ugotowanej kaszy gryczanej 250g sera białego 1 jajko 1 cebula 1 łyżka świeżej mięty masło do smażenia sól(...)zrobić dołeczek i wybić weń jajko. Delikatnie połączyć wszystko nożem i wyrobić ciasto. Podsypując mąką rozwałkować na grubość 3-4mm. Szklanką wykrawać krążki, nałożyć farsz i lepić pierożki. Gotować w osolonym wrzątku. Gdy pierogi wypłyną, gotować jeszcze minutę. Podawać z kwaśną śmietaną lub z cebulką podsmażoną na maśle

kuchnia doski
Lemon curd- krem cytrynowy 185

Jakiś czas temu natknęłam się na ten przepis u Ewy z Domowej Cukierni Ewy i w końcu postanowiłam go przygotować. Widywałam go wielokrotnie w różnych przepisach ale jakoś nie było nam po drodze. I teraz bardzo tego żałuję bo krem jest wspaniały! Ma konsystencję bardzo gęstego budyniu, nie jest mocno słodki, no i do tego ten mocno cytrynowy smak! Cudo(...)łyżeczki oliwy Wszystkie składniki, oprócz oliwy, umieszczamy w garnuszku i wstawiamy na małym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając.  Jeśli zrobią się grudki krem można zblendować. Dodajemy oliwę, gotujemy około 2 minut i zdejmujemy z gazu. Krem gotowy! :) Życzę smacznego

Czerwona Porzeczka