Witam serdecznie Propozycja na pyszną i zdrową pieczeń drobiową z piersi kurczaka, można ją podawać z pieczywem lub do obiadu z ziemniakami. Jest przepyszna i pięknie
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na pyszną i zdrową pastę z pietruszki, selera i tuńczyka do pieczywa. Jest smaczna a dodatkowo bardzo zdrowa, możemy ją podawać z pieczywem
Uwaga Babcia Gotujeżeby nie korzystać z bulionu z kostki - takiego ekologicznego bulionu jak Basia nie miałam. Z ugotowanego bulionu wyjęłam jarzyny oprócz kapusty i pora, a dorzuciłam brokuła i jeszcze chwilę gotowałam, żeby brokuł zmiękł. W międzyczasie poddusiłam na patelni pokrojoną w plasterki cukinię razem z cebulą, wyciśniętym czosnkiem i odrobiną oliwy i bulionu. Wrzuciłam cukinię do zupy, jeszcze chwilę pogotowałam(...)pracę" Bertrand Russell Komentarze Gość: Zuza, drt113.neoplus.adsl.tpnet.pl 2011/11/23 22:41:37 mraaau, zielona terapia jesienna ;-) Gość: Ewa smaczniutkie.pl, 178-37-3-78.adsl.inetia.pl 2011/11/24 18:31:51 Ja zupy bardzo lubię, a w lazurze to jestem wręcz zakochana. Nie wpadłam jednak jeszcze na to, aby go dodać
Zdrowa Kuchnia SowyCZOSNKOWYM. /autorski;/ 500g mielonego mięsa z łopatki 1 jajko 2 namoczone w mleku bułki sól, pieprz, majeranek 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 3 szklanki mleka 4 ząbki czosnku (ew. czosnek mielony, suszony) łyżka majeranku sól, pieprz, sok z 1/2 cytryny Mięso mieszam z podanymi składnikami, pamiętając, aby bułkę dokładnie odsączyć. Doprawiam do smaku. Formuję małe pulpeciki i układam(...)Zagotowuję, dodając sok z cytryny (uwaga na pestki!) oraz majeranek. Jeśli jest mało czosnkowy - można dodać suszony, sproszkowany czosnek. Kiedy zaczyna gęstnieć, a jest zbyt gęsty - dolewamy mleka. Do gotującego się sosu wrzucam pojedynczo pulpeciki. Doprowadzam do ponownego zagotowania. Duszę całość jakieś 20-30 minut, mieszając co jakiś czas, aby sos bądź pulpety nie przywarły do garnka. Pamiętajmy! Podczas
W kuchni Karmel-itkiregionalną potrawę lub danie” za medaliony z polędwiczek wieprzowych z kozim serem, wędzoną szynką i kaszą jęczmienną. Ale to nie jedyne popisowe danie Gospodyni. Wiemy, bo sprawdziliśmy. Pani Ewa prowadzi warsztaty z plastyki obrzędowej. Wypieka opłatki, z których robi wycinanki i wyklejanki. Wykonuje ozdoby na choinkę, pisanki, kwiaty z bibułki, palmy wielkanocne. Piecze sękacze. W stodole znajduje się(...)imprezowiczów i dla tych co wolą w ciszy posiedzieć. Staw, piaskownica, huśtawki i boisko do siatkówki – każdy znajdzie coś dla siebie. Wyżywienie na miejscu, pani Zofia dobrze gotuje, zdobywa nagrody między innymi za bułki drożdżowe jagodzianki – wpisane na listę produktów tradycyjnych. Nalewki pana Witolda zdobywają zasłużone wyróżnienia i nagrody. Nalewka na kwiatach czarnego
królestwo garówwszystkiego", wyrzuciłam słoiki i zamiast do piwnicy, szłam do sklepu. Szybko jednak mi to minęło i teraz staram się jak najwięcej rzeczy robić sama. Dlatego własnie, kiedy zobaczyłam wpis Ewy Duszkiewicz na temat domowej jarzynki >klik!<, to postanowiłam taką zrobić. Nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła tego po swojemu jednak ;) Składniki (proporcje i ilości orientacyjne(...)rosołu do przygotowania np. sosu, dobrze jest dodać łyżkę takiej jarzynki;jeśli dodamy do niej mniej soli, wtedy można ją wykorzystać zamiast świeżych warzyw podczas gotowania zupy;bigos zyska sporo na smaku doprawiony w taki sposób.Zachęcam Was do wypróbowania jarzynki we własnej kuchni. Ja zamierzam pobawić się z przyprawami i stworzyć inne jej wersje
Codzienna kuchnia niecodziennaCiasto piekłam pierwszy raz na specjalna okazję. Przyznam, że wyszło bardzo smaczne,chociaż zdjęcia nie oddają jego uroku. Należy nadmienić ,że ciasto jest mocno alkoholowe
W kuchennym oknie Ewytrochę za ciężka dla małych dzieci poniżej 2 roku życia. Starsze mogą jeść, a dla tych co boją się dodatku alkoholu – cały alkohol się ulatnia się podczas gotowania, zostaje tylko aromat. Zapiekanka z wieprzowiną, śliwkami i pęczakiem Drukuj Prep time 25 min Cook time 60 min Total time 1 godzina 25 min Zimowa, pożywna zapiekanka z wieprzowiną(...)odparuje, przelać do naczynia z mięsem. Dodać pęczak, śliwki, wodę i resztę soli i pieprzu. Całość dobrze wymieszać. Nagrzać piekarnik do 170 stopni, piec pod przykryciem przez 60 minut (ew trochę dłużej, żeby mięso i pęczak były miękkie). Podawać z surówkami ( u mnie coleslaw z białej kapusty i marchewki). 3.5.3226 The post Zapiekanka z wieprzowiną, śliwkami i pęczakiem appeared first
Cooking for Emilyascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Inspiracją do tego dania był przepis od Ewy:). Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)fareast-language:EN-US;} Na szerokiej patelni rozgrzej olej. Podsmaż suchy ryż z ziołami aż będzie lekko brązowy - około 5 minut. Przełóż lekko przestudzony ryż do garnka z gotującą się wodą i gotuj do miękkości. Na patelni podsmaż drobno pokrojone cebulę, czosnek i pieczarki. Po chwili wrzuć paski papryki i odsączoną kukurydzę. Duś na małym ogniu do miękkości (kilka/kilkanaście
Qlinarnie i QlinarnieCiasto, które od zawsze mam w swoich przepisach i często do niego wracam. Jest naprawdę smaczne. Połączenie winnego dżemu z masą nadaje ciastu ten niepowtarzalny smak
W kuchennym oknie EwyJak część z Was wie z mojego profilu na FB - wybraliśmy się na parę dni nad polskie morze. Na naszych talerzach przez te parę dni królowała
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!orientalnego sosu słodkiego (opcjonalnie) 1/4 szklanka wody (opcjonalnie) pęczek drobno posiekanej natki pietruszki pół pęczka drobno posiekanego świeżego koperku Sól, pieprz, suszona bądź świeża bazylia, kilka liści świeżego tymianku, ew. inne suszone zioła Wykonanie: Mule dokładnie przepłukujemy pod bieżącą, zimną wodą (nie pod ciepłą, bo istnieje ryzyko, że muszle zaczną się otwierać). Za pomocą małego nożyka oczyszczamy muszle ze wszystkich(...)szklanki wody. Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, posiekany koperek, doprawiamy do smaku przyprawami. Wszystko dusimy ok. 10 minut na średnim ogniu. Zwiększamy ogień i do bulgocącego sosu pomidorowego wrzucamy mule. Gotujemy na mocnym ogniu ok. 3-4 minut, co minutę mocno potrząsając garnkiem. Wszystkie muszle powinny być otwarte. Te zamknięte wyrzucamy, bo oznacza to, że małża już przed gotowaniem była martwa
gutfutśrednia marchewka, 1-2 łodygi selera naciowego 1 mniejszy bakłażan 1 puszka pomidorów, 1 karton przecieru pomidorowego, 200 ml bulionu warzywnego, 1 papryczka chipotle w sosie adobo, sól, pieprz ew. czosnek, suszone zioła Mięso przełożyć do miski, dodać przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie wbić jajko i na koniec dodać starty parmezan oraz tartą bułkę. Całość dokładnie wymieszać(...)Kiedy wszystkie pulpeciki są już przesmażone, garnek przekładamy na ogień, dodajemy pomidory, przecier, bulion warzywny oraz drobno pokrojoną papryczkę chipotle. Całość doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 15-20 minut, na koniec doprawiając solą i pieprzem. Podajemy z makaronem lub ryżem. Smacznego
Plate of JoyWitam serdecznie Propozycja na pyszne ciasto dziad które jest bardzo proste w przygotowaniu . Będziemy potrzebować : 1 kg jabłek winnych (polecam odmianę Eliza) 500 g mąki pszennej
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na pyszny koktajl jarmuż z ananasem i jabłkiem , jest bardzo zdrowy i pożywny także polecam wypróbować przepis. Taki koktajl jest szczególnie polecany osobom
Uwaga Babcia Gotuje