ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:87/108)

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem 395

Tarta to danie o ogromnym potencjale, choć często niedoceniane zwłaszcza w naszej szerokości geograficznej. Jednak zachęcam Was gorąco do próbowania i eksperymentowania z nim, a przekonacie

Taste Of My Day
Pomysły na wyjątkowe i ręcznie robione prezenty! 222

się noszona na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje! CookUp  - FB CookUp w tym zestawieniu nie mogłoby zabraknąć! To miejsce, w którym możemy przede wszystkim nauczyć się gotowania / pieczenia / poznać kuchnie całego świata, ale to też miejsce, które emanuje dobrą energią! Miejsce, w którym możemy poznać ciekawych ludzi - zdobyć nowych znajomych, a nawet przyjaciół! Miejsce idealne na spędzenie(...)niepowtarzalne! Koniecznie przejrzyjcie jej blog i wszystkie magiczne metamorfozy! KOOE studio ceramiki Ta niesamowita ceramika jest naszym najnowszym odkryciem! Zachwycamy się wszystkimi detalami pokazanymi na zdjęciach na FB. Ewa i Kuba twórcy KOOE studio ceramiki łączą w swoich naczyniach niesamowite kolory, faktury i kształty! I te cudowne pęknięcia! Można się zakochać! Projekt Stołek Kto z Was nie miał w dzieciństwie

Plate of Joy
Paella z kurczakiem 180

Paella, hiszpańska potrawa z typu dań jednogarnkowych. Syta, treściwa a przenikające się smaki idealnie ze sobą współgrają no i prosta w przygotowaniu. Składniki : 300 gr ryżu do paelli ew. carnarolli lub arborio (są to ryże do risotto) 1 litr bulionu drobiowego 40 dag filetu z kurczaka 100 gr kiełbasy (najlepiej chorizo) kilkanaście nitek szafranu 2-3 ząbki czosnku 1 papryka(...)oraz łyżkę koncentratu. Wszystko ciągle smażąc mieszam i po chwili wsypuję ryż. Mieszam dokładnie wszystko na patelni przez 2-3 minuty i wlewam przecedzony bulion (bez nitek szafranu). Całość gotuję ok 10-12 minut mieszając tylko co jakiś czas następnie zmniejszam ogień do minimum i duszę / prażę paellę jeszcze przez kilka minut. Gotową paellę stawiam razem z całą patelnią

Mechanik w kuchni
Gołąbki z Kaszą Jaglaną bez Zawijania 189

przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) 1 szklanka wody (250 ml) do smaku: sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Gołąbki z kaszą jaglaną bez zawijania Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowaną kaszę odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Cebulę kroję w drobną kostkę, następnie smażę na rozgrzanym oleju (można usmażyć na maśle) przez około 5 minut, tak aby cebula(...)zapiekam jeszcze około 60 minut. W sumie gołąbki zapiekam około 90 minut – gołąbki są gotowe. Gołąbki bez zawijania z kaszą jaglaną są gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Przepis na Lukier Biały Czekoladowy i Kolorowy 186

Witam serdecznie Jeżeli ktoś nie wie jak zrobić lukier, to podzielę się przepisem na lukier królewski oraz lukier czekoladowy, którym możemy udekorować różnego rodzaju wypieki. Do

Uwaga Babcia Gotuje
Wiosenna Sałatka z Pokrzywą 217

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszną i zdrową sałatkę z pokrzywą, sałatka jest pełna witamin oraz minerałów a dzięki dodaniu białego sera zawiera również białko

Uwaga Babcia Gotuje
Udka Pieczone z Pieczonymi Ziemniakami 204

Witam serdecznie Propozycja na pyszne pieczone udka z pieczonymi ziemniakami, są proste i szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Będziemy potrzebować: 3 udka około 5 łyżek

Uwaga Babcia Gotuje
Sałatka Turecka z Sałatą Pomidorami i Serem Feta 279

Witam serdecznie Propozycja na pyszną i zdrową sałatkę turecką z serem feta. Jest bardzo kolorowa, smaczna i zdrowa. Idealnie nadaje się na lekkie danie popołudniowe lub

Uwaga Babcia Gotuje
Przepis na Pasztet Domowy z Pieczarkami 268

przykryciem . Po ugotowaniu mięsa przecedzam i odstawiam do wystudzenia . Do przygotowania pasztetu użyje tylko mięsa i warzyw a wywar wykorzystam do przygotowania zupy (bo szkoda wylewać ) . Mięso się gotuje w tym czasie przygotuję pozostałe składniki pasztetu : Cebulę kroję w kostkę . Umyte i odsączone pieczarki kroję na mniejsze kawałki i dodaję do cebuli . Cebulę i pieczarki smażę na rozgrzanym oleju(...)włączony na ogrzewanie góra dół bez używania termoobiegu . Po upieczeniu pasztet odstawiam do wystudzenia , wystudzony wyjmuję z foremki . Pasztet domowy z pieczarkami jest gotowy .Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
SAŁATA Z KURCZAKIEM, GORGONZOLĄ I DRESSINGIEM. 183

Kiedy nie ma czasu, czy też ochoty na gotowanie, za obiad posłużyć może jakaś nieskomplikowana, aczkolwiek smaczna sałatka. Tak jest w tym przypadku. Wystarczy sałata, pomidor, kurczak pieczony i trochę sera, do tego szybki dressing jogurtowy i tyle. Bez filozofii, cudacznych składników, długich godzin przy garach. Nie zaprzeczę, lubię sterczeć w kuchni, zdarzają się jednak takie okoliczności, gdzie(...)osób 1/3 główki sałaty 2 małe pomidory 100-150 g pieczonej piersi kurczaka 100g sera gorgonzola dressing: 200g jogurtu naturalnego sól, pieprz, ulubione zioła (u mnie: bazylia, oregano) ew. kilka kropel oliwy aromatyzowanej Składniki dressingu wstrząsam razem, bardzo dokładnie. Jeśli jogurt jest zbyt gęsty, można dodać nieco słodkiej lub kwaśniej śmietany. Na talerzu układam warzywa, kurczaka i ser.  Dressing

W kuchni Karmel-itki
Papryka Faszerowana Twarogiem i Tuńczykiem 201

Witam serdecznie Propozycja na pyszną paprykę faszerowaną białym serem i tuńczykiem, papryka jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu, idealnie nadaje się do podania na obiad

Uwaga Babcia Gotuje
Wieprzowina Duszona w Jarzynach 198

Fasolkę szparagową gotuję - do garnka z wodą daję szczyptę soli ,szczyptę cukru , garnek stawiam na gazie gdy woda się zagotuje wrzucam fasolkę szparagową i od ponownego zagotowania się wody gotuję fasolkę 6 minut . Następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia . Wystudzoną fasolkę kroję na mniejsze kawałki . Umyte i osuszone mięso kroję w drobną kostkę . Cebulę kroję w drobną kostkę. Oczyszczoną marchew(...)smak i jeżeli trzeba to doprawiam – wieprzowina duszona z jarzynami jest gotowa . Tak przygotowaną wieprzowinę podaję z ryżem lub ziemniakami można również podać z pieczywem . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Golas z Kaszy Gryczanej - Pieróg z Kaszy Gryczanej 166

masło lub inny tłuszcz do wysmarowania foremki olej do smażenia foremka do pieczenia Link do filmu z przygotowania : Golas z kaszy gryczanej  https://www.youtube.com/watch?v=hLxrLvxnJ6o Przygotowanie : Kaszę gryczaną gotuję według przepisu na opakowaniu , po ugotowaniu odstawiam aby przestygła . Cebule kroję w drobną kostkę i na patelni z rozgrzanym olejem podsmażam żeby się zeszkliła . Końcowe przygotowanie golasa z kaszy gryczanej(...)foremki na deseczkę – golas jest gotowy . Golas z kaszy gryczanej – pieróg z kaszy gryczanej jest gotowy można podawać na ciepło lub na zimno . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Leczo z Dyni – bez mięsa 150

sól, pieprz olej do smażenia Link do filmu z przygotowania: Leczo z dyni https://www.youtube.com/watch?v=wMYVXnqcuzU Przygotowanie: Wywar przygotowałam z marchewki, selera, pietruszki, cebuli, czosnku i kawałka pora. Wywar gotowałam około 30 minut. Najpierw przygotuję składniki na leczo: Dynię obieram ze skórki i oczyszczam z pestek i gniazd nasiennych i kroję na mniejsze kawałki. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych(...)minut do miękkości dyni – danie jest gotowe (jeżeli robimy z kiełbasą to dodajemy również kiełbasę do lecza). Leczo z dyni jest gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
TU I TAM nr 27. Słodko-słony świat. Gruszki i sernik z gorgonzoli z sosem pigwowym 143

żelatyny sól, pieprz do smaku 3-4 łyżki stopionego masła kilka małych, dojrzałych gruszek ok. 8 łyżek galaretki z pigwy  nalewka z pigwy - kilka chluśnięć;)  szczypta imbiru ew. sok z cytryny Przygotować tortownicę lub formę o średnicy 16 cm i wyłożyć spód papierem do pieczenia. Twarożek przełożyć do miski. Krakersy zmielić lub drobno pokruszyć, zmieszać z roztopionym masłem(...)stanie się płynna. Dodać część nalewki z pigwy i włożyć gruszki wewnętrzną stroną do dna. Trzymać na małym ogniu, aż gruszki lekko zmiękną. Wyjąc wszystkie z wyjątkiem jednej - gotować ją dalej aż się rozpadnie, a następnie zmiksować lub zmiażdżyć widelcem, by zagęściła sos. Jeśli jest za słodki, można doprawić odrobiną soku z cytryny. Zdjąć z ognia i przestudzić. Jeszcze ciepłe

KUCHARNIA