Witam serdecznie Propozycja na smaczne kotlety z cukinią i twarogiem, przepis jest bardzo prosty a tak przygotowane kotlety możemy podać same jako przekąskę między posiłkami, podać
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Chciałabym zaproponować pyszną marchew do obiadu i nie tylko ponieważ tak przygotowana marchew idealnie pasuje do podania z mięsem lub wędliną. Jeżeli ktoś jeszcze
Uwaga Babcia GotujeU nas od rana pada. W zasadzie od wczorajszego wieczora - lało przez całą noc! Plusem takiej sytuacji jest chyba tylko to, że temperatura jest znośna. W
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Witam serdecznie Propozycja na smaczny i zdrowy napój z truskawek i mięty. Napój jest pełen witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zawiera duże
Uwaga Babcia GotujeKolejny przepis z Fallouta – SAŁATKA PUSTYNNA (desert salad) – tym razem sami nie wymyślaliśmy receptury, a jedynie zmodyfikowaliśmy nieco tą, którą znaleźć można w… instrukcji do
Nerds KitchenWitam serdecznie Propozycja na pyszny i prosty w przygotowaniu deser z brzoskwiniami. W smaku jest nie za słodki a połączenie karmelizowanych brzoskwiń z jogurtem i herbatnikami
Uwaga Babcia GotujeMyślę, że niektórzy z was robili już podobne danie. Ja robiłam już je nie raz, ale wcześniej zamiast pieczarek dodawałam namoczone, suszone grzyby leśne. Niestety
Smaki Ewywrzenia i gotowałam (bez przykrywki!) przez 5 minut. Po tym czasie wyłączyłam gaz, garnek nakryłam pokrywką i zostawiłam na całą noc. Rano zdjęłam pokrywkę, doprowadziłam znów do wrzenia i gotowałam następne 5 minut. Wyłączyłam ogień, przykryłam pokrywką i zostawiłam aż wszystko całkowicie wystygnie - trwało to dobrych kilka godzin. Jak mięso całkowicie wystygło, wyjęłam je z zalewy i przystąpiłam do sprawdzenia(...)ogóle niewiele się myśli" Heiner Geissler Komentarze Gość: monami, 213.134.163.* 2011/10/31 15:07:39 domowa wędlina kojarzyła mi się zawsze z czymś niewykonalnym. A tu proszę! Gość: Ewa smaczniutkie.pl, 77-254-115-100.adsl.inetia.pl 2011/10/31 16:27:02 Ja też zdecydowanie preferuję wędliny własnego wyrobu. Robię różne, ale takiej wersji jeszcze nie próbowałam, chociaż przepis mam zapisany. Zastanawiałam się
Zdrowa Kuchnia SowyWitam serdecznie Propozycja na zdrowe i pełne energii batoniki z płatkami owsianymi. Idealnie nadają się do przegryzania między posiłkami lub gdy dopadnie nas mały głodek:). Będziemy
Uwaga Babcia GotujeMisja Listopadowa: Dania Rozgrzewające No to do dzieła: Zupa z mięsem, warzywami, ziemniakami i rzucanymi kluskami, doprawiona na ostro. Ciepło? Cieplutko! Uwielbiam zupę gulaszową. Wszyscy znajomi
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!masło, sok z cytryny, cząber, szczyptę cukru, szczyptę soli. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję. Do gotującej się wody dodaję pokrojoną fasolkę szparagową i od momentu ponownego zagotowania wody gotuję około 15 minut do miękkości fasolki. Następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Przygotowanie pozostałych składników: Czosnek kroję w drobniutką kostkę. Cebulę kroję w kostkę i dodaję do czosnku. Umytego selera(...)minut. Zakręcam gaz dodaję śmietanę i dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą, pieprzem. Fasolka szparagowa w śmietanie jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia GotujeCo jakiś czas wymyślam nową roladę. Dzisiaj przyszedł czas na roladę z morelami i boczkiem wędzonym. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Składniki: 1
Smaki EwyDzisiaj podaję przepis na knedle. Przepis od dawna pojawił się w moim domu, dzięki mojej teściowej. Ciasto jest super, a farsz możemy robić przeróżny. Tutaj
W kuchennym oknie EwyKetchup domowy samo zdrowie bez dodatków i konserwantów. Taki też powstał dzisiaj w mojej kuchni. Trochę pokombinowany, ale chyba właśnie najlepszy. Można po swojemu zrobić smakowo
W kuchennym oknie Ewypstrąga (kupuję filet i podgrzewam w 1/2 pęczka zielonych szparagów prażone pestki dyni i sezam do posypania 2 łyżki oliwy sól 2 jajka (przepis poniżej) ew. sos winegret ale żółtko jajka zastępuje w tej sałatce najlepszy sos :) Przygotowanie: Szparagi myjemy, przycinamy łodygi i obieramy dolne części. Rozkładamy ja na desce do krojeni, skrapiamy dość obficie oliwą(...)ostrożnie, trzymając miseczkę tuż nad powierzchnią, przelewamy jajko do wody. W razie potrzeby brzegi białka delikatnie ogarniamy łyżką, tak aby ładnie się ułożyło wokół żółtka. Powtarzamy czynność, jeśli gotujemy więcej jajek. Smacznego
bistro mamazalewam w misce zimną wodą i odstawiam na około 3 godziny , w międzyczasie odlewam wodę i zalewam świeżą , robię tak 2-3 razy . Ziemniaka płuczę pod bieżącą wodą i gotuję w mundurku do miękkości , ugotowanego odkładam do wystudzenia . Zimnego obieram ze skórki . Przygotowanie składników na sałatkę śledziową : Umyty i osuszony szczypiorek drobno siekam . Umytą i osuszoną rzodkiewkę przekrawam na pół(...)całość dokładnie mieszam . 10. Tak przygotowaną sałatkę odstawiam na około 60 minut do lodówki aby przeszła smakiem – sałatka jest gotowa . Sałatka śledziowa jest gotowa . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotuje